Den ”lätta” bortamatchen

Joakim Fagervall jämförde den med Färjestad borta. Björklöven gjorde den svåra bortamatchen mot Troja/Ljungby till den lätta bortamatchen.

Troja/Ljungbys tränare Pelle Svensson sa så här efter matchen: ”Vi fick en tuff start med 0–2 ganska tidigt i matchen. Sedan hade vi det svårt mot Björklöven, som är det bästa lag vi mött så här långt”

Så känner nog motståndarna just nu. Så kände Leksand efter period tre, så kände Södertälje efter matchen och så kände Troja efter den här matchen. Björklöven är det bästa lag vi mött.

Är Björklöven bäst i allsvenskan just nu? Näe, jag skulle inte gå så långt. AIK har imponerat rejält, likaså Modo, Leksand håller i grunden skyhög klass och Timrå är genomstabila.

Men den klass Björklöven har just nu i Fredric Andersson och Alex Hutchings är verkligen på allra högsta hockeyallsvenska nivå. Ser vi till målen som de gjort så är minst 7 av de 9 högkvalitativa mål som kräver riktigt fina prestationer eller riktigt fina avslut. Ta bort de sju och Björklöven har 9-9 i målskillnad. Javisst Björklöven spelar bra, Björklöven är bra, men det är Alex Hutchings och Fredric Andersson som är den där spetsen som just nu skiljer ut laget från de andra. Det är bara att tippa i toppen på allsvenskans poängliga. Alex Hutchings 4+3, Fredric Andersson 5+1. Etta och tvåa. Då borde Hutchings haft 4+4 om Mattias Granlund hade tagit bättre hand om hans geniala passning tidigt i tredje mot Troja.

Hur som helst. Fy fan vad bra Alex och Freddan är just nu. Ren och skär klass. Det är farligt varje gång de är inne på isen. När de får vända på spelet och komma på öppen is. Det är som att se kalvar på grönbete, med klass. Hutchings är en nivå bättre än vad han var förra gången har var i Björklöven. Då hade han inte samma passningsregister.

Jag (och Jacke Arvidsson) har redan analyserat och skrivit en del om matchen i Troja. Framförallt i krörnikan (nedan) får ni hela min bild. Därför blir det ingen fullständig matchgenomgång här i bloggen. Ni får lappa ihop det.

Messy om succéduon: ”De är vinnare”

Cirkusartisten: ”Den har fungerat på Backman på träning så då borde den fungera på match”

Fagervall: ”Andra perioden blev avgörande”

Min krönika ”Det känns nästan overkligt”

4 snabba: ”Matchstraffet kändes hårt”

Tredje raka segern (Med liverapporter i)

Men vi tar och gottar ned oss i ett par detaljer istället.

¤ Troja/Ljungby kommer att hamna i nedre delen av tabellen den här säsongen. Delvis för att de saknar spets i laget och målskyttar, men inte bara det. 1-0-målet kan hända alla. Det är inte så mycket att säga om. 2-0-målet. Det var ett sånt mål som Björklöven släppte in förra säsongen. Det handlar om noggrannhet. Att vara lite piggare, lite rappare, att inte byta bort sig, att inte gå bort sig. Ja, det är snabbt uppfattat av Austin Farley att slå passningen till Ottosson, men Troja/Ljungby gör ett jättemisstag som byter bort sig där. De måste kunna se att kusten inte är klar. Desto färre frilägen, 2 mot 1:or och 3 mot 2:or du släpper, desto färre mål släpper du in i fem mot fem. Känslan är att Björklöven är lite mer noggranna än de senaste säsongerna under Fagervall och att vi inte kommer att se så många mål bakåt som det Troja släppte där.

¤ Jag pratade med målvaktstränaren Markus Ekman uppe på pressläktaren. Han pratade om att det hade sats i fokus inför matchen att vara i skottlinje och att täcka skott. Björklöven hade 21 blockade skott i matchen enligt statistiken. Troja hade alltså 24 på mål och 21 i block. Snacka om att Björklöven klarade den målsättningen. Den stora spelaren där var Marcus Jonsson. Om jag räknade rätt hade han sex eller sju täckta skott. En sekvens hade han tre på tio sekunder och ett med bröstkorgen. Den här detaljen liknar Tingsryd 2015-16 lite i Björklövens spel.

¤ Matchstraffet skapade utvecklingen på matchen. Ja, Björklöven tog två onödiga utvisningar till (den andra på Hage fattade jag inte att domaren tog). I efterhand har Fagervall rätt i att Björklövens förmåga att klara sig nio minuter och Trojas oförmåga att göra mål i powerplay i andra perioden avgjorde matchen. Naturligtvis tillsammans med Hutchings och (F) Anderssons briljans. Men matchstraffet var en konsekvens av att domarna dömer på effekt av en händelse istället för vad som faktiskt hände. I NHL är frågan om det hade blivit utvinsing alls. Det var en ”Foppatackling”, men den tog illa när axelskyddet träffade i ansiktet och då blev det matchstraff. Det är som det är. Det kommer att vara så för alla lag. Effekten, skadan på spelaren avgör. inte handlingen.

¤ Cody Murphy spelade 8.39 minuter på 13 byten. Han hade ett skott på mål i andra perioden där jag ett tag trodde att han skulle dra in den. Fagervall pratade om att det var nyttigt med alla utvisningar så att han inte behövde matchas så hårt. Murphy kommer att successivt få mer istid då skadan inte verkar stoppa hon längre. Frågan är när han flyttas till förstakedjan och till Björklövens powerplay. Känslan är att han hade satt det där läget som Granlund brände. Oavsett måste han får skynda långsamt. Jag tycker att han presterade det man hade kunnat hoppas på mot Troja med tanke på hur lite han tränat. Det lovar gott.

¤ Björklöven har i sekvenser klara problem att spela sig ur egen zon. Det känns nästan löjligt att tjata om det när matcherna vinns på det här sättet, men över tid är det något laget måste bli bättre på.

¤ Adam Wener höll sig på ett mål insläppt för andra matchen i rad. Han räddade 23 av 24 skott och var riktigt bra. Det har varit viktigt de två senaste matcherna att han fått betalt för sina insatser. Han var riktigt bra mot Karlskoga i premiären, men fick då släppa fyra mål. Visst, det går att kika på sekvenser, förstå att det ändå var en bra insats, men det är i slutändan att vinna och att släppa in ett fåtal eller inga mål som ger det riktiga, viktiga självförtroendet för en målvakt.

¤ Det måste sägas. Det är en riktigt fin arena de har i Ljungby numera. En av de finaste och mest anpassade till ortens storlek tillsammans med Oskarshamn i hela serien. Tät, bra utrymme för publik, barer, kiosker, loger,pressläktare och med en jumbotron som i den här lilla arenan verkligen känns gigantisk och kvalitativ. den här arenan borde vara en förebild för alla småstäder som ska bygga en ny arena.

¤ David Lindqvist och Kim Karlsson saknades i dag. Så även förra säsongens bästa back Jonas Emmerdahl och det finns över 300 000 kronor före en supporterspelare. Jag bara konstaterar.

¤ Till sist. Vi avslutar med ett citat från Markus ”Messy” Jonsson efter matchen idag: ”Det är en bra känsla just nu. Det är harmoniskt, men vi svävar inte iväg någonstans. Vi har spelat fyra matcher. Det är 48 kvar innan slutspelet. Nu kommer än rätt tuff match på onsdag. Vi måste arbeta för att bli bättre än vad vi presterat nu. Annars blir vi sämre. Det ska bli riktigt kul på onsdag. Jag är redan laddad.”

12 kommentarer

 1. Mike T

  Det är ett tufft lag att möta och det kommer bli värre med alla tillbaka.
  Hittar dom en Bailey och kanske någon mer, som Mora gjorde, blir dom svåra att stoppa?

  Kan ju än en gång bli imponerad av Fagervalls ärlighet på frågan ; Nu kommer du sova gott på bussresan hem?
  -Knappast!
  Haha! Brutalt ärlig kille, Fagervall. Var rädd om honom…

 2. Greger

  Lite kul att bara för ett par veckor sedan saknade Löven både spets o målskyttar enligt många ”experter”. Gunnar skrev en krönika, bloggen skrev inlägg om det o både i kommentarer här o på forumet var det en sanning.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Ser vi till försäsongen så såg det ut så. Alex Hutchings hade varit likblek trots att han är en välrenomerad sniper, Fredric Andersson hade varit ganska blek och den som varit bäst Axel Ottosson gick skadad. Förvandlingen från försäsong till seriespel är helt sanslös. Oerhört rolig att se, imponerande men svår att förutspå. I sändningen (Lövenmagazinet) inför säsongen gav jag dock en brasklapp om att Hutch kanske hade ”mörkat” under försäsongen och skulle börja leverera. Andersson däremot såg jag inte komma. Men visst är det komiskt att det kan bli så. Vi ifrågasätter målskytte och laget har gjort mest mål av alla, men vad hade du själv trott? Inte ens Fagge hade trott att de skulle gjort flest mål efter fyra omgångar.

  • Tintin

   Fast Greger, det var exakt sanningen då. Man kan alltid låssas som att alla hade fel tidigare, men tro mig, men till och med Löven själva var lite oroliga där ett tag, Hutchings och Andersson var inte alls bra på försäsongen, men det har släppt för dom nu. Var glad för det istället för att försöka förminska en oro som till och med fanns i föreningen.

 3. Ellge

  Det är som att vi aldrig lär oss. Försäsong är försäsong och dom etablerade spelarna gör aldrig något större väsen av sig då. Som jag skrev tidigare så visade aldrig Sasja Belyavski t ex något i träningsmatcherna.
  Dom som krigar då är ju dom som vill slå sig in i laget och en plats. Ottosson var väl den som glänste mest, och efter en mindre lyckad säsong så ville väl han visa att han skulle få chansen i en produktiv omgivning efter att ha lagt på sig muskler och tränat extra hårt under sommaren.

  Men som sagt, vi blir lika oroliga varje försäsong när dom tänkta stjärnorna ser loja ut…

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Sant, men det går ju ändå inte att låta bli att kika på försäsongen och försöka dra slutsatser. Där och då har man ju gått hela sommaren ytan hockey.

 4. Johan

  Nu sticker jag ut hakan lite men Hutch hade haft 5+4 om han hade förvaltat Granlunds geniala passning som man borde kunna kräva av en målskytt.

 5. Coachen

  En liten brasklapp är att det känns lite hårt att tro på att två spetsspelare/en femma ska producera på liknande sätt en hel säsong. Misstolka mig inte, jag gläds oerhört åt det som presterats hittills men i långa loppet tror jag att både laget och vi supporters vill och behöver se lite bredare spets och fler målskyttar med ytterligare minst en femma som lyckas framåt. Med Cody, Kim och Linkan finns offensiva förhoppningar men tror ändå att laget skulle må riktigt bra av att få in en sniper till.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Så är det helt klart. Det kommer inte att hålla en hel säsong. Någon fler formation måste kliva fram. Det finns dock potential i den formationen vi såg på slutet mot Södertälje. Alltså Linkan, Farley och Otto att producera en hel del.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Farley fick ett ”Game Misconduct” och då är du bara borta den matchen, inte någon avstängning. Domaren kan ändra det efter matchen när han kikat på händelsen, men han valde (av förklarliga skäl) att inte göra det. Farley är med på onsdag om ingen mot förmodan lämnat in en anmälan mot honom, men det hade vi hört om i sådana fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.