Matchdag – Oskarshamn borta

Ett skadeskjutet lag och en historiskt omöjlig motståndare nere i kärnkrafsttaden. Näe, på pappret finns det inte mycket som tyder på poäng för Björklöven inför lördagens match.

Läget i laget var illa inför mötet med Timrå så är det än värre inför mötet med (inför omgången) serietrean Oskarshamn. Lagets hetaste spelare, Austin Farley är sjuk, lagkapten Fredric Andersson brottas med problem med sin handled och tränade in för fullt på fredagen och Cody Murphy om han gör comeback har brottats med sin fot hela säsongen. Sedan tidigare är sju spelare borta inklusive oerhört viktige Mikko Pukka. Det är på pappret ett bottenlag som åkt till Oskarshamn för att möta sin moderna historias värsta motståndare.

Oskarshamn har vunnit åtta raka matcher mot Björklöven i BeGe Center eller Oskarshamn Arena som den också hettat. Före det vann Björklöven visserligen två raka, men ingen seger sedan 2010 är ändå ganska jobbiga stats. Fem av de åtta är dock uddamålssegrar så det har ofta varit ganska små marginaler som avgjort. Ser vi till de närmaste matcherna lagen mellan så har IKO vunnit 5 av de senaste 6 oavsett var de spelats och senast lagen möttes blev det 3-1 i Umeå och före det 6-3 i Oskarshamn. Björklöven besegrade dock IKO en gång hemma förra säsongen, 5-3 i oktober.

Släpper vi historiken så kommer Björklöven från tre raka förluster med ett mål framåt på nio perioder och fem förluster på sju matcher. Oskarshamn kommer från en 1-3-förlust hemma mot ett pånyttfött Leksand och före det en 4-1 seger borta mot Troja/Ljungby och en 3-1 seger hemma mot BIK Karlskoga. Oskarshamn har faktiskt varit rätt skakiga på hemmais och bara tagit nio poäng där, medan de tagit 13 på bortaplan.

Oskarshamn har förändrat sin identitet lite sedan Per Kenttä kom in som sportchef och Björn Hellkvist som tränare. Tidigare har laget spelat disciplinerat, varit kontringsstarka och pulserat matcherna på ett effektivt sätt. Nu är IKO snarare ett puckinnehavslag som skjutit 408 skott på mål (flest i ligan) och där IKO har tredje mest puck i anfallszon av alla lag i serien. Det passar ett skadeskjutet Björklöven ganska bra ändå, de kan sätta allt fokus på defensiven att försöka att försvara och kontra hem matchen, ta den i special teams.

Det kommer inte att bli lätt, men det är vägen till seger.

Laget: 

Så här ser laget ut: (bekräftat lag)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Stefan Andersson – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Adam Berglin

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Roope Talaja
Emil Norberg – Axel Ottosson – Filiph Åström
Nicklas Johansson – David Lindqvist – Erik Rainersson
Marcus Jonsson  – Kim Karlsson – Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Misstagsminimering – Oskarshamn måste få jobba sig till sina mål. De individuella misstagen måste slipas bort.

¤ Special Temas – När Björklöven inte kommer att skapa så många lägen i andra spelformer så blir powerplay och även boxplay (där Löven är sämst i serien med 74.42) ännu viktigare.

¤ Målvaktsspelet – Den som står måste göra en av säsongens bättre matcher om det ska bli seger.

Sagt från Lövenhåll: 

–  Vi måste till att börja med göra en otroligt bra prestation, det tycker jag saknats de tre senaste matcherna och därav resultatet också. Helheten har inte funnits där som den fanns innan och vi måste börja där och göra en bra prestation över 60 minuter. Möjligheterna att vinna ökar väldigt mycket och det känns också som vi är på väg tillbaka dit vi var innan. Vi gjorde 33 mål på de åtta första omgångarna av en anledning. Anledningen var att vi var där och hade viljan att trycka in pucken och allt som fanns ivägen. Det finns ingen anledning att ändra på det utan är det något som är bra är det bara att fortsätta med det, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Oskarshamn har en av seriens största talanger i sitt lag, 18-årige Lucas Elvenes. Frågan är hur länge de får behålla Rögle-talangen. Han har stått för 12 (3+9) poäng på 12 matcher och har haft en avslutsprocent på 15.00. Elvenes är dock på lån från Rögle och kan kallas hem näst som helst.

¤ Bästa målskytt i Oskarshamn är dock så som i fjol (20 mål då) Manuel Ågren med sina sex mål. Han är också det primära hotet som IKO letar efter i powerplay.

¤ Oskarshamn har två av seriens målmässigt bästa backar i Karl Johansson och Marcus Björk med sina två mål vardera. Det blir också lätt så om du är ett puckinnehavslag. Då får du inte de öppna kontringsytorna, då blir det ofta att spela upp till back, komma till avslut därifrån.

¤ Oskarshamn har seriens 8:e bästa powerplay med sina 16.00 procent. I boxplay ståtar Oskarshamn på 85.11 procent som 5:a i serien.

¤ Wiktor Ragnewall värvades från Tingsryd inför förra säsongen och är solklar etta i Oskarshamnsmålet. Han ligger 5:a i målvaksstatistiken med 92.82 i räddningsprocent och med 1.81 insläppta mål per match.

¤ Oskarshamn har en ganska snäll skadesituation och saknar endast Marcus Sylegård.

Sagt från Oskarshamn:

– Vi vann mot Troja utan att spela bra, men på individuell skicklighet och det tog vi med oss mot Leksand och stod för en naiv insats. Björklöven spelar ganska snarlikt den hockeyn vi vill spela. De har rutinerade spetsspelare så det gäller att ha respekt för det utan att vara rätt för det. Vi  , säger tränaren Björn Hellkvist till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.00. Jag är är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Näe, det bekräftar aldrig sådant innan värmningen. De värmde idag 11.15 och han spelar ej.

 1. Max

  Ja stor skadefrånvaro med de sista drabbade förstås , mycket svårt att vinna matcher i nuläget . Men jag Undrar varför man räknar med Emil Wikström bland de skadade ? Har han kontrakt fortfarande , hur länge har han varit skadad ? Känns som om han är utanför laget / inte platsar Oavsett .

 2. Keepern

  Som du skriver så blir det tufft att vinna eller ens ta poäng ikväll men det är väl en sådan här match där det kan överraskas. Det har ju varit en del resultat man blivit förvånad över som till exempel i den näst senaste omgången då Hästen vann med hela 7-0 mot Almtuna.

  Jag skulle nästan vilja att Jocke satte ihop tre ”bra” kedjor och har en fjärde lina som bara hoppar in och avlastar då och då. Att ha en bra kedja och sedan försöka sprida ut dom bättre spelarna och försöka få till tre jämna kedjor blir alltför slätstruket tycker jag.

  Till sist, Gustav jag fick inte svar på min fråga igår;
  Du har inte snappat upp några rykten om nya förvärv eller lån ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.