Matchdag – Oskarshamn hemma

Sex förluster på sju matcher och topplagen fortsätter att komma på schemat. Oskarshamn ligger tvåa i serien med en match mindre spelad. Ett riktigt bra lag alltså.

Oskarshamn har gjort 74 mål den här säsongen. Flest av alla i serien. De har mest puckinnehav av alla, har näst mest tid med puck i anfallszon och med 773 skott på mål skjuter de mest av alla lag på mål.

Det är alltså utan tvekan ett offensivt kraftfullt och ett tufft lag som kommer på besök. Det är dessutom ett Oskarshamn som kommer på besök som kommer från 1-0 mot Leksand, 5-4 mot Södertälje, 2-3 efter förlängning mot Troja/Ljungby, 3-5 mot Karlskoga och 2-1 mot Västervik. Alltså ganska olika resultat, men Oskarshamn är oavsett ett riktigt bra lag.

Mot Björklöven har också Oskarshamn haft det ganska enkelt på slutet. 6-1 blev det i senaste mötet, det enda den här säsongen, men då var Björklöven klart skadedrabbade. Dock har IKO som gästerna kallas vunnit 3-1, 6-3, och 3-2 i tre av förra säsongens fyra matcher. Björklöven tog endast en seger 5-3 på hemmais. Innan det vann IKO 3-2, 4-3 och 5-2 så totalt har Oskarshamn vunnit sex av de senaste sju matcherna lagen mellan.

Oskarshamn är precis som Timrå var i senaste matchen stora favoriter. Björklöven brukar dock vara bra just i den typen av matcher där de inte har några förväntningar på sig. Ska vi se till förväntningar så lär Björklöven få försvara sig en hel del, men för mig känns det ovisst. Just Oskarshamn har en förmåga att krypa tillbaka på bortais ibland. Vi får se. Björklöven är allt annat än favoriter hursomhelst.

Laget: (Bekräftad)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenkvist
Simon Backman – Stefan Andersson
Niklas Pavel – Jacob Andersson
Simon Åkerström

Fredric Andersson – David Lindqvist – Mattias Granlund
Isak Stenlund-Ädelgran – Tobias Hage – Roope Talaja
Alex Hutchings – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson  – Andreas Vikström – Nicklas Johansson
Erik Rainersson

Emil Wikström och Lukas Eriksson skadade. Även Cody Murphy har efter morgonvärmningen fått slänga in handduken. Misstänkt med hans fot, men inget klart besked än.

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Björklöven måste vara med från start mot ett så pass bra lag som Oskarshamn,

¤ Farten – Oskarshamn vänder spelet oerhört snabbt och rör sig extremt mycket i anfallszon. Björklöven måste klara av att hantera Oskarshamns fart. Hålla dem på utsidan.

¤ Werner – Adam Werner måste stå för en riktigt bra insats om det ska bli seger. Inga missar och ett par idioträddningar.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det ska bli kul att möta Oskarshamn efter insatsen senast. Det är ett bra lag som spelat jämnt över hela serien. Vi är på väg upp på banan, men tyvärr räckte det inte till seger senast mot Timrå. Om vi fortsätter att ta et kliv från matchen mot Timrå så tror jag på seger i morgon (idag), säger tränare Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Lucas Elevnäs är ett av nio lån som Oskarshamn har den här säsongen. Ludvig har stått för 21 (4+17) poäng den här säsongen som utlånad från Rögle som lagets bästa poängplockare. Näst bästa poängplockare är Björklövenprodukten och backen Markus Björk med 20 (7+13) poäng. Han följs av backen Karl Johansson (näst bästa back i serien) som en av tre spelare i laget på 17 (4+13) poäng. Brodern till Lucas, Ludvig Elvenes har stått för 13 (7+6) poäng.

¤ Bästa målskytt i laget är Manuel Ågren som har gjort 11 mål. Totalt har dock åtta spelare i laget gjort fem mål eller fler den här säsongen.

¤ I powerplay är IKO ”bara” sexa med 17.00 i PP-procent, men Markus Björk har stått för fyra mål från sin backplats i spelformen. I boxplay har laget 83.53 i BP-procent vilket gör laget till sexa i serien.

¤ Wiktor Ragnewall är med sina 91.53 och 2.07 seriens fjärde bästa målvakt. Han har stått 18 av 25 matcher så här långt. Ludvig Engsund är andemålvakten.

¤ Oskarshamn är seriens näst bästa lag på att vända underläge efter en period med nästan 40 procent av alla underlägen efter en period vända till seger efter förlängning, straffar eller full tid.

¤ Olle Lycksell nu är tillbaka i Linköping men att Robin Söderqvist är tillbaka i spel efter sin avstängning. De båda lånen Jacob Cederholm och Kalle Miketinac spelar vidare i IKO. Dessutom ansluter Jacob Bjerselius från Örebro J20 för en ny låneperiod fram till jul. Även junioren Christian Lindberg är med i truppen till Umeå.

Sagt från Oskarshamnshåll:

– Det är en riktigt lång och tuff bussresa vi är ute på så det är viktigt med matchvärmning onsdag förmiddag och se till att vi är fräscha till match. I bussen fördriver vi tiden med lite NHL-matcher så ögonen är fyrkantiga. Jag lägger inte så stor vikt vid att vi vann stort senast utan det är helt nya förutsättningar i en ny match. Vi har en riktigt tuff bortamatch mot ett desperat lag som förlorat en del på slutet. Dom kommer att betala ett väldigt högt pris. Jag har mött Joakim Fagervall många gånger genom åren. Han står ju för en hög arbetsetik och det räknar jag med att vi får se nu också. Det gäller att tävla och vinna kamperna, den som vinner dem vinner också matchen. Vi tävlade bra mot Leksand och det krävdes i den matchen och det kommer att krävas igen, och igen. Det har varit roligt och det har gått fort fram till halvtid i serien. Nu vill vi göra något bra av det läge vi skaffat oss. Vi är så klart glada för poängen vi spelat ihop. Jag tycker ändå vi har gett bort onödigt många poäng men prestationsmässigt spelat bra, säger tränaren Björn Hellqvist till Oskarshamns hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

11 kommentarer

  1. Enrico

    ”…5-4 mot Oskarshamn, 2-4 efter förlängning mot Troja/Ljungby…”
    Vinna mot sig själva och tvåmålsvinst i förlängning, sannerligen anmärkningsvärda resultat. =)

  2. Per

    När inget tyder på seger så brukar vi sprattla till och ta poäng. Därefter kan vi i lugn och ro ta 4-5 förluster irad.

    När kommer förstärkningarna?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Har man 28 spelare i truppen så måste det hända något om det ska bli fler förstärkningar. Alltså måste någon lånas ut eller kontrakt klippas.

      • Per

        Det borde väl inte vara några som helst problem? Halva laget är antingen stora floppar och/eller div1-mässigt. Talaja, Lukas Eriksson, Steffe, Nicke, Messy, Åkerström, Ädelgran, Granlund, Norberg mfl. Listan kan göras lång med spelare att antingen låna ut eller bryta helt med.

        Om Murphy återigen fått bakslag så måste ju också den importplatsen åtgärdas. Funkar inte med uttänkta nyckelspelare på läktaren.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Det låter så enkelt i teorin, men allt man gör får ekonomiska konsekvenser när man förändrar spelartruppen under säsong. Det är lätt att bara prata om att Löven borde sparka hit och dit, men som ansvarig har du har i slutändan en ekonomi som ska gå ihop.

          Äldre etablerade spelare som Steffe, Nicke, Granlund är mycket svårt att få betalt för om du lånar ut eller ska bryta med. Talaja är värvad under säsong. Där är det bara att betala om man ska bli av med honom. Åkerström har tvåårskontrakt, likaså Messy. Av de du skriver så är det Ädelgran och Norberg jag ser möjlighet att låna ut utan att tappa något ekonomiskt. Sedan Lukas Ericsson t.ex. som har en out vid nyåret är ju lätt att göra sig av med. Det är bara att bryta där och ta in någon annan.

          Ska Björklöven göra om rejält i truppen kommer det att sluta med ett rejält minusresultat. Frågan är om styresen är beredda att ta det i en chansning på att det ska vända sportsligt, för det finns ingen garanti på att det gör så bara för att Fagervall skickar ett par spelare och tarin nya. Han har ju inte medvetet värvat dåliga spelare inför den här säsongen.

          • Per

            Absolut. Det är dyrt att göra ett jävligt dåligt jobb till att börja med. Antingen genom att köpa ut/sätta Steffe på läktaren eller låta någon låna Åkerström för peanuts. Att bryta med Talaja är självfallet nästan uteslutet iom han gissningsvis fått en stor del som sign-on. Det man kan och borde göra är att bryta med Eriksson som har korttidskontrakt. Placera Steffe och Nicke på läktaren och porta dem från träningar så att de tar tag i sina civila karriärer. Kanske kan vi spara en månadslön eller två där? Sedan får vi helt enkelt ta oss råd genom att antingen nalla på eget kapital eller helt enkelt sälja mer. Det är bad business att spela som man gör nu och även om man dopar publiksiffror så är det dyrt att spela hemmamatcher med enbart 2500 årskortsbesökare på plats.

            Dags att steppa upp och ta lite besvärliga beslut om vi inte ska spela negativt kval till våren.

          • Jiggen

            Nej, ingen borde ju värva spelare som man tycker är dåliga. Fast vad såg Fagervall, hos Åkerström, som han tyckte verkade vara en back för ett lag som siktar/siktade mot en topplacering? Inte för att vara elak, men Åkerström var inte speciellt bra i Hästen förra säsongen.

          • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

            Jag håller med, Jag fattade aldrig den värvningen och gör det inte nu heller. Men man ser olika på saker och ting helt klart.

  3. Mangan

    Intresset har svalnat för Löven. Lär vara öde i T3 Center ikväll. Allt annat än förlust vid full tid vore sensationellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.