Matchdag – Timrå hemma

Efter galet tätt matchanda har Björklöven fått fem dagars uppehåll inför det här mötet med Timrå. Kan då det skadedrabbade Löven vända de två senaste matchernas negativa trend när höstens succélag kommer på besök.

Björklöven är inne i en svacka just nu, det är inte bara det att laget gjort ett mål på två matcher och har två raka förluster utan också det faktum att laget förlorat skotten och inte alls presterat på samma nivå som tidigare under säsongen. Mycket har berott på det täta matchandet i kombination med ett antal jobbiga skador. Frågan är bara var Björklöven går nu. Är det tillbaka till det fina spelet eller är det mot en kamp mot skadorna och att inte hamna i en rejäl svacka.

Då är det kanske lite jobbigt att just Timrå kommer på besök. Det Timrå som leder serien med 24 poäng, det Timrå som bara släppt in 17 mål på 11 matcher och det Timrå som kommer från 4-1 i derbyt mot Modo på bortais. Dock före det förlorade Timrå mot Leksand med 3-4 efter förlängning och med 1-2 mot Karlskoga.

Timrå har varit riktigt bra och har en oerhörd fart över tre, nästan fyra kedjor den här säsongen och det har inte blivit sämre sedan de fick tillbaka Jonathan Dahlén, en av förra säsongens kanske bästa spelare i serien. Det är ett rejält test för Björklöven att möta just Timrå. Lagen möttes två gånger på försäsongen och då slutade det med Timråsegrar 4-3 i Umeå och 5-1 i Timrå. Förra säsongen vann två matcher vardera under seriespelet. Det senaste mötet slutade 4-2 till Björklöven i Timrå i den klassiska nattmatchen som kom igång tre timmar sent. Dessförinnan 2-3 efter förlängning i Umeå (där Björklöven tappade 2-1-överläge i spel fem mot fyra i slutminuten). De övriga mötena blev 4-2 till Timrå på hemmais och 4-3 till Björklöven i Umeå. Historiskt är det väldigt jämt mellan lagen och hemma eller bortaplan spelar väldigt liten till.

Timrå har vunnit många av sina matcher genom att rivstarta, ta ledningen och sedan stänga igen. Laget har inte förlorat en enda förstaperiod den här säsongen och starterna har ofta sett ut just så, oerhört energiskt. Björklöven måste alltså vara med från start, de måste vara med på hur Timrå vänder spelet oerhört snabbt och hur de sätter press på Björklövens backar. De kan göra det med vilken formation som helst, men om Björklöven klarar sig ur egen zon, förbi pressen så finns ytor där bakom. Det blir en oerhört tuff match, men med en bra start så är det allt annat än omöjligt. Speciellt om Björklöven får igång sin spets igen.

Laget: 

Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Isak Stenlund-Ädelgran är sedan länge skadade.  Sedan saknar Björklöven även Mikko Pukka, Cody Murphy, Mattias Granlund och Tobias Hage saknas också på grund av skada. Det gör att truppen är ganska tunn just nu.

Så här ser laget ut: (sett till träningen i går, laget släpps vid lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Stefan Andersson – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Roope Talaja
Austin Farley – Axel Ottosson – David Lindquist
Nicklas Johansson – Andreas Vikström – Erik Rainersson
Marcus Jonsson  – Kim Karlsson – Emil Norberg

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Med Timrås självförtroende har Björklöven inte råd med en dålig start.

¤ Målvaktsspelet – Det får inte komma några tavlor från Björklövens målvakt i matchen. Det finns inte utrymme för det just nu.

¤ Förstalinorna – Det är dags för Björklövens förstalina att kliva fram offensivt igen. Kommer de igång igen så ska Timrå ha svårt att hantera både lina ett och två

Sagt från Lövenhåll: 

– Timrå är ett homogent lag med några riktigt bra toppar och de åker mycket skridskor. Det blir en tuff motståndarna. Vi måste få upp tempot i anfallszonen och få puckarna på mål bättre än senast. Vi måste ligga på i skridskoåkningarna och vara jobbiga för dem, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida. 

Noterbart om Timrå:

¤ Timrå som lag har seriens bästa Goalkeeping Efficiency med 93.73 procent i räddingsprocent som lag och Henrik Haukeland, lagets etta har 94.06 i räddningsprocent och 1,48 insläppta mål per match. Det gör Haukeland till seriens bästa målvakt så här långt.

¤ Björklöven har ju flera jättespetsar, Austin Farlye 14 (7+7) poäng, Alex Hutchings 11 (6+5) poäng, Axel Ottosson (10 poäng), Fredric Andersson (9) som alla gjort fler poäng än Timrås bästa trots att de leder serien. Det är mer en balanserad attack som kommer. Junioren Filip Hållander är poängbäst med 8 (3+5) poäng, bakom honom finner vi Erik Karlsson 7 (2+5) som jag tror mycket på och JOhan Johnsson 7 (4+3) poäng. Dock ska det sägas att Jonathan Dahlén har bäst poängsnitt med 4 (2+2) poäng på fyra matcher och han är den absoluta spetsen i laget i alla offensiva spelformer.

¤ Timrå har seriens näst bästa powerplay med 22.86 procent och allra bäst har Erik Karlsson varit i spelformen med 4 (1+3) poäng. I boxplay är laget bäst i serien med 92.86 procent. Det här ihop med att laget har haft seriens bästa defensiv och målvakt är mycket av förklaringen till varför de leder serien.

¤ Med 5.64 utvisningsminuter per match är de laget som drar på sig allra minst utvisningar i hela hockeyallsvenskan.

¤ Timrå saknar Johan Persson (skadades mot Modo) och Tobias Liljedahl (skadad), men får tillbaka John Westin. Så egentligen inga tunga tapp, alla spetsar är med och spelar.

Sagt från Timrå:

– Det var två tempofyllda matcher på för säsongen. Björklöven har ett väldigt bra lag på gång så jag väntar mig en energirik match med mycket kamp och mycket fart. Vi måste addera lite mer energi, vinna en mot en kamperna och bli lite rakare i vårt spel för att stå upp mot Björklöven som lär spela ett energirikt och rakt spel, säger tränaren Fredrik Andersson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag är är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

4 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Björklöven har ju haft skadebekymmer säsong efter säsong sedan de kom tillbaka till allsvenskan. Klart över snittet hela tiden. Timrå t.ex. har alltså två spelare borta just nu. Delvis handlar det ju om att Löven gick in i säsongen med fyra långtidsskador, benbrott, fotbproblem, höft/bäckenprobem och allvarliga knäskador. Där går ju Löven in i säsongen med en rejält grund. Sedan kommer det ju alltid skador under säsongen. Nu kom Hage, Granlund och Pukka ungefär samtidigt och två av dem är extremt oturliga skador, men grundproblemet är att gå in i säsongen med fyra långtidsskador. Då har du en tuff start. Exakt hur man undviker det vet jag inte, men värva inte skadade spelare och värva inte skadebenägna spelare är ju en grund. Men det tycker jag inte Björklöven gjort här heller på samma sätt som vissa år tidigare.

  • Per

   Även om vi har många skador nu så är ju siffran sju lite uppblåst. Wikström kommer nog aldrig mer att dra på sig löventröjan igen och även Ädelgran är tveksam om han ska ses som en startspelare. Då är siffran iaf nere på fem vilket också det är för mycket men det är trots allt inte superunikt. Till skillnad från många tidigare säsonger så kan vi fortfarande ställa upp med ett fullt lag där alla spelare faktiskt har a-lagskontrakt.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Sant delvis, men Björklöven förlängde ju kontraktet med Ädelgran. Om de inte såg honom spela i laget så var väl det väldigt, väldigt dumt. Wikström däremot satt på ett kontrakt även över den här säsongen och spelade inget förra säsongen, så det köper jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.