Matchdag – Västervik hemma

Björklöven tar sig an jumbon Västervik efter segern på Hovet. En normalt tuff hemmamatch för Björklöven, men trots allt är det jumbon som väntar

Björklöven har haft svårt för Västervik sedan de gick upp till allsvenskan och det även hemma. Bara två av sex hemmamatcher har slutat med Lövenseger. Den senaste från förra säsongen blev dock 3-0 till Björklöven som har vunnit två av de tre senaste i Umeå mot VIK. Men överlag har Löven alltså haft svårt för Västervik med 4 segrar på 12 matcher historiskt.

Västervik ligger sist i tabellen med åtta raka förluster och bara åtta poäng. De kommer dock från en 2-3-förlust först efter förlängning mot Timrå. Ett klart falla framåt då VIK för tre omgångar sedan föll med hela 1-9 på bortais. Med 31 insläppta mål har laget släppt in flest mål i hela serien. Så det är ett stukat lag som kommer till Umeå för att ta sig an serieledarna.

Björklöven är solklara favoriter i matchen och Mattias Karlin är inte den som ställer upp och försvarar blå som ett fort heller. Västervik brukar vända spelet snabbt och vågar sätta en del press så Björklövens spelskicklighet ska kunna ge utslag mot detta motstånd. Jag ser framför mig en matchbild där Björklöven för spelet, Västervik kontrar snabbt. Det skulle inte förvåna mig om Björklöven tar ledningen tidigt. Frågan är om de kan ha samma fokus i 60 minuter som mot AIK.

Laget: (Preliminärt)

35 Joe Cannata 30 Mattias Pettersson)

12 Brian Cooper–26 Oliver Larsen
22 Andreas Hjelm–24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg–5 Hardy Häman Aktell
Alexander Popovic

90 Alex Hutchings–77 David Lindquist–91 Justin Crandall
29 Alexander Wiklund–13 Fredric Andersson–40 Sebastian Selin
71 Oskar Stål-Lyrenäs–96 Pontus Andreasson–11 William Eriksson
21 Erik Rainersson–19 Kristoffer Söder–70 David Eriksson

Alexander Deilert saknas troligen efter sin smäll mot huvudet och även Emil Lundberg, men de båda är snart tillbaka. Alexander Hellström som slagit upp sin skadad och Lukas Ericsson är borta en längre tid. Tyler Vesel är inte spelklar. Oklart exakt när han blir det, men borde spela nästa vecka allafall. Mattias Pettersson måste ju stå någon gång, oklart nära, men jag tror Cannata står kvar denna match.

Bloggens nycklar:

¤ 60 minuters fokus – När du möter bottenlagen gäller det att vara lika påslagen hela matchen även om det står 2-0.

¤ Tappa inte pucken fel – Björklöven måste vara noggranna på blålinjerna och med pucken i egen zon.

¤ Special Teams – Västervik är näst värst i serien på att dra på sig tvåminutersutvisningar och har ett ganska dåligt boxplay. Det ska kosta.

Sagt från Lövenhåll:

– Västervik är en tuff motståndare. De såg vassa ut senast mot Timrå. De har kanske inte fått den poängskörden som de förväntat sig, men har individuellt skickliga spelare. Det kommer att krävas ett oerhört hårt jobb från våra sida, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västervik:

¤ Bästa poängplockare för VIK har Ken Jäger 7 (2+5) och Alexis Binner 7 (2+5) poäng varit. Peter Krieger 6 (3+3) och Kim Johansson 6 (2+4) ligger strax bakom. Krieger som lagets bästa målskytt. Det finns mer offensiv kvalitet i Erik Nyström, Darren Nowick och Victor Öhman som inte blommat än den här säsongen. Noterbart är att både Binner och Johansson är backar så två av topp fyra i laget är backar.

¤ På målvkatssidan är det himmel och helvetet. Tilltänkte ettan Adam Vay har på sex matcher 3.99 insläppta mål per match och 86.21 i räddningsprocent. Samuel Ward har kommit in på slutet och efter tre matcher har han 93.83 i räddningsprocent och 1.69 insläppta mål per match. Jag utgår ifrån att Ward står.

¤ 21.88 procent i powerplay gör Västervik till seriens femte bästa powerplay. Ett powerplay som normalt har Victor Öhman (saknas idag) som dirigent. I boxplay har Västervik 78.38 procent som delad nia i serien.

¤ Västervik har bara gjort första målet i en enda match den här säsongen.

¤ Västervik Victor Öhman saknas då han har blivit sjuk. Saknas gör även Victor Wänghult och Henrik Malmström som båda är skadade.

Sagt från Västervikshåll:

–   Det vi tar med oss från Timrå-matchen är framför allt att vi slet på ett bra sätt. Vi mötte ett lag med bra självförtroende och med duktiga spelare. Vi höll stången bra och bjöd inte på samma sätt som tidigare. Inställningen blir väldigt viktig för oss, likaså tålamodet. Första 10 minuterna kommer det säkert gå undan, då gäller det verkligen att vi täpper igen och hittar in i matchen samtidigt som vi får bort deras energi, säger VIK-tränaren Mattias Karlin till vt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och David Pettersson är på plats levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

  1. Lasse

    Nu vet nog dom flesta lagen hur man slå Löven, sätt press då blir det hönsgård. Backa hem mot Löven funkar inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.