Matchdag – Pantern hemma

Tätt matchande just nu. Med bara en träning mellan matcherna väntar Pantern på hemmais för Björklöven på onsdagen. Ett Pantern som är topptippat i år och som blandat och gett så här långt.

Först vill jag skriva att bloggen när ni läser det här sitter på ett plan till Gran Canaria och kommer därför inte vara på plats på ett par matcher, men jag ska som vanligt skriva inför matcherna och förhoppningsvis efter matcherna om VPN-tunnlar och annat fungerar så att jag kan se matcherna från den 30-gradiga värmen.

Efter fjärdeplatsen i fjol har Pantern fått förväntningar på sig. De har tagit 10 poäng efter sex matcher, ligger sjua, men den catenaccio-defensiv vi såg ifjol finns inte riktigt kvar och det gör inte heller supermålvakten Tex Williamsson. Pantern kommer närmast från 3-2 mot Leksand i lördags efter förlängning. En match där laget spelade bra, men tappade en 2-0-ledning till 2-2 i sista perioden. Pantern har därigenom haft fyra dagar sedan förra matchen medan Björklöven bara haft två.

Innan det matchen besegrade Pantern Karlskoga med 4-3 på bortais efter straffar och matchen före slutade med seger 4-3 hemma mot Västervik. Pantern har alltså tagit 7 av sina 10 poäng på den senaste tre matcherna och kommer således i ganska bra form till Umeå.

Björklöven och Pantern har ingen lång historia tillsammans direkt. Pantern är 6-2 i matcher efter två säsonger i samma serien. Just i Umeå vann Björklöven en match med 4-3 efter förlängning förra säsongen (där de var spelmässigt klart sämre) och föll sedan med 0-5 (då Markus Åkerblom fick sparken). Rent generellt har Björklöven haft oerhört svårt med Pantern, men det är ett annat lag Björklöven möter den här säsongen. Det är en annan förening. När Pantern gick upp så var de lilleputten ingen trodde på. Nu har de vuxit som förening och pratar om att gå upp till SHL. Det har också smittat av sig på Håkan Åhlunds lagbygge och spelsätt.

Pantern har tidigare varit oerhört fysiska och defensivt starka. Den här upplagan av Pantern är inte lika defensiva och har ett större puckinnehav än de två senaste åren. Laget är fortfarande i snitt stora spelare, men jag tror att det här Pantern kan passa Björklöven något bättre än tidigare upplagor. Med tanke på insatsen senast förväntar jag mig att Löven kommer ut riktigt starkt och styr den här matchen från start.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade.  Cody Murphy testades senast i förstalinan. Frågan är om han får chansen igen där. Jag tror inte det från start.

Så här ser laget ut: (Preliminärt lag. Laget kommer vi lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka, Jakob Stenqvist – Austin Farley, Axel Ottosson, David Lindqvist

Simon Backman, Simon Åkerström – Mattias Granlund, Fredric Andersson, Alex Hutchings

Jacob Andersson, Niklas Pavel – Nicklas Johansson, Tobias Hage, Cody Murphy

Andreas Vikström, Kim Karlsson, Marcus Jonsson

Extraback: Stefan Andersson, Extraforward: Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Dsiciplinen – Utvisningarna från senast måste städas bort. Björklöven har inte råd att bjuda på sådant.

¤ Målvaktsspelet – Både Adam själv (eller Oscar) och laget behöver en match där målvakten verkligen kliver fram. Adam har inte alls varit dålig, men du måste få betalt i form av få insläppta mål. Annars naggar det i slutändan på självförtroendet.

¤ Tredje perioden – Tidigare år har Pantern brutit ned Björklöven rent fysiskt. Just mot den motståndaren är den fysiska biten extra viktigt. Alltså att orka trumma på i tre perioder.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi tränade i Norrköping, både is och fys innan vi åkte hem. Det är en ny match. Vi tar med oss det positiva, inte minst den starka vändningen från senast. Vi har inte fokuserat så mycket på Pantern, men det är ett bra lag. Det vet vi, säger Joakim Fagervall till kollega Gunnar Johnsson inför matchen. 

Noterbart om Pantern:

¤ Pantern värvade stortalangen Olle Liss från Västervik inför säsongen och han har levererat direkt. Forwarden med det fina skottet har gjort tre mål (6 poäng) på fem matcher. Det är han, HV71-talangen Sebastian Strandberg (2+3) och förre Asplövenspelaren Sebastian Dyk som är de primära hoten offensivt för Pantern. Även backen Kim Johansson med sitt skott (två mål) är ett hot i powerplay.

¤ Axel Wemmerborn var avgörande i senaste mötet med Leksand ed sina två mål varav ett i förlängningen på friläge.

¤ I fjol var Tex Williamsson kanske seriens bästa målvakt tillsammans med Andrew Engalage. Nu står Robin Jensen och Jonathan Bjuröi målet. De har noterats för 93.42 och 87,14 i räddningsprocent och 1,65 och 4,51 insläppta mål per match där Jensen varit den klart bättre målvakten än SHL-meriterade Bjurö. Grymma siffror på Jensen oavsett.

¤ Pantern sticker inte ut varken i boxplay eller powerplay. I PP har de 16.67 procent (3 av 18) som nionde bästa lag i serien och i boxplay ståtar de på 86.67 (2 av 15) vilket är femte bäst i serien.

¤ Pantern är seriens näst bästa lag i första perioden. Det är deras bästa period medan den andra är deras sämsta. De har fortfarande inte vunnit någon andraperiod den här säsongen.

¤ Pantern har tappat tre tvåmålsledningar den här säsongen. Den senaste mot Leksand i förra matchen.

¤ Emil Sandin är tillbaka från skada för Pantern. Nicklas Jadeland är dock inte med då hans fru är på väg att föda barn.

Sagt från Panternhåll:

– Det är klart att man kan se ett mönster i att vi har lett med två mål och sedan tappat det. Men jag tycker flera utav de där målen har ju varit slumpartade. För oss gäller det bara att tugga vidare. Vi gnuggar varje dag och försöker hålla en god verksamhet. Så får vi bygga för framtiden så att säga. Det är detta det går ut på. Kommer vi upp i vårt sätt att uppträda och spela. Då matchar vi dem. Det är detta som är prio ett hos killarna och att mentalt orka ställa om. Det blir ju en jätterolig match med mycket folk, samt som du säger Björklöven har startat bra, så vi måste vara på tårna för att kunna plocka poäng, säger Håkan Åhlund till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Jakob Arvidsson är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

3 kommentarer

  1. Joakim

    Det ska gå å se cmore utan VPN tunnlar ! De funkade utmärkt från Grekland iaf ! Så de borde inte vara några problem

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.