Kölhalningen i BeGe Center

Vad är det som händer egentligen. Visst åtta spelare borta, men trots det, men hur mycket ska man måste stå ut med? Vad är egentligen okej?

Det var egentligen inte oväntat. Jag var förberedd på en 1-4, 1-5-förlust inför matchen. Jag var bara inte förberedd på att Björklöven skulle kliva in och förlora avsluten med 3-37 i första perioden, att det skulle se ut som juniorer mot seniorer. Jag var inte förberedd på att Björklöven skulle ta ett till steg mot avgrunden. Jag trodde bara att vi skulle få se ungefär det vi sett mot Västervik och Timrå som gjort att Björklöven radat upp ett par förluster. Men jag fick se något annat.

Jag satt bredvid Per Kenttä på pressläktaren. Han är för skön, den gamla Asplövenaltiallon och numera sportchefen för Oskarshamn. Han jublade inte när målen kom, varför, jo han satt ju på pressläktaren. Där gör man inte det. han satt däremot och klagade på sina spelare för en massa små detaljer han inte var helt nöjd med i 6-1-segern.

När jag såg dyster ut nån gång i andra perioden sa han: ”Med Asplöven föll vi mot Malmö med 2-10, det här är inte så farligt”.

Joakim Fagervall sa i intervjun med mig efter matchen att ”Det är alltid så här i Oskarshamn”, men nej, alla matcher i Oskarshamn slutar inte med 60-30 i puckinnehav, 7.22 mot 1.54 i puckinnehav i offensiv zon, 40-4 i avslut, 22-2 i skott på mål. Det var en kölhalning, det var brutalt. Inget Björklövenlag ska någonsin behöva hamna där. Nu stod det ”bara” 0-2 på grund av Adam Werner som stod på huvudet ett par gånger, men det ska helt enkelt inte kunna bli så överlägset illa.

Efter matchen pratar många om systemet, om att göra jobbet, om kampen, om att hitta tillbaka till systemet och det är många saker där som stämmer. Det är mycket som är rätt med det. Det saknasdes energi, linjer i spelet oh det mästa denna kväll. Men i mina ögon är det enkelt så att Björklöven har ett lag som inte riktigt håller just nu.

Visst det såg bra ut ett tag. Det var självförtroende, förstalinan gick på vatten, men när vi ser till hela laget är det som det är. Det enda som sticker ut över tid är linan med Farley, Otto och Linkan samt Pukka och Backman defensivt.  Nu med alla skador har det blivit tydligt att Björklöven valt att lägga laget i händerna på sina juniorer. Fagervall har aktivt valt att inte låna in några spelare, istället är det juniorerna som ska ersätta de skadade i deras roller.

Emil Norberg, Erik Rainersson och Andreas Vikström är juniorer (eller Vikström är faktiskt inte junior) som fått stora roller i laget. Rainersson spelar powerplay, Norberg spelar i andralinan, Vikström är solklar i laget i match efter match. Dessa grabbar är viktiga signaler till yngre i klubben på att föreningen satsar på egna spelare tillsammans med Filiph Åström. Skillnaden är dock att 16-årige Åström fått en hjälpande roll. De övriga tre har fått en bärande roll. Det är duktiga killar, men betyder det automatiskt att de är lika bra som andra spelare på samma position i allsvenskan?

Nej, det gör det inte. Oavsett om det är unga, från klubbens egen verksamhet så ska de bedömas som alla andra. Jag tycker till exempel att Emil Norberg har stora problem den här säsongen. Då är frågan om han ska spela med J20 medan en annan spelare lånas in. Även om han kommer från klubbens egen verksamhet. Det är fortfarande oavsett goda avsikter idrott och tävling. Bäst lyckas, bäst får vara med.  Gör Björklöven det som är bäst för pengarna nu, med Berglin, Norberg, Vikström? Det känns inte så. Jag säger inte att killarna gör det dåligt från sina förutsättningar, absolut inte, nu mot Oskarshamn var det fler andra spelare, äldre och mer rutinerade som Marcus Jonsson eller Simon Åkerström som underpresterade jag bara konstatera att det är massor av spelare som konkurrerar om att spela i hockeyallsvenskan och Björklöven ska i alla situationer vilja ställa ut bästa möjliga lag i match efter match. Det känns inte som att de gör så nu. Det känns som för många spelare som är på isen som har kontrakt av andra anledningar än rent sportsliga. Nu med alla skador har det också fått effekt på spelet.

Laget är för tunt byggt och varje gång det kommer skador på fel spelare kommer det att få stora konsekvenser. Vi ska ju veta att förutom dessa spelare jag nämner ovan förlängde Fagervall med Isak Stenlund-Ädelgran som frisk även han inte har bevisat något i hockeyallsvenskan.

Tillbaka till matchen mot Oskarshamn.

Det som stör mig där är att kedjan med Kim Karlsson, Marcus Jonsson och Andreas Vikström var inne på samtliga mål bakåt i fem mot fem. Den linan ska vara en checking-line på pappret som trivs i egen zon. Där måste Björklöven fundera kring linorna. Pratar vi om kedjorna så bara MÅSTE David Lindqvist få spela med Axel Ottosson och Austin Farley när amerikanen är tillbaka. Det har varit seriens bästa lina ett par matcher. Allt annat än att låta dem testa igen vore dumt. Får Löven inte ihop fyra bra linor får de spela någon match på tre.

I andra perioden blev Björklöven lite bättre spelmässigt och började skapa ett par lägen, men i egen zon var det fortfarande ett otroligt avstånd fram till spelare från motståndarlaget. Oskarshamn skapade läge efter läge och det blev också mål efter mål. Det var först i tredje perioden som spelet blev lite lugnare. Då drog dock Björklöven på sig två raka tvåor och fick spela tre mot fem och släppte där in ett mål.

Jag tycker synd om både Adam Werner och Oscar Masiello som båda gör ganska bra matcher, men lämnas helt ensamma längst bak.

Erik Rainersson fick måla för Löven och det var naturligtvis roligt, men de sa mer om matchen i tredje perioden är något annat. Att Rainersson, som visserligen är en härlig talang spelade powerplay, säger något om skadeläget. Det som är intressant med Rainersson är att han varit en PP-spelare hela hans juniorkarriär och är på så sätt van i rollen, men det är en annan sak.

Till ett sidospår. När jag intervjuade Joakim Fagervall (se min intervju här) så visste jag inte alls vad han hade sagt till TV. Nu i efterhand vet jag att han sagt ”målvakterna och backarna blir i stort sett våldtagna i 40 minuter”. Det är ett språkbruk som är helt jävla sanslöst att använda i en tv-sändning av Björklövens tränare.

Björklöven ska gå vidare från det här. De har fyra raka förluster, spelarna hade ett eget snack efter matchen, tränaren var klar obalanserad i TV, målvakten var arg på laget och nu rullar de hem genom natten. De kommer att få tillbaka spelare, men bara i sakta mak, En Pukka där, en Murphy här, en Emmerdahl där och de måste hitta något annat sätt att ta poäng. Är det inte genom lån så är det genom en förbättring av gruppens prestation som heter duga. Oavsett får vi se mot Karlskoga på onsdag.

Björklöven fortsätter att vara föreningen som borde vara i toppen av serien, men som hittar ett sätt att sportsligt hamna i den undre delen. Det återstår att se om det blir en vändning igen.

Lördagens match var oavsett en av de värsta jag varit med om som Björklövenreporter (Man glömmer lätt, det finns säkert andra). Det var inte okej. Jag hoppas att Lövenfansen slipper sådana matcher framöver.

16 kommentarer

 1. Mangan

  Bra analys! Anfallsspelet var ju det som lyste med sin frånvaro i denna match. 10 skott frammåt är under all kritik. Om vi ska titta på varför det blir så så börjar det ofta med bedrövliga uppspel som rinner ut i sanden pga timingen, hårdheten, precisionen i passningsspelet är för dåligt från försvaret och upp i mittzon. Där har vi inga Malkins som kan göra sin gubbe och hitta en yta till en hungrande sniper utan i stället en stressad, strykrädd junior eller brunkare som väljer den enkla vägen längs sargen där denne enkelt blir avväpnad 9 av 10 gånger. Den ende som tar kampen och går rakt på mål just nu är Roope. Hutch är för bekväm och Farley är sjuk. Messy har potential men är för begränsad rent tekniskt för att skapa något på egen hand.
  ”Ska man vinna i hockey så måste man kunna slå sin motståndare man-mot-man” – Citat Tarasov.

 2. Canoah

  Vi har chansen före säsong att signa upp Marcus Björk men väljer Adam Berglin. Fagge måste lämna Sportchefsrollen nu

 3. John

  Mmmm, man kan ju hoppas på att någon journalist vågar ställa de här frågorna till Fagge och övriga i hur de resonerar, och inte nöja sig med ett enkelt svar?!

 4. Ellge

  På riktigt, – Är Kim Karlsson en spelare för en checkande lina? Varför inte låta honom spela i en produktiv lina speciellt nu när vi saknar folk där…

 5. Bosa

  Fullständigt oacceptabelt uttalande av Fagervall. Det måste han få stå till svars för. Han verkar inte vara i balans, har han tappat gruppen?

 6. Enskedelövare

  Grym analys!!
  Nu såg jag inte matchen men det värsta jag sett var på hovet i januari 2014,vi var också inne i en svacka..och Wälitalo släppte in alla puckar på uppvärmingen och såg orolig inför det som skulle komma och med all rätt.
  Djurgården började euforiskt och det såg ut som PP spel i fem mot fem,vi stod vår kasse och lät dem hållas och briljera…hur matchen slutade?
  0-7…Usch,,verkligen nattsvart,…så detta känns bättre som Kenttä säger..:)
  Hur ska vi göra för att vända detta tycker du?
  Låna in några?Vänta på folk?
  Möblera om i laget?Ändra taktik?

 7. Per

  Om någon någonsin trott att Lövens bredd är bra så blev gårdagen tydlig att de knappt håller div1-klass. Tala om pinsam prestation.

 8. Per

  Så sant som du skriver. 1:a pass går i bästa fall till stillastående forward eller slängs längs med sargen. Vi fastnar eller tappar fart. Werner den end som står upp för laget.

 9. jaca

  Självklart har det med att 8 spelare är borta, en oro i truppen sprider sig oavsett vad som sägs utåt.
  Sedan att Fagervall säger som han nu säger är att göra en ”höna av en fjäder”, han är en känslomänniska och säger vad han tycker och det är inte så många som vågar i dag.
  Speciellt om man kan göra en tidningsanka utav vad som sägs.
  ”Om jag säger att jag är stolt över att vara svensk, blir jag automatiskt en rasist då??”
  Naturligtvis INTE, men i detta land finns det risk för att bli klassad som det!!!

  Jag personligen har fullt förtroende för Fagervall, vad man istället ska försöka hitta är anledningen till att vi har alla dessa skador igen som verkar komma varje år vid denna tid…

  • KungsholmsLövet

   Finns ingen här som kräver Fagges avgång, men hans uttalande är ett tecken på att han är i obalans helt klart och det är ju tydligt att hela truppens självförtroende är bortblåst. Känns som vi nått botten här och bara hoppas att alla i Löven lyfter sig i kragen nu.

 10. Bror

  Vilken eller vilka kan komma tillbaks mot Karlskoga?
  Farley,Pukka,Cody? Dom tre kanske, skulle betyda en del.
  Men en inlånad back eller värvning skulle göra massor tror jag. Nåt måste hända på backsidan varjefall oavsett om det kommer tillbaks spelare.

  • jaca

   Förhoppningsvis Pukka för man ser vad en stabil defensiv betydde, även Farley borde vara tbx om han ”bara” var sjuk.
   Skulle gärna se ett mer utbrett samarbete med FBK eller Luleå, vet att Luleås med Asplöven inte är riktigt tillfredställande för deras del.

 11. Mangan

  Det kommer inga lån för vi har ingen som jobbar med scouting på det sättet Fredrik Grönberg gjorde. En löjlig regel att han skulle bosätta sig i Umeå gjorde att vi tappade en man med kontakter. Fagerwall kan inte sitta på två stolar. Där har vi problemet. De senaste 4 matcherna har visat att juniorerna inte håller på denna nivå.
  En annan sak är Fagges obotliga tilltro till Hutch & Freddan. De har gått mållösa ett antal matcher och Roope har inte blivit den injektion man hoppats. Varför inte laborera lite? Något måste göras!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.