Matchdag – Almtuna hemma

Två raka segrar för Björklöven och nu väntar en match som kan skjuta kvalstrecket långt, långt bort för Löven. iskalla Almtuna på hemmaplan.

Almtuna är seriens kallaste lag. De har tagit en seger och totalt sju poäng på senaste 10 matcherna. Almtuna kommer närmast från 2-3 mot Pantern efter förlängning, 2-7 mot Oskarshamn, 2-4 mot Södertälje, 3-6 mot Vita Hästen, 5-6 mot Modo och 2-3 mot Västervik. Sex raka förluster alltså. Almtuna har fallit från tionde plats, tre poäng från ett slutspel till en cementerad kvalplats och nu 15 poäng upp till slutspelet. Alltså ombytt fokus från slutspelsjakt till livhanken för Uppsalagänget.

”Det är klart att man tittar, man måste hålla sig ajour på läget. Det går inte att stoppa huvudet i sanden. Men för oss gör det inte någon jättestor skillnad och vi kan inte förlita oss på andra resultat, för oss handlar det om att börja vinna matcher”, säger nye tränaren Nichlas Falk till unt.se om läget.

Almtuna brukar generellt ha svårt i Umeå. Björklöven vann mellan 2013 och 2017 6 av 7 matcher i Umeå, men sedan har det gått i stå för Löven. Almtuna har vunnit tre av de fyra senaste mötena i Umeå och de vann förra mötet med 7-4 efter en hemsk insats av Löven. I Uppsala den här säsongen vann Almtuna första mötet med 2-0 och senast när lagen möttes den 14 December vann Löven med 3-2 efter 60 minuter.

Almtuna har en potent offensiv ledd av Tony Mårtensson, men det är inte det som varit problemet. Det är de 125 insläppta målen som gör att Almtuna ligger där de gör och det var exakt det, en kompakt kollektiv defensiv som var styrkan under Marcus Ragnarsson i fjol. Och just det när tränarens spelidé faller ihop är svårt att reparera. På det sättet är Almtuna i fritt fall och Björklöven kommer att få lägen i den här matchen. Almtuna brukar göra misstag och speciellt så sköra som de är just nu. Frågan är bara om Björklöven tar vara på de lägena.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminär)

30 Mattias Pettersson (35 Rasmus Eriksson)

26 Jacob Stenqvist – 52 August Tornberg
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
4 Jonas Emmerdahl – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

77 David Lindqvist – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman – 53 Lukas Ericsson – 33 Marcus Jonsson
21 Erik Rainersson

Skador på Cody Murphy och Simon Backman (Revben). Mikko Pukka är sjuk, men Acke Hellström som skadades senast, som skulle vara borta i sex veckor rapporterades tränade trots allt i går och är aktuellt för spel trots skadan.

Bloggens nycklar:

¤ Effektiviteten – Det har varit sagan hela säsongen, men just mot detta sköra Almtuna så måste pucken bara sitta där när lägena kommer. Det får inte bli en missparrad.

¤

¤.

Sagt från Lövenhåll: 

– Detär inget speciellet spelsätt mot Almtuna utan vara konsekvent i 60 minuter som vi var mot Västerås. Då har du möjlighet att slå alla lag, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Almtuna:

¤ Offensivt är det förstalinan som bär Almtuna. Tony Mårtensson 42 (15-27) poäng ligger tvåa i seriens poängligan och bakom sig har han kedjekompisarna Viktor Hertzberg 31 (16-15) och Lucas Sandström 26 (10-16) poäng.

¤ Almtunas powerplay är nia i serien på 18.18 procent och boxplayet är sjua på 76.96. I powerplay är det förstalinan primärt som gäller. Hertzberg har fem PP-mål och Tony Mårtensson fyra, men se upp där för Linus Rotbakken på blålinjen som är ett vapen i powerplay.

¤ Förklaringen till att Almtuna ligger i botten trots okej powerplay och boxplay är spelet i fem mot fem. Där har de 91 insläppta mål och 71 mål framåt.

¤ Almtuna har tidigare delat på målvaktssysslan rakt av, men den här säsongen har Arvid Ljung med sina 26 av 40 matcher tagit förstaspaden. Det har han med sina 91.47 i räddningsprocent och 2.56 insläppta mål per match. Med det är han 11:a i serien. Dock som lag är Almtuna sämst i serien om man slår ihop målvakternas insatsen. De siffrorna blir 89.47 och 3.09

¤ Med åtta vunna förstaperioder för Almtuna mot fem för Björklöven är det seriens två sämsta lag i första perioden som möts i den här matchen.

¤¤

Sagt från Almtuna-håll:

– Istora penseldrag, handlar det såklart om försvarsspelet. Vi behöver bli tätare för att börja vinna, säger Nichlas Falk.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag och David Pettersson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

4 kommentarer

  1. Erik

    Hur kan Tornberg gå före Aktell. Det är så jävla underligt. Tornberg är en sån säkerhetsrisk att jag börjar tänka på Simon Fredriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.