10 anledningar till superstarten

Björklöven ledde hockeyallsvenskan inför den här omgången och kan på måndagen återta den. Så varför har Björklöven inlett så bra?

När vi gick in i säsongen var det INGEN som tippade Björklöven i toppen av serien. Sedan har laget tagit fyra raka segrar. Så den stora frågan är. Hur kunde alla se så fel, varför har det gått så bra för Björklöven under inledningen av säsongen?

Det finns ett defensivt grundspel

Vi har i grunden lurats en del av hur Björklöven sett ut de senaste två säsongerna. Många spelare är kvar från det lag som slutade på 11:e plats förra säsongen och lite luras jag och andra som tippat där. Björklöven har och hade även under försäsongen ett fungerande defensivt grundspel. Spelare som Stefan och Jacob Andersson som förra säsongen hade extrema problem i egen zon har tagit stora kliv och det handlar inte så mycket om dem som spelare utan om hur laget spelar ishockey. Positionsmässigt och i sättet att ta sig ur egen zon samt i hur laget hänger i hop i försvarsspelet är det en stor skillnad mot under Tommy Jonsson och Markus Åkerblom. Detta är den stora anledningen att bottennappen aldrig kommer att bli lika djupa som under förra säsongen.

Värvningarna av Simon Backman och Mikko Pukka var klockrena

Förutom att Björklövens positionsspel i egen zon samt sätta att hålla ihop laget i både styr och presspel är annorlunda än förra säsongen så har Simon Backman och Mikko Pukka stadgat defensiven med sin individuella kvalitet. Jämför vi med förra säsongen så hade Simon Fredriksson och Jonas Emmerdahl de stadgande rollerna defensivt (tillsammans med Pavel som dock bänkades). Fredriksson höll inte och då blev backsidan helt oblanserad med nästan bara offensiva backar i ett överoffensivt system. Nu i och med dessa värvningar så har Björklöven en bra balans på backsidan och det är bara angenämt att peta in Jonas Emmerdahl på backsidan. Pukka/Backman är kanske seriens bästa defensiva backduo. Självklart gör det skillnad. Det såg vi också på försäsongen och det kommer vi att se hela säsongen. Skador på dessa två spelare är bland det värsta som kan hända.

Alex Hutchings är ingen försäsongsspelare

Alex Hutchings gjorde en riktigt dålig försäsong, men när ska man lära sig. Transatlanter levererar nästan aldrig på försäsongen. Killen har tre säsonger med 20+-mål i Europeiska andraligor. Varför skulle han inte leverera. Sedan att det kunde ta lite tig var en annan sak och att Hutchings skulle vara ännu bättre än vad vi sett tidigare var också en annan sak, men att han skulle leverera och göra Björklöven både bättre än i fjol på offensiva spetssidan och än på försäsongen. Det borde vi alla ha fattat. På frågan vem som skulle göra Björklövens mål var Alex det stora svaret och även om Fredric Andersson gjort fler mål nu så kan jag sätta en hörntand på att Hutchings gör flest den här säsongen . 20+ utan skador. Det vet vi.

Björklöven har undvikit skador på nyckelspelare

Visst, Björklöven har ett par långtidsskador, men Wikström, Stenlund-Ädelgran är utfyllnadsspelare, Jonas Emmerdahl skadades tidigt och Simon Backman värvades som täckning. Det har egentligen bara kommit en skada på en kugge och det är Cody Murphy. Tittar vi på tidigare säsonger för Björklöven så har skador på nyckelspelare eller i samma lagdel varit obligatoriskt. Detta har Björklöven klarat sig utan under den här inledningen av säsongen. Det gör att laget kunnat spela med fyra linor och i sju backar varje match.

Fredric Andersson har blommat ut i rollen som ledare

Fredric Andersson åkte omkring på en skridsko lite på försäsongen och sett till hur Alex Hutchings presterade så var det inte så lätt att bära omkring på honom också. Den linan har verkligen vänt sin prestation över en natt när säsongen startade och Fredric Andersson är ändå det största som hänt. Han fick ett treårskontrakt, han fick ett C på bröstet och det betyder att han ska vara en bärande spelare. Visst, han har meriterna, han har kvalitet, men jag var ändå osäker på om det här var hundra procent rätt val. JAg hyllade värvningen tidigt, men blev sedan osäker under försäsongen, men jag var blind. Detta är efter defensiven den stora anledningen till att Björklöven gått så bra som de gjort. Fredric Andersson har varit allsvenskans bästa spelare under de första fem omgångarna. Det är alltid trevligt att ha seriens bästa spelare i laget. Att det ska fortsätta så? Näe, inte som seriens bästa spelare, men som en grym kugge och kapten som producerar. Det utgår jag ifrån efter den här starten.

Stefan Öhmans jobb som fystränare ihop med extremt lång försäsong

Björklöven fick en extremt lång försäsong och började träna mer och hårdare än någonsin, tidigare än någonsin och allt upplagt av fysfenomenet Stefan Öhman. Att han gjort den här uppväxlingen som heltifsanställd samtidigt som de flesta i truppen varit med hela vägen har gjort att Björklöven kunnat bygga upp och ha koll på spelarnas fys på ett sätt som de inte haft möjlighet till tidigare vad jag vet i klubbens historia. Det har gjort att laget har en bättre fysisk status både jämfört med i fjol och med många lag i serien. Detta förklarar varför laget orkat så bra i tredje perioden vilket vi såg redan på försäsongen, men som exploderat under de här fem matcherna.

Spelet i special teams klickade exakt i rätt stund

Både powerplay och boxplay såg ut som hej kom och hjälp mig under försäsongen. Precis till match två av säsongen lyckades Joakim Fagervall få ihop två formationer i powerplay efter att testat en hel del och sedan ett fungerande boxplay. Där hade Fagervall en grym tajming att bitarna föll på plats där och då. Det gick snabbt från kaos till lovande och sedan bra. Nu ska det bli intressant att se vad PP1 kan uträtta när Cody Murphy fulltränad får komma in där som Fagervall sagt att han ska få göra.

Segern mot Leksand gav extrem medvind och tro på laget

Björklöven gjorde en bra tredjeperiod mot Karlskoga, men fick inte betalt där och då. I matchen efter öste de på och spelade galet bra från start mot Leksand. Fick inte alls betalt och hamnade i 1-3-underläge torts att spelet såg bra ut. De gick in i tredje perioden och sedan sa det pang, 5-0. Den segern gav oerhört mycket. Den gav laget medvind, den gav resultat för det som laget tyckte fungerade. Förlust där så hade frustrationen kommit så sakta. Spela bra mot två lag, men att inte få betalt. Den segern betydde mycket, den perioden betydde mycket.

Tron på tredje periodens magi

Joakim Fagervall har pratat under hela försäsongen om att Björklöven ska vara som bäst i tredje perioden. Att de är starkare än motståndarna i den delen av matcherna. Vi såg det lite av det på försäsongen och då gick det att sälja in det till laget, men när det sedan kom resultat pang på så har det blivit en identitet. Björklöven har inte förlorat en enda tredjeperiod än och gjort 12-1 under den perioden totalt sett. Spelarna har börjat tro på det här på riktigt och då blir det en stark kraft. De kan gå in i likaläge eller underläge in till tredje och veta att det här är våran period.

Det är skandalfritt kring Björklöven

Går du bakåt i historien är det alltid något. Är det inte boxningsskandaler är det fyllegrejer eller annat. Det är alltid något som stört för Björklöven vid sidan av banan. Den här säsongen har det inte varit så. Det har varit lugn och ro, inget annat än hockey har varit i fokus och även om detta bara påverkar några få procent så är det alltid bäst att leva i en miljö av lugn och ro, där du vet att lönen kommer på kontot, ekonomin är i kontroll, det är inga skandaler vid sidan av banan och allt fungerar som det ska i föreningen. Det gör det just nu.

¤ ¤ ¤

Till sist. Björklöven ska sett till ekonomi och publikunderlag vara  ett topplag i allsvenskan och allt är inte bara helt fantastiskt. Det har endast gått fem gångarna. Vi ska inte ropa hej än på något sätt. Jag säger inte att Löven hundra procent säkert blir kvar i toppen, att det här laget är perfekt. Det finns hur mycket hockey som helst kvar att spela. Jag har bara ovan försökt se varför det gått som det gjort i dessa första omgångar.

4 kommentarer

 1. Målis

  Jag håller med i det mesta du säger men vis av erfarenhet måste det gå minst tio omgångar innan man kan bedöma ett lag. Framförallt måste laget behålla sin ödmjukhet och göra jobbet varje match. Vi som stöder laget är ju i alla fall värda en bra säsong.

 2. bujo

  Du missar att nämna den egentliga orsaken till att Löven går så bra…..
  -Fagervall har tagit över som tränare..

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är ju grunden till allt jag skriver, men det gjorde ha ju redan förra säsongen.

 3. BGW

  Vilken härlig sammanfattning ! Det är ett sant nöje att läsa din blogg Gustav ! Du gör verkligen ett kanonjobb !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.