När agerar Björklöven?

Nästan mer än matcherna väntar alla kring Björklöven på när Joakim Fagervall ska agera på spelarmarknaden. Vi tar en titt, hur brukar Björklöven agera.

Björklöven har Oskar Ståhl-Lyrenäs, Lukas Ericsson och Cody Murphy på skadelistan samt Filip Cruseman i frysboxen. Så inte nog med att Björklöven saknar en del spelats i alget. De har ren och skär forwardsbrist som gjort att David Lindqvist på slutet flankerats av visserligen talangfulle 16-årige FIlip Wiberg, men en spelare som inte kan vara tilltänkt för tunga minuter i allsvenskan den här säsongen, och Erik Rainersson som suttit på bänk, läktare och spelat med Teg den här säsongen.

Det är ganska tydligt att det skulle behövas en forward till laget. Pengarna som samlats in till supporterspelaren, i nuläget 217 820kr finns att tillgå. Går det att lösa en del av Crusemans lön (i och med att klubben uppenbarligen ser ut att frysa ut honom) så finns det en del pengar och lägg till att ett par företag alltid brukar ställa upp när det ska värvas spets så borde det finnas pengar. Dessutom är Fredrik Grönberg som ställde till med Goumas och Trotter-sopporna borta vilket borde gör det lättare att få pengar av sponsorerna. Det går att skylla på honom helt enkelt.

Så det finns alltså pengar. Så vad väntar Björklöven på? Merknaden ja, det är den som det alltid pratas om att man håller koll på.

Senast Björklöven agerade på marknaden var när David Lindqvist plockades in från Luleå den 9 November.

10 Nov: Ken Jäger från Rögle till Västervik

15 Nov: Christoffer Rifalk (Förlängning), Oskarshamn

17 Nov: Fredrik Karlström (Lån från Linköing) till AIK

19 Nov: Gustaf Franzén (Förlängning), Karlskoga

20 Nov: Henric Larsson från Brynäs till Karlskoga

20 Nov: Filip Pilö (Förlängning), Södertälje

20 Nov: Joachim Axman (Förlängning), Karlskoga

21 Nov: Gustav Lindberg från Linköping till Västerås

21 Nov: Martin Reway från Kubinske Medveede till Tingsryd

22 Nov: Martin Sointu från Bolzano Foxes till Oskarshamn

22 Nov: Max Lindroth från Hanhals Kings till Tingsryd

22 Nov: Alexander Kovalonok (Lån från Arboga) till Västervik

23 Nov: Kalle Östman (Förlängning) Västerås

25 Nov: David Berg från AIK till Oskarshamn

25 Nov: Daniel Josefsson (från utan kontrakt) till Vita Hästen

26 Nov: Albin Johansson från Arboga till Pantern

27 Nov: Henrik Malmström (Lån från Södertälje) till Västervik

28 Nov: Mattias Beck från Västerås till Vita Hästen

29 Nov: Hugo Enock (skrevs fast från tryout) till Leksand

30 Nov: Alfred Johansson från Troja/Ljungby till Västervik

4 Dec: Emil Bjemo (Lån från Mora) till Södertälje

4 Dec: Hugo Gustafsson (Förlängning) Södertälje

4 Dec: Viktor Hertzberg (Förlängning) Almtuna

4 Dec: Joacim Eriksson (Lån från Brynäs) till Almtuna

10 Dec: Henrik Malmström från Södertälje till Västervik

10 Dec: Gustav Lindberg (Förlängning) Västerås

11 Dec: Eddie Levin (Förlängning) Oskarshamn

11 Dec: Jesper Myrenberg (Lån från Linköping) till Västerås

11 Dec: Mikai Holdener från Fribourg-Gotteron till Pantern

12 Dec: Lukas Enqvist från Timrå till Leksand

13 Dec: Karl Johansson från Växjö till Oskarshamn

13 Dec: Robin Söderqvist (Förlängning) Oskarshamn

15 Dec: Alexander Lunsjö (Förlängning) Almtuna

15 Dec: Janne Kivilahti från Nybro till Oskarshamn

15 Dec: Sebastian Ottosson (Lån från Kalmar) till Karlskrona

15 Dec Brendan Miller från Banska Bystrica till Tingsryd

Så sammanfattningsvis:

Oskarshamn: Fyra nyförvärv, tre förlängningar.

AIK: Ett lån, en släppt spelare.

Västerås: Ett nyförvärv, ett lån, två förlängningar och en släppt spelare.

Karlskoga: Ett nyförvärv, två förlängningar.

Karlskrona: Ett lån.

Södertälje: Ett lån, två förläningar, en släppt spelare.

Leksand: Två nyförvärv

Tingsryd: Tre nyförvärv

Almtuna: Två lån, en förlängning.

Västervik: Tre nyförvärv, ett lån.

Pantern: Två nyförvärv.

Vita Hästen: Två nyförvärv.

Lag som sitter lugnt i båten:

Modo, Björklöven

Noterbart att laget som jobbat mest aktivt på marknaden är Oskarshamn som faktiskt leder serien. Det är ganska tydligt och har varit så tidigare med Per Kenttä både i Asplöven och Oskarshamn att han ständigt jobbar på att förstärka och förbättra truppen oavsett tabelläge.

Om vi kikar så här istället. Så här har Björklöven värvat under december, januari och februari de senaste åren:

2017-18

Roope Talaja 22 Oktober 2017

Kom in som supporterspelare, var en besvikelse i början, men kom igång ju längre säsongen led och gjorde tillslut 11 mål (22 poäng) på 41 matcher. Spelar nu i Vaasa där han gjort 19 (11+8) poäng på 27 matcher den här säsongen.

Lucas Eriksson 1 november 2017

Kom in som free-agent då ingen plockat upp Lucas efter att han spelat med Leksand säsongen före. Har kommit in som hårt arbetande tredjecenter i Löven och fick förlängt kontrakt utan att haft någon vidare impact offensivt.

Filip Riska 22 Januari 2018

Kom in som tekningsspecialist när Anderas Vikström bara inte funkade som fjärdecenter. Hade bäst tekningsstatistik i laget och var grym i boxplay. Spelar i HPK i Finska ligan. Är som vanligt poängsnål, stark i BP och bra på att teka.

Brock Trotter 15 Februari 2018

Kom aldrig till spela och hamnade i rättegång mot Löven som förlikades.

2016-17

Zach Hamill 21 November 2016

Värvades in som free-agent med supermeriter från NHL, KHL, NLA, m.m. Uppenbarligen något fel som gjort att han hamnat där han är, men kom in och levererade

Austin Farley 22 November 2016

Hade floppat i Modo, men gjorde succé i Löven. Först 10 (7+3) poäng på 17 matcher, sedan en knäskada och då förra säsongen 33 (15+18) pinnar som tog honom till Luleå där han stått för 6 (2+4) på 16 matcher.

Linus Fernström 15 December 2016

Ingen januarivärvning, men ändå rätt nära. Kom in och ersatte Niklas Lundström som stått för en fiaskosäsong. Kom från Slovakien och SKP Proprad. Hans siffror 87.0 och 3.36 var inte imponerande, men jag tycker att han gjorde det ganska bra med det försvaret framför sig. Fick kontrakt med Brynäs den här säsongen.

Mikko Pukka 29 Januari 2017

Kom in från Vaasa i SM-Liiga för att staga upp försvaret, gjorde grym succé med +10 på 12 matcher, 6 (2+4) poäng och en ledande roll i laget. Fick ett nytt kontrakt i Löven, ett ”A” på bröstet och har ändå varit en ledande spelare den här säsongen än om inte siffrorna varit så vansinnigt bra som ifjol, men nästan.

Alexander Sundström 15 Februari 2017

En lite märklig värvning, men Susse kom in med hjärta och jobbade hårt det lilla han fick spela mot slutet av säsongen och hade en assist på sju matcher. Blev sedan J20-tränare inom Löven.

2015-16

Emil Wikström – 23 November

Stor och stark back från Piteå som plockades in när Löven hade en skakig defensiv. Fick beröm från början, men när kontraktet förlängdes och det visade sig att han inte klarade det allsvenska tempot blev det en flopp. Spelar i Piteå igen nu.

Kelsey Tessier – 30 December

Kanadicken som hade gjort succé för Rögle 2013-14 hämtades in ryktesvis av Fredric Åkerblom som inte alls hade det som sin arbetsuppgift. Han kom från en misslyckd sejour i Rögle med skador och bara 2+1 på 10 matcher. Tessier startade dåligt, men kom igång och stod tillslut för 9 (4+5) på 17 matcher. Ändå en spektakulär värvning även om ganska onödig där och då enligt mig. Tessier gick sedan till Vienna Capitals och stod för 44 (20+24) poäng. Är kvar där och har 12 (6+6) på 28 matcher den här säsongen.

Dennis Persson – 22 Januari

Backen lånades in från Modo och spelade 10 matcher för Björklöven. Endast en assist, men han visade ett stabilt backspel. Den tidigare supertalangen som haft en del skadebekymmer la sedan av med hockeyn.

Daniel Håkansson – 15 Februari

Forwarden från Linköpings J20-lag som då ledde SuperElits poängliga lånades in i sista sekunden. Såg spännande ut, men hamnade i fjärdelinan mest hela tiden. Stod för ett mål. Hamnade sedan i Sundsvall i ettan där han gjorde 25 (10+25) poäng på 40 matcher och spelar nu med HC Dalen där han gjort 25 (9+16) på 26 matcher.

Jesper Lindgren – 29 December

Löventalangen lånades in från Modo för 4 matcher vid årsskiftet och såg skrämmande bra ut. 2 assist stod han för. Nu har Lindgren lämnat Modo och spelar med HPK i Finland där det inte riktigt blivit succé med 5 (1+4) poäng på 34 matcher för den offensiva och högdraftade talangen.

2014-15

Jack Combs – 13 Januari

Min favoritvärvning. Hade öst in mål (22st) för Allen Americans i ECHL, gjorde mål i sin första Lövenmatch, men kunde knappt åka skridskor, han inte med och fick lämna efter tre matcher. Spelade dock AHL 15-16, stod för 27 mål och 45 poäng i Tyska DEL förra säsongen och ståtar på 29 (18+11) poäng på 40 matcher för Isterlohn i DEL som är klart bättre än allsvenskan så i form är han nog riktigt skillad.

Tobias Björklund – 17 Januari

Grönberg plockade in Björklund från spel i USA och han gjorde det bra i Löven med 3 (1+2) poäng på 12 matcher och stabilt spel. Karriären har dock inte blomstrat efter det. Södertälje, Västervik, Mariestad och Kristianstad har klubbarna hetat efteråt. Dock imponerar 39 (14+25) poäng på 34 matcher för Mariestad.

2013-14

Phil De Simone – 26 Febriari

Förlängt fönster på grund av OS och Jimmy Blixt fixade in tre spelare precis före fönstret stängde. Mest namnkunnig De Simone från Södertälje där han stått för 21 (7+14) poäng på 30 matcher. Blev misshandlad av Jens Öhman i tredje och fjärdelinan och gjorde bara 2 mål på 10 matcher. Lirade i NLB förra säsongen med 13 (2+11) poäng på 15 matcher. Har haft skadeproblem.

Fredrik Sandgren – 27 Februari

Lövenprodukten lånades in från Almtunas vars säsong var över. Var en riktig kugge när Löven höll sig kvar via kvalserien. Stod för 5 (1+4) poäng och hade rejält med speltid. Har testat lyckan i Slovakien efter att kontraktet med Almtuna gått ut. La av efter förra säsongen med 18 (7+11) poäng på 55 matcher i Nove Zamky.

Jesper Thörnberg – 27 Februari

Thörna kom första gången till Löven som lån från Södertälje, gjorde 2 mål på 12 matcher, men kändes ganska rivig i kvalserien och fick sedan komma tillbaka när SSK rev kontraktet nästa säsong. Hade 16 mål (27 poäng) 2015-16 för Löven och har ändå 9 mål (13 poäng) på 28 matcher för Troja den här säsongen.

¤ ¤ ¤

Så i slutändan vad kan vi säga om detta?

Jo att normalt brukar Björklöven ta in någon form av spets den här tiden. De gjorde det i fjol med Talaja/Riska, de gjorde det året före med Hamil/Farley/Pukka, före det med Trotter (10 okt), Persson/Tessier/Lindgren och året före det med Combs/Björklund. Så det vore oerhört märkligt om det inte skulle komma in någon spelare. Efter AIK-matchen har Björklöven sju dagar till nästa match så just nu är ett ganska bra läge att värva. Ser vi till marknaden Fagervall brukar kika på, Finland så brukar det snarare öppna sig i Januari där när lagen börjar hamna i ingenmangsland och ska dumpa för ekonomin.