Kul med Kims succé – men väntat

Kim Karlsson har inlett med sex poäng på tre matcher i Schweiz, Snacka om att det blivit en succéstart för Kim Karlsson. Men, är någon egentligen förvånad?

Kim Karlsson och Björklöven blev en tråkig historia 2017. Förlängning av kontraktet, test på försäsongen som ytterforward, flyttad till fjärdelinan, sedan bänken, läktaren och flytt till Schweiz och SC Lagenthal.

Både Joakim Fagervall och Kim Karlsson själva pratade om bästa fysvärdena någonsin för Kim och bästa försäsongen i karriären. Ändå blev det som det blev. Varför?

Enkelt! När Kim inte funkade som forward så värderades centrar som Fredric Andersson, Axel Ottosson före Kim. Konstigt? Näe, Fredric Andersson är lagkapten med treårskontrakt, Axel Ottosson imponerade rejält på försäsongen och har sedan varit riktigt bra. Tobias Hage är en favoritspelare för Fagervall med den balans han ger till truppen. Det blev alltså bara fel i slutändan. Kim är och ska vara en förste eller andrecenter. Annars kastar du bort vad du har. Det är lite som att värva Henrik Björklund i Modo och ge honom defensiva uppgifter. Det fungerar inte.

Därför är jag inte alls förvånad att det går så bra för Kim i Schweiz. Svenske tränaren Pelle Hånberg visste exakt vad han tog till Schweiz i Kim Karlsson. Kollega Tomas Ruuth har pratat med Kim idag om succén i Lagenthal, ni läser texten här.

Kim pratar om den öppna hockeyn, om målchanser fram och tillbaka. Det passar Kim helt klart. Sedan om vi ser till vilken roll den förre Karlskronatränaren gett honom:

Kim är förstacenter tillsammans med importen Brent Kelly som gjort 30 (13+17) poäng på 19 matcher och Schweiziske JVM-spelaren Dario Meyer som är på lån från NLA som gjort 6 (2+4) poäng på tre matcher. Formationen spelar också powerplay. Det är lätt att göra poäng med de förutsättningarna jämfört med 8 minuters speltid i fjärdelinan som ska checka hemåt i Björklöven. Speciellt när Lagenthal gjort 16 mål på tre matcher sedan Kim kom till klubben.

Vi ska komma ihåg att Kim Karlsson stått för 30 poäng på 48 matcher i Tingsryd, 25 på 51, 28 på 40 och 17 på 36 i Björklöven de senaste säsongerna. Det är en spelare som levererat framåt på allsvensk nivå i många säsonger, en krativt skicklig spelare. Det är riktigt kul för honom att det gått så bra i Schweiz, jag hoppas att det fortsätter att göra det.. Kim är en duktig hockeyspelare. Schweiz passar honom ganska bra när det är en klart mindre strukturerad hockey än i hockeyallsvenskan där det finns mängder av lag likt Tingsryd och Pantern. Fagervall värderade bara andra spelare högre i ledande roller och det blev inte rätt sista svängen i Björklöven. Ibland är det inte svårare än så. Alla som inte levererar just vid ett enskilt tillfälle i Björklöven är inte värdelösa.

Fler exempel på detta är:

Kalle Ekelund:
Då: Fullständigt utskälld i Björklöven säsongen 15-16 med sämst plus/minus i ligan..
Nu: Bäste back i Sparta Sarpsborg med +24 i plus/minus och 14 (6+28) på 22 matcher. Han har bara gjort en poäng färre än Zach Hamill som även han spelare i Norge den här säsongen.

Mathias Trygg:
Då: Gjorde inte ett rätt offensivt i Björklöven säsongen 14-15. Kallades Mathias Rädd.
Nu: Har gjort 19 (4+15) poäng på 23 matcher i Manglerud i Norge.

Jack Combs:
Då: Spelade tre matcher med Björklöven 14-15, såg knappt ut att kunna åka skridskor och har blivit en skrattvärvning.
Nu: Ledande spelare i Tyska förstaligan DEL med 19 (8+11) poäng på 23 matcher för Iserlohn Roosters

2 kommentarer

 1. Stefan

  Helt rätt beslut. Tydligt att Löven hade svårt att vinna med Kim i laguppställningen. Enklare att vinna med lagspelare somm Toolanen eller Boström som hela tiden sätter laget före jaget.

 2. Q

  Vi är ju liksom du många som saknar Kim.
  Men det är en tuff liga och Kim har bara fungerat som offensiv center men inte i PP. Kanske han behövde ett miljöombyte och vi får väl se hur det går när kontraktet förlängs?

  Norge är en helt annan liga. Vem är bäst, en i Hockeyallsvenskan medioker spelare som ger 100% i Get-ligan eller en som spelar på 75% och gör fler poäng i samma liga?

  Mats Waltin gjorde många misstag men det med Palmebjörk efter skadan och Mr Combs var kanske dom största?
  Combs fick ju inte ens chansen och det samma kan man nog säga om Palmebjörk, eftersom han inte är en 3/4-lina-gubbe.

  Sedan kan jag förstå att Palmebjörk lägger skridskorna på hyllan när Fagervall frågar om han brinner för ”det här”. Herregud, klart man inte kan brinna mer för Björklöven än Palmebjörk. Då lägger han av. Jag hade inte heller fattat något.

  Handen på hjärtat, vilket lag i Hockeyallsvenskan hade ställt en konstig fråga till Palmebjörk om han ville spela där?

  Vilket lag i Hockeyallsvenskan hade tackat nej till Palmebjörk?
  Förutom Björklöven?
  Det är inget fel på Fagervall men Björklöven som förening behöver komma ned på jorden, samla ihop sig och sluta sprida puckar i egen zon. Ni kommer ihåg, va?

  Trevlig helg gott folk och tack för en bra blogg, Gustav.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.