Makalöst viktig seger i slutspelsracet

Björklöven är med i slutspelsfighten på riktigt efter seger mot AIK. Ska man konstatera något så är det ändå att ett slutspel kan passa Björklöven ganska bra.

Bloggen ska inte ge sig på några djupare analyser av spelet eller matchtendenser från gårdagens möte då jag inte var på plats och inte så matchen. Kollegorna Jakob Arvidsson och Gunnar Johnsson levererade detta från VK/Folkbladets räkning i går.

Det vi kan konstatera är att Björklöven är ett lag som är både svåra och enkla att läsa den här säsongen.

1. Botteninsatser blandas med riktigt bra insatser och ofta när man förväntar sig som mest av Björklöven floppar de och när man förväntar sig som minst från laget reser de sig.

2. Björklöven har haft lätt för puckförande förväntade topplag den här säsongen. 10 poäng mot Leksand, 11 mot Modo, 7 (6 hemma) mot AIK är tre exempel.

Just detta gör att en slutspelsserie där Björklöven går in utan så stora förväntningar och mot flera lag som kommer att vara puckförande gör att det faktiskt skulle kunna passa Björklöven ganska bra. Nu är det långt från att passa ett lag bra till att ta hem en hel slutspelsserie, men jag bara konstaterar att det ser ut att passa bra för Löven.

Segern var i sig makalöst viktig och gör att Björklöven nu är med på alla sätt i slutspelsracet.

Det som jag kan konstatera från att ha läst, sett highlights och kommentarer från matchen är ett par saker som var riktigt viktiga.

¤ Alex Hutchings var tillbaka och det gav andralinan lite mera spets. Laget lite mera kvalitet. Han gick rakt in och gav effekt direkt. Det tyder på att den fysiska formen måste vara hyfsat bra allafall trots sex-sju veckors frånvaro.

¤ Axel Ottosson tog sig som elfte spelare på 2000-talet i Björklöven upp på 40 poäng under en säsong. Det är så oerhört viktigt som laget ser ut just nu att han levererar för att Björklöven ska vinna. Han är lagets x-faktor på forwardssidan.

¤ Niklas Pavel användes som forward. Han fick spelar lite forward även under Markus Åkerblom och gav en del energi i den rollen. Jag kan förstå varför man använder honom så. Han bidrar med tyngd. Vissa har velat ha honom framför målet i PP. Varför inte egentligen om det inte funkar för Ericsson eller Talaja i en match eller en räcka av matcher.

¤ Resultaten gick Björklövens väg på ett sätt. Både Almtuna och Oskarshamn torskade, Pantern likaså. Uppåt finns nu alla möjligheter att avancera de sista två matcherna. Södertälje förlorade på andra sidan Löven, men Modo vann. Det är inte klart med slutspel på något sätt, men jag tror att en eller två poäng ska kunna räcka. Modo möter Timrå och Tingsryd, Södertälje möter Almtuna och Pantern. Jag tror  inte att något av lagen tar mer än 4 poäng.

Brock Trotter blev inte spelklar och nu får Björklöven klara sig utan honom även mot Västervik. Det är naturligtvis ett rejält fiasko från Lövens sida oavsett vad som gjort att det blivit så här eller vad de hade kunnat göra annorlunda eller inte. Att värva en tilltänkt spetsspelare och sen kanske inte kunna använda den spelaren alls. Ni kan läsa kollega David Petterssons artikel där han intervjuar Fredrik Grönberg om detta här. Om den här spärren från Norksa Migrationsverket som satt stopp för Trotter har med Trotters rattfylla i Tyskland (Läs om den här OBS på Tyska) har inte kommit fram så det är spekulationer, men det kan naturligtvis vara så. Oavsett måste det kännas tungt för Grönberg att inte fått Trotter i spel när han fick honom kontrakterad innan transferfönstret stängde. Det här kan ju inte varit tanken direkt.

Nu väntar Västervik och det är ett lag som spelare tvärt emot AIK. Det är ett lag Björklöven brukar ha svårt mot. Därför känns det oerhört ovisst att veta om Björklöven hittat tillbaka till energin, spelet mot AIK eller om de hamnar tillbaka där de var mot Tinsgryd igen. Det är som sagt svårt att förstå sig på den här säsongens Björklöven.

3 kommentarer

  1. Hannes

    Vad vi kan konstatera från AIK matchen är att AIK är väldigt svaga och att vi har en makalöst skicklig målvakt säsongen ut. En annan sak är att Löven har en hel drös mycket skickliga spelare vars potential nuvarande coach inte har förmågan att utnyttja i matchsituationer. Matchen vanns tack vare Werner, några individuellt starka prestationer av Löven i samband med målen samt individuella misstag av AIK i samband med minst två av målen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Kan vi verkligen konstatera att AIK är svaga. Det kan ju inte bara vara tur att de ligger trea.

      • Hannes

        Inte svaga, det är fel ord. De allra flesta som spelar i hockeyallsvenskan är professionella hockeyspelare och skickliga sådana. Menade mer att de är ojämna inom laget och ojämna i prestationerna som lag. Även om Werner var grym så var de trubbiga framåt. Men som du skriver kanske Löven passar spela de här playoff matcherna som kommer, mot de ”bättre” lagen i serien. Om inte Löven går hela vägen till SHL hoppas jag innerligt att Timrå gör det, eller varför inte båda lagen. Gillar att Timrå har ett lag med en stomme av egna produkter. Det var betagande när Dahlén personligen inför hemmapubliken förmedlade att han stannar säsongen ut för att hjälpa Timrå istället för att falla för ekonomiska lockelser från flera klubbar. I Leksand finns väl knappast en enda osåld gatsten numera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.