Kritiskt läge för Löven

Björklöven har på slutet stått och balanserat på gränsen mot att göra en riktigt bra säsong eller en så där. Efter förlusten mot Vita Hästen börjar det närma sig en kritiskt punkt.

När jag läser efter den här 1-2-förlusten mot Vita Hästen kan jag tycka att det är lite stora växlar från just den matchen. Björklöven vann skotten med 44-19, men föll med 1-2 som länge var 0 mål för Löven. Det var inte bra i det läget Björklöven befinner sig i, det var en insats som saknade udd, det sista hårda jobbet, den sista spetsen i avsluten.

Det är dock bara det att det händer de flesta lagen, även de i toppen att det blir så här ibland. Timrå föll med 1-3 trots 37 skott på mål och stort spelövertag mot Vita Hästen nyligen, Leksand föll med 2-4 mot just Hästen i förra matchen, de föll mot AIK för ett tag sedan med 2-3 trots 53 skott på mål och mot Troja med 1-6 trots spelövertag. Även AIK föll nyligen mot Modo med 1-2 trots 34 skott på mål. Det händer ibland även för lag som leder serien, även för lag som har mängder med ”snipers”.

Med det sagt så är det sammanhanget som är värre än insatsen som jag ser det. Björklöven har läge att ta en topp-4-plats i serien. De hade tidigare visat upp bra form, bra spel, men nu över fyra matcher mot Södertälje, Troja, Modo och Vita Hästen varav tre av matcherna på hemmais har det blivit tre poäng. Över de fyra matcherna har Austin Farley ett mål, Axel Ottosson en assist och Fredric Andersson två assist samt David Lindqvist noll poäng. Jag säger inte att det är de här fyra killarnas fel att det bara blivit tre poäng på fyra matcher, men det går inte att komma ifrån att fram till dess att Brock Trotter är spelklar och Alex Hutchings är tillbaka så är den den kvartetten som är Björklöven kreativa spets. Den kvartetten har stått för 124 av Björklövens 306 poäng. Räknar vi bort skadade trion Hutchings/Murphys/Hages 37 poäng då är det 124 av 269 poäng.

Det är alltså fyra spelare som är halva lagets produktion. De snittar 2,8 poäng per match och har över de fyra senaste då gjort 1 poäng per match tillsammans. Statistik är statistik, men den gemensamma svackan produktions (och spelmässigt) för Björklövens kreativa kvartett klarar inte laget av att bära upp som det är byggt.

Björklöven har en av seriens bästa målvakter, de har en defensiv som de hittat trygghet i, de har hittat ett spel där de har en grundtrygghet. vi är inte i omgång 16, vi är i omgång 46. Det vi ser är det Björklöven vi får.

Om vi ser specifikt till den här matchen så var Vita Hästen så kraftigt brandskattade med åtta spelare borta att det hade räckt med ett 1-1-mål eller ett tidigt 1-0-mål så hade nog den här matchen tippat över till Björklöven. Det är lätta att spy galla på Björklöven, men Vita Hästen bjöd inte direkt upp till dans i den här matchen. De var riktigt bleka, de råkade bara göra ett tidigt 1-0-mål som de kunde jobba utifrån i genom hela matchen. Så vad jag menar är att ja, det var illa av Löven, men det var väldigt lite som hade krävts för att vända på det här rent poängmässigt.

Det är just i sådana matcher som de fyra spelarna jag nämnde ovan blir så viktiga för att bryta mönstret. Det är också i matcher som den här som powerplay blir än mer viktigt. här skiljer jag och Joakim Fagervall oss i vår syn. Han tyckte att powerplay var spelformen som fungerade bäst under matchen. Laget kom till skott, Lucas Eriksson täckte framför målet som han skulle, de kontrollerade spelet och gjorde bara inte mål som det blir ibland.

I min syn så kom alla skotten från backplats och de flesta utan täck. Björklöven spelar ofta med två breda backar som passar mellan varandra och skjuter. Det är oerhört få genomspel över centrallinjen från annat än back till back. Pucken går aldrig ned bakom målet, det kommer i stort sett inga skott från vinkel. Returerna går ofta rakt ut i smeten istället för att (om du skjuter vinkelskott) hamnar på svaga sidan där t.ex. Roope Talaja är så skicklig. Jag vet inte då jag inte är med på träningar och på taktikgenomgångar, men jag tycker att Björklöven är för smala i sitt powerplay i vad de vill göra. Ja, laget har fortfarande hyfsad procent, men på slutet (sista 15 matcherna) ligger de strax över 12 procent och det är inget konstigt utifrån hur det sett ut i powerplay. Jag tycker att de behöver sätta sig ned, hitta ett par nya saker som de letar efter i powerplay. Det går fortfarande att göra justeringar som kan få effekt.

Ser vi till spelet så fanns det energi. Utan den hade Björklöven inte kunnat jobba fast Vita Hästen på sättet de gjorde. Det fanns energi, spelarna jobbade hårt, men de var inte beredda att kliva in framför målet, att offra sig det sista lilla på returerna, men inte bara det. Men att bara peka på inställningen är fel. Det är och var inte så enkelt. Kvaliteten på avsluten var generellt för låg. Det var VM i att träffa bröstplatta, att inte få upp pucken. Hur gör man då det bättre? Jo, man måste sätta upp rätt personer i lägen, de som är bäst på att sätta dit pucken.

Björklöven är dock där de är.  Det går inte att värva längre, det kommer inte att byggas om någon spelidé, Fagervall kommer inte att förändra sitt sätt att jobba. Brock Trotter kommer till om 2-3 matcher, han kan göra en kedja bättre och powerplay bättre. Annars är det samma killar  i samma system som ska göra det för Löven nu de sista 6 matcherna på serien och i ett eventuellt slutspel. Ska det bli en bra vår måste de få kreativa spelarna i laget hitta formen igen. Jag ser inget annat sätt där Löven blir framgångsrika. Brunkarna komma bara så långt.

Jag skriver inledningsvis om en kritisk punkt. Ja, nu väntar Pantern som är fyra poäng före och sedan Almtuna som är två poäng före. Ska Björklöven sluta topp-5 går det inte att nolla dessa matcher. Men, inte bara det. Under Löven har vi fyra lag på fyra poäng. Efter mötena med Pantern/Almtuna väntar Tingsryd, AIK, Västervik och Timrå. De tre senare de tre lagen Björklöven haft svårast för den här säsongen. Det är alltså lite, topp-5 eller inget slutspel alls som ligger på bordet. Ett kritiskt läge var det. Med tre poäng mot Troja, tre mot Modo och någon poäng nu mot Hästen, alltså som det borde varit sett till matchbilder, spelet och hur allt utvecklade sig. Då hade det inte varit ett kritiskt läge, bara ett grymt bra.

15 kommentarer

 1. Mangan

  Sluta gnäll och var så negativ Gurra! Löven gör så gott dem kan!
  Vi står upp för Löven i vått och torrt!!

 2. Hasse Båth

  Tillbaka med Farley med Otto och Linkan igen
  Förstakedjan blir ju i princip en gnuggarkedja som det är nu!!!

 3. Kakmonstret 3.0

  Med tanke pa var usla statistik mot Pantern, en darrig form, ingen Brock spelklar sa finns det sa lite som talar for oss att det kanske blir en totalt ovantad trepoangare mot ”farmarklubben som ar pavag upp i SHL vilket faktiskt skulle vara ganska haftigt bara for se det absurda handa”

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det stämmer att Trotter tränade idag. Jag var inte där, men fick den rapporten.

   • Tyko

    Ok, ingen rapport från VK alltså. Tråkigt å lite dåligt med tanke på att det är han som ska frälsa löven, är ju katastrof nu i offensiven.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Jag har tyvärr ett annat heltidsjobb, men jag ska försöka ta mig på träningen i morgon tisdag.

     • Patrick

      Ingen som klankar ner på dig för att du inte var där Gustav.

      Men vart fan höll Gunnar eller någon annan av de på VK sporten hus?
      Uselt att inte en käft på VK kunde besvära sig att plita ner ett par rader eller bemödat sig till hallen för att kolla in Trotter.

 4. Kungsholms-Ubbe

  Jag tror som Kakmonstret 3.0 att det mycket väl kan bli seger mot Pantern. Det är vår värsta motståndare och dessutom på bortais. Jag har åkt ner dit flera gånger och aldrig sett Löven ta poäng men nu är det dags !! Pantern håller ju på att stuva om i laget så riktigt lika samspelta är inte laget nu vilket gynnar oss. En seger med 2-3 och Werner gör en kanonmatch låter troligt, otroligt nog:)

 5. linus

  För 3 poäng mot Löven är det bara att ställa upp defensivt. Vita Hästen med nio spelare borta så Panterns spelarförluster kan vi nog räkna bort.

  Kanske kan nån från backen skjuta Talaja i ändan så den studsar in i sjunde powerplay …

  Löven har inget att göra i ett slutspel och laget nu är inget att bygga vidare på.

  /Linus

 6. nisse2

  Du gillar ju statistik. Hur kan då Werner vara en av HA bästa målvakter. Gör bra matcher men släpper in lätta mål i många matcher. Det kallas inte att vara vägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.