Matchdag – AIK borta

Från en seriefinal till ett möte med ett bottenlag som dock vaknat och historiskt varit oslagbart på bortais för Löven.

AIK på Hovet har varit i stort sett omöjligt för Löven. Nio raka förluster har det blivit och senaste vinsten i november 2014 var efter straffar. Senaste segern under ordinarie tid var 2008. Så på det sättet är det här ett rejält berg för Löven. Samtidigt så är AIK i år inte alls samma lag som tidigare. De har halverat sin budget, byggt om helt och har bara nio poäng efter åtta matcher på sin 11:e plats i tabellen. De har dock kommit igång på slutet med 3-2-seger mot Västervik senast och framförallt 4-3-segern mot Timrå före det.

AIK har fortfarande en hel del bra spelare i laget, men byter du ut alla utom fem så tar det tid att få ihop laget. Så är det ju oftast. Till skillnad från tidigare möten med AIK så är det Löven som är favoriter, som förväntas kliva in och ta taktpinnen, men AIK har en i grunden väldigt bra målvakt, de har en del spets så det är ingen motståndare att ta lätt på och jag tror inte att det finns någon sådan risk. Bara namnet AIK och Hovet garanterar att det inte ska bli någon underskattning. Det roliga matcher att spela helt enkelt även om det lär bli mindre folk än tidigare säsonger på plats.

Laget: (Preliminärt) 

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

12 Brian Cooper–26 Oliver Larsen
22 Andreas Hjelm–24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg–5 Hardy Häman Aktell
7 Alexander Hellström

90 Alex Hutchings–77 David Lindquist–91 Justin Crandall
29 Alexander Wiklund–13 Fredric Andersson–40 Sebastian Selin
71 Oskar Stål-Lyrenäs–96 Pontus Andreasson–11 William Eriksson
21 Erik Rainersson–19 Kristoffer Söder–70 David Eriksson

Alexander Deilert saknas troligen efter sin smäll mot huvudet, Lucas Eriksson klev av senast och jag utgår ifrån att han saknas, Tyler Vesel är inte spelklar. Oklart om Emil Norberg lånas tillbaka från Vännäs och är med eller ej.

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Björklöven måste komma ut och visa att de är storebror mot AIK direkt här. Det spelar ingen roll att det är bortais.

¤ Special Teams – AIK är ett av seriens sämsta lag i powerplay och inte alls bra i boxplay. Den kampen måste Löven vinna.

¤ Återerövra pucken – AIK är svaga i egen zon och kan få det svårt om du sätter press på backnarna. Jobba hårt med återerövring.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har inget borta- eller hemmaspel, vi har bara vårt spel. Det har sett likadant ut hemma som borta hittills och att vi spelar det spelet hela tiden är en styrka. Därför tror jag inte det är lätt för hemmalagen att agera när bortalaget vill ha puck och spela bra med puck. De kommer med två vinster i ryggen så jag förväntar mig en otroligt tuff match, det är ett lag som spelar bättre nu än i inledningen och har ett större självförtroende, säger Joakim Fagervall till kollega David Pettersson.

Noterbart om AIK:

¤ Den förra Almtunatalangen Jacob Svensson är AIK:s bästa poängplockare med 6 (1+5) poäng på sju matcher. Sam Marklund, en av få kvar från i fjol, är tvåa på 5 (1+4) och bästa målskytt är ex-Leksingen Johan Porsberger med fyra mål som är det stora hotet i powerplay med sitt direktskott.

¤ AIK:s powerplay på 7.14 procent är näst sämst i serien. Dock har de gjort båda sina powerplaymål (Porsberger) på de senaste två matcherna. När det gäller boxplay står AIK på 79.41 procent som åtta i serien.

¤ Med 6.98 procent av avsluten som går i mål är AIK seriens näst minst effektiva lag.

¤ Johannes Jönsson var ju en uppsnackad värvning inför förra säsongen. Den här säsongen har förre SHL-målvakten noterats för 89.53 i räddningsprocent och 2.74 insläppta mål per match. Dock vet vi att han kan klart mer.

¤ Saknas gör idag Kim Tallberg pga underkroppsskada, och Jonatan Asplund som är utlånad till Väsby Hockey.

Sagt från AIK-håll:

– Alla inblandade visste att det här inte skulle bli så lätt från början med så stor omsättning av spelare och ett nytt spelsystem, men det känns som att vi är på rätt väg just nu. Omsättningen från förra året där vi måste ta bort 7-8 miljoner i omsättning tar lite tid. Det är en process. Vi har lyckats få grunden att sitta och stundtals ser det bra ut. Vi har lite svårt att skapa anfall där vi kommer i tre mot två och två mot ett-lägen. Vi kommer inte så samlat som det sett ut hittills , säger sportchef och assisterande tränare Anders Gozzi till AIK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jakob Arvidsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.