Gustavsson: ”Ingen panik”

Bloggen har under tisdagen pratat med både ordförande Mikael Salomonsson och VD Joakim Gustafsson om vad som händer på sportchefsidan. Det är saker på gång.

Mitt samtal med Mikael Salomonsson blev till en artikel som ni hittar här:

Ordföranden: ”Inte hållbart över tid”

För er som nu inte har plus (köp det då) så kan man sammanfattningsvis säga att det Salomonsson säger angående Fagervalls dubbelroll är att det pågår ett arbetet och de hoppas ha klart med en förstärkning av organisationen innan säsongens är över. Att det på sikt inte är hållbart med dubbla roller för Fagervall. Han meddelar också att han är nöjd med den grund som Björklöven jobbat fram senaste åren och de förutsättningar de givit sig själva, men att det sportsliga utvecklingen gärna hade fått gå snabbare. Att de har kvar sitt mål med SHL 2020, men att de måste ta sportsliga steg om det ska vara möjligt. Att styrelsen och hela föreningen arbetar hårt. Typ så, men läs hans egna ord i detalj ovan.

¤ ¤ ¤

Så här sa Jocke Gustafsson om det hela:

– Vi tog ett beslut förra vintern när vi gjorde om organisationen när Jocke klev ned till båset att gå den här vägen. Vi valde att lägga mer ansvar på både mig (Gustafsson har det övergripande sportsliga ansvaret ekonomiskt också numera och är Fagges chef), men även på Jocke (Fagervall) sedan satsade vi resurser på en fystränare, psykolog, en Team Manager och på att försäsongsupplägget skulle få vara mera kostsamt. Det var vad vi kom fram till där och då som var bäst, men det är en utvärdering hela tiden av hur det går och vad vi behöver göra. Det är ingen panik alls i att stärka organisationen. Jag upplever att Jocke känns väldigt trygg med situationen här och nu, men självklart skulle det vara bra på sikt att få in någon till i den sportsliga organisationen. Det är viktigt att vara väldigt noggrann i en sån här process. Vi har varit i kontakt med en person nu under säsongen, men vi vill hellre hitta rätt person än att bara ta in någon, säger Joakim Gustafsson.

¤ ¤ ¤

Det är lite svårt att tyda ut vad  som kommer att hända utifrån vad Jocke G och Micke S säger, men det är tydligt att båda har stort förtroende för Joakim Fagervall. Det känns som att det är kring honom båda vill bygga det här sportsligt. Han har ju också tagit laget från näst sist när han tog över som tränare, klarat laget kvar och ligger nu åtta. Javisst laget har budget och målsättning för högre än så, men sett till hur uselt det gått åren före tror jag att de flesta inom Löven lever på tron att Fagervall kommer att lotsa det här till en 6:e plats typ och då får det duga för nu, sedan ta nästa steg nästa år. Tydligt nu. Ingen har sagt så, det är bara jag som fritolkar.

En sportchef eller en värvningsansvarig, scoutchef, ett sportsligt bollplank eller vad de nu vill kalla det kommer att komma in. Frågan är bara hur fort det går innan Löven hittar den som de vill ha.

¤ ¤ ¤

Uppdatering:

Eftersom att så många verkar missförstå. Det som framkommit idag om att Jocke Gustavsson som VD är övergripande ansvarig ekonomiskt är egentligen inget nytt även om Björklöven inte varit 1000 procent tydliga. Fagervall är precis som det sas i våras när han fick rollen ansvarig för lagbygget och huvudtränare. Han tar beslut inom budget om hur han värvar och är sportsligt den som ska pekas på om man nu ska peka på någon. Skulle det däremot vara så att sporten ekonomiskt spårar ur så är det Joakim Gustavsson som VD som är ansvarig. För mig är det solklart, men jag kanske är ensam.

11 kommentarer

 1. Per

  Gillar att Jocke G varit ansvarig under lång tid utan att någon utomstående förstått det. Känns inte jättetroligt men klart är väl att man begriper hur tokigt det blir om tränaren ska vara chef över sig själv också på papperet. Snurrigt värre..

  En sjätteplats känns som ett halvt SM-guld sett till hur saker sett ut. Jag tror mer på plats 9-12 om vi får ordning på skutan. Det vore skönt att slippa spela kval nedåt.

  Vet inte vem det är fel på. Jag som är orolig för degradering och div1 eller tokarna som på allvar tror att vi ska gå upp nästa säsong.

   • Per

    Löven var seriens tionde bästa lag i december. Om vi ser till hur prestationerna sett ut så vet vi hur bottenlöst dåliga man kan vara när man verkligen vill. Jag är uppriktigt orolig för div1.

 2. Lennart Holmlund

  Man kan alltid fundera över hur mycket man lägger på adminastration och på verksamheten och då menar jag både på A-laget och på juniorverksamheten. Jag har den bestämnda uppfattningen att man måste bli mer självförsörjade på A-lagsspelare och inte köpa in allt. Under mitt sista år i styrelsen hade jag en sponor på gång som ville satsa mera på detta men det måste ha stoppats upp. Jag hade den bestämda uppfattningen att de mycket unga spelarna som vi haft bland pojkarna ska vi ha kunnat visa att vi hade en samnanhållen bra utbildning som skulle leda till att de kunde bli så vra spelare att de kunde spela i SHL eller NHL. Då behövs en bra organisan för juniorer. Det har vad jag vet inte kommit igång något. En annan sak som Löven ligger långt efter är scotingen och man nyttjar inte de som kan detta och åker runt och tittar på Lövens egna grabbar och de som spelar i andra lag. Vi har de som känner mycket för Löven men som ingen pratat med. Jag vet att det finns de som vill vara med men någon måste prata med dem. Jag ska återkomma sedan men jag tycker det finns anledning att över tid kolla hur man agerat. Ingen tog hand om tex. Aho eller Wallmark och det finns fler som bland annat Anton Öman när han skulle in i ishockey gymnasiet. Ska man nu titta framåt måste man först och främst ta vara på de dukriga pojkarna och inte låta dem försvinna vid 15-16 års ålder

 3. Gustav

  Mitt drömnamn för sportchef är Per Kenttä. Det sättet han skötte Asplöven på var väldigt bra och tycker han gjort det bra i Oskarshamn också

 4. Johan

  Jocke G är alltså sportsligt ansvarig. Då kan han förklara hur han ser på rekryteringar av spelare till Löven. Är han nöjd med hur de förvaltade pengarna från supportrarna? Är han nöjd med hur man inte har ersatt spelare som Murphy? Kommer man att ersätta Wikström eller såg man sig som tjock på backsidan?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Fagervall är sportsligt ansvarig men svarar mot VD. VD är ekonomiskt ansvarig även för sporten. Spå tolkar jag det. Fagervall är den som ska svara på dina frågor. Det är hansbeslut inom ramarna VD ger honom.

   • Per

    Alla begriper att Fagge fortfarande är sportsligt ansvarig. Det man gör nu är en skenmanöver för att lätta på trycket för den uppenbart väldigt slitne Fagervall. Det du insinuerar är ingen skillnad från tidigare då det även förr inte var GM som satte de ekonomiska ramarna för sporten. Det enda som hänt är att du tvingat Löven kommunicera i sportchefsfrågan. Fagge har blivit pressad och Salomonsson rycker in och på något konstigt sätt kommer ut med en efterhandskonstruktion som inte är trovärdig. Fagge har hela tiden byggt laget och är förmodligen den som även framöver kommer att sköta värvningar till dess att en riktig sportchef eller någon sorts hittepålösning med ett sportråd kommer på plats.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Men Löven har aldrig menat att Jocke Gustafsson har det sportsliga ansvaret operativt. Rent hierarkiskt sa Salomonsson. INGEN i Löven har sagt i dessa intervjuer att någon annan än Fagervall har värvat några spelare. Jag håller inte med om att Gustafsson kommer med någon efterhandskonstruktion. Läser man intervjuer bakåt med honom så säger han samma sak nu som tidigare. Det har dock inte varit tydligt att när Fagge gick från GM till tränare försvann GM-rollen. Då gick det ekonomiska ansvaret över till VD, men efterhandskonstruktion håller jag inte med om.

     • Per

      Man säger ju egentligen ingenting. Hur exakt kan gamle säljchefen och numer verkställande direktören vara sportsligt ansvarig? Att han rent krasst är Fagges chef och beviljar hans semester? Inte som att den superduktige VDn kommer att avgå om sporten återigen floppar. Det är enbart en smoke screen för att lätta på trycket på Fagge och öppna upp för en annan lösning när det nu visat sig att Fagge inte orkar med bägge rollerna. Han har ju inte heller visat sig vara duktig på spelarrekryteringar så det man nu säger öppnar upp för att ta ifrån Fagge ansvaret utan att för den skull öppet degradera honom. Nu ska man istället stärka upp den sportsliga organisationen.. 🙂

      Oavsett vad man säger så är det bra att man äntligen letar en sportchef. Vi måste någon gång sluta ta genvägar när det kommer till sporten.

   • Johan

    Fagge har gett svar angående Murphy. Om man i te ärnöjdmed svaret så brukar man gå uppåt i hierarkin. Vad gäller supporterspelaren så är det mycket mer än en vanlig spelarrekrytering. Supporterspelaren handlar också om relationen med en huvudintressent och då borde det vara en stor fråga även för VD. Har man nu pekat ut Jocke G som ansvarig så är det han som ska ha frågorna och känna pressen när hans organisation inte levererar. Svar lär man inte få – det är inte det viktiga – men det blir uppenbart att den sportsliga ledningen ovanför huvudtränaren är obefintlig och det är det som är det viktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.