Förlänga eller rata – det är frågan

Björklöven har 13 kontrakterade spelare just nu och 16 spelare var kontrakt går ut. Så vilka spelare ska Björklöven förlänga med och inte.

TRUPPLÄGET (Kontraktsläget inom parantes)

Målvakter

Oscar Masiello 18/19

Backar

Jacob Andersson 2019/20

Jonas Emmerdahl 18/19

Niklas Pavel 18/19

Mikko Pukka 18/19

Simon Åkerström 18/19

Simon Backman 18/19

Forwards

Fredric Andersson 19/20

Lukas Ericsson 19/20

Erik Rainersson 19/20

Marcus Jonsson 18/19 + 1

Emil Norberg 18/19

Cody Murphy 18/19

Kommentar:

Oscar Masiello som ensam målvakt. Jag vet att Grönberg vill ha två målvakter som tävlar, men som jag ser det måste en etta in. Det känns tunt med Masiello om han ska vara lika bra som den andra.

Backsidan med sex backar under kontrakt går det inte att bygga om så oerhört mycket. Förutom Niklas Pavel är detta fem av de sju backar som användes i slutspelsserien och med förlängningen av Backman som var säsongens back i Björklöven så finns en stabil grund med Backman, Pukka och Emmerdahl som när han är skadefri är en bra allsvensk back. Sedan har Jacob Andersson utvecklats bra. Simon Åkerström har också utvecklats, men jag själv är fortfarande fundersam om han ska gå in på sex backar i ett lag som ska gå till SHL. Pavel är för mig utanför åtta backar när allt är värvat och klart.

Fredric Andersson och Marcus Jonsson är en bra grund på kaptenssidan, men annars är det extremt tunt. Emil Norberg har varit läktad stora delar av säsongen och inte fått den utvecklingen man hoppats, Filiph Åström som också är under kontrakt har flera J20/J20-spelare som flåsar honom i nacken och Erik Rainersson hade visserligen ett antal bra matcher i allsvenskan, men var läktad på slutet. Sedan har vi få Cody Murphy som kommer från en skadesäsong. Jag gissade innan beskedet kom att Björklöven skulle förlänga med honom då han har skadorna bakom som sänker priset och sambo i Umeå. Sedan är Murphy klart bättre än vad han vi såg senaste skadesäsongen så det var nog en ekonomiskt sund förlängning.

Lucas Eriksson var stark i boxplay på slutet av säsongen och måste vara tänkt som just det igen, en defensiv forward som framförallt vinner kamper och äger i boxplay. Det känns som det realistiska.

Utgående kontrakt / lån

Målvakter

Adam Werner (lån Färjestad)

Har skrivit NHL-kontrakt med Colorado och jag tror att han hamnar i Färjestad eller Colorados AHL-lag. Björklöven har nog räknat bort honom redan.

Backar

Stefan Andersson

14 (2+12) poäng på 46 matcher är Anderssons sämsta säsong offensivt på mycket länge. Han är 35, har en civil karriär som väntar, spelade mycket som sjundeback under säsongen och blir långsammare för varje säsong som går. Jag tyckte att han hade en bra roll i år när han nu låg under kontrakt som sjundeback som avlastade och spelade PP, men nu är känslan att inte Björklöven erbjuder nytt kontrakt, de borde inte göra det heller och Andersson lägger skridskorna på hyllan. Vi får se om jag har fel. Oavsett tack för allt. Andersson var oerhört viktigt när Löven gick upp och därefter hade han ett par fina säsonger. Dessutom alltid genomtrevlig mot alla.

Jakob Stenqvist (lån Frölunda)

Hade en poängmässigt mycket fin säsong med 25 (5+20) på 51 matcher, men mot slutet av säsongen slarvade han betänkligt och var stundtals under isen spelmässigt. Här är jag fundersam. Har är en stor talang, det finns utveckling i Stenqvist och på så sätt vore det bra att få långa honom en säsong till om Frölunda är intresserade, men det får max bli ett backlån som jag ser det. Resten måste var Björklövens egna spelare.

Filip Westerlund (lån Frölunda)

Var lite slarvig i sitt spel på slutet av säsongen, men går det att få till ett säsongslån av Frölunda här är jag positiv till en fortsättning. Dock ser jag hellre att en back med kontrakt med Björklöven som har samma egenskaper får platsen, men om inte det går och Frölunda är sugna på att låna ut Westerlund är det ett alternativ, men inget jag tycker Löven ska hugga på direkt.

Forwards

Alex Hutchings

Har ju varit en målmaskin i Europa med tre gånger 20 , nu blev det 12 mål och 36 poäng på 38 matcher. Skadan ställde till det för Hutchings, men slår du ut samma målstatistik över 52 matcher är det 16. Så Hutchings säsong är när vi sammanfattar det inte så bra som Björklöven betalade för. Alltså en 20+-målskytt. Jag tror inte på någon förlängning här och jag tycker inte heller att Björklöven ska förlänga även om jag gillar Hutchings som spelare.

Andreas Vikström

Var för dålig tekare, ofarlig framåt och inte tillräckligt spetsig i sitt defensiva arbete. Nu avslutade han säsongen skadad, men jag kan inte se att Björklöven erbjuder honom förlängning. Det känns som att det blir division-I för Vikström.

Austin Farley

Här luktar det förlängning. Visst, Farley kommer från en bra säsong och kommer att gå upp i pris, men avslutade ganska svalt och därav tror jag inte att SHL riktigt har ögon på honom. Han trivs ihop med Cody Murphy privat och det är en ganska hårt arbetande spelare även om han har sin spets så jag tror att det blir en förlängning här och det är inte alls dumt.

Axel Ottosson

Det skulle naturligtvis vara kanon att förlänga kontraktet med Axel Ottosson med tanke på supersäsongen han haft bakom sig och att han är 21 år. Dock är det inte särskiljt troligt att han förlänger då jag räknar honom som klar för Färjestad.

David Lindquist

Han ska alltså vara aktuell för Luleå. Jag förstår inget där. Visst det är en spektakulär spelare, men Lindqvist har inte producerat och levererat så mycket framåt och har är en spelare som ofta ställer till det och tappar puck i fel lägen. Näe, här säger jag lycka till i framtiden. Jag tycker inte Björklöven ska förlänga med Lindqvist även om han kan vara spektakulär.

Filip Riska

Här är pengarna frågan. Var lagets bästa tekare och boxplayspelare. En ledare och en viktig kugge sedan han kom in. Helt ospektakulär och absolut ingen som bidrar så mycket framåt, men till rätt peng kan jag tänka mig en förlängning här. Han har sån spets inom det han gör.

Isak Stenlund Ädelgran

Hela säsongen förstördes av skador, men jag förstod inte förlängningen efter förra säsongen och nu kan det inte vara aktuellt. Allafall inte för mig.

Jacob Peterson

En oerhört spännande spelare. Kan Björklöven få honom på säsongslån är det helt klart intressant.

Mattias Granlund

Hårt arbetande spelare som har glimtat till, men som för mig går bakom spelare som Lucas Eriksson, Messy och Riska på samma position. Jag tror att Löven mycket väl skulle kunna förlänga här, men jag tycker inte att de borde göra det själv.

Nicklas Johansson

Har hängt på gärdsgården till laget i två säsonger nu. Har passerat zenit och har många framför sig i den rollen. Jag tippar att han lägger skridskorna på hyllan, men kan ha fel. Jag tror oavsett inte på någon förlängning.

Roope Talaja

Med sina meriter är det en ganska dyr spelare som jag ser det. Levererade visserligen på slutet, men det känns som att det måste gå att hitta någon annan som kan ta den rollen för en billigare peng. Så jag skulle inte förlänga. Dock tror jag att Björklöven lastar upp och förlänger. Talaja är en jobbig jävel att möta och det behövs också i ett vinnande lag.

Tobias Hage

Har varit skadebenägen hela tiden i Björklöven. Ser inte att kontraktet förlängs och tycker inte att Björklöven ska göra det heller. Det funkar inte med en spelare som spelar 30 matcher per säsong även om han är nyttig som tvåvägscenter som gör mycket bra för laget. Han skulle bara göra det i fler matcher per säsong.

Till sist. Om jag skulle utgå ifrån årets trupp och bygga vidare skulle det se ut så här:

Min trupp:

 

Målvakter

Ny förstamålvakt
Oscar Masiello

Backar

Jacob Andersson
Jonas Emmerdahl
Mikko Pukka
Simon Åkerström
Simon Backman
Ny defensiv back istället för Pavel som lånas ut.
Ny offensiv back med spets och rightfattning
Ny tvåvägsback

Forwards

Fredric Andersson
Lukas Ericsson
Erik Rainersson
Marcus Jonsson
Emil Norberg
Cody Murphy
Austin Farley (Förlängt)
Filip Riska (Förlängt)
Jacob Peterson (Lån)
Ny center  (Ersättare till Ottosson)
Ny högerfattad sniper
Ny kreativ forward, gärna rightfattad
Ny snabb forward – gärna ung och utvecklingsbar
Ny forward – stark framför målet

Börja med detta och sedan kan man fylla på under säsongen.

15 kommentarer

 1. Chrisyer

  Tips på förstärkningar:

  Forwards.

  Tor Immo, Troja
  Blomberg, Västervik
  Walkve-Olsen, Södertälje

  Backar.

  Grönberg, Pantern
  Oskarsson, Modo
  ?
  ?

  • Enrico

   Välkända spelare som samtliga kommer från kanonsäsonger… med tanke på detta ligger prislappen på topp. Visst kan både Troja och VIK åka ur vilket gör det ofrånkomligt att Immo och Blomberg rör sig, men jag ser det inte som några prisvärda alternativ. Oskarsson har Fagervall full koll på, och visst är det en spelartyp vi saknar, men i övrigt skulle jag inte ge mig in i någon budgivning om dessa.

 2. Olle

  Bra, jag håller med om nästan allt du skriver minus att du önskar Hage ur klubben. Skadebenägen, visst, men tendensen har varit att Löven vinner när Hage spelar och förlorar när han inte är med. Otroligt viktig pådrivare, tvåvägscenter och lagspelare. En Niklas Sundström-kopia i Löven-format.

  • Enrico

   Instämmer! Enda anledningen att inte behålla Hage är om man fyller på med två nya centrar för 1-2C och kan flytta ner FA till en defensiv roll i 3:e och ha Riska i 4:e, men det känns som en utopi. Hage lär dessutom inte vara jättedyr i dagsläget i jämförelse med vad han tillför.

   • KungsholmsLövet

    Problemet med Hage är att du inte kan sätta honom i någon kedja, eftersom han går skadad så ofta. Han lär ju inte kosta mindre än en junior som går som extraforward.

 3. Ville Meskinen

  Håller med i mycket men tycker du inte riktigt rättvis mot Hutchings. Du vet ju själv att laget har prioriterat defensiva arbetet. Det är många matcher där man spelat på resultat och knappast spelat gladhockey. Du vet ju också att PP inte fungerat och det är ju inte Hutchings fel att han inte får pucken i rätt läge?
  Sedan vet vi ju inte om han var helt återställd när han kom tillbaka, du skrev ju själv att skottet var sämre under slutspelsserien?

  Under dom förutsättningar är inte poängskörden 11+12 på 33 matcher och 1+2 på 5 matcher slutspel dåligt enligt mig. Hutchings vill ju inget hellre än spela för Löven, åtminstone innan säsongen, så det borde vara en hyggligt given förlängning om Hutchings själv vill.
  Lite give and take eftersom Hutchings med all säkerhet har gått ned i lön för att spela i Björklöven. Sådana här spelare här ju lågt räknat minst 750k netto i NLB.

  Hage är ju svårare pga skadehistoriken men där borde man försöka hitta någon lösning om han vill. Han är ju otroligt nyttig på isen och uppskattad av alla i laget.

  Riska och Talaja är givetvis givna om man kan komma överens med det ekonomiska.

  Sedan skulle jag raila kvalet till HA för att suga upp lite fynd plus några som utmärkt sig i HA. Här är kanske något redan redan är klart.

 4. Coachen

  Ska vi ta nästa steg och närma oss en SHL-plats så skulle det väl krävas några etablerade kvalitetsspelare som förstärkningar anser jag. Inget ont om de namn som nämns som intressanta för Löven iom Umeåanknytning men det måste komma in spetskvalite också som klart visar att vi satsar uppåt. Min åsikt är att kvalitet lockar mer kvalitet, ser spelare att klubben satsar lite hårt och knyter namnkunniga spelare så är sannolikheten större att någon fler också väljer Löven. Förstår att spelare ska passa in i lagprofilen och att vi inte har de mesta ekonomiska resurserna, men menar klubben allvar med målet SHL om några säsonger så känns det hyfsat viktigt att få in hög kvalitet redan till nästa säsong.

 5. Kid A

  Bra sammanfattning. Skulle vara kul att veta hur trupperna har sett ut vid motsvarande tidpunkt de senaste åren. Kanske kan du länka till de gamla blogginlägg du har gjort tidigare år vid denna tidpunkt. Dels vore det kul att jämföra årets ”stomme” med tidigare år och dels skulle det var kul att se när du har haft rätt och när du har haft fel. 🙂

 6. John

  Ser att du skriver mycket om lån men eftersom det kommer att bli begränsningar i detta (vilket är jättebra) och som det ser ut max 2 spelare som man får låna så, jag vet inte jag……

 7. powerbreak

  Bara jag som tycker att Hutch inte levererar efter skadan? Åker otroligt lite skridskor utan puck, kedjan blir trubbig när enbart en forward försöker checka fast pucken. Vet inte om han är hel men jag hade nog enbart kört honom i PP. Enormt spelsinne och snabba lösningar och pass, bra skott när han är i form. Var väl två mål som han viftade till domaren att det var mål men spelet fortgick, dömdes sedan som mål efter videoanalys 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.