Slakten i Jalas Arena

Björklöven klev ut som om Timråmatchen inte var över från start mot Mora, hemmalaget hängde inte med och sedan var det över i Jallas Arena.

Jag skrev inför matchen att Björklöven borde kliva ut och sätta rejält med press, men jag hade aldrig trott att Löven skulle kunna stressa fram två puckvinster och leda med 2-0 efter 2.41. Men det var vad som hände. Jag måste säga att Mora såg sjukt tafatta ut, men Pontus Andreasson kunde enkelt stjäla pucken efter ett vansinnesuppspel av Mora och William Eriksson kunde servera Linkan som satte pucken i nät.

Sedan vet jag inte vad Filip Lennström gör när han bryter ett Lövenuppspel, men han ger tillbaka pucken till Freddan som serverar Selin som blivit en sniper helt plötsligt. Egentligen var matchen över här. 2-0 för Löven mot detta Mora som inte kan göra mål. Detta Mora som har skapat överlägset minst antal (308) skott på mål av alla lag i serien. Ja, det var över där och då. Men man trodde allafall att det skulle bli lite kamp. Det blev det inte.

Linan med Andreasson, Linkan och Wille har varit bäst i Löven på slutet. Den här typen av matcher mot lag som inte riktigt har samma tempo så kommer de till sin rätt ännu mer. De var riktigt bra idag och Andreasson är stundtals bara så härlig att se. En sån där kille man betalar biljetten för. Han kommer med sina dragningar fram i situationer där de flesta sitter fast mot planket. Att han fick göra ett mål också (5-0) var helt rätt för Andreasson var riktigt bra den här dagen.

Dagens mål måste ju ändå ha varit 3-0-målet. Powerplay med nio sekunder kvar av första perioden. Hinner du göra mål då? Näe, men Björklöven vann tekningen rakt bak, Deilert spelade Crandall, pass över centrallinjen till Hutch och direktskott. Ett mål från boken som beskriver hur du ska spela powerplay. Så vackert att man får en liten tår i ögat.

Björklöven har tidigare under säsongen ibland saktat ned efter att tagit ledningen så här (Almtuna hemma t.ex.). Gjorde de så nu? Näe, jag tycker att de vände spelet ännu snabbare, satte press på ett nästan bättre sätt i andra perioden och helt sköljde över Mora. Ett byte där Crandall-linan spelade i 50 sekunder i anfallszon, snurrade på, bytte till Linkans lina som lirade 30-40-sekunder var det talande. Det var klasskillnad.

4-0-målet är lite turligt där Mora prickar ramen i PP, Löven vänder, får en studs med sig och Söder kan måla. Sexan var dock inte tur. Alex Hutchings som var riktigt bra idag stod för en riktigt fin passning och Vesel kunde raka in sitt andra mål. Han har inte övertygat än riktigt Vesel. Det känns lite konstigt med tre rightare i den linan, men han har två mål på fyra matcher och leder ligan i tekningar på 67.27. Samtidigt har Andreassons lina blivit bättre med Linkan på kanten så Vesel har kommit in i Löven riktigt bra även om det finns en del att hoppas på rent spelmässigt där.

Överlag tycker jag att Löven verkligen pumpade på över två perioder trots ledningen. De hade bestämt sig att inte kliva av gasen kändes det som. Sedan var det kul att se Alexander Deilert igen. Han var lite försiktig i första perioden, men i andra såg vid glimtar av den gamla Deilert som kunde ha nätat, men sköt i burgaveln. Han hade knappt tränat, men spelade över 18 minuter. Först med Hjelm, men sedan även lite mer Cooper. Jag tror att han kan vara ganska snabbt uppe i nivå igen.

Tredje perioden är inte så mycket att säga om. Går du in med 6-0 så blir det lite avslaget och det var det också. Trist för Cannata att han inte fick hålla nollan, men annars inget mer att säga. Överlag en riktigt bra insats där Löven känns oerhört starka just nu med tre kedjor som verkligen kan hota. Sex poängs ledning i toppen av tabellen. Det som imponerar mest är att Löven är så bra på att kliva tillbaka från dippar och sämre insatser och rada upp insatser på hög nivå. Det är sånt som bygger serievinnare att aldrig vara riktigt dålig över tid.

Spelmässigt är det farten som imponerar. Delvis Lövens uppspel som går väldigt snabbt, presspelet som är intensivt och snurren i anfallszon där det känns som att Löven är steget före. Känslan är att Löven åker mer skridsko än motståndarna, men så enkelt är det inte. De åker rätt, de gör rätt saker kreativt i hög fart. Då ser det ut så. De kommer snabbt in och ur situationer helt enkelt.

Karlskrona på söndag. Precis en sån match som Löven dippat i tidigare. Då får vi svar på om de hittat formeln nu.

2 kommentarer

  1. Svampen

    Du brukar ju ha rätt bra koll. Hur blir det med Hjelm? Jag har hört väldigt olika angående honom. Både att han i princip är klar för resten av säsongen, men även att det är klart att han snart lämnar.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har hört att det ser så där ut. Hans familj bor i Sthlm, men att kenttä jobbar på att han ska stanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.