Matchdag – Pantern borta

Björklöven har arbetat i streaks den här säsongen och kommer från en förlust, en platt insats. Nu väntar Pantern, Björklövens boogie-team på bortais. En riktigt svår nöt att knäcka.

Pantern är ett av Hockeyallsvenskans märkligaste lag. De har ingen publik, de tappar ofta sina bästa spelare till Malmö, men ändå är laget ett topplag i allsvenskan. Det borde inte gå, men det gör det ändå. Just Pantern har också Björklöven haft oerhört svårt för. Delvis har Pantern vunnit de fyra senaste matcherna mot Björklöven där mötet den här säsongen slutade 1-4 på hemmais för Björklöven. I Malmö har lagen möts fyra gånger totalt och Pantern har vunnit samtliga fyra. Enda poängen var förra säsongen när Björklöven klarade 3-3 under full tid, men föll efter straffar. Pantern är alltså lite av Björklövens boogie-team.

Pantern kommer närmast från en 1-2-förlust mot stekheta Leksand och föra det en 4-3-seger efter förlängning mot Karlskoga där laget tappade en 3-0-ledning. Före det förlorade laget med 3-6 mot Oskarshamn så det är med en lite tveksam form som Pantern kommer till matchen. De har dock haft ett par tunga skador och två viktiga spelare spelar med Malmö för tillfället. Det kan förklara en del av tappet. Laget ligger femma och Björklöven kan passera vid seger så det är en oerhört viktig match i tabelltoppen.

Pantern har så som de haft alla de tre åren i allsvenskan ett av seriens tyngsta lag och är väldigt fysiska att möta. Deras snittvikt är 86.1 kilo, tyngst i serien. Jag ser en matchbild där Björklöven i delar av matchen blir tillbakatryckta och får kämpa mot den fysiken. Chansen till seger som jag ser det är att hålla nere siffrorna, klassiskt bortaspel och att lita till individuella prestationer framåt.

Laget: (Bekräftat)

Oscar Masiello (Adam Werner)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Simon Åkerström
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Alex Hutchings – Fredric Andersson – Roope Talaja
Austin Farley – Axel Ottosson – David Lindqvist
Erik Rainersson – Lukas Erikson – Cody Murphy
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Mattias Granlund
Tobias Hage

Laget bekräftades vid lunch och Tobias Hage är tillbaka i truppen. Det var en positiv överraskning. Han börjar dock på bänken. Lukas Eriksson är också tillbaka, Det var inte stygnen som var problemet senast utan han hade fått en annan smäll mot Modo, men det var inte så allvarlig sa Fagervall. Oscar Masiello i målet igen.. Emil Wikström, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage skadade. Isak Stenlund-Ädelgran är utanför laget.

Bloggens nycklar:

¤ Defensiva arbetet – Björklöven måste hålla Pantern på utsidan, städa bort värsta misstagen i egen zon. Det är nyckeln nummer ett mot Pantern.

¤ Oscar Masiello – ”Masse” var bra senast mot Hästen. Nu kommer han att måsta vara ännu bättre för att Björklöven ska vinna. (Jag hade hellre sett Werner som är het idag)

¤ Special Teams – Björklöven måste vara tydligt bättre i både powerplay och boxplay än mot Hästen. Det funkar inte att förlora den spelformen när du tar ned marginalerna som Björklöven gör med sitt bortaspel.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi var inte tillräckligt i hettan för att producera ett mål i powerplay och vi var inte nöjda med boxen i fyra mot fem heller. Vi gjorde inte det vi ska. Där har vi kikat på hur vi ska spela. Vi har haft ett bra fokus på träningarna efter Hästen och om vi behåller det fokuset ska vi göra en bra prestation mot Pantern och då är jag inte orolig för resultatet. Det finns en bestämdhet i truppen jag inte sett tidigare , säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Pantern:

¤ Bästa målskytt för Pantern är Skellefteå-produkten Sebastian Selin med sex mål. Bästa poängplockare är dock Olle Liss, förvärvet från Västervik med 13 (5+8) poäng. Han delar ledningen i interna poängligan med Sebastian Strandberg, även han 5+8. Noterbart är att hela åtta spelare gjort fyra mål eller fler så det är en väldigt bred attack Pantern kommer med.

¤ Martin Janhols har gjort fem mål på fem matcher mot Björklöven. Han är verkligen den spelaren som Björklöven haft allra svårast att stoppa i Pantern.

¤ Poängbäste back är Tobias Ekberg med 12 (3+9) poäng och sju av dem (2+5) är gjorda i powerplay som gör honom till sjätte bästa poängplockare i serien. Det är Ekberg Pantern försöker sätta upp i powerplay. En spelform där laget har 20.97 procent och totalt nätat 11 gånger.

¤ Robin Jensen är klar etta i Panternmålet, han har stått 13 av 18 matcher och har noterats för 92.51 i räddningsprocent och 2,00 insläppta mål per match. Jonathan Bjurö som var tilltänkt förstemålvakt har bara fått stå sju matcher och har siffrorna 87.91 och 3.52.

¤ Pantern har femte mest puckinnehav i serien och sjunde mest tid med puck i anfallszonen. Laget har skjutit x:e flest skott på mål i serien. Pantern har alltså utvecklats från att varit ett primärt defensivt lag som kontrakt med Stephan Lundh till att under Håkan Åhlund bli mer tunga oh offensiva som ibland har rejäla puckinnehavsmatcher.

¤ Viktige duon Sebastian Dyk och Emil Sandin saknas i matchen på grund av skada. Axel Wemmerborn och Andreas Söderberg är utlånade till Malmö Redhawks. Dock är Martin Janhols och Nicklas Jadeland tillbaka från skada i matchen.

Sagt från Pantern:

– Att Björklöven förlorade senast. Det bevisar också att det är en intressant serie. Jag har sagt det förut. Är man inte på tå varje match, då får man fullt upp mot alla lag och alla lagen är ju samma sak. Det såg man exempelvis igår, när Modo åkte till nykomlingarna Ljungby och fick kriga för att få med sig poäng. Så det är liksom ingen skillnad vem man möter menar jag. Därför handlar det om att vi måste vara så nära vårt spel varje gång vi lirar match, så att vi därigenom har möjlighet att plocka poäng. Det gäller mot alla lag. Ibland blir det poäng, ibland tappar man poäng och ibland tar man alla poängen. Det finns liksom ingen riktig logik i det där, säger Håkan Åhlund till klubbens hemsida. 

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.