Ruskigt sur förlust – men ska alla avgå?

Det såg ut att bli en riktigt fin bortaseger, men det blev istället kanske säsongens mest snöpliga förlust. Frågan är nu. Är allt värdelöst, ska alla avgå?

Jag har läst en del på facebook, twitter, forum och liknande på väg från arenan till hotellet efter denna förlust. Den gemensamma åsikten verkar vara att allt är skit, alla är värdelösa, kass coaching, kasst BP, värdelös förstalina, Pantern är ett skitlag som Björklöven borde slå med 4-5 puckar. Jag undrar om vi sett samma match.

Ja Björklöven har problem i boxplay och framförallt hittar inte Fagervall riktigt vilka spelare som ska spela i spelformen. Tilltänkta boxplay-experter som Messy, Granlund och Vikström har inte levererat.Sedan i just fyra mot fem så blir boxen väldigt liten och tillåter skott från cirklarna. Det håller inte i längden. Björklöven måste komma ut och störa mer. Det är bara att kika på lag med en fungerande box.

Idag tycker jag dock inte att det var just detta som fällde Björklöven. Idag kom de insläppta målen i boxplay i fyra mot sex och det andra i tre mot fyra. Hade läget varit tvärt om. Björklöven hade spelat sex mot fyra och fyra mot tre så hade nog de flesta blivit arga om de inte hade nätat.

Näe, den här insatsen var på många sätt bra sett till att den var på bortaplan mot ett toppkonkurrent. Jag håller Pantern i samma skrå som Oskarshamn, Leksand, Timrå, AIK och Modo.Speciellt på hemmaplan där laget är bäst i serien statistiskt. Det är lagen som kan sluta i toppen enligt mig. Mot de lagen förväntar jag mig på bortais aldrig att Björklöven bara ska blåsa över dem. Just mot Pantern förväntar jag mig verkligen inte det. Pantern är extremt fysiska och spelar med hög fart. De passar Björklöven ganska illa och har gjort så gång efter annan. Därför var jag ganska nöjd med den matchbilden vi såg, förutom ett par sekvenser.

I första perioden inledda Pantern väldigt fysiskt, men de gick ganska snabbt onödigt över gränsen med petige Patric Bjälkander (som jag tycker är en av seriens bästa domare) och Björklöven fick powerplay. Ett riktigt bra powerplay där PP1 gjorde allt utom mål. Istället kom det från PP2 och Stefan Andersson. Snygg passning av Axel Ottosson helt klart.

Efter målet tycker jag att linan med Lukas Ericsson, Cody Murphy och Tobias Hage gick före på ett härligt sätt och stod upp fysiskt. checkade fast Pantern och var allmänt tuffa att möta. Sedan gick förstalinan tillsammans med Jacob Andersson bort sig rejält i egen zon och gav Pantern läge att göra 1-1. Det var i slutändan ett av väldigt få tydliga misstag i matchen från Björklövens sida.

Björklöven spelade upp sig i slutet på första perioden, hade börjat vaska fram halvchanser när laget sedan efter paus tappade allt. Första 6-7 minuterna i andra perioden var de mest kritiska för Björklöven. Då hade Pantern lekstuga i Björklövens zon och vann varenda andrapuck som fanns att vinna. Oscar Masiello stod där för ett par fina räddningar och höll ställningen på 1-1. Från minut 11 i andra perioden och framåt började Björklöven ta över och där borde de ha gjort 2-1. Tobias Hage var kanske den värsta sumparen där, men laget spelade bra och hade Pantern på hälar under en 7-8-minuters period.

Sedan fixade Alex Hutchings utvisningen som gav 2-1. Bra åkning av Hutch som rundade två spelare och åkte sig fri. Synd att han inte fick in pucken bara. Powerplayet därefter var inte alls lika bra som det första, men Cody Murphys individuella prestation att sätta den backhanden i krysset ska inte förnekas.

Sedan i tredje såg det väldigt kontrollerat ut. Pantern fick inte komma till offensivt, Björklöven höll pucken när de kunde och det kändes aldrig riktigt farligt. När Fredric Andersson drog en utvisning så stod boxplay upp bra, det fanns inget som tydde på något annat än 2-1-seger eller 3-1 i öppen kasse.

Sedan kom Pukkas utvisning. Jag har kikat på den ett par gånger. Ja, han ska inte ha klubban där, men det känns lite som otur tyvärr. Pukka brukar inte tappa upp klubban på det sättet. Sedan gör Björklöven jobbet bra, får ut pucken två gånger om, det känns säkert, när Panten kommer lös från kanten och hittar en fri Lukas Haudum. De är sex mot fyra. Det kan hända att en spelare blir fri, skottet är bra.

När förlängningen startade kände jag nästan att det här går inte. I fyra mot tre får du så mycket yta och efter 2-2-målet hade Panern fått energi. Visst, det går att klara det i tre mot fyra, men nu slamp ett skott igenom och Björklöven var inte etta på returen. Surt! inte superkasst! Som jag ser det.

När jag landar hela matchen så konstaterar jag att med den här utvecklingen och hur Björklöven spelade i tredje perioden så vinner de 9 av 10 matcher. Det här var den tionde. Hockey handlar om att vinna, men ibland handlar det om att inse att ditt lag gjorde det som borde räckt till seger, men små detaljer gjorde att det inte blev seger. Jobba vidare på det grundläggande arbetssättet. Slipa på detaljer.

Tycker jag då att allt är solsken för Björklöven? Självklart inte.

Ett par minus just nu:

– Marcus Jonsson har varit inne på 13 mål bakåt i boxplay. Han ska vara en ledande spelare i boxplay, en föregångare i det uppoffrande spelet. Det är han inte just nu på sättet han behövs. Han måste upp i nivå. Den ska finnas där, den har gjort det förut.

– Laget ligger sist i serien i boxplay. Det går inte att blunda för. Frågan är vad planen är. När jag frågade Fagervall menade han att ”laget gjort stora framsteg i boxplay och att vi nöter det hela tiden”. Jag är orolig.

– Förstalinan. Visst Fredric Andersson har gjort ett par bra matcher på slutet, Roope Talaja har varit bra i annan omgivning, men som enhet så är inte förstalinan bra just nu. Varken offensivt eller defensivt. Tre så pass bra spelare måste bli en bättre produkt speciellt med tanke på att det känns som att ganska mycket budget är investerat i den linan.

– Simon Åkerström håller för låg klass generellt. Han gör för många misstag, är för osäker och tar ned lagets totala prestation. Jag bara väntar på att Emmerdahl ska vara tillbaka så att Åkerström kan bänkas.

Ett par slut just nu:

+ Med Tobias Hage tillbaka så har Björklöven en bredd som gör att laget på forwardssidan börjar se riktigt bra ut. Jag kan bara inte bestämma om jag vill ha kvar linan med Luke/Cody/Hage som var så bra idag eller om jag vill flytta Eriksson till fjärdelinan för att stärka upp den som känns svag varje gång den är på isen.

+ Cody Murphy känns som att han verkligen är tillbaka. Han kommer att bli en tillgång. Enligt honom själva finns det ett par procent kvar att kräma ut innan han är gamla Cody. Det kommer en intervju här på bloggen under torsdagen med Murphy.

+ Oscar Masiello har gjort två bra insatser i Lövenmålet. Trist att han inte fått några segrar, men det var viktigt med tanke på hur länge det kändes som att Werner var enda alternativet.

+ Förutom att de stundtals blev sönderfysade av Pantern tyckte jag att Otto-linan visade upp sin snurrkompetens. Mot ett annat motstånd kommer den att levera mål och poäng.

Sammanfattningsvis. Björklöven gör det helt okej just nu. De är sexa, de ser ut att sluta topp 6, de kan bli bättre. Andas!!

Tillslut ett par notiser:

¤ Kan det vara så att Pantern är så bra hemma för att alla tror att det är träningsmatch då det är så tyst i arenan och samma känsla som en träning typ. Bara att Pantern är vana vid det.

¤ Ett Malmölån avgjorde för Pantern inför 700 åskådare. Hörde jag Farmlag? Hörde jag nöjda SHL-pampar? Oavsett tycker jag att ett tag på korttidslån borde införas i allsvenskan. Som med Hästen här om året (11 lån) eller Oskarshamn den här säsongen (11 lån) så blir det bara löjligt. Egna verksamheter ska premieras. Ja Björklöven har tre lån, men alla är säsongslån.

10 kommentarer

 1. Mangan

  Du glömmer att Fagge hade möjlighet till en time-out precis innan Panterns 2-2 mål. Han kallade på killarna men gjorde aldrig tecknet. Spelarna fick stressa tillbaka till cirkeln och förlorade tekningen. Sedan var det godnatt.

  Om först vår kapten tar en onödig hakning i slutskedet av matchen där Pantern trycker på för att sedan se rutinerade Pukka ta en hjärndöd rallarsving varpå tränaren inte bromsar upp gröthalsarna och tar tar time-out så samanfattar vi denna sura förlust med att de mest rutinerade, SHL-meriterade ledarna om ni så vill i Lövenlaget beter sig så här så är vi inte bättre än ett mittenlag med usla special-teams.

  Mot Tingsryd måste Rainer tillbaka med Luke och Cody. Hage får ta Wikströms plats i 4:e.
  En center måste kunna vinna tekningar!

  • Johan

   Man ger inte laget som ska spela pp och jagar kvittering, extra tid att lägga upp saker och ting. Å andra sidan kan man vila sina egna spelare lite. Avvägning. Du ser det på ett sätt medan andra har en annan synvinkel.

    • Johan

     Jag hade nog gjort likadant. Ingen vet om det var därför det gick åt skogen. Du har hittat en sak som du inte gillar och använder målet som ett kvitto på att du har rätt. Då är allt annat fel. Enkelt.

 2. KungsholmsLövet

  Håller helt med om det du skriver om maxgräns för antal lån. Det har man i engelska ligan i fotboll, både vad gäller korttidslån och totala antalet lån. Blir rena rama legionärsstyrkan nu i vissa allsvenska lag och knappast positivt för utvecklingen från U-lagen.

 3. Knutte

  Matchen förlorades på att man missade att göra mål på givna lägen där min svärmor skulle satt puckarna. Hade man gjort det spelade det ingen roll att oturen grinade Björklöven i ansiktet i slutskedet.

 4. Jan-Erik Brännström

  Jag skrev i förmiddags på FB att detta var en av Lövens bästa bortamatcher i år. Endast en totalt omdömeslös spelare spolierade vår seger. Pukka uppträdde som ett pucko. Hans spel med hög klubba var lite oturligt men att sen i stort sett samma moment med en nacksving kasta en motståndare i isen och dra på sig ytterligare två minuter, 2+2 alltså, är helt ofattbart. Du nämner inte Pukkas nacksvingsutvisning överhuvudtaget vilket jag fattar som att den var helt ok enligt din uppfattning. Vi kan alltid tvista om detta men man får helt enkelt inte ta sådana risker när nån minut återstår av en match som man LEDER.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.