En riktig Fagervallvärvning

Alla skriker efter kreativitet och en ”sniper”. Då landar Joakim Fagervall en finsk center med defensiva egenskaper.

32-årige Filip Riska som varit assisterande kapten med Mikko Pukka i Vasa. Nu ansluter han till Björklöven. En defensiv specialist som är bra på att teka, skicklig i boxplay, men som inte gjort rejält med poäng framåt på 10 år (öste in poäng med Vasa i Metsis 07-08)

– Filip är en karaktärsspelare, en stark tekare, en grym lagspelare helt enkelt. Det är de egenskaper han är mest känd för. Han har legat i topp i finska ligan i boxplay, vunnit några mästerskap och vet vad som krävs för att vinna. Med Tobias Hages skada känns det väldigt bra att få in en spelare med Filips egenskaper, säger Björklövens tränare Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Det blev alltså ingen sniper för Löven och Fagervall förklarar detta i en intervju med kollega Gunnar Johnsson.

– Han ska inte vara i de främre leden, absolut inte. Vi har gjort 100 mål så det är inte det offensiva spelet som är problemet. Problemet är att offensiva spelare har fått ta defensiva roller, säger Fagervall där.

Med tanke på Fagervalls tidigare uttalanden om att vilja få hit någon som ska vilja stanna så är det inte alls otänkbart att det här är en spelare även för nästa säsong. Dock är just detta kontrakt bara skrivet säsongen ut.

Det blev alltså precis som väntat. Björklöven värvade ingen förstacenter, ingen sniper, ingen kreativ spelare. Det blev en defensivspecialist som ska fungerar i systemet. Kreativiteten finns alltså redan i truppen. Det är övertygelsen. Det finns ingen annat sätt att tolka det här.

Frågan är nu om det kommer någon fler spelare. Själv är jag tveksam. Jag tror att det här var januarivärvningen alla har väntat på. Nu får vi se om Fagervall har rätt och att Riska gör skillnaden. Alltså att laget släpper in ännu färre mål och fortsätter mot toppen av tabellen.

Publiken. Ja, de får ännu en hårt arbetande spelare utan spets att kika på. Jag tror inte att de jublar initialt, men det är i slutändan segrar, poäng och tabellplaceringar som räknas före allt annat.

 

 

17 kommentarer

  1. Per

    Jag förstår absolut var Fagge gör. Jag köper det bara inte.

    Fagervall har slitit enormt på Fredric Andersson på slutet. Även innan Hage försvann så stod FA för stora delen av alla tekningar. Med Hage borta så tekar FA i princip varannan tekning och är inne på varannat byte. Jag förstår det iom laget ser ut som det gör. Jag köper dock inte resonemanget att vi fyller på i botten för att frigöra mer tid framåt för vår lagkapten. Det hade varit betydligt mer logiskt att avlasta genom någon som kan ge oss spets, som kan förbättra powerplay och på så vis ge Fredric Andersson en mer rimlig matchning länge ned i hierarkin.

    När Tobias Hage skadade sig senast (för övrigt vår nya Matte Hedlund) så värvade vi Lukas Eriksson som ersättare. På beskrivningen så var det en värvning rakt av på Hage och Eriksson gjorde det också bra till dess han gick sönder. Han spelade ordentligt och tekade klart bättre än genomsnittet. Ändå blev han ytter när han väl var tillbaka från skada. Hur kan det komma sig att han inte duger som ersättare för Hage nu? Det kan omöjligt vara hans offensiva kvalitéer som sätter honom i förstalinan.

    Dessa värvningar vi nu gjort är ett enormt underbetyg till den trupp som vi gick på is med i höstas. Då hette det att vi satsat på en bred trupp. De värvningar vi nu gör bänkar ju bara bredden. Vi rör bara om lite i tredje- och fjärdelinan…

  2. Per

    Hoppas Fagervall har rätt. Men fler måste kliva fram och vilja avgöra. Mental styrka är en avgörande faktor också.

  3. Jan-Erik Brännström

    Jag var faktiskt tvungen att läsa Gustav Petterssons analys av värvningen av Riiska två gånger för att rätt förstå hans tankar. Han skriver det inte med ord men menar egentligen att detta var den sämsta, onödiga, värvning som tänkas kan. Laget behöver en anfallskanon, målgörare, offensiv center och får en försvarsinriktad tekare som inte har gjort något framåt de senaste tio åren. Gustav lindar ju in orden litegrann (det kommer ju en dag i morgon också) men det ska bli intressant att se resultatet. Proffset Fagervall mot skribenten och oss på läktaren.

  4. Torbjörn

    Vad tycker du Gustav, jag tycker inte defensiven är ett problem som det ser ut nu. Däremot mot lag som Västervik och hästen har vi svårt att dyrka upp. Vi hade behövt en kreativ forward

  5. Löve

    Vi har en förstalina som inte producerar närmvärt och med Hutchie skadad är det bara F.A som titt som tätt trycker in någon balja i 5 vs 5.
    Att hutchings även missar timråmatchen så har han varit borta?? 8 matcher?
    Hur länge blir han borta?
    Detta innebär att de kreativa och producerande spelarna vi har kvar är farley, otto och F.A.
    Farley har svalnat i produktion och måste ta sig ur sig sin svacka.
    Har inte producerat närmvärt efter han sattes ihop med F.A och Lukas.
    Lägg sedan till murphy som är god för 25-30p så har vi tappat än mer.
    En värvning till förstalinan bör komma annars skjuter man sig själv i foten. Vad händer om otto skadas? Eller F.A, farley och linkan?

    Hemsk tanke.

  6. M

    Fagervall faller i alla fall inte för omgivningens röster. Han har en idé och tydlig tanke med hur han vill ha det – dessutom borde han veta vad som behövs för att maximera utfallet av nuvarande spelartrupp.

    Men om det är rätt beslut…det vete sjutton… Känns som balansgång på slak lina, i alla fall om vi har ambitionen att nå långt i vår. Men nedre strecket känns lugnt att slippa i alla fall med denna typ av värvning – och sen kanske det finns någon mer på spelare på lut eller lån.

    Men det var verkligen en oglamourös värvning…

  7. Robert From

    Fagervall sitter på helhetsbilden så vi kan inte annat göra än komma med mer eller mindre kvalificerade antaganden.
    Jag hoppas Andersson kan bli mer produktiv framåt och få hjälp med defensivt arbete och tekningar.
    Gustav; du som är inne på statistik. Löven har gjort något fler mål än de flesta av topp 8 lagen men har släppt in cirka femton fler än de samma.
    Är då det här inte den klokaste värvningen sett ur ett statistiskt perspektiv?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är mycket möjligt att det är så. Dock är frågan om det är just på forwardsidan som defensiven behöver stärkas.

  8. Tyko

    Tror detta kommer bli bra. Löven kommer lyfta. Bara Hutchings kommer tillbaka oxå. Hört något om honom Gustav?

  9. sfinx

    Jag gillar värvningen. Ok, ingen spets men härifrån ser det ut som Björklöven kommer bli otroligt jobbiga att möta defensivt.

    Nu blir det en till Pukka som vill ha en stor roll med mycket is och kommer säkert få som Pukka +20 minuter per Match.
    Det kommer väl förhoppningsvis frigöra en del offensivt kapital som nu har gått förlorat defensivt.

    Om Fagervalls resonemang om långsiktighet gäller alla värvningar återstår ju att se men helt klart är ju att han bygger laget bakifrån, vilket enligt mitt sätt och se det, det rätta. Klart man kan fuska upp lag eller om man har cirkus 30 miljoner köpa sig upp.

    Tycker det syns ganska tydligt nu att det är ett 3-års projekt där det här är år ett.
    År 2 och 3 är åren man ska med och slåss i toppen på allvar.

    Som med alla saker som ska hända under en längre tidshorizont så finns det saker man inte styr över. I det här fallet verkar det ju vara TV-avtalet som är för stunden stora svarta molnet.

    Normalt gillar jag inte att chansa om inte belöningen är mycket större än risken. Så det nya Tv-avtalet gör att det skulle vara värt att skjuta på lite extra speciellt nu när det finns klubbar som är illa ute där uppe.
    Hur blir det när dom har ännu mer Cash nästa säsong?

    Det är som bekant lite brist på toppcentrar i SHL. Kanske det skulle vara värt för en toppcenter att avsluta säsongen lite ”billigt” för att sedan kunna förhandla till sig en topplön i SHL oavsett hur säsongen slutar för Björklöven?
    Här kan man ju också locka med bonus om Björklöven går upp. Även om man bara går upp och vänder så blir ju kassan rejält förstärkt om man är lite smart.

    Som jag sagt tidigare tror jag ganska lite i antalet förstärkningar kan göra underverk för det här laget. Där hänger det väl på om någon med lika stora fickor som hjärta för föreningen ser samma sak.

  10. Mangan

    Korkad värvning då Lucas Eriksson redan existerar som naturlig Center med defensiva egenskaper. Dessutom är Hage PG tillbaka.
    En poängspelande vinge hade behövts här. Tyvärr har varken Fagge kontakterna eller hjärnkapaciteten för att förstå vad laget behöver.
    Trött kommentar? Ja, jag är trött på inkompetensen. Frågor på det?

  11. Enrico

    Jag gillar värvningen. En stark tekare till tredje- fjärdelinan var definitivt ett behov. Alternativet hade varit att flytta ner Lukas till den positionen. Nu saknar jag en powerforward till topp6 ala Cam Neely. Varför inte ZACH BUDISH. Samt helst även en stabil back, typ Bryce Aneloski… Eller ännu hellre Michael Paliotta som jag tror kommer att vara en kanonvärvning när (om) han lämnar Nordamerika. Äh, nu drömmer jag. =)

    • Per

      Ersättaren finns ju i truppen. Nu behöver vi likförbannat spets till topplinorna och då blir Lukas överflödig. Jättekonstig värvning såvida vi inte är helt färdiga nu. Då fick det bli en så bra nödlösning som möjligt för de småslantar som fanns kvar.

  12. Kuben

    Tycker Fagervall gör en ganska smart värvning. Han säger, Filip ska inte vara i de främre leden, absolut inte. Vi har gjort 100 mål så det är inte det offensiva spelet som är problemet. Problemet är att offensiva spelare har fått ta defensiva roller.
    Fredric Andersson är en av de starkare offensivt i ligan. Men han får bränna mycket energi i boxplay och defensiva tekningar och då tappar man hans offensiva styrka. Så vi får en avlastning där och får fram Andersson.

    Filip en av Finlands bästa tekare som kan betyda att pucken kommer lättare ut ur zon i boxplay utan att först jaga och bränna energi, även i 5 mot 5. Fagervall måste räkna med de skadade spelarna kommer tillbaka snarast. Han vill täppa till bakåt, säkra ett kval med mer pengar till nästa säsong. Målen ska istället komma på kontringar och powerplay och några bra anfall. Då kan denna värvning bli bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.