Saknaden av Pukka är enorm

Björklöven åkte på en 0-3-förlust mot Timrå under onsdagskvällen och efter den kan jag konstatera att saknaden av Mikko Pukka är enorm just nu.

Det har gått troll för Björklöven med målskyttet. Fredric Andersson och Alex Hutchings spottade först in mål, men kallnade. Då tog Austin Farley och Axel Ottosson vid. Efter soppatorskförlusterna mot AIK och Västervik så splittades superformationen med Farley, Otto och Linkan och kvar stod ett lag utan någon formation som riktigt kunde hota Timrå fullt ut.

Många kommer säkert att fokusera just på detta. Hur Fagervall formerade laget och att laget inte gör mål. Det är helt naturligt efter ett mål på nio perioder

Jag ser något annat som huvudanledningen till varför det blivit tre raka förluster, varför laget ramlat från andra till sjunde plats. Det handlar om trygghet, försvarsspel och Björklövens back och målvaktssida.

Sedan Mikko Pukka utgick skadad i tredje perioden perioden mot Tingsryd har Björklöven har Björklöven gjort ett mål och släppt nio och tagit noll poäng. Det handlar naturligtvis inte bara om det, men intrycket är att backarna har gjort klart fler misstag än innan Pukka utgick och målvakterna har fått lite svårare lägen mot sig än innan Pukka utgick. Som spelare så är Pukka oerhört bra defensivt, men framförallt ger han trygghet till laget och höjer den backen han spelar med. Det andra som hänt sedan han utgick är att Simon Åkerströms speltid ökat. Tidigare när Björklöven hade sju backar. Då kunde Stefan Andersson och Simon Åkerström dela på den sista platsen. Nu måste båda spela 20+ minuter. Det blir skillnad i defensiven med Pukka borta. Det bara är så. Åkerström var mot Timrå rent ut sagt usel i egen zon med pucken.

Det är naturligtvis en svaghet att Pukka betyder så mycket och säger något om hur bräcklig Björklövens backsida är defensivt nu när Emmerdahl gick in i säsongens långtidsskadad. Med både Pukka och Emmerdahl tillbaka är det en helt annan sak, men nu är det som det är. Tunt, otryggt och misstagsbetingat. Så här sa Jocke Fagervall om Pukka: ”Det är inte helt orimligt att han är med på lördag, men det är inte heller troligt”. Han räknar alltså med en match till utan Pukka.

Ser vi till matchen mot Timrå specifikt och inte hela skeendet just nu så var Björklöven ändå bra med i första perioden. Timrå inledde väldigt bra, skapade smålägen redan under inledningen, men Björklöven jobbade sig in i matchen och när vi summerade perioden så borde Björklöven kanske haft ledningen. Roope Talaja hade fått tre lägen, ett riktigt bra och David Lindqvist hade fått ett som ska vara mål, men misstag. Förstakedjan hade varit synligt bäst offensivt för Björklöven.

Sedan kom misstagen. De där misstagen som kommer när du inte är riktigt trygg, de där misstagen som kommer när du inte riktigt har självförtroendet. Det var Stenqvist (tillsammans med Hutchings), det var Åkerström och det var 0-2 och matchen var över.

Vissa skyller på Adam Werner och jämför med Henrik Haukeland i Timrås mål och visst, Haukeland känns som en bättre målvakt just nu, men framförallt är skillnaden trygghet. Werner ger inte trygghet till Björklövens backar och Björklövens backar ger inte trygghet till Björklövens backar. Hans 89.39 procent ger inte laget trygghet och de beror lika mycket på Adam själv som på att Adam inte sätts i så bekväma lägen, men oavsett har Björklöven ett problem på målvaktssidan och frågan hur långt det kan fortsätta innan det verkligen blir ett problem som även Fagervall tycker måste åtgärdas.

Efter att Timrå gjort 2-0 och definitivt 3-0 var det aldrig riktigt nära. Timrås tredje period var imponerande. De hade spelat med en kraft, energi och spets i andra perioden och i tredje förstörde de bara Björklövens spela och tog hem matchen. Imponerande, snyggt och Björklövens fina tredjeperioder är som bortblåsta.

Men hur ska Björklöven göra mål? De har ju som jag skrev inledningsvis gjort ett mål på nio perioder. Jag är faktiskt inte så orolig. Det finns spets i laget. Fagervall måste bara våga spetsa laget igen. Alla kedjor måste inte ha spets. Testet med David Lindqvist i tredjeformationen blev inte bra. Lindqvist gjorde jobbet helt klart, den formationen vaskade också fram en del, men Lindqvist behövs i andraformationen för att den ska växa än mer. Den formationen når en höjd och blir så oerhört svår att stoppa med honom där. Med Linkan i den linan senast mot Västervik så skapade de en del lägen och då blir det normalt mål. Då får lina tre och fyra bli rena checking lines. Förstakedjan tycker jag fungerar. Det är bara att hoppas att Björklöven får ett par powerplays i nästa match så att Hutch eller Fredde A får näta. De behöver få göra det igen. Men ska det bli mål, spetsa laget. Det är min syn.

Angående forwards så är Cody Murphy inte allt för långt från spel, men i övrigt ät det samma killar som vi såg på isen idag som ska göra det närmaste 5-6 matcherna. Granlund tre veckor bort, Hage tre till fem, Ädelgran vet vi inte.

Kim Karlsson pratade om att det hårda jobbet saknades, Joakim Fagervall pratade om ödmjukhet och det hårda jobbet. Alla pratar om det hårda jobbet. Alla lag vill och alla lag jobbar så hårt det kan. Det räcker inte att bara bestämma sig för att jobba hårt.

Hockey handlar om att formera laget rätt för både ditt lag och motståndet, att ta bort motståndarnas vapen, sätta dina i lägen. För att göra allt det bra handlar det enligt mig om trygghet. Att hitta en trygghet igen. Jag tror att den börjar med Mikko Pukka, han är troligen inte med mot Oskarshamn. Det oroar inför det mötet.  Men det är där vi är. Med Björklöven sjua i serien på väg nedåt. Bli frisk Mikko Pukka.

Mer från matchen:

Karlsson: ”Vet inte vad vi gör idag”

Fagervall: ”Vi har tappat ödmjukheten”

Johnsson: ”Löven inget lag för toppen”

Timrås stjärnor sänkte Löven

4 snabba:”En av sina sämre matcher”

Till allra sist: Björklöven lockade 4295 åskådare ikväll och snittar nu 4258 åskådare. De gick förbi Modo med den här matchen. Snacka om att det finns ett sanslöst sug efter ishockey i Umeå. Björklöven är bara 201 åskådare bakom Leksand i snitt och slår tre lag i SHL. Snacka om att publiken förtjänar att trenden vänder till det positiva.

PS: Inte avgörande för matchen i slutändan, Björklöven föll rättvist, men vilken cirkus Peter Lyth ställde till med. Han var extremt ojämn och spelarna kan varken ha vetat ut eller in vad som var tillåtet och ej. Första och andra perioden höll ungefär samma nivå från spelarna, men det var 0 utvisningsminuter i första och 8 i andra. Att han blev årets domare i serien i fjol är för mig ett större mysterium än bermudatriangeln och att amerikanska folket valde Donald Trump som president. Nån gav mig skit för att jag klagade på Lyths nio utvisade spelare i tredje. Var det ett smidigt sätt att lösa situationen? Nej! Det såg ut som Benny Hill.

10 kommentarer

 1. Pallepluring

  Tyvärr är det inget nytt. Avsaknaden av Pukka har varit avgörande varje gång han varit borta. Inget nytt idag och förmodligen inget nytt på lördag.

  Adam Werner duger inte. Han gör sitt bästa och kan väl inte direkt lastas för några direkta mål. Ungefär som vanligt. Det är bara inte tillräckligt bra. Löven har sämst målvakter i serien. Mest för att alla andra lag har duktiga än att vi har dåliga.

  Ska Löven värva en mer spelare i år så är det självklart att en målvakt är bäst bang for the buck. Vill vi fortsätta plåga oss långsamt så fortsätter vi självklart med juniorsetupen.

  P.S: Är Freddans trasiga handled en hemlis? Det är uppenbart att han varit hämmad av skadan ett bra tag. Det vore kul att veta när han kan tänkas vara kry igen.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Okej! Jag har varit på Gran Canaria så jag hade inte koll på handen. Ska surra med honom.

  • KungsholmsLövet

   ”Genau”, vi är väldigt beroende av några få spelare och ingen mer än Pukka eftersom backsidan är rätt svag redan från början. Det är helt enkelt en spelare som måste finnas på banan om vi konsekvent ska vinna matcher.

   Vad gäller målvaktssidan så är det bara så att vi har målvakter som i bästa fall inte förlorar några matcher åt oss, men ingen av dem kommer att vara den direkta anledningen till att vi vinner matcher genom sitt spel.

 2. DanielS

  Många matcher har i mina ögon haft samma manus. Efter en jämn första period så kommer ett rejält tapp första halvan av andra.
  Timrå hemma: 0-3 första 11 minuterna i andra
  AIK borta: 0-3 första 10 minuterna i andra
  Pantern hemma: 0-4 första 15 minuterna i andra
  BIK borta: 0-2 första 10 minuterna i andra.

  Vad kan anledningen då vara till detta? Tappar man tålamodet efter en jämn första och slutar följa game plan? Straffas löven hårdare med spelet dom har med längre till avbytarbåset?

  Eller är detta bara slump att det kommer just då?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Mycket intressant. Känalsn är att det är gemensamt kring målen med individuella misstag i egen zon eller på blålinjerna i andra perioden. Det tål att analyseras varför det uppkommer i just andra perioden. Finns det något mentalt där? Bra fråga.

  • Per

   Generellt sett så har vi fem backar som inte håller måttet där många är långsamma och ofta kladdar med pucken i egen zon. Då hjälper det inte att få långt till det egna båset.

   Hur ofta har vi inte sett Åkerström och Jacke behöva hur många försök som helst att få ut pucken ur egen zon? Hur långsam är inte Stefan Andersson? Hur lättstressad är inte Pavel under press? Stenqvist är väl för all del okej på papperet men just nu så fallerar han på i princip alla punkter.

   Iom backarna brister så enormt så blir andraperioden jobbig när backarna konstant sätter sig i problem och nu också har dåligt självförtroende så de knappt vågar agera. Glöm inte heller det faktum att många tvingas till en istid som de inte pallar med så blir det jävligt svårt när man inte kan, vågar eller orkar lösa problem i egen zon.

   Pukka och Emmerdahl är kritiska att få tillbaka. Sedan så vore det också tacksamt om någon av de yngre faktiskt tog ett steg framåt i sin utveckling. Av någon anledning så blir alla backar i Löven sämre efter en stund. Det är också något att fundera på.

   Slutligen så skulle nog en trygg målvakt hjälpa många av backarna. Vi behöver ett lugn längst bak så att backarna vågar spela som de ska.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Vad tänkte du. Någon större eller? Vi (VK/Folkbladet-sporten) intervjuar ju Fagervall ganska ofta, ibland kortare och ibland längre. Det är inget jag själv har planerat just de närmaste dagarna, men någon slags utvärdering av första fjärdedelen av serien skulle vara en bra ide.

 3. Filip

  Gurra: är det bara jag som tycker att Backman har tappat lite också? Men det har kanske även där har med att nr8 är borta

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det känns lite så, jag håller med, men det kan ju ha med att han får bära hela lasset själv att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.