Andra raka förlusten mot VIK

Björklöven kammade noll i powerplay, dominerade Västerås totalt i en period, men åkte på andra raka förlusten mot seriefemman.

Joakim Fagervall pratade om det bästa spelet på länge i powerplay. Låt så vara. Björklöven kommer från att ha spelat uselt i powerplay till att det såg klart bättre ut. Problemet är bara att Västerås powerplay såg ännu bättre ut och då har Västerås inget superpowerplay.

För mig är det helt otroligt att Björklöven med Alexander Deilert, Fredric Weigel, Justin Crandall, Alex Hutchingsoch nu även Olle Liss kan hamna i ett sånt produceringshål i sitt powerplay. Spelare som är powerplayspecialister som alltid levererar. Visst Löven har överproducerat tidigare, låg ett tag över orimliga 30 procent och det jämnar ut sig över tid, men 9 raka matcher utan mål. Näe det ska inte kunna hända egentligen.

Men nu är Björklöven där och laget är så bra att de kan vinna många matcher utan att göra mål i powerplay, men över tid kommer det att kosta poäng att ha ett powerplay som inte levererar mål.

Om vi bara ska kika på den här matchen så hade Björklöven problem spelmässigt inledningsvis i sitt första powerplay. PP1 där Vesel har återplacerats hade för lågt pucktempo och kom bara till ett skott. PP2 kom in och såg ut som det bättre powerplay:et. Spännande i grunden där med Liss och Weigel ihop även om det blir lite kaka på kaka med Andreasson och Weigel. Båda vill ha samma roll. Även i andra powerplayet var PP2 bättre. Powerplay tre blev lite söndertrasat av att det kom från starten av en period, men där klev PP1 fram lite mer, skapade ett par lägen och i fjärde PP-läget fick vi se det bästa av PP1. Där var det bara en fråga om när de skulle göra mål. Både Deilert och Vesel var riktigt nära.

Överlag hade Björklöven ändå ett lägre pucktempo, färre avslut och kändes mindre tydliga än Västerås powerplay. Det här var ett steg framåt från det vi set på slutet, men känslan är fortfarande att det blivit en börda, att spelarna börjar tänka på att det inte funkat ett tag nu. De behöver tycka att det är roligt att spela powerplay. Det ska kännas självklart att ”Vi kommer att dyrka upp dem, vi är så bra”.

I och med att Fagervall var så nöjd efter matchen lär vi få se samma uppställningar mot Almtuna på lördag. Annars hade jag gärna sett Liss och Weigel med Crandall, Freddan och Deilert i PP1 för att röra om lite.

Annars mötte Björklöven ett bra lag som är duktiga på att försvars sig. Det säger ändå något att de släppt in 3, 0 och 1 mål på tre matcher mot Björklöven. Västerås håller mycket på utsida, de vet när de ska sätta press och ger bort få lägen. I första perioden var Västerås spelmässigt något bättre från start, men Björklöven tog över mer och mer ju längre perioden gick. De skapade dock inte de där riktigt vassa lägena.

I andra perioden tog de dock över totalt och det var inte bara Liss lina som hade flera långa fina anfall, det var som ofta transatlant-linan, men även fjärdelinan som jag tycker gjorde en bra match. Det känns som att Löven har fyra linor som kan hota. Löven skapade ett antal högkvalitativa lägen, men borde med mer desperation och med mera hårdhet in på mål kunnat skapa ännu fler högkaratiga chanser. Så bra var spelet. Nu var det visserligen 23 skott på mål från Lövens sida, men om vi bortser från powerplaylägena så behövde inte Myrenberg göra några superräddning. Deilerts läge där han fick komma djupt in, kunde skjuta, tvekade, vek in och la en backhand som Myrenberg tog var symptomatiskt. Löven gjorde det nästan lite svårare än vad det behövde vara.

Oavsett var det här matchen avgjordes. Det blev ett mål från Löven, det borde nog blivit minst tre i den perioden. Liss mål dock var ett riktigt snipermål. Bara pang upp i taket med pucken på direktskott. Riktig klass!!!

I tredje perioden lyckades inte Björklöven uppbåda samma skridskoåkning och fick inte samma tryck. Det  blev en jämn period där inget av lagen ville förlora. Passningsspelet blev något sämre och med tanke på hur snabbt båda lagen vänder spelet så måste passningsspelet sitta. Annars blir spelet väldigt ryckigt.

Det kunde gått hur som helst i förlängningen, men Peter Lyth ville inte det. Han hade redan tagit en mycket tuff utvisning på Sebastian Selin i första, han hade tagit en mycket tuff på Tornberg och i förlängningen missade han en hög klubba på Liss, Weigel gick en armbåge i ansiktet innan han hakade och åkte ut. På sitt sätt avgjorde Lyth en match Björklöven borde ha avgjort redan i andra perioden.

Överlag så är det ingen dålig insats. Björklöven möter ett av seriens bästa lag i storform (8 raka) och spelar ut dem i 20-25 minuter av matchen helt. Trots ett iskallt (målmässigt) powerplay kunde det blivit tre poäng. Så vi ska inte rasa mot Löven på något sätt. Bara konstatera att även för en serieledare finns det saker att skruva på.

Närmast väntar Almtuna. Ett lag Björklöven haft svårt för i två matcher även om den ena var en seger. Almtuna är dock i grunden ett svagt lag, men efter den här förlusten kanske det inte är något som ska påverka Lövens insats negativt direkt. Ett passande tillfälle att få det att lossna i powerplay till exempel.

7 kommentarer

 1. M

  Enig om powerplay, sedan börjar BP också ”normalisera” sig i siffror efter en sanslös start.
  Sedan har Freddan tappat lite i produktion men också det efter en sanslös start.

  Sen är det en lite märklig känsla man har: man tycker det gått lite trögt (inte dåligt) i några matcher, mycket beroende på ovanstående…ändå har man på kort tid plockat 7 av 9 poäng på bortaplan mot topplagen BIK, TIK och VIK.
  Med MoDo-matchen inräknad har man tagit 9 av 12 poäng mot dom svåraste konkurrenterna.
  Det är ju rätt skapligt, och ändå känns det som att det finns mer att hämta.

 2. Henke

  PP spelet börjar va ett problem nu,om de inte lossnar snart måste nåt göras, kanske vaska om i pp-formationerna,hoppas de lossnar mot AIS

 3. kjka

  Märkligt att Lyth alltid vill vara med och påverka ist f att bara göra sitt jobb, faan vad surt.
  Men nu måste nog ledarna peka med hela handen till kladdargrabbarna. Vår totala skott% är hyfsad, 9,96 men sista fem är den 6,55 pga av det eviga (läckra) kladdandet. US killarna får bara skärpa sig rejält, så otroligt ineffektiva och icke-transatlantiska! Spräck kladdarfemman för att skicka rätt signal.
  Snacka om att Cannata sminkar över vårt nuvarande problem, gör vi tre mål vinner vi ju alla matcher.
  Antar att Kenntä jobbar med sniper nr två.

 4. Enskedelövare

  Det är nu man kan testa lite formationer och inte i februari och man kan ju alltid återgå till dom ”vanliga” när man vill,det ska göras som Plan B,en alternativ uppställning,för att väcka laget lite.
  Det är ingen panik på något sätt men transatlanterna behöver få lite mer utdelning.
  Här är mitt förslag:
  4e håller jag intakt.
  1a Liss – Vesel – Hutchings
  2a Wiklund – Fredrik A – Andreasson
  3e Crandall – Weigel – Selin
  4e Lundberg – Söder – Lindqvist

  Tveksamt om man gör så många ändringar men Liss borde få chansen i första.
  1a Crandall- Vesel – Liss
  2a Wiklund – Fredrik A – Selin
  3e Hutchings – Weigel – Andreasson
  4e Lundberg – Söder – Lindqvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.