Matchdag – Almtuna borta

Efter skitinsatsen senast mot Pantern står Björklöven i ett vägskäl inför mötet med Almtuna. Ska de hänga på toppen, bryta trenden eller visa på att superinledningen inte avspeglar verkligheten.

Det kändes efter fem matcher som att Björklöven skulle bli ett topplag den här säsongen. Två matcher senare och framförallt efter förlusten mot Pantern känns det inte alls lika säkert. Insatsen senast lös inte alls av självförtroende i någon period och laget hade inte alls samma överläge i tredje perioden som de haft innan. Det var ett rejält bottennapp och en rejäl väckarklocka. Är det här Björklöven, eller bara en tillfällig avart. Det är dags för laget att svara på frågan nu.

Almtuna som väntar i gräsliga Gränbyhallen gör så med tre raka segrar i ryggen. Senast mot Leksand med 1-0 på bortais efter att bl.a klarat ut nästan två minuter i tre mot fem. Innan det 5-2 mot Karlskoga och 4-1 mot Västervik. Almtuna ligger på fjärde plats i tabellen med 13 poäng och har bara släppt in 14 mål. Det är ett formstarkt lag som väntar.

Almtuna har låga förväntningar på sig den här säsongen efter att han tappat i stort sett alla som producerade förra säsongen framåt. De har en klart med defensiv profil på laget den här säsongen, men det finns spelare som klivit fram offensivt. Väntat var att Victor Rollin-Carlsson skulle ta offensivt ansvar som gjort det förut. Han har stått för 6 (4+2) poäng på sju matcher. Mer oväntat var att 21-årige Fredrik Forsberg från Djurgårdens organisation som öste in poäng i ettan skulle ta ansvar, men det har han gjort med 7 (5+2) poäng. Även Wille Quist har en offensiv roll (2+2) den här säsongen.

Almtuna och Björklöven har en brokig historik på varandras hemmaplan. Almtuna har vunnit fem av de senaste sex matcherna i Uppsala. 4-3 och 2-1 förra säsongen. Senast Björklöven tog poäng var när de hämtade upp 2-4 till 5-4 efter förlängning under Mats Waltin säsongen 2014-15. Björklöven har även de vunnit 5 av de senaste 6 matcherna i Umeå mot Almtuna så historiken har klar överhand för hemmalaget.

Almtuna under Markus Ragnarsson har blivit ett rejält defensivt lag och sätter organisationen främst. Laget har tredje minst puck i anfallszonen och är nia i puckinnehav totalt sett. Det är också det vi kommer att få se hela säsongen. Ett lag som ger bort så lite som möjligt och det är det Björklöven måste bryta ned för att vinna. De måste hitta ett sätt att göra mål uppställt fem mot fem då de inte lär få så många två mot ettor och tre mot tvåor. Då gäller det att vinna kamperna i sarghörnen, komma lös med pucken mot felvända spelare och skapa från backplats och in på målet. Sedan att ta vara på de chanser som kommer i powerplay. En bra start för att luckra upp Almtunas spelsätt hjälper mycket.

Jag ser en tät match framför mig där vilka misstag Björklöven gör avgöra ganska mycket. Det och att laget kommer upp i samma tempo och energinivå som de gjort tidigt på säsongen.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran är skadade.  Cody Murphy var inte med senast mot Pantern efter ett bakslag och missar även denna match.

Så här ser laget ut:

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Mattias Granlund
Austin Farley – Axel Ottosson – David Lindquist
Nicklas Johansson – Tobias Hage – Erik Rainersson
Marcus Jonsson  – Kim Karlsson – Andreas Vikström
Emil Norberg

Bloggens nycklar:

¤ Struktur & Energi – I senaste matchen tappade Björklöven sin försvarsmässiga struktur och sitt enorma driv från tidigare matcher. Det måste laget hittat tillbaka till.

¤ Målvaktsspelet – Björklöven behöver en riktigt bra match från Adam Werner. Både som lag, men också för att det inte ska fortsätta att ifrågasättas så mycket kring målvakterna.

¤ Städa bort slarvet – Almtuna är ett lag som inte bjuder på så mycket. Mot dem kostar det extra att slarva och ge bort lägen till motståndarna.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har städat bort Panternmatchen mentalt och gått igenom vad vi ska göra. Vi måste vara mera konsekventa med vårt eget spel. Almtuna är ett bra lag och är ganska likvärdigt Pantern. Åker mycket skridskor och har lite storlek i laget så de är väldigt lika Pantern på många områden. De ligger där de ligger i serien för att de spelat bra, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida. 

Noterbart om Almtuna:

¤ Fredrik Forsberg som är bästa poängplokare med 7 (5+2) poäng har gjort en enda poäng tidigare i karriären i hockeyallsvenskan och noll poäng på sina 14 matcher i SHL. Här har Almtuna fyndat.

¤ Almtuna är sexa i powerplaystatistiken med 17.86 procent. Den spelare som sticker ut mest där är Victor Rollin-Carlsson med 2+1 och Luke Pither med 1+2 poäng  powerplay. Just Pither och David Vallorani har Almtuna stora hopp på att de ska producera ännu mer än vad de gjort så här långt.

¤ I boxplay har Almtuna 88.89 procent vilket är tredje bäst i serien. Då ska det nämnas att Almtuna är det lag som dragit på sig tredje flest numerära underlägen.

¤ Oscar Fröberg har varit strålande i Almtunas mål. Hans 95.29 i räddningsprocent och 1.31 insläppta mål per match är bäst i hela allsvenskan. Även Arvid Ljung som stått fyra matcher har 92.19 i räddningsprocent. Almtunas målvakter är oprövade och ganska unga. Ljung är visserligen 25 år, men gör sin första säsong i allsvenskan. Kommer från division-1-spel. Något som också gäller 21-årige Fröberg. Han ingen allsvensk erfarenhet utan kommer från Vimmerby närmast. Det verkar dock funka bra så här långt med två oprövade målvakter. Fröberg står mot Björklöven ikväll.

¤ Lucas Sandström som skadade foten på sin första träning gör comeback ikväll som 13:e forward mot sitt gamla lag.

– Jag har inga problem med skadan, men jag är väl inte hundra formmässigt. Jag ska åka in och jobba hårt, åka mycket skridskor och tacklas, sådant som jag är bra på. Men jag behöver inte ha bråttom, säger Sandström till UNT.

Så här ställer Almtuna upp.

38 Oscar Fröberg (30 Arvid Ljung )

5 Per Svensson – 76 Erik Flood
97 David Vallorani – 90 Daniel Ljunggren – 19 William Quist

66 Gustav Lindström – 16 Linus Rotbakken
17 Oscar Milton – Victor Rollin-Carlsson – Luke Pither

82 Jonathan Léhman – 2 Albin Carlson
58 Fredrik Forsberg – 33 Albin Lundin – 10 Ludwig Nilsson

71 Jacob Ragnarsson
80 John Dahlström – 18 Jacob Svensson – 91 Christian Blomqvist

Extraspelare: Lucas Sandström.

Sagt från Almtunahåll:

– Vi har haft en bra defensiv nu på slutet och det handlar mycket om vårt jobb utan puck. Bra hemgångar där vi är övertaliga och har motståndarna på utsidan. Mot Björklöven ska vi vara aggressiva i egen zon, vinna man mot man dueller. Vara noggranna när vi har pucken. säger Almtunas tränare Markus Ragnarsson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

 1. Målis

  Jag sa ju åt dig i en tidigare kommentar att vänta med omdöme till minst tio omgångar. Jag är dock i grunden positiv till vårt lag denna säsong. Det är synd att så mycket av spelet sitter i huvudet på både individen och hur man fungerar som kollektiv.

 2. Ellge

  4-3 till Almtuna genom Vallorani (2), Rotbakken och Lukas Sandström…
  Lövens mål av Kim, Fredrik A och Linkan…
  Löven kommer tillbaka spelmässigt och visar bättre karaktär men historien i Grännbyhallen upprepar sig och vi åker hem med en hedersam uddamålsförlust…

 3. Härligt

  Gränbyhallen är ju härligt svårspelad och desto härligare att vinna i.

  Jag kanske är dum i huvudet men jag skulle väldigt gärna se en comeback av William. Han har verkligen Björklöven i sitt hjärta. Om vi tittar vidare blir det nog väldigt dyrt att behålla vissa spelare.
  Där kanske man får titta på längre lösningar alternativ börjar supportsamla för att behålla dom som är värda att behålla.

  Där ligger nog Björklövens stora jobb, att förbereda för nästa säsong, trots denna knappt börjat. Nu jobbar väl Björklöven i det tysta men det finns så otroligt många i Umeå som känner igen talanger direkt.
  Dessa bör ju utnyttjas mer för att skriva tidiga kontrakt. Jag tänker främst på Grönis med exempelvis Hetta och Lindskoug och Mattsson tidigt och Lundberg och Hurtibise lite senare.
  Utan budget men med ett säljande sätt.
  Tycker Hutchings kanske kan vara ett exempel, han ville verkligen tillbaka till Löven och även med ett år borta, hur många är så utan att det finns något annat än bara pengar i Umeå och Björklöven?
  Men samtidigt måste man ju ge spelarna den lön dom förtjänar. Går inte att skambuda äldre spelare a’la DJ.
  När man samtidigt ger lukrativa kontrakt till sämre spelare…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.