Matchdag – Modo hemma

Derby dela Botniabanan väntar på onsdagen. Säsongens första seriemöte med Modo. Den här gången är det dessutom en toppmatch mellan två av seriens hetaste lag.

Folkfest, fullsatt och frenetiskt spännande. Så kan vi beskriva det här derbyt. Björklöven sålde ut båda hemmamatcherna mot Modo förra säsongen och den här matchen blir inget undantag. Det kommer att bli ett otroligt drag. Det går inte att säga något annat.

Modo har inte fått hela kortsidan som de hade i match två förra säsongen i Umeå. De har fått köpa spridda biljetter utöver bortastå. Rätt även om det är lite coolt med klackfajten.

Sportsligt så har Modo tagit 11 av 12 poäng och har 14-4 i målskillnad. Alltså endast ett insläppt mål per match. 3-0 borta mot Oskarshamn, 3-1 hemma mot Västervik, 4-0 borta mot Karlskoga och senast 4-3 efter förlängning hemma mot Leksand efter att ha hämtat upp 1-3 i tredje perioden. Björklöven å andra sidan har gjort hela 16 mål med sina tre segrar på fyra matcher. Modo har ett ganska komplett lag på allsvensk nivå med poängstarka spelare, rutin, grovjobbare, defensiva backar, egna produkter, offensiva backar och en rutinerad tränare. Det är i grunden inte konstigt att de är tippade i toppen. Björklöven har å andra sidan varit seriens överlägset bästa lag i tredje perioden, den där i stort sett alla matcher avgörs.

Inför den här omgången hittade vi (nu efter tisdagens matcher har Olle Liss och Rickard Palmberg klämt in sig där) sex spelare från Modo och Björklöven som topp sex i poängligan. Alex Hutchings och Emil Molin är etta och tvåa på 4+3 och 2+5. Båda lagen kommer alltså med självförtroende och slagkraft framåt.

Ser vi till historiken så vann Modo de två första derbyna förra säsongen. 5-3 i Umeå och sedan 4-3 efter straffar i Ö-vik då Björklöven hämtade upp 0-3 till 3-3. Sedan vann Björklöven med 6-3 i Umeå när de var i allra sämsta tänkbara formen (sju förluster runt om den segern) och sedan 5-3 i sista derbyt i Fjällräven Center. Dessa fyra matcher är det enda tävlingsmatcherna mellan Björklöven och Modo sedan 2001. Så det finns inte så mycket mer historik än det att jobba med.

Vi kan förvänta oss en högenergisk match med tanke på hur stämningen lär vara från läktarhåll. Mycket handlar om hur Modo lyckas neutralisera Hucthings och Andersson och hur bra Björklöven klarar av att hantera Modos sätt att vända på spelet oerhört snabbt. Den som gör minst misstag, får ut mest av sin spets och håller sig från utvisningsbåset vinner. Jag hoppas att det blir en bra domare. Att Peter Lyth och Pierre Schillken håller sig långt, långt borta.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. Kim Karlsson ställs troligen utanför laget då han inte är helt tillbaka från sin skada.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Baserat på träningen. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, David Lindqvist

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, Cody Murphy

Emil Norberg, Andreas Vikström, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Utvisningarna – Med två lag som har sånt självförtroende offensivt så gäller det att undvika alla typ av slarviga utvisningar.

¤ Spelvändningarna – Björklöven har haft lite problem med uppspelen. Modo vänder spelet oerhört snabbt. Björklöven har gjort många mål på vändningar den här säsongen. Det laget som lyckas bäst att vända spelet snabbt vinner mycket.

¤ Starten – Det lär bli fullt ös från start och här blir det oerhört viktigt att komma rätt in i matchen. Inte övertända, inte gå bort sig, inga indianare, men samtidigt ändå fullt ös med publiken i ryggen.

Sagt från Lövenhåll: 

– I min värld just nu är det nästa match, det blir säkert jättespeciellt när det väl är dags, men förberedelserna är precis likadana som andra matcher, men det är roligt och en krydda i vardagen att ha ett derby. Jag förväntar mig en ganska rivig inledning på matchen. Båda lagen har spelat matcher i högt tempo så jag tror på det och tror inte att det blir speciellt tillknäppt. Det är svårt att styra ett derby. Det är mycket känslor ändå och publiken styr ganska mycket det som händer på isen i puls, det är underbart., säger Joakim Fagervall till kollega Emma Klöfver.

Noterbart om Modo och Björklöven:

¤ Om Björklövens mål och poäng främst kommer från en kedja och då primärt en duo så är det klart mer spridning i Modo. Visst trion Emil Molin (2+5 poäng), Johan Eriksson (4+2) och Sam Marklund (3+3) spelar i samma lina, men Patrik Karlkvist (3+2) och Henrik Björklund som tidigare säsonger öst in poäng finns i helt andra formationer. I Björklöven är Austin Farley (0+4) och Axel Ottosson (2+0) de bästa poängplockarna utanför förstalinan.

¤ Björklöven ståtar på 27.27 procent, 3 av 11 mål i powerplay vilket är bäst i serien. Modo har gjort 3 mål på 15 powerplay vilket ger 20 procent. Delat fjärde bäst i serien. I boxplay har Björklöven 78,57 procent (3/14) vilket är tredje sämst. Modo är etta i serien med 92,86 (1/14).

¤ Med tanke på hur bra lagen gått är det intressant att Björklöven har näst minst puckinnehav i serien och Modo ligger bara på åttonde plats.

¤ Erik Hanses i Modos mål leder den allsvenska målvaktsstatistiken med 1,0 insläppt mål per match och 96,04 i räddningsprocent. Adam Werner ståtar med 90,72 och 2,26 insläppta per match vilket är tia bland seriens förstamålvakter

¤ Modo saknar endast Tommy Endström inför derbyt och ställer troligen upp som i mötet med Leksand.

Målvakt: Erik Hanses (Isak Wallin).
Förstafemman: Marcus Oskarsson, Jesper Sellgren – Sam Marklund, Emil Molin, Johan Eriksson.
Andrafemman: Emil Carnestad, Oscar Hedman – Patrik Karlkvist, Magnus Häggström, Martin Röymark.
Tredjefemman: Tobias Ericsson, Tobias Aronsson – Henrik Björklund, Victor Öhman, Lukas Wernblom.
Fjärdekedjan: Oskar Ståhl-Lyrenäs, Oscar Öhman, Tim Wahlgren.
Sjundeback: Sebastian Walfridsson.
Extraspelare: Emil Alba.

Sagt från Modo-håll:

– Det ska bli fantastiskt roligt med bra inramning där vi förväntar oss känslofyllt och intensivt på isen. Försäsongens möte på hemmaplan började vi bra innan vi blev passiva och lät Björklöven ta kommandot, vilket vi absolut inte vill göra på onsdag. Vi vill få Björklöven att anpassa sig efter oss och vi vill kontrollera händelserna ute på isen, säger Modos assisterande tränare Pär Styf till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Tomas Ruuth är på plats och levererar texter samt livesänd presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

3 kommentarer

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är antal insläppta mål sett till hur många underlägen Löven haft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.