En iskall insats av Löven

Så kom förlusten tillslut, precis när Löven skulle slå rekord och det krävdes en riktigt iskall insats från stora delar av laget.

Inget lag vinner för evigt, Modo åkte på sin tredje förlust på fyra matcher, Karlskoga förlorade två matcher i rad nyligen så att Björklöven förlorar är i sak inget att hänga upp sig på. Det handlar primärt om att se till att de sällan blir mer än en förlust i rad och aldrig mer än två. Så håller du dig längst upp i tabellen.

Björklöven är dock så defensivt ramstarka att det primärt handlar om att offensiven, powerplay låser sig. Det är då de förlorar. Kikar vi på förlusterna är det 1-2 mot KIK, 0-2 mot Västerås, 0-1 mot Almtuna och 1-3 mot Modo. Det är 3-4-förlusten på straffar mot Västervik som är undantaget. Alla andra förluster är trots att motståndarna gjort 1, 2 eller som i Modofallet och idag trean i öppen kasse.

Det är nog också en del av förklaringen till varför Löven är lite mer stabila än Karlskoga’ och Modo, för att det inte alltid krävs något fyrverkeri för att vinna.

Om vi ser till matchen så hade jag en barnläggning att göra vilket gör att jag har svårt att redogöra för varje minut under matchen, men intrycket jag fick var detta:

¤ Det var överlag lite för segt med skridskoåkningen över 60 minuter. Björklöven har ett i grunden högre tempo än Karlskrona, men de fick inte utdelningen på det fullt ut. När Björklöven inte åkte förbi sina motståndare började de istället försöka att hitta svåra, snygga, lösningar. Det gjorde att om vi kikar bland backarna så hade Larsen, Deilert och Häman-Aktell ovanligt många felpassningar.

¤ Björklöven var det klart bättre laget i första perioden spelmässigt och dominerade där matchen. Detta trots att de inte spelade på sin högsta nivå. Men de tog inte alls betalt för detta. Lite som mot Mora fram till att Andreasson gjorde mål där. Det var på något sätt grunden till förlusten att Björklöven inte såg till att ta initiativet målmässigt där och då.

¤ Björklöven kunde tagit hem den här matchen trots en skridskosvag över 60 minuter insats genom ett bra powerplay. De hade två minuter i fem mot tre vid 1-0-läge, de hade totalt ytterligare 7,40 i fem mot fyra, men kunde bara inte göra mål i PP. I fem mot tre gick det för långsamt, i fem mot fyra har Hutchings helt kommit bort, det var väldigt svårt att hitta Crandall och PP2 sköt utanför hela tiden. Här har det sett så där ut ett tag, alltså i powerplay och det kommer att få konsekvenser om Löven inte återuppfinner sig själva lite där.

¤ I andra perioden där Björklöven borde ha växlat upp i ledning tycker jag att laget vek ned sig. Lite som att inte kunde släppa att de inte målade i fem mot tre. Det var som att energin sakta men säkert gled ur laget istället för att de bestämde sig gemensamt att det här funkar inte. Det var först när 0-2-målet kom som jag tyckte mig se mer desperation, men då sista 10 minuterna spelade Karlskrona istället väldigt bra. De hanterade att spela på ledning på ett bra sätt. Björklöven blev väldigt störda i uppspel och inspel i zonen. Fick dumpa gång på gång.

¤ Björklöven släppte in två mål i boxplay, men när jag kollar på dem ser jag det inte som effekten av att Björklöven helt plötsligt börjat spela dåligt i boxplay. Det första målet är en kalasträff från point-positionen av KHK. Inte så mycket att säga om. Det är svårt att försvara sig mot, skott rakt framifrån på det sättet. Tvåan är sämre, att KHK får komma in och ta avslut i slottet på det sättet. Det är olikt Björklöven, men kikar ni bakåt kommer ni att märka att Cannata har tagit många av gångerna när motståndarna har fått skjuta från slottet i powerplay trots att Löven inte vill det. Nu var Cannata bra, men inte omänsklig.

¤ Tanner Jaillet var riktigt bra i KHK-målet, men jag tycker också att Björklöven gjorde honom bra. Många gånger där Björklöven hade lägen så satt skottet i bröstplattan på Jaillet och då kan många målvakter rädda. Känslan var inte att Jaillet tog riktigt välplacerade skott från bra lägen med superräddningar utan snarare att Löven spelade sig till bra lägen, men sedan var avsluten inte av högsta kvalitet. Sedan hade Löven 24 skott utanför och 15 i block. Det var alltså bara 31 av de totalt 70 skotten som träffade mål.

¤ Sedan självklart hade Björklöven lite otur. Brian Coopers stolpskott kunde gått in, men du måste ha större marginaler än så för att vinna matcher när du inte spelar på topp.

Nu väntar alltså Modo på lördag. Ett Modo som har förlorat tre av sina senaste fyra matcher. Det lär vara två arga lag som möts på lördag. Två lag som letar revansch. Björklöven letar dessutom revansch på Modo. Det blir en jäkla match det. Då måste Björklöven skruvat till sitt powerplay så att det fungerar, de måste stå för en energi och åkmässigt insats som är på topp. Annars blir det mycket tufft.

Jag förväntar mig dock ett Björklöven som är på topp igen på lördag. Det är det som varit Björklöven den här säsongen. Bäst i de stora matcherna, faller inte ihop efter en förlust.

Till sist. Lyran gjorde två mål när han debuterade för Tingsryd. Det kanske är många som nu tycker att Kenttä slängt bort Lyran, men sanningen är att han fick börja i producerade linor från starten på säsongen, han spelade i PP2, men stod för tre mål på 25 matcher och fortsatte att bränna lägen. Han konkurrerarvpå sin position med Hutchings, Lundberg/Wille för att få spela i någon av de producerande linorna och Hutchings/Vesel i PP. Där får man göra en värdering vad man tror att det ska finnas för utväxling och vem som är bäst.

Lyran har 7, 7, 14 poäng på tre säsonger inför den här och 5, 1, 6 mål. Det mesta av det vi sett talade för samma typ av siffror igen. Då kan du inte ha den spelaren i en topplina i ett topplag. I Tingsryd får han spela PP1 och spela med Nermark och Elvenäs i deras bästa offensiva lina. Där kanske Lyran kan lyckas, men det säger väl något. Han passar bättre i ett botten/mittenlag där konkurrensen är mindre, där han får en större roll. Jag önskar honom all lycka där.

3 kommentarer

  1. rce

    Köper inte riktigt resonemanget om Lyran. Lundberg får ju spela och producerar ingenting, syns knappt i matcherna. Lyran är iaf i en ålder som gör honom utvecklingsbar.

  2. Ronny Edvardsson

    OM Björklöven får chansen att Få kvala uppåt mot SHL så går det inte spela så som dom gjorde denna match.
    Tvåa på pucken, mot SHLmotstånd….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.