Det måste bli en läropeng

Ödmjukhet, fokus och hunger. Det var ledorden inför matchen. Tillsammans med att stoppa Palmberg/Eriksson. Det gick sådär, ändå blev det en poäng i Norrköping.

Ska vi sammanfatta den här matchen.

¤ David Lindqvist lägger ut en ohotad puck till puck-out efter 44 sekunder.

1-0 Hästen sedan Marcus Eriksson fått kliva in hur djupt som helst och skjuta ett inte otagbart skott i mål.

¤ Niklas Pavel slänger upp hansken i ansiktet på en Hästenspelare efter 6.49 och fastnar med klubban i en helt onödig situation.

2-0 Hästen sedan Marcus Jonsson och Simon Åkerström aldrig kommit överrens om vem som skulle bevaka Mattias Kallin framför målet.

¤ Tobias Hage slashar en Hästenspelare dryga minuten efter målet trots att den spelaren egenligen inte har något farligt läge på något sätt.

3-0 Rikard Palmberg på direktskott sedan Niklas Pavel gjort allt han kunnat för att täcka Adam Werner och ge Hästen bra skottläge.

Trots detta. Trots att Björklöven hamnar i detta underläge så tar de en poäng med sig från Norrköping. Därför är det svårt att veta vilken fot man ska stå på. Många kommer säkert att skälla, gnälla och tycka att det här var uselt och visst den som står ovanför är uselt. Men..

Vi ska också konstatera att….

….Björklöven har en grym karaktär i laget som inte viker ned sig utan kör på ändå till slutet och vet att de kommer att få utdellning om de fortsätter period för period. Att ta ikapp det här till 3-3 hade aldrig hänt förra säsongen. Då hade matchen slutat 6-1.

….Björklöven har en makalös spets i Alex Hutchings och Fredric Andersson. 1-3-målet är fantastiskt fint av Andersson, 3-3 är verkligen med en näsa för mål av Hutchings. Han är där, han hugger när det behövs.

….Cody Murphy börjar komma tillbaka till form igen. Han flyttades en sväng till förstalinan och det känns oerhört spännande att se vad han kan göra i det sällskapet. Hans målnolla spräcks snart.

….Tobias Hage, inte bara för målet, håller på att blomma ut till en tvåvägscenter som kan bli oerhört nyttig för Björklöven den här säsongen.

Ja, alla dessa grejer går att konstatera, men när Alex Hutchings snackar till sig en utvisning på slutsignalen mot ett lag du redan släppt tre mål i boxplay på. Då är det bara att konstatera.

Det viktigaste mot Vita Hästen var.

1. Ge inte Rikard Palmberg och Marcus Eriksson för mycket utrymme.

2. Fortsätt att spela med ödmjukhet, fokus, hunger men med samma självförtroende som de senaste matcherna.

Det är bara att konstatera. Att ta fyra ruskigt onödiga utvisningar är inte ödmjukt och fokuserat. Att ge Vita Hästen fya powerplay är inte att göra det svårt för Eriksson och Palmberg. Visst, det är två klasspelare, men de matcher som duon gör sex poäng. Då är det svårt att besegra Vita Hästen. Då måste se till att begränsa dem. Det bara är så.

Detta måste bli en läropeng för Björklöven. Detta är inte alls en match bara i moll. Björklöven visar fortfarande upp mycket som gör dem till ett topplag, men det måste finnas bättre disciplin, fokus och ödmjukhet i 60 minuter. Inte 50, 60 minuter. Det vi såg idag var i slutändan inte okej.

Sedan boxplay. Idag hamnade Björklöven på mellanhand hela tiden. ingen press, ingen tät box. Sedan kändes det som att det mixades ännu mer än vanligt vem som fick spel i boxplay. Det såg verkligen dåligt ut. Så har det inte sett ut hela tiden under säsongen. Det återstår att se om det var en tillfällig dålig insats i spelformen eller om Björklöven har problem där.

De individuellt sämre insatserna som Pavel (usel idag) är svåra att dra några egentliga slutsatser ifrån.

Hur mycket den här måsen i flugmotorn och den korta föberedelsen innan match påverkade är svårt att säga, men laget ska vara så proffsiga att de kan komma ut redo från start ändå.

Pantern hemma på onsdag. Då har Björklöven alla möjligheter att ta revansch på sig själva. Städa bort de vansinniga utvisningarna, var med hundra procent från nedsläpp och visa att laget kan spela boxplay när den spelformen uppstår. Gör Björklöven det då tyder allt annat på att vi får tala i mer muntra ordalag efter den matchen. För i övrigt ser det fortfarande rätt bra ut.

13 kommentarer

 1. Jan-Erik Brännström

  Lysande analys Gustav. Mitt i prick. Kunde inte ha gjort det bättre själv. Det sista sagt med en lätt ironisk klackspark.

 2. Keepern

  Sämst; Boxplay eller PK som dom verkar säga den här säsongen.
  Onödigast; Hutcings utvisning.
  Bäst; Att lyckas vända och i alla fall ta en poäng efter den katastrofala inledningen.
  Annars mås det väl ganska bra efter gårdagen 😉

  Gustav en fråga; Vet du vad som hänt med att vi prenumeranter skulle få tillgång till plustjänsterna på mittmedia med flera och därigenom hockeypuls också hoppas jag ? Det känns som det var länge sedan man läste att det var på gång.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag vet inte exakt vad som händer där kring ett större samarbete där man även får andra tidningars plustjänster. Jag har också hört något om att det pratats om det, men vet tyvärr inte mer.

 3. Per

  Laget måste helt skissa om special teams. Messy var katastrofal i boxplay men även backarna har problem i den spelformen. Det verkar vara noll kommunikation mellan spelarna. Även om jag förstår att Hage är en favoritspelare för Fagge så gör han sig förmodligen ungefär hundra gånger bättre i boxplay än i powerplay. Förhoppningsvis så blir saker bättre när Emmerdahl kommer tillbaka men vi måste få ordning på boxplay även med enstaka skador. Nicke visade redan ifjol att han är för yvig för att spela box och igår så blev det tydligt att även Messy är en enorm säkerhetsrisk som skapar stora hål i boxen.

  Även målvaktssituationen måste diskuteras. Werner gör förvisso ett par svettiga räddningar varje match men vilken allsvensk målvakt gör inte det? Han är fast på sina vanliga 89% och är dessvärre den avgörande faktorn i bägge förlustmatcherna i år. Hur länge ska vi blunda för det?

  • Stefan

   Inget ont om Werner men 89-90% håller ju inte sett över en hel säsong…vi behöver bättre än så om vi ska kunna vara med och fajtas där uppe!

  • greger

   Efter en förlust börjar Per direkt gnälla sin vana troget. Håller med om att BP var katastrof igår men övriga matcher har det sett helt ok ut o gällande PP så ligger man på 27% vilket är riktigt bra. Hage gjorde dessutom mål i PP igår men han hade väl behövt gjort ett par till för att Per skulle tycka det var ok.

   Angående Werner, vilket av målen skulle han tagit igår? Kanske ettan men de övriga 3 skulle inte ens Carey Price tagit.

  • Johan

   Werner avgörande faktor? Jag gissar att du menar att han är ansvarig för utvisningarna samt det katastrofala spelet i pk? Kanske även för alla missade lägen? Jag tänker på Ottosson som älskar magplattor och Hutchings brända friläge bl.a. Dåligt av Werner – mycket dåligt!! Eller?

 4. Filip Pettersson

  Håller också med. Jag har varit positiv gällandes Werner i mål denna säsong. Dock ser man nu ganska tydligt (än så länge iaf) att han inte är en målvakt som kan bära ett lag i vissa matcher. Som tidigare talare så gör alla målvakter svettiga räddningar. Han har inte haft jättemånga svåra situationer som förra säsongen. Därför är det ännu mer aktuellt att detta håller inte.

 5. Thomas

  För vissa är det alltid målvaktens fel att det blir mål. 1an möjligen men resten kunde han inte gjort mycket åt. Det fanns ju tom dom som klagade på Werner efter Modo matchen.

 6. Greger

  De som klagar är de som bara tittat på räddningsprocent o inget annat. Otroligt okunnigt.

  Att påstå att Werner var den avgörande faktorn igår är ju i det närmaste skrattretande.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är sant. Dock behöver Adam få betalt för sitt spel för att det ska ge självförtroende. Även om du som målvakt spelar bra måste du få bevis i form av få insläppta mål någon match för att det verkligen ska ge självförtroende. Att känna ”jag tycker att jag spelade bra idag” när du släppt 3, 4 mål är i grunden svårt. Därför behöver han täppa till någon match snart som han t.ex. gjorde mot Troja som var hans bästa insats den här säsongen.

  • Per

   Okunnigt och okunnigt.. Vilka lag tror du hade vunnit matcherna mot BIK och Hästen om vi haft Owen respektive Sjögren i mål istället för Werner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.