Matchdag – Troja borta

Två raka segrar. Nu väntar tippade bottenlaget Troja/Ljungby. Risk för underskattning? Den finns där helt klart, men på pappret ska Björklöven vinna.

Björklöven blev kraftigt tillbakacheckade mot Södertälje, men tack vare återigen en stark tredjeperiod och klockrent spel i special teams blev det seger ändå. Det kan bli en rejäl styrka den här säsongen, det där med tredje perioderna.

Nu väntar en motståndare som är tippade i botten, nykomlingar, som har ett på pappret ganska svagt lag och som inlett med två förluster och en seger efter straffar. Den kom 2-1 i enda hemmamatchen hittills. Den omtalade portningsmatchen. Rent spelmässigt har Troja haft det tufft med målskyttet. De har bortsett från matchen mot Leksand haft en hel del puck, skapat en del lägen, men inte haft effektiviteten. De andra två matcherna har slutat 1-2 mot Leksand och 1-3 mot Västervik.

Det är heller inte solklart vem som ska göra målen för Troja. Nikolai Meyer gjorde ”bara” fem mål i allsvenskan förra säsongen, men han har öst in mål i Danska ligan och nu har han satt dit två mål på tre matcher för Troja. Sedan finns Jesper Thörnberg (skadad idag) där och David Rundqvist (i Modo i fjol) som vi vet vad de kan. Än så länge har laget hur som helst haft det trögt.

Mötena historiskt har varit väldigt beroende av vem som haft hemmaplan mellan Björklöven och Troja. De sju senaste matcherna laget mellan har slutat med hemmaseger. Senast lagen möttes var 2014 när Björklöven spelade negativt kval. Då vann Björklöven i sista och avgörande matchen med 3-0, men förlorade i Ljungby med 3-4 efter straffar. Personligen från mina besök i Ljungby minns jag 1-6-matchen 2014 som var Björklövens 19:e raka förlust under Jens Öhman. Det var en bisarr upplevelse när Troja därmed gick om Löven i tabellen. Senaste gången Björklöven vann i Sunnerbohov som arenan hette då var 27 December 2009 med 2-1. Nu heter arenan Ljungby Arena och där har Björklöven aldrig spelat.

Spelmässigt så har Troja spelat tajt och försökt att inte bjuda på så mycket så här långt. Därför kan Björklöven inte räkna med för många 2 mot 1:or eller 3 mot 2:or i den här matchen och då blir spelet i powerplay extra viktigt. Jag tror inte på någon målfest i den här matchen heller. Frågan är om Björklöven kommer ut med alla cylindrar på slagna eller ej.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl Kim Karlsson och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. David Lindqvist borta av personliga orsaker.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Baserat på träningen. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)  Jag hoppas att Masiello får stå, men trot på Werner.

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, Erik Rainersson

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, Marcus Jonsson

Emil Norberg, Andreas Vikström, Mattias Moström

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: ,Cody Murphy

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Mot ett defensivt inriktat lag är det extra viktigt med starten på matchen. Speciellt när Björklöven inte riktigt var med senast mot SSK från start.

¤ Uppspelen – Det var det som var problemen sist. Att ta sig ur zon och att sätta uppspelen från back till forward i fart. Det måste börja fungera.

¤ Special Teams – Blir det målsnålt och defensivt från Troja är alla chanser i powerplay extra viktiga. Att Troja dessutom leder serien i utvisningsminuter gör det ännu viktigare.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är skönt att ha med sig in i varje match att veta att vi är starka i tredje perioden. Det tar vi med oss. Troja är alltid jobbiga att möta i Ljungby. Det gäller att vara förberedda på ett krig där vi måste jobba, slita och göra rätt saker. Vi måste verkligen göra en bra bortamatch för att vinna, säger Jesper Jäger till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Troja:

¤ Med sina två mål är Nikolai Meyer inte bara bästa målskytt utan även bästa poängplockare i Troja

¤ Med noll mål på nio försök i powerplay är Troja det sämsta laget i serien i den spelformen.

¤ Med 16.67 utvisningsminuter per match är Troja/Ljungby laget som är mest utvisat i hockeyallsvenskan så här långt.

¤ Troja har inte vunnit någon första eller andraperiod den här säsongen så här långt.

¤ Troja åkte buss hela vägen från Leksand till Ljungby efter matchen mot Leksand i onsdags och har därför precis som Löven bara fått en träning i benen mellan matcherna.

Sagt från Troja-håll:

– De kommer säkert att bli full fart, för jag tror att tränaren (Joakim) Fagervall att skrika igång dem ganska rejält från början. De har många duktiga spelare, men ingen speciell som vi behöver åka omkring och tänka på. Det går inte att stå och sova i starten, så det gäller att vi också är med när pucken släpps. Sedan hoppas jag vi ska fortsätta att spela rakt och enkelt samt använda skridskoåkningen och utnyttja målchanserna lite bättre, säger ex-Lövet Simon Fredriksson inför matchen till Smålänningen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

10 kommentarer

 1. Keepern

  Visst skulle väl Moström lånas in från Teg, eller ? Om han är med lär väl Cody vara extra om han bara ska testa några byten.

 2. Susanne

  LIF – Troja-Ljungby 2 – 1, inte 3-1.

  Varför spelade ni i Turkiet? ”men förlorade i Troja med 3-4 efter straffar”

  • Mangan

   Inläggsförfattaren är dyslektiker med begränsad språklig begåvning. Det är därför han skriver för landsortspress istället för riksmedia. Det tackar vi för.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Tro mig. Jag är inte dyslektiker och du vet inget om anledningar till varför jag jobbar där jag gör och vilka jobberbjudanden jag fått genom åren. Att jag dock slarvar ibland när jag skriver har inget med dyslexi att göra. Det har med att jag ofta har bråttom att göra. Om slarvet stör dig för mycket så sluta läs.

 3. Jone

  Att Troja leder utvisningsligan beror på att de har två 10 minutare. Dessa leder tyvärr inte till powerplay för Löven.

 4. John

  Sluta hacka på Gustav han är riktigt duktig, har vi haft en liknande koll på löven de senaste 20 åren? Dessutom är han journalistiskt ”ganska neutral” och ser på laget med sunda ögon och inte blindt gröngult trots jag tror att hans hjärta är det! Keep up the good work Gustav! Och nej, jag känner inte Gustav överhuvudtaget!

  • Roy

   med betoning på ”ganska” neutral. syns tydligt att gustavs är åsikter infueras av ett visst supporterforum. det någon har skrivit där kommer helt plötsligt in i gustavs texter som hans egna sanning. men det här är å andra sidan bara en blogg så finns inga krav på korrekt journalistik. tack för mig.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Är det inkorrekt journalistik om man tycker samma som andra personer ibland? Då blir det svårt. Men neutral vet jag inte om jag skulle kalla mig själv. Jag är ju utanför journalistrollen ett Lövenfan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.