Matchdag – Tingsryd hemma

Det tätnar i slutet av serien och varje match känns som en slutspelsmatch just nu. På tisdagen väntar seriens sämsta lag just nu Tingsryd. Det MÅSTE bli seger för Björklöven.

Som bloggen konstaterade i går är det nio poäng eller mer som gäller för att nå topp-5 för Björklöven. Då är seger mot Tingsryd ett måste. Förlust här så kan Björklöven tvingas att lugga AIK och/eller Timrå på poäng för att klara slutspelsplatsen. Mycket står alltså på spel redan ikväll. Björklöven kommer dock från en 3-2-seger efter förlängning mot Almtuna där laget tog sig tillbaka från 1-2-underläge. Starkt, men ändå inte direkt sprudlande kreativt så förutom Axel Ottosson som hade en jättematch.

Nu väntar alltså Tingsryd och ett Tingsryd i usel form på gränsen till den rand som heter negativt kval. Med 59 pinnar har de sex upp till strecket och Västervik och med dessutom -21 i målskillnad så är det enkelt. Torskar Tingsryd mot Björklöven så blir det negativt kval. Det kan till och med bli hundra procent klart om resultaten i Västervik, Modo och Trojas matcher går fel för TAIF.

Det är ingen slump att laget ligger där de gör. Tingsryd som historiskt är ett starkt hemmalag har den här säsongen 34 poäng på 24 matcher. De har bara nio segrar på hemmais den här säsongen. Det är sämst i serien. Med den statistiken funkar det inte för TAIF. Det har gått så dåligt för Tingsryd att de valde att sparka Magnus Sunnqvist den 17:e februari och ersätta honom med förre Löventränaren Markus Åkerblom. Åkerblom har dock inte haft det lätt. 0-2 mot Karlskoga och 2-5 mot Leksand är de två matcherna sedan Åkerblom kom. Före det så hade Tingsryd ytterligare tre förluster i rad med 1-4 mot Västervik, 3-4 mot Oskarshamn och 3-4 mot Almtuna. Totalt har TAIF sju raka förluster och nio på tio matcher. Det är alltså tveklöst seriens nu sämsta lag som väntar för Björklöven.

Björklöven och Tingsryd har vunnit på sin respektive hemmaplan den här säsongen. Björklöven inledde med en 6-1-seger i Umeå, det blev 6-3 till Tingsryd i Småland och sedan 3-2 till Löven i Umeå i förra mötet. Kikar vi bakåt så har Björklöven 9-6 i modern tid mot Tingsryd och faktiskt plockat två av de senaste matcherna i just Nelson Garden Arena.

Jag förväntar mig att Björklöven kliver ut och maler ned ett svagt Tingsryd och vinner mer, låt säga 3-1, eller liknande. Allt annat än en helgjuten arbetsinsats vore en skam och möter du sedan inte bara seriens svagaste lag utan även seriens svagaste powerplay och ett vekt boxplay. Då ska det bli seger. Allt annat är för låga krav.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl, Stefan Andersson och Tobias Hage är också skadade.

Brock Trotter är ”förkyld” och ”skadad” beroende på hur man ser det.

Austin Farley är avstängd efter matchstraffet fyra matcher till.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Nicklas Johansson
David Lindqvist – Axel Ottosson – Lucas Eriksson
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Mattias Granlund
Emil Norberg – Jacob Peterson – Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Spelvändningarna – Tingsryd är vassa på att vända spelet och gå rakt på mål till avslut. Björklöven måste vara starka i backcheckingen där.

¤ Ottosson, Peterson, Lindqvist – Så som Björklöven spelar just nu måste de få kreativa spelarna kliva fram. Senast var det Ottosson och sedan Peterson i förlängningen. Nu måste de gå före offensivt igen.

¤ Special Teams – Björklöven ska vara det bättre laget i special teams och måste vinna den statistiken. Annars kan det bli jobbigt.

Sagt från Lövenhåll:

– Det är inte något annat att vänta än ett desperat Tingsryd, men vi måste vara ännu mera desperata, men vi har spelat bort ett par matcher på bortaplan på slutet. Vi har pratat om det här såpass mycket, varit hårda och tuffa mot varandra sedan vi var i Pantern senast. Det handlar om ett ansvar för var och en. Vi har valt att inte fokusera alls på Tingsryd den här gången utan det handlar om att komma tillbaka till vår egen prestation. Om vi levererar den ska vi kunna vinna. I powerplay spelar vi oss till bra chanser, men det som gäckar oss är målskyttet. Spelet finns där, och så länge vi skapar kommer det att ringa snart, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.   

Noterbart om Tingsryd:

¤ Bästa poängplockare i Tingsryd är Mathieu Tousignant med sina 25 (13+12) poäng. Det var också han tillsammans med Kim Tallberg (21 (13+8) poäng) som avgjorde när Björklöven förlorade mot TAIF tidigare under säsongen.

¤ Poängfarligaste backen är Daniel Norbe med 17 (3+14) poäng. Noterbart också på backsidan är Måns Hermansson som har +9 trots att laget gått så dåligt under säsongen.

¤ Erik Borg som stått för 53 pinnar på 33 matcher i ettan med Halmstad var Tingsryds nyförvärv innan transferfönstret stängde. Han har stått för två baljor på tre matcher så här långt.

¤ Målvakten Niklas Rubin har ryktats till SHL och han har 91.91 procent och 2.41 insläppta mål per match trots att han står i jumbon. Det är bra siffror, t.ex. bättre än Adam Werner över säsongen.

¤ Tingsryd har seriens sämsta powerplay med 12.66 procent och ett boxplay på plats 10 med 80.25 procent.

¤ Tingsryd har bara vunnit 2 av 26 matcher där motståndarna gjort första målet.

¤ Filip Owesson, TAIF-lagkaptenen, missar matchen skadad. Annars är alla spelare med för hemmalaget.

Sagt från Tingsryd-håll:

– Vi vet att vi nästinill måste gå rent för att ha en möjlighet att klara det här. Men vi kommer aldrig någonsin att ge upp, det är inte på det sättet vi jobbar. Oavsett vad som händer kommer vi att ge vårt yttersta i varje match. Vi är väldigt speediga och är det något Björklöven haft problem med är det när det blir lite högre fart i spelet. Jag tycker också att de har några backar som är stabila, men lite tröga i åkningen. Till syvende och sist handlar det om att vinna hockeymatcher för oss just nu. Det spelar ingen roll hur många bra saker vi gör, vi måste vinna matcher, säger Markus Åkerblom till Smålandsposten.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

3 kommentarer

 1. Per

  Hoppet står till Otto och Werner. Är de på g så vinner vi. Åkerblom verkar för övrigt ha missat att Steffe är skadad. Vår något rörligare backsida har egentligen bara Pukka som är småseg numera. Om Pavel inte matchas frekvent som sjundeback.

  Jag hoppas att vi så snart det bara är möjligt går ner på tre linor så att Peterson tar plats i första linan. Med Nicke eller 17-årige William där så tappar vi för mycket kvalitet dessvärre.

  Tingsryd har spelmässigt sett rätt vassa ut på slutet. Jag hoppas att vi kak vinna ändå. Trots bortaplan och ett oerhört intetsägande lag. Vinn!

 2. lukas

  Men vadå beroende på hur man ser det? Trotter tränade på is idag i Umeå, så himla skadad kan han väl inte vara då. Ibland kanske man ska vänta med att bara lyssna på en sida. I det här fallet krävs det inte en hjärnkirurg att förstå från vilket håll ryktet har överdrivits. Det är faktiskt lite pinsamt att inte många fattar att det syns

  Du ska dock ha cred för att du hängde med i drevet på en annan blogg, som kom med en massa lösryckta rykten om att en viss spelare ska ha orsakat 4 skador.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag skrev det jag tyckte att jag kunde få bekräftat från personer som var på plats. Du har ingen aning vem jag pratat med och vem jag fått info från.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.