Matchdag – Vita Hästen hemma

Efter fyra raka segrar väntar svåra Vita Hästen för Björklöven som fått ett fem dagars speluppehåll sedan förra matchen.

Insatsen mot Almtuna senast var inte alls på topp från Björklövens sida som höll på att slarva bort matchen. Nu väntar en motståndare som brukar få sina motståndare att spela dåligt. Vita Hästen spelar en disciplinerad hockey där de stänger till rejält centralt, spelvänder väldigt bra och har ett starkt powerplay. Skillnaden mot förra säsongen är bara att backsidan är uppgraderad med ett par rutinerade backar (Spångberg, Hellgren, Fernholm) och på forwardssidan finns det den här säsongen inte bara en utan två kedjor som har bra kvalitet. En allt annat än lätt match.

Ser vi dessutom historiskt har Björklöven haft det oerhört svårt i Umeå mot Vita Hästen. Det har bara blivit en seger på fem senaste matcherna i Umeå.
190112 Björklöven – Vita Hästen 0-2
181031 Björklöven – Vita Hästen 4-3 e.fl
180218 Björklöven – Vita Hästen 1-2
171119 Björklöven – Vita Hästen 1-2
170215 Björklöven – Vita Hästen 2-4
Ja, det är ingen fin radda så det har varit klart trassligt för Björklöven att besegra detta Vita Hästen.

Vita Hästen kommer till den här matchen som tabellfemma med nio poäng, tre segrar på fem matcher. Senast kommer de från 3-2 mot Västervik och 4-0 mot Karlskoga.

Jag tror på en svår match där Björklöven lär ha initiativet, där de kommer att ha mest puck, men där de får svårt att skapa de där riktigt vassa chanserna och där Vita Hästen kontrar och om de får chansen i powerplay är vassa. Enda chansen att det blir annat än en trasslig match är att Björklövens spets kliver fram tidigt, står för fina speltekniska prestationer och ser till att Björklöven får ledningen så att Hästen måste upp.

Det ska dock kunna bli tre poäng ändå. Det går inte att blunda för att Björklöven har det bättre laget i slutändan ändå.

Laget (Preliminärt):

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

4 Alexander Deilert – 18 Brian Cooper
22 Andreas Hjelm – 24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
43 Alexander Popovic

28 Justin Crandall – 77 David Lindquist – 37 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
79 Emil Lundberg – 20 Pontus Andreasson – 71 Oskar Stål-Lyrenäs
21 Erik Rainersson – 19 Kristoffer Söder – 11 William Eriksson

10 David Eriksson

Fortsatta skador på Acke Hellström (Tumme), Oliver Larsen (Axel) och Lukas Ericsson (oklart). Alexander Wiklund spelar dock eventuellt. Oklart om han går som extraforward eller som Fagervall uttryckte det igår, i sin normala omgivning. I sådana fall spelar han med Freddan och Selin.

Cannata lär vara tillbaka i målet. Det lät så på Fagge igår allafall.

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Disciplinen – Håll er borta från utvisningsbåset.

¤ Spela i 60 minuter – Kom ut aggressivt och håll uppe tempot. Löven är bättre över fyra linor än Hästen.

¤ Marcus Eriksson – Ge inte en av seriens bästa passningsläggare för mycket tid och yta

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi jobbar på allt. Det är det som det handlar om. Det gäller att vara noggrann i allt vi håller på med. Vi måste jobba med säkerheten i vårt spel. Vi har gått igenom scoutingen på Hästen och har full koll på dem. Vi ska göra det vi kan för att minimera deras tid i powerplay, men det är vår egen insats i fokus, säger Joakim Fagervall. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Det är som vanligt Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson som leder Vita Hästen offensivt. Samuelsson står på 7 (1+6) poäng och Ericsson på 5 (2+3) poäng. Nytt är dock Linus Andersson har kommit in från Skellefteås J20. Han har gjort fyra mål under lagets fem matcher och spelar med Eriksson och Istvan bartalis.

¤ Filip Cruseman fick inte vara kvar i Björklöven, men han har fått ett kontrakt med Hästen. Det har bara blivit en assist, men han bilder andrakedjan med Samuelsson och pålitlige Christoffer Fish.

¤ Med 94.02 i räddningsprocent har Viktor Kokman varit en av seriens bästa målvakter under inledningen. Han har stått alla matcher utom en och vi kan räkna med att han står mot Löven. Oscar Masiello har bara fått en match och släppte då fem kassar.

¤ Med 27.78 procent i powerplay är Hästen näst bäst i serien bakom Timrå i spelformen. Eriksson, Samuelsson och Andersson har alla tre gjort tre poäng i powerplay.

¤ Med 82.61 procent i boxplay är Hästen åtta i serien. Noterbart att Björklöven fortfarande har 100 procent där.

¤ Vita Hästen åker buss både till och från Umeå för den här matchen.

¤ Joakim Hälleström, som har varit ljumskskadad under större delen av försäsongen gör sin första match för säsongen. Istvan Bartalis åkte på en tuff tackling mot Västervik och hans medverkan är osäker.

Sagt från Hästenhåll:

– De har förstärkt på målvaktssidan och backsidan. Det lilla man kan se än så länge är att de försöker vårda puck lite annorlunda än förra året. Annars är det väl inga nya grejer, om man säger så. Vi måste se likadana ut var vi än kommer. Däremot behöver vi bli bättre i det vi gör. Vi tycker väl inte att vi har gjort en kanonmatch än så länge, sett till hur vi vill se ut. Vi har gjort bra matcher men vi måste bli bättre. Det handlar om att fullfölja det vi har kommit överens om i vår game plan. Jag tycker fortfarande att vi blandar och ger där. Lite mer disciplin i det vi ska göra, säger tränaren Tony Zabel.till NT.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv (premiär på plats för mig mitt i pappaledigheten) och David Pettersson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

7 kommentarer

 1. Kjell Karlsson

  Jag känner mig bestulen att inte få se Cannata på hemmaplan. Förstår att han blir viktigast efter jul men Mattias kan väl stå på bortaplan ibland.
  Tänk om f tusan och tänk på oss som betalar er lön. Mycket surt.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Cannata står. Bara typo från mig som kopierade förra laguippställningen.

 2. OmarGulan

  ”De har förstärkt på målvaktssidan” är ett kul citat från Zabel när Hästen har tagit Lövens tidigare målvakt. Masiello kan inte direkt känna att han har tränarens förtroende!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag kriver inte det. Var hittar du det? Jag skriver att de uppdaterat backsidan samt värvat in forwards så att de har två linor som hotar.

   • Svampen99

    Sagt från Hästenhåll: ” De har förstärkt på målvaktssidan och backsidan.” Det är ju tränare Zabel som säger att Löven förstärkt på målvaktssidan. Med andra ord, så menar han att Löven var svagare förra säsongen när Masiello stod i målet.

    • OmarGulan

     Ja, precis så jag tänkte också. Att få höra från den egna tränaren att det lag han spelade för förra året har blivit bättre på målvaktssidan efter att han själv lämnade kan inte direkt göra gott för Masiellos självförtroende.

 3. Tompa

  Har VK börjat låsa liverapporteringen enbart för prenumeranter? Länken här i ditt inlägg går till en gammal match mot Pantern och ingen länk finns högst upp i appen som det brukar. Trist isåfall för oss fans som uppskattar att följa här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.