Teknisk knockout för Lövenklacken

Över 2000 Björklövenfans på läktarna, jämnt, tätt, spännande, makalös stämning och sedan också Björklövenseger. En fredag kan inte bli så mycket bättre.

Mina kollegor gav Björklövens klack fyra i betyg i det gemensamma betygsättandet med mittemedia. Jag tar min hand från det. Jag må vara färgad, men fem, maxbetyg ska vara betyget. En fredag i mörka November, att så här många som låter så mycket åker på en bortamatch det kan inte bli något annat än maxbetyg. Jag pratade med Fredric Andersson när vi väntade på att komma med i livesändningen efter matchen. Då konstaterade han. ”Det är världsklass. Jag har aldrig varit med om något liknande på bortaplan”. Det är bara att konstatera. Inramningen i den här matchen är uppe på AIK-Djurgården, Malmö-Rögle och nästan Björklöven-Skellefteå-nivå, men inte riktigt den sista. Sedan att matchen blev så underhållande gör det till en makalöst bra reklam för hockeyallsvenskan. Dessutom i den här hallen som andas högre nivå. Makalöst. Pratar vi klackfighten så tycker jag att Björklöven vann den på teknisk knockout. Väl kämpat Modo, men Lövenfansen slutade aldrig att sjunga.

Om vi lämnar det som händer på läktarna och går till matchen.

Så länge det är oavgjort på tavlan och framförallt på bortais då är det styrspel, kontroll och misstagsminimering som gäller för Björklöven. Det syntes i första perioden. Modo fick ha lite väl mycket puck, men Joakim Fagervall var nöjd med det in intervjun efter matchen. Det stod ju 0-0. Normalt skulle jag kanske klaga lite, men nu var det trots allt intensivt och väldigt hett i första perioden trots att det inte skapades så många chanser åt något håll. Det var ganska kul ändå.

När sedan Modo fick 1-0 efter 4.11 var det som en hästspark som sparkade igång Björklöven. När det inte längre var lika på tavlan gick Björklöven upp och satte rejält press, parkerade i Modos zon och var riktigt, riktigt bra offensivt. Det ledde till en straff och 1-1, ett nytt läge och 2-1 genom Austin Farley och det var bra nära 3-1 för Axel Ottosson innan Modo hann ta Time-Out och stoppa raset.

Det är underhållande att se Björklöven spela så, men det blir också lägen för motståndarna när de spelar så. Tim Wahlgren hade t.ex. ett friläge, men då stod Adam Werner i vägen.

Det har aldrig varit så mycket innebandy över Björklövens mål som idag. Innebandy på ett positivt sätt. Fredric Anderssons straff såg ut som en innebandystraff, jag var säker på att han skulle missa med så låg fart, men han drog Isak Wallin i sista stund. ”Den brukar funka på Masse” sa Andersson efter åt. Läckert hur som helst nu när den satt. Mer innebandy. Austin Farley fick pucken för nära Isak Wallin och drog den snabbt bakåt, snärtade upp den i taket. Läckert, men han hanterade pucken som om den varit en innebandyboll. Sedan. Vem utom Farley hade gjort mål där? Det är inte lätt att behandla pucken så. Riktigt snyggt.

Till den avgörande sekvensen.

Först utvisningen på Fredric Andersson och 2-2. Ja, Anderssons armbåge på Magnus Häggström var inte snygg, men före den hade Roope Talaja blivit överfallen av två Modospelare efter att hackat lite på Wallin, sedan efter Anderssons armbåge blev han överfallen av två spelare. Normalt åker två spelare ut där och speciellt som domaren hade dömt under matchen med flera dubbelutvisningar. Nu åkte bara Andersson och pang så satte som pånyttfödde Ekarv 2-2.

Sedan nästa situation. Joakim Fagervall tycker att det var svårbedömt. Personligen tycker jag att det var en interference på Lukas Eriksson innan Cody Murphy kunde spela fram till Erik Rainerssons 3-2-mål. Visst Lukas borde fått med sig en utvisning i anfallet före där han fick en klubba i ansiktet, men det fick han inte. Det betyder dock inte att han får köra över någon efter det. Nu blev det ingen interference så och då får väl udda vara jämnt. Mål ska oavsett göras och Erik Rainersson skott är stekhett just nu. Fjärde målet, tredje matchen i rad. Han håller på att växa in i hockeyallsvenskan och med det skillset som han har så om han klarar av tempo och fysik i hockeyallsvenskan då har han de övriga för att lyckas. Det är häftigt att se vad som händer där med honom just nu. Hatten av till Fagervall som gett förtroendet. Han är en symbolspelare för andra i ungdomsleden. Nu har han avgjort ett derby också. Det är stort.

När Björklöven kommer in med ledning i tredje perioden med Joakim Fagervalls system som handlar om styrspel, checking i balans och som en enhet. Då är det svårt att vinna. Speciellt när Adam Werner hittat rätt. Hans räddning på Modos tvåmotett-läge där Lyrenäs borde målat är bara riktigt riktigt bra och matchavgörande. Det ska Werner ha, han var grym, men det var det faktum att Björklöven kom ur andra perioden med 3-2 och vilka de är i tredje perioder den här säsongen som gav slutresultatet om ni frågar mig.

Mot Leksand här om veckan föll de för lågt i tredje perioden. Nu var balansen optimal. Det var inte bara backa hem och sarg ut, men så ofta som det behövdes. Så här spelas matcher hem för Björklöven anno 17-18.

I slutändan var det här en hockeyfest som står ut över det mesta, men det var också femte raka matchen mot poäng, fortsättningen på en resa uppåt i tabellen och det går inte att komma ifrån att det ser rätt bra ut. Nu får laget njuta av det här ikväll. Sedan är det Vita Hästen på söndag. Även segrar som den här ger tråkigt nog bara tre poäng.

I övrigt noterar vi att:

¤ Cody Murphy ser ut att vara i stort sett helt tillbaka. Han skapade en hel del helt själv på sättet nästan bara han kan göra. En mot tre. Det spelar ingen roll. Han bara kör. Kul att se.

¤ Mikko Pukka får mycket beröm, men vad gör han på 0-1-målet. Olikt Pukka att bara spela iväg pucken så rakt till Marklund.

¤ Austin Farley alltså. Direkt när han kom tillbaka blev linan med Otto och Linkan återigen vansinnigt svår att stoppa. Han är i en sån form den här säsongen och med 10 mål på bara 14 matcher har han bäst målsnitt av alla i serien. David Lindqvist ser ut att kallnat lite i spelet, men får han spelar konsekvens med Otto och Farley tror jag att han kommer igång igen.

¤ 26.16 i istid på Backman. Det är egentligen makalöst och jag kan inte komma ihäg ett misstag på hela matchen.

¤ Fredric Andersson har smugit sig fram till fyra i hela seriens skytteliga. Nio mål alltså. Dock tycker jag att det viktigaste han bidrar med just nu är lugnet när han tar pucken ur egen zon i pressade lägen.

¤ Björklöven förlorade tekningarna med 17-38 i matchen. Domarna tillät spelarna att lyfta bort klubban hela matchen på tekningar, Modo gjorde det, Björklöven var snälla gossar där. Så får det inte se ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.