Det bästa från upptaksträffen

Bloggen var på plats från upptaktsträffen. Här får ni sammanfattat det viktigaste som sas och hände på Quality Globe Hotel.

Bloggen var på plats på upptaktsträffen. Ni kan kika på videointervjuer här:

Joakim Fagervall: ”Bra med kort tålamod” 

Fredric Andersson: ”Vi har bättre bredd i år”

Modos tränare Björn hellqvist: ”Vi måste sluta tycka synd om oss själva”

Min sammanfattning från själva upptakten

Hockeyallsvenskans sammanfattning hittar ni här.

¤ ¤ ¤

Den som vill kan se sändningen från upptakten här:

https://www.cmore.se/sport/spel/11345393-upptaktstraff

¤ ¤ ¤

Men det mest intressanta på upptaktsträffen tycker jag var det här

 

Vita Hästen hade seriens bästa powerplay förra säsongen och tränaren Leffe Strömberg fick en fråga om de kan vara lika bra i år igen utan Rickard Palmberg.

 

– Alla som sitter härinne jobbar på att bli bäst i powerplay så även jag som tränare, men samtidigt som du vill vara med och styra upp powerplay så har spelarna en oerhörd kreativitets som man måste ta vara på.

Rikard Palmberg spelade inte från december och fram och visst han är en mycket skicklig spelare, men vi behöll procenten även efter att vi tappade honom och de övriga vi hade i vårt powerplay då har vi kvar nu. Jag ser inte varför vi skull vara sämre, säger Strömberg.

På frågan om Marcus Eriksson vinner poängligan i år nöjde han sig med

Ja!

Och man måste ju hålla med honom. han är ju en av favoriterna att ta hem poängligan även utan Rickard Palmberg.

Hans parhäst Jesper Samuelsson var oväntat ärlig på scenen.

Även om jag fyllt 30 så siktar jag fortfarande på att spela i SHL. Om jag inte hade ambitioner att utvecklas och bli bättre kunde jag lägga av direkt. Jag vill behålla livsstilen som hockeyspelare. Får mycket tid att se mina barn växa upp och tärna får jag på köpet. Jag trivs mycket bra. Det är ett bra liv att spela hockey på den här nivån.

¤ ¤ ¤

Panterns Dennis Svensson pratade om att deras nya hemmaarena i Rosengård ska bli en mardrömsarena för motståndarna.

– Rosengård lockar väl inte direkt. Det ska vara ett vapen för oss. Vi ska se till att de får parkera bussen en bit bort och gå med trunkarna genom Rosengård. Det ska inte vara den roligaste matchen att spela borta, sa Svensson.

¤ ¤ ¤

Dagens höjdpunkt var ju Oskar Nilsson som gjorde succé för ett par år sedan för Asplöven på en upptaktsträff. Nu spelar han i Oskarshamn.

Han fick frågan om Per Kenttä lurat honom till Oskarshamn.

– Ja, så är det. Man går ju på knäna efter varje säsong. Det är bara att börja låna pengar igen så då ringer man Per och ser vad han kan göra. När jag vara i serien tidigare var det många lag som satsade, vi får se hur det blir i år. Det är den här säsongen som gäller för mig, en chans får allsvenskan. Hade en bra säsong i fjol, förhoppningsvis kan jag ta det nästa steg. Gör jag en bra säsong. Jag trivs på små ställen så det blir perfekt, säger Nilsson som spelade i xxx förra säsongen.

¤ ¤ ¤

AIK:s Tomas Mitell om att laget är tippat i toppen av serien av de flesta. (Träarna hade AIK som etta)

-Vi har gjort bra justeringar, 13-14 man kommer tillbaka och de 6-7 som kommer in har bra fart och storlek. Vi har gjort bra justeringar som i fjol. Spelet med puck har varit bättre i år. Det ser ganska bra ut hela försäsongen. V får tyvärr ingen poäng där, men det har sets bra ut i allt vi letat efter. Det är inte så intressant vad alla andra tippar, men alla som skrivit på för AIK vet att vi förväntas oss att sluta etta eller tvåa internt i truppen. Allt annat är ett misslyckande.

¤ ¤ ¤

Upptakternas kung Mikael ”Daggen” Eriksson från Karlskoga levererade som vanligt.

Angående uttalandet att den som fuskar mest vinner från förra årets upptakt:

– Det var inte som genomtänkt för folk trodde att vi körde bloddoping i Karlskoga eller nått. Vi fuskade nog för lite ändå i fjol, sa Daggen.

Angående vad som gick fel i fjol:

– Vi fick inte ihop gruppen. Det blev en tryggt stämning på träningarna och det fungerade inte. Sedan gjorde vi ett par förändringar. Det känns annorlunda nu, många unga spelare som är kaxiga och vill framåt.

Hur han ser på den här säsongen med många unga spelare:

– När vi spelar som bäst är det riktigt bra fart, självklart är det mycket tjafs också, men, vi har en kaxig trupp som kommer att köra som fan. Olle Eriksson Ek är en av de kaxiga. Han säger att han är Hasek ena träningen och Osgod nästa. Han är speciell.

Angående Fredrik Forsberg:

– Fredrik Forsberg är en av seriens bästa spelare. Jag älskar att Leksand inte ville ha honom att vi fick honom. Han kommer att bli poängkung i år.

Angående premiären mot AIK:

– Passar BIK perfekt. Vi kommer bara att åka dit och köra utan något att förlora.

¤ ¤ ¤

Västerviks Mattias Karlin om att laget är tippade sist:

– Vi är väl inte den största klubben, vi hade inte som mål att ta in en massa amerikaner, men när vi inte hittade de svenska spelare vi letade efter så kollade vi på andra sidan pölen. Jag förstår att journalister och experter inte har koll på gubbarna vi har, men det har vi. Det blir skönt att knäppa er på näsan, säger Karlin.

¤ ¤ ¤

Modos Björn Hellqvist känns som att han verkligen har en bra idé kring hur han ska göra Modo bra. Jag gillade det han sa på upptakten.

Angående varför han tog Modo:

– Först och främst var det lockande när Modo hörde av sig. Jag kunde rent av egoistiska själ säga att om jag gör ett bra jobb här kommer det att bli bra för mig själv sedan. Sedan kan jag göra något speciellt för Modo som förening. Jag älskar ishockey och om Modo lyckas är det väldigt bra för svensk ishockey.

Angående om han fått bud från SHL när han valde Modo:

– Det är helt ointresssant om jag hade något bud eftersom jag tog det här jobbet.

Angående hur Johan Eriksson, Henrik Björklund och Lukas Wernblom ska kunna spela den högtempohockey som Hellqvist vill spela:

– Alla de tre spelarna du nämnde har väldigt bra spelförståelse och de kan kompensera. De har förutsättningar att spela en snabb hockey, men vi tränar på att få upp tempot.

Angående att Modo har åtta raka förluster mot Löven:

Vi börjar ju medflaggan i topp och föll på försäsongen mot Björklöven. Det lägger jag ingen vikt vid även om historien har en kraft.

Angående förväntningarna på Modo:

– VI måste börja se möjligheter för Modo, inte tycka synd om om själva. Man måste se att det är något fint de vi gör just nu. Det är viktigaste för Mod det vi gör just nu och det är väldigt fint att vara med på den resan.

¤ ¤ ¤

Vad sa då Jocke Fagervall?

Angående att laget är tippat fyra av experterna, femma av tränarna:

– Vi tror stenhårt på oss själva. Inte för att du (Mike Helber) tror på det för du brukar inte kunna tippa, men vi tycker att vi har en verksamhet som gör att vi ska vara med och spela roligaste matcherna i vår.

Angående hur han ser på utvecklingen i föreningen:

– Vi har en lång resa kvar, men vi har kommit en bit. När jag kom tillbaka till Björklöven fanns det mycket som saknades i organisationen med träning för att uppnå det man skulle. Laget hade satt ett mål att spela i SHL inom fem år och de var inte redo träningsmässigt.

Angående varför laget haft så stora skadeproblem:

– Det är svårt att säga. Det har varit knäskador annat som inte med träning att göra sista säsongen. Det har inte handlar om förslitningsskador. Det har vi koll på nu, men vi ska göra allt vi kan för att undvika skador.

Om laget värvat klart?

– Blir en trupp någonsin klar? Näe, vi har stommen klar och är nöjd med truppen vi har, men på centersidan har vi lite tunt just nu, speciellt med den här killen (Fredric Andersson) som inte kommit till spel än.

Fredric Andersson sa så här:

Om hur han såg på att komma till Löven som tilltänkt kapten och hur han ser på sin roll:

– När jag kom från Örebro och Jocke visade runt mig var det snacket att han ville ha mig som kapten. Det kändes väldigt smickrande. Det var en nystart där laget precis klarat sig mot Västerås året innan. Vi tog ett steg förra året. Jag tycker att jag växer lite varje år. Om vi ser till förra säsongen där jag blev lagkapten. Det blev lite annorlunda med mer snack med domarna och coacherna, men det är något man lär sig. Jag har varit med så länge så det känns väldigt lugnt att han en sån roll i laget. Jag trivs.

Om hur han försöker ta hand om nya spelare:

– Jag försöker få de nya som kommer, de yngre att inte vara blyga att komma fram och be om hjälp oavsett vad det är för något. Det är viktigt att få in alla i gruppen snabbt och det är viktigt i min roll att jobba för det.

Om han spelar mot Modo:

– Vi får se….

Jag pratade själv med Freddan och jag ger honom 5 procents chans att spela mot Modo. Jag tippar att han är i spel mot Södertälje onsdag nästa vecka. Han ville inte säga säkert något, men det lät så.

¤ ¤ ¤

Om ni undrar om de andra lagen som var med, de jag inte citerat här?

Ja, SSK t.ex. var så sjukt tråkiga att det finns bara inte. Så de som inte var med här. De pratade bara i klyschor.

Intervjun med Tobias Enström orkade jag inte skriva ut i sin helhet. Den hittar ni här:

”Har sett upp till andra som haft C:et föra mig”

En kommentar

  1. Ge bullen ett ben

    Snacket om Rosengård…Jag vet inte, det
    lät trött. Han borde lyft fram delaktighet
    i stadsdelen eller nåt. Istället lassar han på klyschor. Hoppas klubben gör nåt bra
    för kidsen i området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.