Matchdag – AIK hemma

Trotter eller ingen Trotter. Det är frågan inför mötet med AIK. Den så oerhört viktiga matchen precis som alla matcher med bara tre kvar av serien/säsongen.

Med tanke på rapporterna från gårdagens träning om en stekhet Trotter med Hutchings i powerplay så vattnas det lite i munnen på mig allafall. Det är bara att börja köra ramsor som ”Heja migrationsverket”.

Men oavsett vem som spelar eller ej så kommer AIK på besök till Umeå och det är ett starkt AIK, men i sviktande form. De spelade bort sig från en allsvensk final  (praktiskt, inte teoretiskt) senast mot Leksand när de föll med 1-3 trots ledning 1-0. Före det har AIK radat upp 1-2 mot Karlskoga, 4-7 mot Västervik och 2-3 mot Oskarshamn. Efter att ha vunnit 6 av de senaste 7 matcherna före det och satt sig i kanonläge för att sluta topp-2. Det måste kännas lite bittert för AIK, men nu handlar det om att säkra tredjeplatsen och tre poäng i slutspelet.

Björklöven och AIK har möts tre gånger den här säsongen och AIK har vunnit matherna i Stockholm med 5-1 och i förra mötet 3-2 efter förlängning efter ett sent tapp av Löven. I Umeå vann Björklöven dock med 4-1 och just hemma har Björklöven vunnit eller tagit poäng i tre av de fyra senaste så där har laget inte haft så svårt för AIK.

AIK är ändå med sina 140 mål framåt det lag som gjort näst flest mål i serien och efter att ha värvat in Erik Nyström, Michael Haga (som dock lämnat igen) och Alexander Deilert under säsongen till ett redan spetsigt lag så finns det gått om ”firepower”. Det får Björklöven helt klart se upp med och framförallt hur snabbt laget ställer om och hur rakt de går på mål. I egen zon är AIK klart mer beskedliga.

Jag har svårt att sia om matchbilden då man aldrig riktigt vet vilket Björklöven som kommer ur portarna. Är det samma som mot Tingsryd som vi sett på slutet eller är det en replica från tidigare under säsongen nu när det ser ut som att lite spets tillkommit.

Oavsett är det en fredagsmatch, tre matcher återstår, slutspelet står på spel och det är storlag på besök. Det ska inte vara något problem med taggen varken bland spelarna eller publiken.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Cody Murphy (tränar i rött) och Tobias Hage är också skadade. Stefan Andersson har sin käkskada.

Sedan är Jonas Emmerdahl, Brock Trotter, Alex Hutchings alla aktuella för spel. Vi får se exakt hur det blir. Nicklas Johansson hamnade utanför laget senast.

Austin Farley är avstängd tre matcher till.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Jonas Emmerdahl

Roope Talaja – Fredric Andersson – Brock Trotter
David Lindqvist – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Erik Rainersson – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Brock Trotter – Spelar han så måste han kliva fram och leverera. Göra de där avgörande passningarna som ger Löven målen. Framförallt i powerplay ska han vara och är kungen.

¤ Noggrannheten – AIK är bra både på att sno pucken och ställa om, men även på att sätta press och återerövra pucken. Där måste Björklöven vara noggranna i egen zon och på blålinjerna.

¤ Målvaktskampen – Två av seriens bästa målvakter på andra sidan nyåret möts. Adam Werner måste ge Erik Källgren en rejäl fight.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har tre otroligt viktiga matcher nu. Två är på hemmaplan. Fokus för oss ligger på AIK-matchen. Vi måste studsa upp och göra en bra match. Jag tycker att vi inte riktigt lyckades göra det senast. Vi har belastat flera spelare hårt och då kan det bli så ibland. Vi hade flera viktiga spelare som inte riktigt orkade. Det känns som att vi kan få in lite energi i laget. Att få lira hemma inför en bra publik ger mer energi och det ger oss en bra grund för att göra en bra prestation. Det har varit jämna matcher mot AIK och jag förutsätter att det blir oerhört tufft och jobbigt. Det ska vi vara redo på, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.      

Noterbart om AIK:

¤ Eric Castonguay är med sina 42 (19+23) poäng trea i poängligan i allsvenskan. Han har dessutom sex matchavgörande mål. Men bakom honom hittar vi Anton Holm med sitt superskott på 20 mål (35 poäng), Jesper Fröden 34 (17+17) poäng och lagkapten Christian Sandberg med 27 (9+18) poäng.

¤ Bland de som spelat färre matcher märks Clay Wilson med 19 (3+16) poäng på 35 matcher från sin backplats och Erik Nyström 17 (4+13) på 26 matcher.

¤ AIK:s målvakt Erik Källgren har ”bara” 91.00 och 2.36 i siffror i målet, men efter nyår har han stundtals varit rena väggen och kan ha sådan matcher ibland.

¤ AIK:s powerplay trots all spets är ”bara” sjua i allsvenskan med 18.01 procent. Boxplayet är också sjua på 82.47.

¤ AIK är seriens bästa lag i första perioden med 24 av 49 vunna förstaperioder.

¤ Med 7.63 utvisningsminuter per match är AIK näst snällast i serien. Björklöven är trea från slutet med 10.86 minuter per match.

¤ AIK har haft sanslöst mycket skador den här säsongen, men nu hittar vi bara Alexander Deilert är skadad samt Jonas Almtorp som är långtidsskadad.

Sagt från AlK-håll:

– Vi ser fram emot att lira igen. Leksandsmatchen var en bra prestation även om resultatet inte var så bra. Vi är förvarnade på att de kommer att gå ut hårt. Vi ska se till att vara redo från start. Starten blir nyckeln. Att vara redo att tävla. Inte förvänta oss något skönspel där uppe. Vara redo för hårt jobb i 60 minuter, säger tränare Tomas Mitell till klubbens hemsida.

(För övrigt. Hårt jobb i 60 minuter. Kan det vara den största klyschan i hockey? Varför är hockeytränare så vansinnigt tråkiga i sina snack inför matcherna. Är de rädda att motståndarna ska se på intervjun, förstå alla hemligheter och ändra taktiken totalt. Inte mot Mitell speciellt., bara mot hockeytränare. Jag skriver även fotboll, innebandy, basket och där är det inte lika intetsägande inför matcherna.)

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Simon Lindmark är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

13 kommentarer

  1. Bror

    Känns som det inte bli nån Trotter.
    Konstigt att man inte säkrar upp en spelare innan denne plockas in för slutspurten , här har man chansat med Trotter.
    Hur de än är så bör ju löven plocka poäng ikväll annars blir det placering 9 och en fiasko säsong igen.
    Det svider isåfall för ett löven fan.
    Och även inkomster för klubben.
    Kämpa nu löven!!!

  2. LarsA

    Är det inte lite fel fokus att lägga ansvaret på Trotter, en spelare som i te spelat en vettig match på månader? Det är inte där vi kan vänta oss att vinna matcher. Gruppen/Laget måste ta sig samman och visa att man VILL spela slutspel. Som det ser ut nu sista fem matcherna så kan man tro att laget bokat sportstuga i Hemavan över påsklovet……

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jo, men förutom laget så behövs det någon med offensiva nycklar att låsa upp motståndarna. Det är Trotter. Därför är han så sanslöst viktig. Hade inte enskilda spelare kunnat vara så viktiga hade vi inte haft superstjärnor i hcokeyn. Med det sagt så måste laget upp en nivå. Helt klart.

  3. Jiggen

    Jag har skrivit detta tidigare. Det kommer krävas åtminstone två av Trotter/Hutch/Murphy i bra slag för att det ska kunna bli en rolig vår. Det finns inget som tyder på något annat nu heller. Personligen så tror jag att intåget av Trotter och Murphy kommer leda till att vi hamnar topp 8. Ska det bli en riktigt rolig vår, så krävs det nog även att kapten Andersson vaknar till igen. Är han helt slutkörd just nu? För ärligt talat så är han synnerligen blek just nu.

  4. Ola

    Tror matchbilden blir att löven pressar på, är rädda för att gå in framför mål och blir utstyrda av AIK. PP kommer bestå av passningar mellan backarna och i stort sett endast backskott. Det behövs 3 poäng ikväll men jag tror på 0 eller 1 poäng.

  5. putte

    Sicken kanonvärvning av Löven, igen. En spelare som om det vill sig riktigt illa inte spelar en enda match p.g.a. pappersjobb… Heja heja.

  6. Per

    Tre poäng ikväll nu löven, med eller utan trotter!
    Niklas J ryktas ha blivit pappa i veckan vilket förklarar varför han inte var med senast. Grattis om så stämmer!

  7. Hack Zamill

    Det var väl ganska väntat att han inte skulle få något arbetstillstånd då han åkte dit för en grov rattfylla i Tyskland när han körde hem med tydligen 1 promille i blodet från en sponsor-golfturnering som klubben Ingolstadt arrangerat. Efter det fick han sparken direkt, och uppenbarligen så har han inte satt sin fot i Tyskland efter det och är då spärrad att arbeta i något annat land tills han tagit sitt straff.
    Hur Grönberg inte kunde veta om detta (några enkla googlingar med google translate som hjälp), samt att Trotters agent kanske skulle nämnt det? Iaf skulle den ansökan som tog över 2 månader att vänta på i Norge, hinta Grönberg att något är galet iaf!
    Men som sagt, ”only in Björklöven” som man brukar säga…

  8. Hannes

    Oroväckande att inte Stefan Andersson är tillbaka. Löven har tappat mycket i uppspelsfasen sedan han blev skadad, ingen i Löven kan slå ett första pass som han gör. Även kreativiteten i PP har gått förlorad sedan han försvann. Hoppas på snar comeback.

  9. Ronny Edvardsson

    Ett nyförvärv som bara spelar sista matchen, denna säsong. Billigt nyförvärv, för endast en match??

  10. Höstlövet

    Men ärligt talat, vad f-n har norrmännen att göra med ett svenskt arbetstillstånd ??
    Fullständigt obegripligt ! När Trotter är spelklar kanske Löven har spelat färdigt, snacka om parodi !

  11. Fredrik Forsgren

    Det som krävs är skridskoåkning o inte töja efter puckarna, vi har ett av seriens absolut bästa lag när alla gör jobbet.
    Enkel hockeylogigr att med mycket jobb på grillorna så finns farten både hem o framåt plus att man har fler spelmöjligheter hela tiden!!!
    Löven går till slutspel äntligen om inte min känsla är helt fel…. Löven för alltid!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.