Bankvalvssäkert Björklöven

Det finns segrar och sen finns det kassaskåpssäkra segrar. Söndagens mot Tingsryd var en sådan som bara topplag brukar ta hem En riktig bankvalvssäker seger. En sådan med en superhjälte också.

Jag har klagat på starterna, jag har klagat lite på David LIndqvist, jag har klagat på Axel Ottossons effektivitet. Vad ska man klaga på nu då? Näe, det finns inte så mycket att klaga på helt enkelt. Löven har tystat min negativa sida

Det här var en av de mest överlägsna segrarna jag sett Björklöven ta på hockeyallsvensk nivå på mycket, mycket länge.

Visst, Björklöven stod för lite småmisstag (ex Jacob A, Nicke J, Simon Å) i början av matchen, men städade effektivt upp detta med bra skotttäck och backcheck (beröm till Kim K m.fl där) där mitten täpptes till och Tingsryd inte fick utnyttja  sina snabba kontringar.

Sedan bara öste Björklöven på med energi, fart och effektivitet. David Lindqvist var på ett ruggigt spelhummör och den linan med Ottosson och Farley hade lekstuga i stora delar av perioden. Jösses alltså. De måste vara en av formationerna som skapar mest ju nu i hela serien. Om Fredric Andersson varit seriens bästa spelare under de fem första matcherna så är nog Austin Farley där uppe de tre-fyra senaste. Jösses vad het han är. Det är lite svårt att säga exakt vad som gör honom så bra, men hans fart, ständiga rörelse och självförtroende i skottet i kombination med hur bra han passar ihop med Ottosson samt i sin roll i powerplay är något allafall.

Första perioden slutade 3-0, men hade kunnat sluta 5-0 eller 6-0 utan tvekan. Nu blev det ”bara” tre mål. Axel Ottosson gjorde en fin räd, la på mål, David Lindqvist fick hjälp av Farley att rafsa fram returen och tryckte upp en backhand till 1-0 i taket. Sedan sköt Simon Backman från blå efter att Löven som i hela perioden vunnit kampen vid sargen, spelat upp till back och den här gången styrde Axel Ottosson in pucken. Trean i 4 mot 3 var ett stycke prickskytte av Austin Farley. Målen avspeglade verkligen att laget skapade lägen från allt och inget och att just den linan var bäst. Ingen hinner med när de kombinerar tempo med spelskicklighet och avighet.

Av förklarlig anledning tappade Björklöven något i tempo, det blir lätt så i 3-0-ledning, och det bjöd in Tingsryd spelmässigt i matchen och det gjorde att den andra perioden istället för lekstuga blev en rätt jämn historia. Tingsryds 1-3-mål var i sig mest en studs efter ett släng på mål som gav ett läge, men före det hade Björklöven flera chanser att rensa ut, Simon Åkerström en, Erik Rainersson en, men det blir lätt så att du inte får ut pucken när du som lag gått ned något i aggressivitet.

Austin Farley är dock fortfarande stekhet och hans 4-1-mål där han kallt väntade ut Niklas Rubin bakom målet innan han la in pucken cementerade den här matchen målmässigt även om Tingsryd hade tagit sig in den spelmässigt. Med 5-1-målet fastslog bara Ottosson med sina fina passning hur bra den kedjan är just nu, vem som är kung just nu (Farley) och tog segern tillbaka upp på bankvalssäker nivå. Björklöven var seriens mest effektiva lag innan matchen och de fortsätter att vara rysligt effektiva.

Tredje perioden blev sedan en ganska lam historia, men fastställde egentligen bara hur överlägsna Björklöven var i den här matchen. De spelade på ett antal procents lägre energinivå, hade inte samma driv, men vann trots det perioden. Att Austin Farley nätade igen var nästan så att han själv började att skratta. Det var en sådan dag. Allt gick in. Nu ligger han hipp som happ tvåa i seriens poängliga. Björklöven har totalt sett fyra spelare som snittar minst en poäng per match. Austin Farley på 13 (7+6), Alex Hutchings 11 (6+5), Axel Ottosson 9 (4+5) och Fredric Andersson 9 (7+2). Det är bara galet. Dessutom är Jakob Stenqvist poängbäste back i hela serien med sina sju assist.

Kul att Adam Werner fick näst intill hålla tätt denna dag. Det behövde han för både känslan och statistiken. Sedan var insatsen riktigt bra också med två räddade frilägen och ett par TV-plockar.

Det är oerhört starkt att ta en seger på det här sättet efter tre matcher på fem dagar i ryggsäcken, det är en formidabel insats, men i slutändan är det bara tre poäng. Njut, få självförtroende och se framåt. För framtiden börjar se allt mera ljus ut för Björklöven ju längre vi kommer in i den här säsongen. Det går inte att förneka trots endast nio matcher spelade.

15 kommentarer

 1. Simon

  Den back som gjorde misstag i afton är Stenqvist. Kan han inte kritiseras för att han kommer från SHL? Kolla hans spel i egen zon så hoppas jag du ser hur han ofta tappar puck. Måste väl ha hårdare krav på honom ( tilltänkt spets). Tycker han andersson×2 är de svagaste i egen zon. Inte pavel och Åkerström.

  Åkerström har väl +5 idag?

  • Oddset

   Vad gäller Stenqvist tillhör han Frölunda, men mig veterligt så har han väl ännu inte spelat någon SHL-match? Alltså i praktiken en allsvensk back som närmast kommer den MoDo…

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Sitter på gran Canaria och följer matcherna denna vecka. Lämnar det till mina kollegor i Umeå.

 2. Oddset

  Vill egentligen inte klaga efter en riktigt bra insats av Löven. Men håller med angående Stenqvist. Även om han har mycket kvalitéer, så är det återkommande pucktapp o dräll med pucken. Varje match!

 3. Coachen

  Fel dag att klaga oavsett om vem tycker jag. Att Löven spelade med sån energi och beslutsamhet mitt i ett så tufft spelschema är ju bara underbart. Med två riktigt hotande och spetsiga kedjor och med grym energi och hårt jobb från alla kedjor- vi måste vara assvåra att möta helt enkelt. När vi dessutom har Emmerdahl och Murphy i reserv samt en supporterlirare att värva, ja då ser man verkligen framemot resten av säsongen. Blir ju en ordentlig värdemätare nästa hemmamatch mot Timrå för att se hur vi står oss. FORZA LÖVEN!!

  • Per

   Beroende på motståndet och hur bra dag de har. Sedan är också vi ojämna men det var inte direkt som så att Tingsryd var på tårna.

 4. Mangan

  Alla ser ju problemen i det defensiva spelet med framförallt Jacob Andersson som sprider indianare omkring sig match efter match. Frågan är om inte grabben fått nog med förtroende? Ska Löven bli ett stabilt topplag så måste de mindre begåvade lämnas kvar på perrongen.

 5. Jiggen

  Bankvalvssäkert förra matchen, men tyvärr raka motsatsen ikväll. Jaja, det är såklart inte bara Löven som varvar bra insatser med rena bottennapp i denna serie. De lag som är stabilast hamnar såklart i toppen i längden.

 6. Kalle

  Man kan tycka att sådana stad i matchen mot pantern så står folk hånar sina egna sepotrar i 45 minuter man måste tro umeå inte har så mycket annat för hålla reda andra människor jag personligen tycker jag titta om sitt själv och inte prata skit om andra människor om det luktar ur själv

 7. Kalle

  Man vet det syns att björklöven mot aik inte har kapacitet för att spela i SHL och det är lika bra för att backa är ser yra i egen zon och titta Leksand och och modo två lag det tar minst tre fem år inan det når SHL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.