Matchdag – Vita Hästen hemma

Derbybaksmälla? Kanske, men Björklöven har inte råd att ligga på lagarna. Vita Hästen väntar på söndagen. Ett platt lag, men med superspetsar, enda laget utan seger på bortais, men samtidigt seriens bästa powerplay.

Vita Hästen är som ni märker kontrasternas lag. De har en svag trupp den här säsongen efter förra säsongens ekonomiska kaos, men de har seriens bästa målskytt, två av seriens bästa assist-makare och ett sylvasst powerplay. I slutändan har laget dock släppt in näst flest mål i serien, ligger på 11:e plats och har en hel del problem som lag. Därför, trots superspets är det inget superlag som kommer på besök.

Lagen har möts en gång den här säsongen och då vann Vita Hästen med 4-3 efter förlängning, det ska dock sägas att Björklöven hämtade upp 0-3 till 3-3 och var nära att göra 4-3 under ordinarie tid. Ser vi över tid så har Björklöven haft lätt för Hästen hemma med fyra segrar på de fem senaste mötena i Umeå, men ser vi till alla möten lagen mellan så har Hästen vunnit de tre senaste. Förutom segern i Norrköping i början av Oktober vann Hästen i Umeå i våras med 4-2 och i Norrköping med 6-0. Det är dock inte riktigt så värt att jämföra lagen som möttes i fjol då det var helt andra lag.

Formen just nu är så där. De kommer närmast från en 2-7-förnedring mot Leksand där laget dock spelade bra i första perioden. Före det föll de mot BIK Karlskoga med 1-4. Senaste segern kom hemma mot Västervik med 4-2 för tre matcher sedan och det är just hemma som laget har tagit 16 av sina 23 poäng. Laget har faktiskt inte vunnit en enda match på bortais under ordinarie tid.

Vita Hästen bygger mycket av sitt spel på Markus Eriksson och Rikard Palmberg. Lyckas du stoppa dem så stoppar du Vita Hästen. Spelstilen är i grunden ganska defensiv och speciellt på bortais så Björklöven lär bli spelförande. Björklöven kommer att få sina chanser, det handlar bara om att inte ge Hästen för många och speciellt inte superduon då.

Laget: (Bekräftat)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Mattias Granlund
Austin Farley – Axel Ottosson – Roope Talaja
Erik Rainersson – David Lindqvist – Cody Murphy
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Nicklas Johansson
Emil Norberg

Lukas Eriksson är inte med, oklart exakt varför.. Det svänger om i samtliga kedjor. Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage skadade. Isak Stenlund-Ädelgran är utanför laget.

Bloggens nycklar:

¤ Stoppa superduon. Stoppar du Palmberg/Eriksson är mycket gjort mot Hästen. Det enklaste sättet är genom att inte hamna i utvisningsbåset. Så disciplinen på.

¤ Skjut! Hästen har seriens kanske svagaste målvaktsduo. Kom till avslut så kommer det att finnas returer att klappa in.

¤ Var redo. Björklöven får inte vara kvar i Modomatchen. De måste vara redo från start. Ha energi, spela i systemet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi ska göra abc-jobbet genom varenda byte. Alla byten är lika viktiga och vi ska göra jobbet genom anfallszon, mittzon och försvarszon. Vi ska göra de där bra bedömningarna och vi ska göra det tillsammans, det finns ingen match där det går att slå av på takten. De gjorde nästan alla sina mål i numerärt överläge senast vi möttes. Vi måste vara otroligt disciplinerade och hålla klubborna på isen och göra jobbet på isen som en enhet. Då får Vita Hästen det jobbigt men det är bra och skickligt hockeylag, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Vita Hästens powerplay har skapat 20 av lagets 48 mål framåt. De har 33.33 procent i spelformen och August Gunnarsson är bästa målskytt i powerplay med sju mål. Jesper Samuelsson är poängbäst i hela serien i powerplay med 12 assist.

¤ Rikard Palmberg leder hela ligan med sina 11 mål framåt. Hans 18 poäng gör att han delar lagets poängtopp med Marcus Eriksson som dock har 15 assist och 3 mål istället.

¤ Viktor Kokman är med sina 88.45 i räddningsprocent och 3.06 insläppta mål per match seriens statistiskt sämsta förstamålvakt. Han har stått 10 matcher, Pontus Sjögren har stått övriga matcher och har 90.00 och 2.90 som siffror.

¤ Vita Hästen har 77.97 i boxplay vilket gör laget till det fjärde sämsta i serien. Björklöven har förbättrat sin statistik på slutet, men är fortsatt sist på 75.81.

¤ Med 53.96 i tekningsprocent är Vita Hästen seriens näst bästa lag (efter AIK) på att teka.

¤ Wilhelm Westlund och Pontus Sjögren är tillbaka från skada jämfört med matchen mot Leksand. Viktor Lindman, Mattias Kallin och Jacob Sundberg saknas dock alla tre på grund av skador.

Sagt från Hästenhåll:

– Det är klart att det är lite att fundera på och så. Vi måste jobba med saker, men samtidigt får man inte gräva ner sig utan det gäller att ha en energi och se saker som är bra också. Killarna har en bra vilja och inställningen är bra. Det är ingen som tycker det är roligt att förlora stort utan vi är revanschsugna, och ska göra allt för ett annat resultat nu., säger tränaren Jonas Johnsson till NT.se. Klubben hade ett ”krismöte” efter 2-7-förlusten senast och om vad de kom fram till sa Johnsson så här:

–  Förhoppningen är ju att allt vi gör ska göra saker och ting bättre, så det hoppas jag ju. Det var positivt och det känns som killarna tycker det också. Hockey är en sån sport där man inte bara kan säga saker utan det sker så snabba beslut där ute. Det är lite det, att det är så väldigt ont om tid med snabba beslut. Det är inte fel på inställning och vilja. Egentligen vill man att allt ska sitta i ryggmärgen men det gör ju inte det. Det är lite såna saker vi försöker styra upp.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som David Pettersson sköter eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv och David Pettersson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.