De kommer att sjunka eller stiga

Fem lag har gått ifrån i toppen av allsvenskan. Vad säger statistiken. Vilka kommer att tappa och vilka kommer att stiga?

Det blev ingen blogganalys efter segern mot Kristianstad. Det fick räcka med en liverapport och sex artiklar för VK/Folkbaldet den här gången. Det har blivit en ganska klar topp i hockeyallsvenska. Björklöven, Modo, Karlskoga och Timrå med Västerås något släpande.

1 IF Björklöven 23 16 3 4 77:35 (42) 53 1 0 1 1
2 MODO Hockey 22 16 2 4 93:49 (44) 50 0 2 0 0

3 BIK Karlskoga 23 15 3 5 95:59 (36) 48 0 1 0 2
4 Timrå IK 22 12 5 5 67:47 (20) 46 2 0 3 0
5 Västerås IK 23 12 2 9 69:61 (8) 39 1 1 0 0

Så här ser formen ut just nu för lagen senaste fem matcherna:

Björklöven: 14 poäng, 20-4 + 16 Msk.
3-1 (h) Kristianstad, 3-2 e.st (b) Södertälje, 2-0 (h) Västervik, 8-1 (h) AIK, 4-0 (b) Tingsryd)

Timrå: 14 poäng, 19-6 +13 Msk
3-1 (h) Karlskoga, 4-3 (h) e.fl Mora, 3-0 (b) Almtuna, 4-1 (b) Västervik, 5-1 (b) AIK,

Modo: 12 poäng, 23-13 +10 Msk.
5-2 (b) Karlskrona, 5-3 (h) AIK, 3-4 (b) Vita Hästen, 3-1 (h) Kristianstad, 7-3 (h) Västerås

Karlskoga: 10 poäng, 21-12 +9 Msk
1-3 (b) Timrå, 7-3 (h) Södertälje, 6-3 (b) Mora, 1-2 e.fl (b) Västervik, 6-1 (h) AIK

Västerås: 8 poäng, 18-16 +2 Msk
3-1 (b) Södertälje, 8-4 (b) Kristianstad, 1-2 (b) Almtuna, 3-7 (b) Modo, 3-2 e.fl (h) Karlskrona

Av detta kan vi läsa ut att Björklöven har starkaste formen, speciellt defensivt där de är överlägsna över hela säsong, men även bäst där de är just nu. Vi kan också se att Timrå kommit in i en riktigt bra form efter en svacka samt att Västerås inte hänger med de andra lagen i toppen och det är därför de halkat efter. Det som sticker ut förutom Lövens få insläppta mål är Löven är det enda laget som inte mött någon av de andra topplagen under de här matcherna. De ska de göra nu.

Om vi lämnar nuvarande form och kikar lite på PDO istället. Alltså skottprocent och målvaktsprocent för lagen ihop i spel fem mot fem. Nu över hela säsongen:

Björklöven: 10.49 procent + 94.05 procent =  104.54

Modo: 13.10 procent + 90.98 procent = 104.08

Timrå: 9.23 procent + 91.30 procent = 100.53

Karlskoga: 14.14 procent + 90.9 procent = 105,04

Västerås: 10.83 procent + 89.48 procent = 100,31

Som lag ska du normalt ligga mellan 98 och 102 i din PDO. Ligger du över 102 brukar du normalt över tid sjunka antingen på din skottprocent eller på din målvaktsprocent. Karlskoga och Modo ligger över 104 och gör det mycket på grund av sin skottprocent, Björklöven ligger över 104 och gör det mycket på sin målvaktsprocent.

Kikar vi på skottprocent så har det sett ut så här över en säsong senaste åren (Bästa lagen nedan):

2018-19 AIK  10.66 procent, 2017-18 Almtuna 10,71, 2016-17 Karlskoga 11.94, 15-16 Karlskoga 11.03, 14-15 Karlskoga 11.09, 13-14 Malmö 11.32, 12-13 Södertälje 10.87, 11-12 Örebro 11.63, 10-11 Växjö 12.10.

Vad ni märker där är att det över tid inte kommer att gå att hålla avslutsprocenten som Modo och Karlskoga har. Enda möjligheten till det är att Modo eller Karlskoga har det offensivt bästa laget i modern allsvensk historia. Annars kommer de att sjunka över tid. Svaret där är ju nej, de har inte offensivt så mycket bättre lag än Mora under Coliton, Karlskoga samma år, Malmö när de gick upp, AIK i fjol eller andra topplag. Så Modo och Karlskoga kommer över tid att göra färre mål.

På målvaktssidan då?

18-19 Oskarshamn 92.80, 17-18 Timrå 92.20, 16-17 Karlskoga 92,54, 15-16 Tingsryd 92.49, 14-15 Mora 91.85, 13-14 Västerås 93.31, 12-13 92.95 Västerås, 11-12 Leksand 93.03, 10-11 Rögle 92.85.

Även här är Björklöven en bit över vad någon gjort tidigare över en säsong, men inte lika långt över som Modo och Karlskoga är. Om jag ska bedöma så kan det mycket väl vara så att Joe Cannata är den bästa målvakten i allsvenskan under 2010-talet och då är kanske en procent på 93-93.5 möjlig.

Utifrån den analysen så överpresterar Modo och Karlskoga just nu medan Timrå och Västerås är ungefär där de ska vara medan Björklöven ligger något över, men inte så mycket.

Det som inte syns i den här statistiken är powerplay och boxplay. Där ser det ut så här för lagen:

PP:
Karlskoga 28.87 procent
Björklöven 26.67
Timrå 25.61
Västerås 20.87
Modo 18.99

BP:
Björklöven 90.91 procent
Timrå 87.50
Modo 84.51
Västerås 82.02
Karlskoga 75.38

Här kan vi konstatera att Modo har spelare för ännu bättre procent än 18.99 i powerplay och kommer säkerligen att gå upp över tid. Karlskoga ska sett till PP-procent genom åren ha svårt att hålla nära 29 procent och borde sjunka. Dock är det troligt sett till vilka spelare lagen har att Karlskoga, Björklöven och Timrå är kvar där uppe..

I boxplay har Björklöven bästa målvakten och det borgar för att de kommer att vara kvar högt upp. Timrå har en tränare som brukar få ihop ett bra boxplay, medan Karlskoga ligger väl lågt och det troliga är att de kommer att stiga i den spelformen över tid något.

¤ ¤ ¤

Totalt är min analys enligt följande utifrån PDO och special teams.

Karlskoga kommer över tid att sjunka då de inte ska kunna hålla uppe sin skottprocent, sitt powerplay på den orealistiska nivån och

Modo lär tappa något i skottprocent, men gå upp något i sitt powerplay. Det kanske jämnar ut sig, men med sämsta målvaktssidan av topplagen har jag svårt att se att de ska täta till bakåt mer. Dock räcker detta till att vara kvar där Modo är, alltså med ett poängsnitt för topp två.

Västerås har inga statistiska siffror som sticker ut som att de ska bli så mycket bättre eller sämre. Känslan är att de ligger där de gör och det är helt rätt.

Timrå har inte heller någon statistik som sticker ut där det är tydligt att de kommer att falla eller stiga. De ligger där de ska göra och lär vara med och slåss om topp-två-platsen.

Björklöven lär sjunka lite, lite i hur täta de är bakåt över tid, men annars är det inget orimligt i statistiken utan laget presterar i linje med vad de förväntas få ut av spelet de presterar.

13 kommentarer

 1. Alexander

  Ingen kommentar om inlägget specifikt utan mer allmänt, men;
  Vilken fröjd det är att läsa dina alster alltså. Det känns som att du inför varje säsong förklarar vår- och sommaruppehållet med Brännbollsyra och familjesituation, flaggar för att den kommande säsongen tyvärr inte kommer kunna följas med samma omfattning som tidigare säsonger (i år exempelvis pga pappaledighet och tidigare år med andra projekt) och man känner ”ja, det är ju verkligen rimligt men sjukt trist” och så är det med det. Bara för att, när säsongen börjar, upptäcka att du mot egen utsago visst skriver omfattande, analyserande och väldigt välskrivna texter i en hastighet som får en universitetsstudent som mig att skämmas för de hafsverk jag mailar till mina lärare i ca en fjärdedel av takten du uppdaterar bloggen med trots att jag vare sig jobbar med något annat eller har barn.

  Mitt VK+ ger valuta för pengarna bara på dina krönikor. Fan vilken tur att du förstod att bli journalist alltså.

 2. Kjell Karlsson

  Exactamente min käre Watson. Den sammanfattningen är på pricken. Modo och Karlskoga kommer att sjunka ifrån sina sanslösa 13-14 i skott%. Karlskogas dåliga BP kommer oxå att kosta, OK – Modo kan förbättra PP o ta in på oss lite. Vårt kommer att sjunka pga det otroliga kladdandet bitvis.
  Men – inget talar för att vår sanslösa räddnings% kommer att haverera. Den är ju bara för mkt, det krävs 16 skott f att få hål på Cannata, ja ni fattar, absolut världsrekord under min långa läktarkarriär.
  Kommer att sluta i det härad du angett., 93-94.
  Och – Modos räddnings% kommer definitivt att sjunka mer, redan börjat svaja, Lundin har stått på huvet länge nog nu, och Hanses, ja ni fattar. Vi möter antagligen Timrå i HA-finalen ändå.
  Enda lilla problemet vi har är ju alla passningar f mkt, djävligt läckert men oxå riktigt ineffektivt och kladdigt, omodernt.
  Till sist – mina hackkycklingar, Aktell/Thornberg, det svajiga backparet har utvecklats t vårt effektivaste.
  Aktell bästa +/-, vem såg det komma!

  • MM

   Oj vad ni Löven supporters är blinda, ni blundar för allt som har med något dåligt med löven att göra. Nästan all statistik visar ju att Modo är det bästa laget, ni leder ju serien för att ni har en match mer spelad. Vi vann senaste matchen mot er och vi borde ha vunnit den första med. Vi slarvade bort den matchen och ni fick hjälp av domaren i sudden. Njut så länge det varar säger jag bara till er löven supporters.

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Modo har haft en otrolig form på slutet och har en osannolik resultatrad. Mycket imponerande och Modo är bäst ju nu, men när jag ser Modos matcher är det tydligt att fler lägen än rimligt sitter och skottprocenten kommer att sjunka. Modo kommer att vara kvar i topp, men kommer inte att kunna hålla nuvarande poängsnitt. Som jag ser det är lagen jämna. Modo har något bättre offensiv, löven har klart bättre målvakt, löven har bättre kollektiv defensiv, jämnt på backsidan, Löven bättre BP o PP, Modo har bredare trupp, bättre tränare. Ja jämnt. Löven har klart bättre klack!

    I möte ett var Modo bättre o borde vunnit, i möte två tycker jag löven var klart bättre, men ineffektiva o Modo gjorde två mål ur inget och red på det. Vi får se hur möte 3-4 blir och 5-9 i allsvenska finalen för jag tror lagen möts där.

 3. Kristoffer Grundström

  Inte för att vara den som är den, men jag bryr mig egentligen inte så hårt vad statistiken säger före serien är färdig för alla matcher måste spelas klart och det finns inga garantier bara för att det går hyper-bra nu.
  Så länge vi avslutar grundserien bättre än de 5 senaste åren är jag mer än nöjd.

  • Enrico

   Hoppas att du inte är coach, manager, eller på annat sätt ledare. Att ta fram prognoser och analysera verksamhet är aldrig fel. Det du pratar om, som ska tas efter säsongen, är analys av resultatet, men då är det för sent att påverka.

 4. Fakespear

  Jättebra statistik. Funderat på att göra den själv, men inte riktigt tagit mig tid. Följ upp denna då det är 10 omgångar kvar.

  • kjka

   Jaa, dom har historiskt riktigt hög skott% och dessutom bra räddn% m mkt bra målvakter, ger ju hög PDO. Justin Pogge hittade dom oxå, skickligt.
   Notera att dom är mest rutinerade HA-lag by far, MKT kunskap där. Och plötsligt är hatlaget nr ett i HA sjyst och har en fantastisk offensiv, respekt f dom, nu.
   Karlskoga kan mkt väl sluta på skott% >11.
   Men avslutar ofta lite svagt, rätta drivet t SHL verkar saknas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.