Kenttä ger sig inte förrän han är nöjd

Serieledning, seger i derbyt, på väg mot poängrekord. Näe, det här är inte bra nog sa Per Kenttä och tog in en målskytt till

Jag utgår ifrån att ingen av er missat att Björklöven värvat målskytten Olle Liss, som presenterades på söndagen. Liss som gjort 23 mål för Västervik 16-17, 11 (27 poäng) på 39 matcher 17-18 för Pantern och sedan 6 mål och 14 poäng på 11 matcher för Rögle samma säsong, kommer från en floppsäsong i Österrike och har varit på tapeten på slutet för en flytt tillbaka till Sverige. Det är egentligen han och Anton Holm som har det lite tungt i Finland som varit de hetaste målskyttarna som funnits ”lediga”.

Nu plockar Björklöven alltså honom. Detta trots att Per Kenttä redan fyllt på med Tyler Vesel, Zach Palmquist och Fredric Weigel. Det gör att Björklöven trots att de har släppt Oskar Ståhl-Lyrenäs till Tingsryd har tre spelare utanför 12 forwards på forwardssidan när alla är skadefria. Det innebär ju att Emil Lundberg ligger risigt till just nu. Om vi utgår från fjolårets troligen dyrare trupp (eller samma kostnad) så är det bara makalöst.

Det mest spännande är att återigen är det en värvning som är EXAKT vad fansen ropat efter. Det har inte blivit riktigt hundra med Lundberg ihop med Weigel och Andreasson. Det har saknats en het målskytt i den linan och nu kommer Liss. Det är som att Kenttä bara ger, ger och ger fansen vad de vill ha.

Att göra den här värvningen istället för att vänta på att Lundberg ska komma igång eller testa t.ex. Linkan i den linan och se om det funkar. Det är klart ovanligt från en sportchefs sida i allsvenskan. Men Kenttä han ger sig inte förrän han är nöjd och känslan är att han bara är nöjd när Löven spelar i SHL. Det lag som Björklöven nu har på pappret är ett av de bästa som någonsin funnits i hockeyallsvenskan. Det är där uppe med Malmös superlag, Västerås jättesatsning, Moras när de gick upp och några till.

Tänk att Björklöven fick ihop ett sådant lag säsongen efter att de gått nästan fyra miljoner minus. Det är bara helt osannolikt, men där är vi. Alla vill vara med och betala nu när Löven rider på en framgångsvåg. För jag kan inte tänka mig att Löven chansar ekonomiskt på något sätt den här säsongen med tanke på vad som hände förra säsongen.

Sedan kan vi prata om gruppdynamik, om hur det här påverkar laget. Joakim Fagervall pekade ju på det förra säsongen, att nyförvärv kan slå sönder dynamiken i ett lag. Per Kenttä verkar inte vara så rädd för det och kanske är det som Fagervall sa under den här säsongen. ”Bra spelare får man alltid plats för.” Speciellt om de bra spelarna ska fylla en plats som inte funkat helt hundra.

Vi får se hur det funkar med Olle Liss, han kommer ju från en sämre säsong i Rögle i fjol, han har inte lyckats i Östterrike i år, men han har varit en ruggig målskytt tidigare och har ett skott som inte går av för hackor. Oavsett kan vi konstatera att den här säsongen är bara sjuk och inget annat. Det är bara att hänga med.

För den som undrar mina tankar om derbyt så har jag varit på semesterweekend i Norge och såg visserligen derbyt, men en period på mobilen och två i ett badkar med ett vinglas och således inte ur något analysperspektiv. Jag konstaterar bara att rätt lag vann om du frågar mig. Jag tycker att Björklöven var bättre över 60 minuter och nog borde tagit tre poäng, men var lite misshandlade av domarna. Sedan hade det återigen problem i powerplay och då får man skylla sig själva lite, men en seger är alltid en seger. Hoppas Alexander Deilert kan komma igång igen nu. Han har inte varit sig lik efter hjärnskakningen tidigare på säsongen egentligen.

28 kommentarer

 1. Hannes Holmström

  Funderar Du aldrig på det faktum att det kan bli svårt långsiktigt med ett ihopköpt lag utan förankring i Umeå med omnejd? Tänker på möjligheten för egna juniorer att få möjlighet att slå sig in. Kan även påverka sponsorernas intresse.
  Vad tror Du?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Går du upp i SHL får du ett lag i SuperElit vilket ger helt nya möjligheter på den sidan. Hur många egna produkter har gjort avtryck i Lövem direkt från juniorled sedan 2010? Näe jag ser inget problem.

  • Olle

   Bevisligen har Löven inga problem att ordna med sponsorer med ett ihopköpt lag.

   Hade Löven satsat på egna juniorer hade vi legat på nedflyttningsplats nu

 2. Stefan

  Det spekuleras på några andra forum kopplade till lag i topp-4 att Löven kommer att typ ”konka” p g a alla värvningar man nu gör! Känner väl att det är en lätt överdrift, kan inte tänka mig att Kenttä skulle sätta föreningens ekonomi på spel det första han gör! Det skulle ändå kännas ”tryggt” att ha svart på vitt hur allt finansieras, påverkar det budgeten eller är det externa samarbetspartners som står för allt! Har du koll…eller kan kolla upp?)

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Mina kollegor har ställt frågan efter varje nyförvärv. Palmquist och Weigel betalas med efter a pengar, Liss med delar av Lyrenäs kontrakt plus externa pengar. Äventyrar han ekonomin ljuger Kenttä på frågorna han får. Utgår ifrån att han har kontroll.

   • Michael.Seidevall

    Det är väl inte första gången lag ifrån umeå inte kan hålla i börsen,säkert inte sista gången heller.Men fortsätt att handla ni det är ju snart mellandags REA,kanske ni kan fynda något…MoDoit.

    • Mike Modärno

     Hehe, jag säger bara http://www.modotillshl.nu den SHL fonden räcker ju kanske inte så långt, men alla försöker ju göra så gått de kan efter sina förutsättnigar. Se till att utnyttja mellandagsrean så kanske det räcker en bit på vägen i varje fall. Att Björklöven har finansiellt väldigt starka delägare med stort hjärta för klubben och regionen kan ju knappast vara en nyhet för någon? 12,10,6 är de placeringar Modo haft i HA sedan de trillade ner från SHL, Knappast ett topplag i HA någon gång, snarare ett bottenlag som kämpat för att undvika negativt kval. Det ser lite bättre ut för Modo i år, kul, se till att fokusera på det istället och glädjs åt ditt lags framgångar. Björklöven har äntligen lyckats anställa en engagerad sportchef som förtjänar sin lön och som skapat ett driv runt klubben som det var länge sedan de upplevde. Bästa värvningen Björklöven gjort på väldigt väldigt länge? Modo har äntligen rensat upp i leden och lyckats göra sig av med några gamla avdankade hockeyspelare på ledande positioner samt har en tränare som är fantastiskt duktig. Bästa värvningen Modo gjort på väldigt väldigt länge? Timrå har lyckats få hem Jonathan Dahlén och ser ju stekheta ut emellanåt. Norrlandshockeyn är hetare än på länge nu. Absolut ingenting är ju avgjort ännu, så tappa inte sugen redan nu för tusan. Hoppas att i varje fall något av norrlandslagen lyckas ta steget upp i år. kul som attan tycker i varje fall jag att det är just nu…. 🙂

 3. Nisse

  Nu har Löven 2 egna produkter och snart är väl dom borta med,, idag har Lönnlöven 7 st Transatlanter och ett lag som värvats ihop med stora pengar och många anser att lag som köper sig en plats har ingen själ det finns ingen själ i dagens lönnlöv och ni jämförs med Växjö laget som inte hade en enda egen produkt ,,,,Förut var det regler för alla lag och det fick vara 2 importer och det borde införas igen direkt och då ligger lönnlöven dåligt till och kan inte köpa sig en plats ,,,Lövens juniorer flyttar det pyr bland juniorerna då dom vet att dom aldrig får en ärlig chans att ta steget upp till A-laget ,,Så Lönnlöven se er själva i spegeln folk som älskar hockey anser att ni går för långt även om Löven har liten skara fans så kommer detta att bli slutet för Lönnlöven som dom numera kallas av andra klubbar runt om i landet som inte vill se dopade lag fuska sig upp i systemet ,,,Snart J-VM är det några Löven spelare med nej inte denna gång heller ,,Det var roligare på Bullens tid

  • Thomas

   En fråga Nils! I vilken div vill du att löven ska spel i? Div 1 Allsvenska SHL? Ska löven kunna spela högre upp en Allsvenskan behövs det värvas utifrån. Att tro att vi ska kunna ta oss till SHL utan att värva är ju bara befängt så bra juniorer har vi inte just nu.
   Dom bästa juniorerna som spelar för Löven lämnar oss vid 15 års ålder för att spela hockeygymnasium där det finns ett J20 elit lag.
   Visst skulle det vara helt underbart om vi kunde spela med egna produkter men då måste dom vara tillräckligt bra och det är dom inte just nu.
   Men visst vill vi harva i botten av hockeyallsvenskan eller div 1 går det ju. Det är bara att välja! själv väljer jag att vi värvar och förhoppningsvis går upp.

   • Nisse

    Svaret är enkelt finns bara ett lag som köpt sig en plats i SHL det är Växjö som la många miljoner på att ta sig upp i systemet och ingen bryr sig om det laget dom drar ingen publik och dom fostrar inga egna produkter ,,,,Hockey är Sveriges nationalsport vi får se nästa år om Svenska hockeyförbundet återinför regler att lag endast får ha 2 st importer det är mest rättvist för lag ska inte dopa sig upp i systemet det stagnerar juniorerna som aldrig får en ärlig chans att spela i sina moderklubbar ,,Fotbollen har ett varnade exempel Östersund där värvades det hejvilt och vad hände fängelse och nerflyttning det var rätt och det finns hockeylag som gått samma väg vilket vet du det säger väl allt på din fråga Thomas

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Jag förstår vad du menar, men då Björklöven inte har något lag i SuperElit och det är näst intill omöjligt att ta sig dit utan att göra det via att gå till SHL så ser jag bara ett sätt för Löven att gå upp. Det är sättet de gör det på just nu. När de väl är uppe kan de bygga underifrån med juniorverksamheten som i grunden är bra, men som över tid bara fött Modo, Luleå, Skellefteå m.fl med talanger. Löven har inte haft fler spelare med Löven som moderklubb i NHL och SHL samtidigt som just nu sedan 80-talet. Så Löven får fram talanger utan tvekan. De tappar bara dem på vägen. Att Löven ska gå Växjös väg är ju bara trams. Det finns en helt annan kultur i Umeå. Kolla bara på publiksifforna just nu. Jag tycker att Löven gör helt rätt, de har grunden för att bedriva en sund verksamhet i SHL när de väl är där. Då både med hemvändare och talangproduktion kombinerat med inköpta spelare och spelare som kommer utifrån men stannar i Umeå och blir profiler. När Freddan spelat ut sitt kontrakt, fem år, så bryr sig ingen var han kommer ifrån. Då är han Lövare.

  • Ellge

   För det första Nisse så har vi listat ut att du är från Ö-vik. Du pratar om våra juniorer och det är precis som Thomas skriver att dom bra talanger som kommer fram i Umeå försvinner till lag med superelit J20 lag, precis som ex Lyrenäs när Modo spelade i SHL eller vår offensiva back Andersson som gick till Skellefteå, kom hem för att sedan återvända till SAIK för att få spela SHL.
   Går vi upp till SHL så får vi en gratis plats i J20-superelit och då kommer våra framtida talanger inte ha någon anledning att flytta för att få en bra utveckling. Vi kommer då också kunna locka till oss andra talanger från lag som likt oss just nu inte har J-20-superelit.
   I läger vi befinner oss nu kommer vi aldrig få våra J-20 killar att ta klivet upp i A-laget och bidra till att vi är ett topplag i Allsvenskan….

   Lyckas Kentää med målsättningen att ta oss till SHL är det en vinst även för junior verksamheten. Då har vi chansen att t o m behålla spelare som t ex Grundström och Wallmark som nu åkt över Atlanten….

   • Nisse

    Ingen gillar dopade lag ta och räkna vad en Transatlant kostar mera än en SHL spelare gånger 7 det räcker inte med full hall 26 gånger och pengar från hockeyförbundet sen har ni tränare ledare ,,hallhyra ,,resor mm mm allt kostar mycket pengar och jag är UMEÅ född och vet att det var många år sedan Löven spelade i fd Elitserien och Löven har inte den kulturen som Skellefteå ,,Luleå mm har och ingen klubb har någonsin haft nästan halva laget med Transatlanter och jag tror inte att något annat lag vill ha det heller då det dödar Svensk hockey och hoppas att Svenska hockeyförbundet går till att ha rätt regelverk nästa säsong igen = 2 importer ,,,,,,Lycka till Lönnlöven

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Så länge löven klarar kostnaderna den här säsongen är det ingen doping. Det finns inget som tyder på att någon importgräns är på väg att införas. Diskussionen finns knappt. Inget lag i SHL har mindre än tre importer just nu. Löven har sex stycken nu. Västervik hade lika många förra säsongen.

    • Peter

     Nils: är du på riktigt? Dina kommentarer är ju så absurda att man verkligen undrar. Du har ju banne mig inte koll på nånting. Hur menar du tex att löven dopar sig? De handlar för pengar de redan har till skillnad mot leksand, aik och andra klubbar.

    • joakim

     Ja du Nisse rätta mig om jag har fel men var de inte så att Modo hade 10 transatlanter och 3 finnar och ett par normän i laget de året de inte lyckades hålla sig kvar i shl, snacka om köpelag……. klart alla värvar men det gäller att värva rätt, det är konsten….. j20 superelit är nyckeln till att fostra egna spelare och enda vägen dit är via shl.

     • Mike Modärno

      Detta gällde väl inte bara sista året i SHL, Första året i Hockey Allsvenskan hade MODO 13 st importer.
      Räknar man även in tränaren Larry Huras, som var den kanske märkligaste värvningen Modo gjort någonsin så har vi en till import. Ett köpelag av sällan skådat slag, med dålig fingertoppskänsla. De höll dessutom på att trilla ner i div1 direkt av bara farten.

     • Mike Modärno

      Att MODO mönstade en sådan främlingslegion trots att de även hade ett j20 superelit lag fullt med egna talanger som aldrig fick chansen, DET visar på en inkompetens på en sällan skådad nivå. Att sedan Larry Huras handplockades för att leda laget rakt ner i avgrunden blev bara för mycket. Så kan det gå när man låter avdankade hockeyspelare styra skutan vilt för våg. Den inkompetensnivån är svårslagen vill jag lova….
      @Joakim, jag vet inte, men jag tycker jag känner igen ditt sätt att uttrycka dig, känner vi varandra så är du också en avdankad hockeyspelare, länslaget 1987 kanske? hehe
      //Micke

     • Nisse

      Joakim ,,,,Vem har pratat om Modo alla vet att dom producerat topp spelare år efter år och dom var i Elitserien och tappar man dom bästa spelare år efter år måste man värva det är skillnad men jag förstår att du inte är så kunnig eftersom du jämför AS med SHL och vill inte inse att Lönnlöven är en klubb med dyra värvningar som inga lag i närheten har råd med och jag vet inga lag som vill gå den vägen heller då risken är stor att det blir KK ,,,Se VIK och Karlskoga mm många egna produkter som vill ta steget till SHL eller NHL dom lagen vill publiken se

     • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Varför kallar du Björklöven för Lönnlöven? Sedan om vi ser till att Björklöven leder publikligan i allsvenskan den här säsongen (Med 4455) så verkar intresset var ganska sort även för ett köpelag. Det framgår ganska tydligt att du inte gillar att Björklöven lägger en massa pengar på nyförvärv under säsongen som finansieras externt vilket gör att Löven har seriens överlägset störta spelarkostnad den här säsongen. Men nån måste ju ha det. I fjol var det Leskand, tidigare har det varit Malmö, Västerås m.fl i allsvenskan. Det är ju upp till varje klubb hur de spenderar pengarna och vilka risker de tar. Så länge man följer regelverket är det ju okej.

     • LN91

      Hehe, Nisse låter som en typisk Övikare, noll koll, obegripligt gapig och stor i truten. Tro mig, jag är själv inflyttad och bor där själv. Jag käner igen personlighetstypen om jag säger så 🙂
      -: Helt omöjligt att MODO kan förlora mot Leksand i en match-serie, jag menar MODO är ju ett elitserielag. (Låt så vara världhistoriens största och sämsta köpelag som höll på att halka ner i 1:an av bara farten)
      MODO köper ju även sina juniorer, men ens det hjälper ju the A-TEAM nuförtiden vad det verkar 🙂
      Inga stora industrier med HK finns kvar i Övik och supporten från näringslivet kan beskrivas som närmast symbolisk, http://www.modotillshl.nu 🙂

     • Joakim

      Ja @LN91 en helt korrekt analys, Modo var en av de föreningar som retade gallfeber på övriga hockey Sverige genom att börja avlöna sina juniorer rikligt. Jag har hört om skräckhistorier där snorungar kommer med taxi till friluftsdagar haha småskojigt…… vad anbelangar mina hockeykunskaper så väjer jag helt enkelt att inte kommentera @Nisse, hans kommentarer tycker jag står för sig själv och säger betydligt mer om honom själv än om mig, men måste erkänna att de är lite småroligt med all den irritation insikten av att Löven har helt andra ekonomiska förutsättningar att nå toppen en Modo har frambringar…. 🙂

 4. TT

  De är en sån sjuk satsning! Känns ändå ganska lugnt med ekonomin. Årets publiksnitt måste vara högt över budgeterat, tror knappast dom vågat budgetera för ett slutspel i år igen efter ifjol! Så det blir nog ett ordentligt plus resultat om nyförvärven är helt finansierade externt som det är sagt.
  Att Oskarshamn gick upp sved nog mer i Pers själ än han velat erkänna. Bara hoppas han får göra samma resa med oss, så får han bli kvar i SHL! Måste vara första ledaren som tagit upp två lag, två år på raken isf? Satsningen visar verkligen att vi har bra förutsättningar för att ta steget upp också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.