Matchdag – Vita Hästen borta

Efter derbysegern mot Modo har laget haft fyra dagar att förbereda sig att förbereda sig inför bottentippade, men också historiskt för Björklöven svårspelade Vita Hästen i Norrköping.

6-0, 1-2, 4-3 e.st, 3-1, 4-1, 3-0, 5-1 det är Björklövens resultatrad i Norrköping de senaste åren med Norrköpingslagets siffror först. En seger och en poäng på sju matcher. Det har varit tufft i Norrköping och Himmelstalundshallen sedan återkomsten till allsvenskan.

Vita Hästen har haft stora problem med ekonomin, har tappat/sparkat klubbchefen Fredrik Jensen under förra säsongen och så även sportchefen Niklas Czarnecki. Det har alltså varit lite av en nystart med tränaren Jonas Johnsson i alla roller. Vita Hästen är bottentippade den här säsongen och har svarat upp ungefär så med sex poäng på fem matcher och är fortfarande segerlösa under 60 minuter. De kommer närmast från en 2-1 seger mot Leksand på bortais efter förlängning och före det 4-3 mot Karlskoga efter förlängning och innan det 4-3 mot Västervik även det efter förlängning. Före det inledde laget med två raka förluster, så det har varit steg för steg framåt.

Vita Hästen har varit ett defensivt kontringslag den här säsongen som haft oerhört lite puck och sedan vänt på spelet snabbt med sina spets. Det är inget konstigt egentligen när laget släppt oerhört mycket rutin inför säsongen och i grunden är ett väldigt ungt lag. Det gör att Björklöven kommer att få en hel del puck. Delvis handlar det om att inte ge bort kontringar och powerplay till Vita Hästen, men också om att få hål på Viktor Kokman eller Pontus Sjögren i Hästenmålet för det tvingar upp Hästen att jaga. De trivs bäst i uppställt spel i kontroll. Inte i jakt fram och tillbaka.

Oavsett blir det troligen en tajt match med ganska små marginaler kommer att avgöra.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade. Kim Karlsson är tillbaka. Då han tränade i fjärdelinan i fredags och på söndagen utgår jag ifrån att han startar där och petar ned Andreas Vikström till 13:e forward. Marcus Ekman pratade nyligen om att Oscar Masiello kommer att få chansen någon gång snart. Jag tror att han får den nu. Han måste igång någon gång.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer vi lunch)

Oscar Masiello (Adam Werner)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, David Lindqvist

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, Cody Murphy

Emil Norberg, Kim Karlsson, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Hästens superduo – Marcus Eriksson och Rikard Palmberg. Det är troligen allsvenskans mest pålitliga duo. Ja, Eriksson har bara gjort en assist den här säsongen, men luras inte av det. Det mesta mot Vita Hästen handlar om att stoppa den här duon. Då är mycket av jobbet gjort. Ska du specialcoacha mot något lag i den här serien så gör det mot Hästen.

¤ Första målet – Just mot den här säsongens Vita Hästen som är så pass defensiva med så lite puckinnehav är det extra viktigt att få hål på dem tidigt och ha ledningen. Annars är de jobbiga att möta.

¤.Tändningen – Björklöven har spelat riktigt bra och varit bra. Det räcker dock inte till något alls här om de inte presterar från start. Därför gäller det att laget är på påslagna och inte bjuder på något från start. Ödmjukhet, men hunger är det som gäller från minut ett.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är nästa match som gäller oavsett om det kommer många matcher efter varandra, men vi har en frisk och sugen trupp som är redo för de här matcherna med den här mot Hästen till att börja med. Det gäller nu att ha samma standard på allt som vi haft så här långt för att kunna prestera Vi har försökt att ha ett par riktigt tuffa träningar efter matchen senast. Vi förväntar oss att vi levererar vår bästa prestation så här långt mot Vita hästen. Jag har jättehöga förväntningar inför matchen, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Rikard Palmberg gjorde 24 mål (och 15 assist) förra säsongen och har nu inlett med 6 mål på 5 matcher precis som Fredric Andersson. Han är det primära hotet för Vita Hästen även om poängkungen Marcus Eriksson inte ska glömmas bort. Han har bara en assist, men kan slänga upp 40 poäng vilken säsong som helst. Palmberg lär spela i SHL nästa säsong.

¤ Vita Hästen har splittat sina målvakter mellan matcherna. Pontus Sjögren har stått två matcher med 92.05 i räddningsprocent, 2,31 insläppta mål per match och en seger. Viktor Kokman har 92.11 i räddningsprocent på sina två matcher och 2,83 insläppta mål per match med två segrar. Vita Hästen är ett av lagen som inte alls har någon klar förstamålvakt.

¤ Alexander Pettersson i Vita Hästen var förra säsongen nere i division-III och spelade med Bäcken HC. Nu har tuffingen gjort två mål på fem matcher i inledningen av säsongen.

¤ Vita Hästen har seriens fjärde bästa powerplay med 21.05 procent och seriens 10:e bästa boxplay med 80.00 procent. Rikard Palmberg har gjort två mål i powerplay.

¤ William Haag är tveksam till spel. Annars är alla tillgängliga för Vita Hästen i matchen.

Sagt från Hästen-håll:

– Nej. Jag ser inget speciellt med den starten Björklöven gjort om vi inte gör det vi ska ordentligt. Vår insats betyder speciellt mycket mot ett bra lag. Att alla jobbar lika hårt. Det är det som krävs, säger Hästentränaren Jonas Johnsson till NT.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver är på plats i Norrköping och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

6 kommentarer

 1. Coachen

  Tycker att du Gustav hittat precis rätt med en mening inför kvällens match och även framtida, i meningen ”Ödmjukhet, men hunger är det som gäller från minut ett.” Känns så mycket bättre förspänt än tidigare säsonger med bredare trupp och ännu mer vältränat. Så mycket positivt med årets upplaga, Fagge-Öhman-lagkapten F Andersson mm mm och så kul att se dom prestera på isen. Tidigare säsonger har jag vurmat efter en idrottspsykolog och nu inför säsongen var det tal om att klubben skulle anlita proffset John Jansson- om du Gustav vid tillfälle kan fråga hur de nyttjar hans tjänster och vad de tycker så vore det riktigt intressant att få höra.

 2. Per

  Werner står givetvis och med tanke på det hektiska schemat de kommande 10 dagarna så är det troligare att Masiello får en match mitt i. Gissningsvis borta mot Almtuna för att på så vis avlasta Werner. Löven kommer från ett gäng dagar ledigt så jag förutsätter att Werner är redo att stå idag och på onsdag utan några problem. Om han nu ska vara tydlig etta.

 3. jaca

  Det vore utmärkt om Oskar skulle ta spaden ikväll, visa vilken bra målvakt han är..
  Inte för att Adam varit dålig utan att en intern konkurrens mår båda bra av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.