Slutsatser från försäsongen

I helgen avgjordes SCA-cupen och nu är sex av åtta försäsongsmatcher avklarade. Så vad kan vi konstatera?

Bloggen är tillbaka och nu för resten av säsongen. Som jag skrev tidigare är det September till att säsongen är över som gäller. I morgon eller onsdag ska jag på Lövens träning. Vilken det blir bestämmer dock humöret på den lille herren i mitt liv.

Björklöven slutade tvåa i SCA-cupen. Faktiskt vad jag tippade inför också där jag hade Modo som etta och Björklöven som tvåa. Modo har fått ha kvar samma tränare, mycket av truppen, förstärkt med ett par spelare, men smart. De känns genuina och jag är inte förvånade att de är topptippade. Just att Hellkvist är inne på år två är det som talar mest för Modo. Det är då det brukar sätta sig ännu mer för honom. Så det förvånade mig inte att de vann cupen även om det är försäsong.

Björklöven besegrade både Timrå och Mora och de var bättre än sina motståndare i bägge matcherna. Det man kan konstatera där är två saker:

1. Att Björklöven stundtals spelar ut lag som Mora och Timrå är bra. Det lovar gott, inte just för resultatet utan för att de spelmässigt gör det. De är inte som i fjol tunga att möta, kan slå alla utan de spelar ut motståndarna rent kreativt, hockeymässigt. Det är det som i mina ögon håller i längden.

2. Allsvenskans är svag. Leksand med sin jättebudget är borta, AIK har bantat rejält, Oskarshamn som var etablerade i toppen är borta och Mora som ramlat ned pratar om en process, om att inte gå upp direkt, Timrå har visserligen Dahlén, men i stort sett ett nytt lag. Karlskrona har fortfarande svag ekonomi efter sitt hallbygge, Södertälje har tappat Dyk, Meier, Grossmann och det märks. Det finns liksom ingen som varken nu på försäsongen eller under transfersommaren seglat upp som favorit. Det är jämnare än någonsin och få riktigt starka lag.

Sen var det då Björklöven. Om vi kikar lite på Björklövens poängliga på försäsongen:

1. Justin Crandall 5 (2+3) poäng
2. David Lindqvist 4 (3+1) poäng,  Alexander Deiler 4 (1+3) poäng, Fredric Andersson 4 (2+2) poäng.
4. Brian Cooper 3 (1+2) poäng
5. Alex Hutchings (0+2), Emil Lundberg (0+2), William Eriksson (1+1), Oliver Larsen (2+0) 2 poäng
6. Oliver Larsen, Hardy Häman-Aktell, Oskar Ståhl-Lyrenäs, Erik Rainersson 1 mål
6. August Tornberg, Alexander Wiklund 1 assist

Om vi ser till att förstalinan stått för sex av 14 mål och om vi även räknar in Deilert och Cooper som är första backpar har förstafemman stått för 8 av 14 mål (18 av 30 poäng). Räknar vi även in mål där någon av de fem spelarna varit inblandade i (med assist) utöver dessa åtta så är vi uppe på 11 av 14 mål. Det är också det som varit intrycket att Löven är klart mer kreativa än under förra säsongen, men att det till mångt och mycket handlar om de fem nämnda spelarna.

Nu är försäsong just försäsong, men Lindqvist har funkat mycket bättre i förstacenterrollen än vad jag trodde han skulle göra. Kanske är det så att med två så bra spelare kring sig så får han ut sin kreativitet.

Det är oerhört viktigt att ha en stark, poängproducerande förstalina, men ska Löven vara absolut högst däruppe måste de hitta en andralina som funkar och levererar. I fjol var Lundberg/Andersson/Selin det under stunder, nu har Fagervall letat lite med Lundberg och Ståhl-Lyrenäs ihop med första Fredric Andersson och sedan med Pontus Andreasson nu under SCA-cupen. Då levererade de inte så mycket.

Jag tror detta kan vara den offensiva nyckeln för Björklöven. Att hitta en fungerande andralina som avlastar produktionen. Jag är fortfarande sugen på att se Andersson, Lyrenäs, Eriksson. Vi får se om jag får det någon gång. Tippar på nej.

Det andra som varit i fokus är Björklövens spel med puck i egen zon. Ni kan läsa mer om vad Freddan och Fagge säger om det i Emma Klöfvers text här. Det har varit så tydligt hur viktigt det är med att inte ”fega ur” utan att fortsätta nöta på uppspelen genom mitten, kreativt snabbt och ja lite farligt, men det är så Björklöven ska spela den här säsongen och Kenttä verkar verkligen vilja ha det så och då är det bara att nöta, träning som match. Björklöven måste bli bekväma snabbt i detta, annars kommer det att kosta poäng om osäkerhet sprids. Det har sett ganska bra ut så här långt, men ibland finns ingen spelbar när pucken kommer in i mitten för att spelarna inte följer med i det aggressiva sättet att vända och då spelar man fast sig själv även om förstapassen är bra.

Till sist då powerplay. Björklöven har visat upp härliga intentioner, kreativt spel, men 10 procent i SCA-cupen och 10.53 i matcherna före det är allt annat än bra siffror. Här måste Björklöven börja omsätta det fina kreativa spelet till mål till säsongsstarten. Boxplay däremot står Björklöven på 4 insläppta på 33 underlägen, alltså 87,8 procent. Det är klart bättre siffror än förra säsongen. Jag har dock svårt att analysera just varför boxplay funkar bättre den här säsongen. Ska kika närmare på det. Självklart spelar målvaktsinsatserna in.

3 kommentarer

 1. HE

  Härligt att Du är tillbaks,trevligt att läsa Din blogg en av de få som även vågar vara analytisk och kritisk mot löven (när det behövs)
  Ett tag var jag orolig att Du skulle lägga av bloggen Välkommen åter

 2. Pson

  Bra skrivet och kul att se att du är igång igen! Saknar Freddan i listan. Han ligger väl på 2+2 typ under försässe och 0+2 under SCA?

 3. Enskedelövare

  Välkommen tillbaka!
  Du är den enda som skriver det du ser och inte det som andra ser men inte skriver:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.