Nytt mot gammalt – Hur har det gått?

Björklöven släppte/blev av med 13 spelare efter förra säsongen och har värvat in 12 nya. Så hur har det gått för de som lämnade och de som kom.

De som lämnade eller fick lämna efter förra säsongen var Adam Werner, Stefan Andersson, Nicklas Johansson, Tobias Hage, Alex Hutchings, Austin Farley, David Lindqvist, Axel Ottosson, Isak Stenlund-Ädelgran, Filip Riska, Roope Talaja, Niklas Pavel och Andreas Vikström. Så här har det gått för dem under inledningen av säsongen.

Adam Werner

Spelade fyra matcher för San Antonio Rampage i AHL-slutspelet med 88.0 i räddningsprocent och 3.35 insläppta mål per match i våras. Gick sedan till Färjestad där han bara fått stå två matcher då Markus Svensson är etta. Har noterats för 89.6 procent och 2.65 insläppta mål per match i de två matcherna. Alltså en ganska ljum start på säsongen för Werner som var så grym efter jul för Löven.

Stefan Andersson

Fick inget nytt kontrakt av Löven. Har ingen ny klubb. Oklart om karriären är över eller ej. Verkar så.

Nicklas Johansson

Har slutat med hockeyn. Sa i en intervju när han kom med beskedet att han letade jobb som webbutvecklare.

Tobias Hage

Var skadeförföljd i Björklöven och fick inget kontrakt i somras av någon, men skrev på för Almtuna nyligen och har där stått för 5 (3+2) poäng på 8 matcher. Stod för två mål och ett assist i går när Almtuna föll med 3-5 mot Karlskrona.

Alex Hutchings

Hamnade i Oskarshamn då Björklöven inte erbjöd nytt kontrakt. Målskytten inledde försiktigt, men har kommit igång har står på 7 (2+5) poäng på 11 matcher så här långt. Har dock inte fått igång målskyttet riktigt än.

Austin Farley

Gick lite oväntat till Luleå och har där fått spela i en av topplinorna med Petter Emanuelsson och Jack Connoly. Har stått för 6 (2+4) poäng på 10 matcher och klarat omställningen till SHL bra. Dock skadad nu efter en crosschecking mot ryggen och Johan Harju har ersatt honom i förstalinan. Oklart om Farley tar tillbaka platsen när han är tillbaka. Imponerar främst med sin skridskoåkning som fungerar bra även i SHL.

David Lindqvist

Om värvningen av Farley var lite oväntad var den här mycket oväntad då Linkan inte kändes helt färdig för SHL och han har en lite mer anonym roll i fjärdelinan där han bara snittat 5.34 minuter per match med en assist hittills på sitt samvete.

Axel Ottosson

Gick till Färjestad. Kunde valt mellan många klubbar. Kanske valde han fel. För det har ”bara” blivit en assist i en roll som tredje eller fjärdecenter. Ottosson har spelat 10.36 minuter per match, men får inte riktigt ut sitt spel i den omgivningen.

Isak Stenlund-Ädelgran

Gick skadad stora delar av säsongen med Björklöven. Har signat med Hudiksvall i ettan och bara gjort en match där.

Filip Riska

Den tekningssäkre finnen gick tillbaka till SM-Liiga och HPK där han på 15 matcher stått för 5 (2+3) poäng. Riska har dock ovanligt nog en tekningsprocent på under 50 procent för säsongen.

Roope Talaja

Supporterspelaren från i fjol gick tillbaka till SM-Liiga han med och Vasa Sport där det blivit 7 (4+3) poäng på 15 matcher. Han är lagets mest utvisade spelare på 26 minuter så här långt.

Andreas Vikström

Fick en hel del förtroende under första halvan på säsongen av Fagervall. Dock inget nytt kontrakt. Nu spelar han för Teg där han gjort en assist på sex matcher.

Niklas Pavel

Björklöven bröt kontraktet med Pavel. Han fick direkt ett nytt med Pantern och har gått in på sex backar där. Har en assist framåt, 33 utvisningsminuter och -6 i plus/minus.

Så då kikar vi. Vilka spelare värvades/lånades in för Björklöven?

Jo det var Mattias Pettersson, Alexander Hellström, Hardy Häman-Aktell, Filip Cruseman, William Eriksson, Emil Lundberg, Sebastian Selin, Oskar Ståhl-Lyrenäs, Kristoffer Söder, Alexander Wiklund och Jacob Peterson (som visserligen spelade för Löven mot slutet i fjol). Så hur har det gått?

Mattias Pettersson

”Ser inte taket på hur bra han kan bli”, sa Grönberg när han värvades. Tänkt som etta med tanke på att han hade klart bättre meriter än Masiello. Har fått stå fyra av 11 matcher med 89.13 i räddningsprocent och 3.02 insläppta mål per match. Därmed så här långt blivit utkonkurrerad av Masiello som i fjol var så långt ifrån förstaspaden som man kunde vara. Visst, Masiello har varit bra, men så här långt är det en misslyckad värvning.

Alexander Hellström

Värvades hem som symbolspelare och som defensiv stabilitet. Har ju makalösa meriter, men har inte riktigt kommit upp i nivå likt säsongen 2014-15 där Hellström var grym under Waltin. Beroende på lönekuvertet en okej värvning så här långt eller ej.

Hardy Häman-Aktell

Plockades upp från Skellefteå där han knappt spelat på två säsonger på grund av skador. Har bara spelat tre matcher för Björklöven i serien. Lånades ut till Vännäs, gjorde en match, en assist och drog på sig en skada. Är tillbaka i träningen igen nu. Känns som en spännande värvning. Kan bli riktigt bra.

August Tornberg

Värvades som tilltänkt skytt i powerplay. ”Jag tror att han gör flest poäng av alla backar i powerplay” sa Fagervall i slutet av försäsongen. Har ramlat ned som sjundeback trots att Simon Backman är skadad. Får inte spela i powerplay längre. Helt poänglös så här långt och haft ett par matcher med problem i egen zon. Såg riktigt bra ut på försäsongen, finns potential, men så här långt en misslyckad värvning.

Filip Cruseman

Värvades som spetsspelare från SHL. Har gjort 13 mål i SHL, 20 i allsvenskan på en säsong. Har stått för 4 (2+2) poäng på 11 matcher. Har flyttats runt utan att hitta hundraprocentigt rätt. Försvinner bort i matcher. En i grunden bra spelare i rätt omgvining, men utfallet av värvningen har inte alls blivit som tänkt så här långt. Har svårt att kreera på egen hand i brunkiga Löven.

William Eriksson

Löventalang som plockades hem från Modo där han inte fått chansen. Har lånats ut till Vännäs där han gjort 12 (7+5) poäng på 11 matcher. Alltså hyfsad succé. Har dock inte fått chansen i Björklöven än. Lite oklart exakt vad Fredrik Grönberg och Fagervall hade för förväntningar på William så jag sätter varken succé eller fiaskostämpel på den här värvningen än. Den kan bli riktigt bra på sikt, förhoppningsvis ganska kort sikt.

Emil Lundberg

Öste in mål i Löven senast när han var här med 17 mål på 33 matcher. Kom från SHL som tilltänkt målskytt och offensiv spets. Har producerat 6 (3+3) poäng på 11 matcher. Ingen succé än, men det känns som att med rätt kedjekompisar så ska Lundberg kunna göra en del mål. Jag dömer inte ut den här värvningen som helhet än.

Sebastian Selin

Selin togs in med tanken att han skulle ta nästa steg i Löven. Skulle få en roll i PP, i en topplina. Kommer från 26, 22, 14 och 23 poäng. 9, 12, 7 och 12 mål. Så här långt har han producerat 5 (2+3) poäng på 11 matcher. Fortsätter han så här landar Selin på  23 poäng och 9-10 mål. Jepp alltså exakt vad Selin levererat hela sin karriär i allsvenskan i Almtuna och Pantern. Är en stabil tredjelinaspelare i allsvenskan. Frågan är hur mycket utveckling Grönberg/Fagervall trodde att det skulle kunna finnas här. Det avgör om värvningen är okej eller ej.

Oskar Ståhl-Lyrenäs

Lövensonen som misslyckats två säsonger i rad i Modo. 1+6 och 5+2 har poängskaran varit de säsongerna i Modo. Fagervall såg ett skott. ”Han ska göra mål i powerplay” sa Fagervall på försäsongen. Lyran gjorde fem mål på försäsongen, vi började drömma, men sedan fram till igår så hade han kammat noll, försvunnit från matcher och det kändes som att nu blir det som i Modo. Står nu på 4 (2+2) poäng på 11 matcher och här är det framtiden som avgör om den här värvningen blir lyckad. Just nu är den varken eller. Bara spännande outlöst potential

Kristoffer Söder

När man kikar på när Björklöven gjorde värvningen så sa Grönberg så här: ”Kristoffer är en vägvisare i det som kännetecknar en spelare i Björklöven. Han har en attityd att pressa sig själv i både träning och match. Fuskar aldrig, viker inte ned sig för att det krävs lite extra och söker inga ursäkter,”. Det är alltså inget som säger något om att Söder skulle producera i Björklöven. Var tvåa i interna poängligan på försäsongen och lurade därmed alla. Även Fagervall som satte honom att styra PP2. Efter 2 (1+1) poäng efter 11 matcher så har Söder visat att försäsongen inte var sanningen utan att 3, 6 och 8 poäng i SHL och 8, 7 och 13 poäng i allsvenskan de sex senaste säsongerna talar om vem Söder är. Utifrån det finns inget offensivt att vara missnöjd med. Det är det faktum att Söder inte riktigt fått till spelet i egen zon, tekandet och spelet i boxplay som gör att den här värvningen så här långt är en misslyckad sådan.

Alexander Wiklund

Gick till Västervik i fjol för att få en ny mera producerande roll. Gjorde då 24 (13+11) poäng Karriärens siffra. Vann poängligan i Löven på försäsongen. Pratade själv om att han ska vara en producerande spelare, om att ta nästa steg offenisvt. ” En bra kille som jag tror kan göre en hel del poäng hos oss ” sa Fagervall när Wiklund värvades. Har stått för en assist på 11 matcher. Varit osynlig i matcherna och inte alls känts så där rivig. Så här långt en fullständigt misslyckad värvning.

Jacob Peterson

Spelade visserligen i Björklöven i fjol på slutet, men producerade då 5 (3+2) poäng på 10 matcher. Har efter gårdagens två poäng 6 (4+2) på 11 matcher, men har gjort det från sin fjärdelina flnakerad med brunkare fram till matchen mot Västervik. Har dock gjort fyra poäng på två matcher nu och är ganska het. Känns som ett bra lån och min kommentar till panelen på hockeyalslvenskan.se ”Kan bli årets Axel Ottosson”  om Peterson kändes då ganska galet av mig att haspla ur mig, men vi får se.

Sammanfattningsvis:

Av de som lämnade Björklöven är det bara Austin Farley som gjort succé, medan Filip Riska, Roope Talaja, Tobias Hage gjort det man kunnat vänta sig. Resterande spelare har hamnat i skymundan, tagit ett steg nedåt eller inte riktigt presterat.

Av Björklövens nyförvärv är det Jacob Peterson som varit bra, Hardy Häman-Aktell och William Eriksson har gjort det som förväntats, Emil Lundberg har varit okej och resten har underpresterat, inte blivit vad som förväntats av dem eller varit rent usla. Det är inget gott betyg för Fredrik Grönberg efter 11 omgångar.

8 kommentarer

 1. Per

  Glöm inte att hela laget skulle ta ytterligare offensivt ansvar i år när topparna lämnat. FA har varit okej men har inte direkt sprutat in poäng. Murphy är iskall och våra övriga brunkare brunkar på så gott man kan tänka sig. Backarna har också de underpresterat om vi ser till offensiven och de förhoppningar som fanns. Ingen har tagit steg framåt. Tvärt om så verkar många i laget lida av den ryggsäck som Grönberg gett dem när han inte ersatt förlorade poäng utan istället pratat om att alla ska producera.

  Läge att stämma av med Fredrik Grönberg och höra vilka lösningar som man kollar på. Ser man till truppen så är det inte förvånande att vi är tröga och trubbiga. Det hade varit en större överraskning om detta projekt faktiskt fungerat.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag ska köra ett längre snack med Grönberg när jag hinner. Men bland backarna har väl Jacke (9 pinna) som leder lagets poängliga och fyra i seriens backliga tagit ett steg.

   • Per

    Han har iaf haft en liten hot streak på slutet med 6 pinnar på tre matcher. Innan dess så var det väl inte jätteimponerande med 147 skott utan ett enda mål. Känslan har varit att han gått tillbaka men om han kan fortsätta snitta två pinnar per match så är det givetvis glädjande. 😉

    Jacke har absolut varit ett av få glädjeämnen på slutet. När Grönberg pratade om att sprida ut produktionen så var det knappast Jacke som förväntades ta mer ansvar. Han var grym redan ifjol och förhoppningsvis så fortsätter han på den nivån. Det är snarare alla andra som är kvar på en lågproducerande nivå.

 2. Tommy

  Är det lönt att intervjua Grönberg? Han säger massor men ingenting som ger någon klarhet. Han kommer att säga, vi är inte oroliga vi tror på det här och ska vända detta tillsammans. Där har du ett sammandrag. Ägna tiden åt något bättre. Tack Gustaf för ditt bloggande.

 3. Mogge

  Det är väl bara Farley som lyckats bra av dem som lämnat. Nåt jag tycker är synd är att vi brände lånemöjligheterna direkt istället för att ha en trupp som kan kompletteras med lån vid behov.

 4. Too Much

  Som Tommy skriver i inlägget ovan-Gustav, avkräv Grönis ordentliga svar! Låt dig inte duperas av hans munväder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.