När powerplay tillslut lossnade

Björklöven besegrade Pantern i sista hemmamatchen. Ett värdigt avslut på en ovärdig säsong som tydligen inte är över än.

Jag skrev inför att det var en procents chans att Löven hamnade i kval. Det var nog att ta i, 6-7 procent var nog mera rimligt. Men nu vann både Oskarshamn och Västervik så då var Björklövens seger av mer akademisk art. Men inför en hemmapublik som tröttnat på hur deras lag sett ut var det ändå på något sätt viktigt att få göra det själva.

Den här dagen var det enligt mig två faktorer bakom seger.

1. Björklövens powerplay. Det var framförallt vid 2-2-målet bland det bästa jag sett den här säsongen. Även vid 1-2-målet gick pucken snabbt och det var bara att konstatera att det lär ha satt sig en del i huvudet på spelarna i powerplay för nu när de inte hade så mycket att förlora, när de var på botten, då släppte det. Sedan var Fredric Andersson väldigt mycket på rätt ställe i den här matchen.

2. Tur/Medstuds. Kalla det vad du vill. Pantern skapade en hel del lägen. De hade tre skott i ramen, men stannade på två mål. Visst Linkan hade ett friläge, Messy ett helt öppet, Åkerström likaså. Ja, det var öppna spjäll i den här matchen och visst, det handlar om skicklighet, men inte bara. Löven hade medstuds.

Med de två faktorerna så tog Björklöven den där sista segern som gjorde att de fick tacka av publiken utan burop. Dock var ståplats H glesare än jag sett på riktigt länge. Det var nog inte mer än 2000 pers i hallen om jag skulle uppskatta.

Jag orka faktiskt inte gå igenom hela matchen från start till mål, men vad tar jag med mig i övrigt?

¤ Marcus ”Messy” Jonsson fick göra sitt första mål tillslut efter fint förarbete av Simon Åkerström. Han hade ett läge han brände strax före, Messy har haft 7-8 grade-A-chanser den här säsongen utan att näta så jag tror att det var skönt för honom att spräcka nollan. Messy har haft en oerhört tuff säsong, har ett utgående kontrakt, även om ett med en option, så det känns osäkert vad som händer där. Han har ett stort Lövenhjärta och många fans gillar honom, men jag misstänker att han kan försvinna.

¤ Jakob Stenqvist var oerhört slarvig i egen zon med pucken. Överlag var laget väldigt kladdiga i egen zon vilket straffade sig gång efter gång, men Stenqvist var symptomspelaren där. Det blir spännande att se vad som händer med Stenqvist nästa säsongen. Han har kontrakt med Frölunda till 2021, men lär inte spela SHL nästa säsong. I Björklöven har vi nog sett det sista av honom.

¤ Fredric Andersson gjorde tre mål och har ni 31 (11+20) poäng som ledare av interna poängligan, tredje bästa målskytt i laget och överlägset bäst plus/minus med +11. Förra säsongen hyllades Freddan en hel del. Då hade han 32 (15+17) poäng och +14. Siffror säger inte allt, men det är svårt att såga Freddans säsong i individuellt även om den alltid färgas av lagets insats. Han levererar alltid åt båda håll på en ganska jämn nivå.

¤ Mattias Granlund blev årets spelare framröstad av Lövenfansen. Han har haft en riktigt bra säsong med nio mål, alltid ett hårt arbete, grymt bra spel i boxplay, men har han verkligen varit bättre än Jacob Peterson och Jacob Andersson? Jag är tveksam. Det känns som att fansen färgats av Anderssons rykten om Skellefteåflytt.

¤ Henry Waldell blev årets Björklövensupporter. Det priset förtjänar han varje säsong. Björklöven bjöd på resa och boende. Henry lyxade till det med tåg och hotell istället för buss och vandrarhem. Det var han värd. Han var värd seger också, men kom och pratade med mig i andra pausen och konstaterade ”Vilken dålig hockeymatch det är det här”.

Joakim Fagervall ville inte summera eller prata om säsongen efter matchen. ”Vi tar det när säsongen är över” sa Fagervall på alla tre frågor jag ställde om säsongen. Han pekade mot att Löven måste fokusera på Leksandsmatchen innan de summerar säsongen i respekt mot det lag som har att spela för i sista omgången. Så vi får vänta några dagar innan vi får reda på varför Fagervall anser att det gått som det gått.

4 kommentarer

 1. VildCatha

  Halloj!

  Det var faktiskt över 3000 åskådare i hallen på sista matchen.
  Däremot hade du helt rätt om den glesa ”klack-läktaren”. Men dom kanske hade tagit ut förlust i förskott…..?
  Tyckte dom tände till bra efter 2-2 målet. Kul att få sluta säsongen med en 5-2 seger.

  Heja löven!!!!0

 2. Rolf

  Hej Gustav!
  Hockey-Sveriges mest ohemliga hemlighet om Lövens nye Sportchef:
  Kan inte du fråga Lövens VD när det kan kommuniceras?
  1. På fredag när Lövens säsong tar slut?
  2. När något hemligt lags (Åskarshamn) säsong är slut.
  3. När kontraktet med gamla klubben går ut dvs 30/4? Eller?

  Tack på förhand.

 3. Coachen

  Vi var helt klart otroligt få i klacken men vi gjorde det vi kunde. Tyvärr är det många sångare i klacken som gett upp säsongen för länge sedan och bara å hoppas att det kommer positiva vibbar runt klubben inför nästa säsong så att publiken hittar tillbaka. Blir iaf riktigt spännande å följa vad som händer i sillysäsongen nu….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.