Matchdag – Västerås hemma

Efter förlusten på Hovet är det ingen ro och vila. Seriens formstarkaste lag kommer på besök till A3 Arena under söndagen.

Det är inte Oskarshamn, AIK eller Leksand som är hetast i serien just nu. Västerås har radat upp 4-2 mot Almtuna, 2-0 mot Södertälje, 4-1 mot AIK, 5-2 mot Modo och 4-2 mot Västervik. Med de segrarna har laget tagit sig upp på fjärdeplats och Västerås har vunnit matcherna med en stekhet trio.

Lukas Zetterberg har gjort sex mål över de fem matcherna, Kalle Östman har gjort åtta (!) assist och Marcus Bergman har gjort sex poäng över samma räcka matcher. Det är ganska tydligt att det är den trion som Björklöven måste stoppa idag.

Björklöven vann det enda mötet den här säsongen med 2-0 efter en mycket stabil defensiv insats av Björklöven där Jacob Peterson var bäst framåt.

Björklöven har historiskt sett haft svårt för Västerås. De har 13-22 över tid och i Västerås har de fyra förluster på de fem senaste matcherna, men det är inte riktigt relevant då det är ett nytt Västerås som varit nere i ettan och vänt som väntar och inte samma powerhouse som de var i allsvenskan tidigare med konstant transatlantspets.

Den här matchen är faktiskt lite svår att se var den ska ta vägen. Björklöven har varit defensivt stabila på slutet, men kommit ut ganska hårt på hemmais. Västerås är stekheta, men brukar ändå inte föra matcherna på bortaplan. Ja, den här matchen känns på förhand som att den kan sluta och se ut lite hur som helst. Sjukt ovisst känns det allafall.

Laget: 

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist –  Cody Murphy
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund

Filip Cruseman

Mikko Pukka, Oskar Ståhl-Lyrenäs och Simon Backman är fortsatt skadade. Samma lag som mot AIK alltså. Kanske får Oscar Masiello chansen i målet när det är så tätt mellan matcherna. Noterbart att Murphy tar Cruseman plats i linorna.

Mina nycklar till seger:

¤ Special Teams – Björklöven förlorar den kampen i match efter match just nu. Det håller inte.

¤ Uppspelen – Västerås sätter bra press efter förlorad puck. Där måste Björklöven vara noggranna i att inte ge bort uppspel.

¤ Disciplinen – Många matcher i rad nu. Det gäller att laget fortsätta att vara lika täta och kompakta. Inte spela något annat spel utan hålla sig till tråkiga systemet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi möter ett bra lag som gått bra på slutet, men vi känner oss fräscha trots många täta matcher på slutet. Jag är inte det minsta oroliga över att vi ska vara trötta. Vi måste få lite mer trafik och lite mer puckar på mål för just nu gör vi lite för må mål och skapar lite för få chanser, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Västerås:

¤ Kalle Östman, fyndet från Borlänge i ettan, har gjort 21 (5+16) poäng och leder interna poängligan före Marcus Bergman 18 (8+10) och Lukas Zetterberg 17 (11+6). Kanske seriens bästa kedja tillsammans med Leksands förstalina och AIK:s.

¤ Samuel Ersson, Västerås etta i målet är skadad och ersätts av Marcus Dahlbom som har 90.30 och 2.88 i statistik. Alltså klart svagare än Erssons 94.15 och 1.82.

¤ Med 31.67 procent i powerplay är Västerås bäst i serien. Individuellt sticker Lukas Zetterberg ut med fem mål i spelformen. Med 85.25 procent i boxplay är de femma.

¤ Västerås har tredje minst puckinnehav i serien och spenderar fjärde minst tid i anfallszonen av alla lag. Trots det ligger de fyra i serien 37 poäng.

Sagt från Västerås-håll:

–  Inget skrivet inför machen varken på Västerås hemsida eller i VLT.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 15.00. Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.