Matchdag – Almtuna borta

Björklövens roadtrip fortsätter och på schemat står Almtuna i Uppsala. En historiskt svår uppgift och ett Almtuna som helt plötsligt hittat form och stängt igen.

Efter tappet mot Västerås håller den här road-trippen på att bli som Lövens bortaspel allmänt den här säsongen. Ett fiasko. Det hänger på den här matchen. Noll poäng här och det blev totalt en poäng på tre matcher.

Överlag börjar bortapspelet bli mer och mer identifierat som Björklövens stora övergripande problem. Eller vad sägs om:

Hemmaborta

Björklöven är alltså näst sämst i serien på bortais och närmaste tiden med Alntunamatchen medräknad spelar Björklöven tre bortamatcher på de fyra nästkommande. Plockar Löven sin snittbortapoäng där så tar de 2,5 poäng. Dessutom väntar AIK hemma som hemmamatchen i den räckan. Såg att Löven landar på totalt tre poäng på de fyra matcherna. Ett rimligt utfall. Då har Löven 41 poäng efter 32 omgångar och snittmässigt är Björklöven då nere på nionde plats, bara tre poäng från kvalstrecket. Ja ni märker. Det här bortaspöket måste skrämmas bort. Annars kan Löven be slutspelet hälsa hem.

Almtuna var det. De är som ni ser även de mycket bortasvaga, men helt okej hemma. Historiskt är det så det varit mot Altmuna, seger hemma, förlust borta. Och krasst så såg det ut så från 2013 till 2017. Det var bara två matcher som avvek under de åren, men förra säsongen vann Björklöven bägge matcherna i Uppsala, 4-0 och 4-2. Det var undantaget för när lagen möttes i Uppsala i oktober vann Almtuna med 2-0. I senaste mötet i Umeå vann Almtuna med 7-4 i en konstig match där allt Almtuna slängde på mål gick in.

Almtuna kommer närmast från en 2-0-seger mot Pantern. Före det vann Almtuna med 4-0 mot Södertälje och 2-0 mot Vita Hästen. De har alltså inte släppt in ett mål på nio perioder och har med tre raka segrar tagit sig upp från bottenträsket.

Annars har målskyttet varit Almtuna problem under säsongen. De har varit helt beroende av att Tony Mårtensson levererat framåt.

Jag ser framför mig en match likt den mot Västerås där Björklöven för spelet, har mest puck och det anförda av förstalinan som är stekhet just nu. Almtuna är sylvassa i kontringarna och oerhört täta bakåt så det kan bli lite stånga mot betongmuren för Löven. Det brukar allmänt lite som mot Vita Hästen bli att matcherna slafsas sönder i Uppsala och får väldigt låg kvalitet.

Nyckeln för Löven är att inte hamna i underläge. Då måste Almtuna öppna sig något.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

30 Mattias Pettersson (1 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Häman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 29 Alexander Wiklund
– 77 David Lindqvist –  21 Erik Rainersson
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman

Mikko Pukka och Simon Backman är fortsatt skadade, men har börjat träna allafall. Pukka är nära spel. Spelar mot AIK nästa vecka. Oskar Ståhl-Lyrenäs och Cody Murphy är precis som Lukas Ericsson skadade. Alltså samma lag som senast. En tunn forwardssida helt klart alltså.

Bloggens nycklar:

¤ Första målet – Mot få lag är det lika viktigt som mot Almtuna att inte släppa in första målet.

¤ Målvaktsspelet – Efter missen senast mot Västerås skulle en svag insats på målvkatssidan skapa oro i laget.

¤ Förstalinan – Den är stekhet just nu. Den ska matchas stenhårt och bära Löven tillsammans med Peterson offensivt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Egentligen är det samma sak som senast som vi fokuserar på. Vi jobbar med det vi jobbar med just nu i vårt spel. Vi har gjort ganska mycket mål på slutet och vårt powerplay börjar sakteligen bli bättre. Så vi fortsätter jobba med de grejerna, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Almtuna:

¤ Tony Mårtensson har gjort 26 (8+18) poäng för Almtuna vilket gör honom till fyra i seriens poängliga. Hans kedjekamrater Lucas Sandström 18 (8+10) och Victor Hertzberg 18 (10+8) har också mått bra av att spela med Mårtensson.

¤ Ex-lövet Tobias Hage har stått för 14 (5+9) poäng på 23 matcher sedan har kom till laget. Även tillskottet Linus Rotbakken har varit viktig de 16 matcher han spelat med 8 (1+7) poäng.

¤ Arvid Ljung har hållit nollan i två raka matcher för Almtuna och jag utgår ifrån att han står matchen mot Löven. Han ståtar på 92.79 i räddningsprocent och 2.09 insläppta mål per match över säsongen.

¤ Med 21.84 procent i powerplay är Almtuna sjua i serien och med sina 80.41 i boxplay är de också sjua.

¤ Jacob Ragnarsson, Jonathan Léman och Jesper Mångs saknas för Almtuna. Ragnarsson på JVM, de andra två skadade.

Sagt från Almtuna-håll:

Om att Almtuna som tagit sig ur krisen och vunnit tre matcher i rad:

– Det handlar mest om att alla tar ansvar för sina ansvarsområden, och att ge varann feedback. Vi har lite mer möten än tidigare och vi utvärderar det som vi gör, Alla, uppifrån och ner, måste snacka med varann för att det ska fungera på ett bra sätt. Det är inget hysteriskt, vi vet att vi har en bra spelartrupp. Det går inte att sätta sig ner med en cigarr bara för att vi har vunnit ett par matcher. Nu ska vi bygga vidare på den bra känslan som vi har i gruppen. Killarna uppskattar varann för det hårda jobbet. Det ska bli en rolig match i morgon (fredag, Björklöven). Det är ett fysiskt lag vi möter och som åker mycket skridskor, säger assisterande tränare Martin Gudmunsson till UNT..

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Jakob Arvidsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.