Systemsegern i A3 Arena

4-0 mot Leksand. Fyra-noll alltså. Vem såg det komma på det här sättet? En systemseger som hette duga för Joakim Fagervall.

Han var rätt nöjd på presskonferensen. ”Det här kanske inte är nog för många, men jag tycker att det är rätt bra”. Det var en passning till alla som tvivlar på Fagervalls syn. Han som satt fokus på försvarsspelet, som menat att just försvarsspelet tagit steg på slutet och att det är det som kommer att skicka in poäng och segrar in på kontot. Det som kommer att ta Björklöven till toppen, till den där topp-4-placeringen som alla slänger fram när det går dåligt.

Och så är det. Helgat vare systemet, ske din vilja, så som i A3 Arena, så och på bortaplan. I Fagges, Jägers och den heliga försvarspelsandens namn.

Systemet som alla pratar om. Som alla hänvisar till handlar om en sak och endast en sak. Hur Björklöven ska spela försvarsspel i olika delar av banan. I anfall är det hopp och lek som gäller. Kanske lite överdrivet, men ändå mycket sant.

Det var inte Björklövens ”vassa powerplay” eller blixtrande kontringshockey som vann den här matchen. Det var att laget lyckades försvara sig ur röran i andra perioden när Leksand tryckte på och det var Adam Werner som vann matchen. I andra perioden hade det kunnat rinna in eller några puckar, men annars måste jag säga att Fagervall har en del rätt. Björklöven stod upp centralt i övriga matchen, satte stopp och styrde ut mot kanterna. Leksand hamnade verkligen gång efter annan i sargdueller.

Intressant nog var det den så utskällde SImon Åkerström som gjorde en riktigt stabil match utifrån hans nivå, så även Jacob Andersson Som varit bra på slutet. Då var det nog Mikko Pukka som hade den skakigaste insatsen på backsidan. Men som helhet så bortsett från första tio i andra perioden där Björklöven stod still och tittade på så var det bra.

Det är dock enkelt efter en 4-0-seger att hylla åt höger och vänster, men matcher kan alltid få olika utveckling. Björklöven misslyckades med att göra mål på de första åtta utvisningsminuterna Leksand drog på sig och framförallt på fem mot trean. Björklöven har bra statistik i powerplay, nu uppe på 22.47 procent, men där tycker jag att man kan kräva mer.

Sedan, visst gör Björklöven det bra, men precis som man ibland kan peka på en motståndare som gör det bra så tycker jag att det här går att peka på vilket makalöst magplask Leksand står för i den här matchen. Utvisningarna de tar på sig är oerhört klantiga, de tar inga alls kampen framför målet, de dumpar, dumpar och dumpar och är tvåa på pucken, förutom då de där tio minuterna i andra perioden där de är 11-1 i skott.

I slutändan är det den perioden som avgör matchen. Att Fredric Andersson och Alex Hutchings kontrar in 2-0. Det är där Leksand tappar luften och Björklöven får vingar igen. Utan det målet hade matchen definitivt kunnat ta en annan vändning.

Sedan hade vi ju ett par fina individuella prestationer i matchen:

¤ Hucthings passade bra i point-positionen när Stenqvist saknades. Fint skott till 1-0, men jag tycker att PP1 blir så mycket sämre med Stenlund-Ädelgran till vänster så jag vill ändå ha kvar Hucth där. Hutchings som överlag hade en riktigt bra match där hans spets får utdelning. Skottet till 1-0, passningen till 2-0 och den snabba uppfattningen på 3-0.

¤ Axel Ottosson uppåkning med pucken, skott fint och framspelning till 3-0-målet. Kanske var det allra snyggast i hela matchen.

¤ Björklöven har nu Farley (24) Ottosson (24), F Andersson (21) och Hutchings (21) fyra spelare över 20 poäng efter 28 matcher. Det matchas av INGET annat lag i allsvenskan.

¤ Adam Werners dubbelräddning på Alex Fiensens skott från mitt i slottet med retur som gick rakt ut till Matt Carey. Werner var fenomenal idag.

^ Messy mådde bra av att få lira i förstalinan dit han byttes till andra. Kämpade och slet denna dag.

^ Hage gjorde mål i powerplay igen. Är han Lövens mest effektiva spelare i powerplay? Troligen!! Snygg backhand.

Normalt skulle nog superlativen runga efter en 4-0-seger mot Leksand och nu 9-1 mot tvåan och fyra i tabellen över de senaste hemmamatcherna, men hur det set ut över tid den här säsongen fram till nu gör att den här segern ändå bara slutar i ett:

”Jag blir inte klok på det här laget, hur kommer det att se ut nästa gång?”

Det krävs mer än bara det här för att vända synen på Björklöven anno 2017-18 hos media, fansen och allmänheten. Men Fagervall tror, han tycker att laget hittat rätt. Det är bara fyra poäng till fjärdeplatsen. Vi måste ge honom chansen att bevisa att nu är laget på rätt väg som han säger. Först lite julfirande, sedan får vi se.