Därför blir det succé – eller går åt helvetet

Säsongen börjar på fredag. Än så länge är allt ett oskrivet blad. Men just varför ska det gå bra eller åt helvetet den här säsongen?

Björklöven tippades återigen högt upp i tabellen (trea) i genomsnitt. Detta är något som Björklöven tippats på fyra av de senaste fem upptaktsträffarna, men de har bara slutat topp fem en enda av dessa fyra år och topp åtta två gånger. 10, 5, 11,12 och 6 är placeringarna för de senaste fem åren. Räknar vi även in säsongen 13-14 (14:e) och säsongerna före nedflyttningen, 09-10 (12:a) och 08-09 (9:a) så är det säsongen 2007-2008 där Björklöven senast var ett topplag i serien. Då som fyra. Topp tre som laget tippas har Inte Björklöven slutat sedan den nationella allsvenskan startade 1999-2000. Så det är Snart 20 år sedan det hände senast. (Ja Löven har gjort det i Norra allsvenskan, men inte efter 99-00 i Superallsvenskan eller den nationella allsvenskan).

Så då har vi den moderna historiken. Vad talar då för och emot att Björklöven klarar av att sluta topp tre den här säsongen, att de är med hela vägen och hugger om en plats i SHL?

För

¤ Per Kenttä – Han har tagit över klubben sportsligt. Lägger sig i ALLT och är en garant för att Björklöven ska göra allt sportsligt så stringent utifrån hans plan som det går.

¤ Det finns mera spets i truppen på forwardssidan i form av Crandall och Hutchings som även borgar för ett bättre powerplay än i fjol då båda är duktiga i den spelformen.

¤ Det stora frågetecknet inför förra säsongen blev den stora svagheten. Målvaktssidan. Nu med Joe Cannata i målet har Björklöven uppgraderat rejält och är högt upp bland seriens målvaktsbesättningar.

¤ Allsvenskan är inte lika stark i år ekonomiskt då de pengar som AIK hade i fjol och Leksand alltid har inte finns från något lag den här säsongen. Lagen från SHL har inte lika dyra truppen som Leksand och AIK hade.

¤ Backsidan är redan nu en av seriens bästa och då finns stor utvecklingspotential i backuppsättningen. Det finns både spets, tyngd, stark defensiv och spelskicklighet bland backarna.

¤ Många av spelarna har fått en andra sommar med Stefan Öhman och hans fysträning har därmed hunnit sätta sig än bättre.

¤ Spelsystemet, enligt Kenttä Sveriges mest avancerade, ger precis som det gjorde i Oskarshamn utdelning.

¤ Joakim Fagervall har aldrig haft två riktigt dåliga säsonger i rad som tränare för Björklöven.

¤ Joakim Fagervall slutade tvåa i allsvenskan senast han coachade under en bra sportchef (Niklas Johansson, Västerås 13-14).

¤ Robert Kimby har kommit in som assisterande tränare och kompletterar Fagervall bättre än Jäger gjorde.

¤ Löven har fortfarande kvar samtliga SHL-lån att använda under säsongen vid skador eller för att förstärka.

¤ Björklöven har helt enkelt bara ett bättre lag rakt av jämför med förra säsongen.

Mot

¤ 9 forwards och 13 spelare totalt är kvar från det lag som slutade på 10:e plats i fjol. Kan det verkligen bli så mycket bättre då?

¤ Joakim Fagervall har trots sju säsonger i Björklöven aldrig slutat topp fyra i hockeyallsvenskan med Björklöven. Han är kvar som tränare även denna säsong.

¤ Bakom förstakedjan är det mycket oklart vem som ska kunna göra mål och bidra offensivt.

¤ Föreningen gick trots allt 4,1 miljoner minus under förra säsongen och ett sådant resultat måste får resultat för hela föreningen.

¤ Laget är skadekänsligt på forwardssidan. Skador på Crandall eller Hutchings skulle vara ödesdigra.

¤ Uppspelen som Björklöven ska spela i år är för svåra, laget bjuder på Indianare och mål för motståndarna.

¤ Det är en förbannelse över Björklöven som förening som aldrig kommer att lyckas någonsin oavsett vad de gör.

Som vanligt finns det alltid för och emot till allt, men när jag kikar på helheten måste jag säga att det lutar mer mot att det kommer att gå bra den här säsongen än tvärt om.

4 kommentarer

 1. Pepo

  Kan bara hoppas att du har rätt och att vi börjar med tre raka segrar så att spelare och fans får andas medvind direkt. Då kanske självförtroendet limmas fast i klubborna.

 2. Mangan

  Man kan tillägga ytterligare negativa aspekter rörande vad som talar emot Löven även i år (precis som alla andra år).

  Avsaknad av vinnarkultur. Löven har inte varit framgångsrika på över 30 år. Björklöven är Allsvenskans svar på Toronto Maple Leafs.

  Kenttä. Är bara en människa och lär inte lyckas med allt han tar för sig. Någon gång under hans karriär kommer det gå åt helvete. Varför inte i år?

  För många av de bärande spelarna kommer inte från Umeå med omnejd. Det är Stockholmare och Transatlanter som ”är” Löven idag. Givetvis offrar inte dessa knektar sina hörntänder för Lövet på bröstet.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag köper både vinnarkulturen och kenttä, men det här med att spelarna inte är från umeå. Nästan ingen i Oskarshamn var från Oskarshamn när de gick upp, detsamma med Mora, Karlskrona och Leksand om vi ser till de som gått upp på slutet. Timrå är undantaget där som hade sju spelare från Sundsvall när det gick upp. Det där med spelare från staden är klart överskattat. Tiderna har ändrats.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Varför framgång? När Löven gick till SHL 98-99, var det framgång? När Löven slutade trea i kvalserien 06-07, var det framgång? Är det bara SM-guldet 87 och finalen 89 som räknas?

   Jag skulle vilja säga att sedan 08-09 (alltså 11 år) har Löven riktigt byggt looserstämpeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.