Damgranskningen – Satsa eller lägg ned

Helgens snackis har inte varit segern mot Vita Hästen utan den granskning av Björklövens damverksamhet som Johanna Salo och Wilhelm Sandelin Anton gjort. Bloggen har sin syn på saken.

För er som missat granskningen som publicerats i VK/Folkbladet så hittar ni de fem artiklarna här:

Sämre förutsättningar för damlaget

Damerna får nöja sig med en skrubb

Sannsell: ”Vad vill egentligen Löven med damlaget”

Löven: ”Vi kan göra mycket mer”

Kommunen: ”Det är en felaktig signal”

Gnäll inte på att det här plus. Betala om ni vill läsa. Det är sån här journalistik som är värd att betalda för. Johanna och Wilhelm har gjort ett utmärkt jobb.

Hur som helst. Det här är min syn på saken.

Björklövens damverksamhet måste ha ett syfte.

Antingen handlar den om att ta upp ett lag i SDHL, stärka Björklövens varumärke och i längden vara med och slåss om ett SM-guld. Luleå till exempel har visat att det dessutom går att kapitalisera på damverksamhet om du gör det riktigt bra.

Om du anser att det är för dyrt, svårt eller våghalsigt, men vill att flickor precis som pojkar ska ha möjlighet att spela ishockey. Se då till att erbjuda flickverksamhet och juniorverksamhet på tjejsidan. Då är du med och bidrar till att tjejer får spela hockey. Men bedriv verksamheten på samma sätt som på pojksidan.

Om du inte vill satsa mot SDHL så är i mina ögon ett A-lag inte direkt någon vettig väg att gå då underlaget i svensk damhockey är så litet att det är lite gasa eller skit i det som gäller. Annars blir det bara en halvmessyrverksamhet.

Saken är den att Björklöven vill båda de där sakerna jag skrev om ovan.Ordförande Mikael Salomonsson sa i en större intervju med Gunnar Johnsson 2015 att ”Björklöven ska vara med och bygga upp damhockeyn och våran långsiktiga målsättning är att ha ett lag i SDHL”. I en intervju med mig i våras lät det så här: (från Samuelsson).

Vi gjorde en satsning som ändå på något sätt betalat sig till del. Vårt yttersta mål är att på spets och breddnivå utvecklat damverksamheten. Vi vill naturligtvis ha representation i högsta serien, men vi vill också bygga en bredd som gör att spelare på ungdoms och juniorsidan kan spela i stora serier och utvecklas i vår verksamhet. Vi har inte de förutsättningarna just nu och där tycker jag att Björklöven kan vara en stor del av den utvecklingen.

Men om du nu vill göra en satsning på damsidan och ta ett lag till SDHL. Då funkar det inte att det ser ut som det beskrivs i artiklarna ovan. Att det fanns 12 kontrakterade spelare när säsongen startade, att det i mitten av sommaren fortfarande inte fanns någon sportchef eller tränare, att laget inte har något eget omklädningsrum och måste ha sina grejer i en skrubb. Det går att skylla på olika detaljer, men i slutändan är det så att om verksamheten bedrivs på det sättet så kommer den inte locka spelare. Vem vill spela för en förening som visar hur lågt prioriterad verksamheten är. Då är det bättre att lägga ned laget än att fortsätta för SDHL kommer aldrig att nås på det sättet som verksamheten bedrivs nu och då är det bättre att lägga fokus på ungdom/junior. Just nu som verksamheten bedrivs urholkar den bara varumärket.

Det går alltid att skylla på pengar. Björklöven gjorde ett minusresultat på dryga 4 miljoner förra säsongen och då var det Björklöven AB där A-laget och J20 ligger som gjorde 3,7 miljoner minus och IF Björklöven där damverksamheten samt junior och ungdomsverksamheten ligger som gjorde 330 000kr minus. Det är ganska tydligt vad som gått fel ekonomiskt. Det var A-laget på herrsidan som gick åt helvetet ekonomiskt. Att på något sätt skylla på damerna blir bara humbug.

Om vi släpper herrarnas a-lag för det går inte att jämföra med det. De är på en annan planet än alla andra lag i föreningen. Björklöven har en anställd Junior och ungdomskoordinator, en ungdomsansvarig och utöver det har Björklöven anställda tränare för J20 och J18-lagen. Det ska sägas att J20-rollen kombineras med arbete på hockeygymnasiet och J18-rollen kombineras med att vara ungdomsansvarig.

Damsidan är ideell i grunden. Tom Heikka som var sportchef tidigare arbetade utifrån de förutsättningarna och Joel Söderholm som är det nu gör även det. Rekryteringen av Söderholm som aldrig arbetat med damverksamhet tidigare säger något om att det är viktigare att någon gör jobbet än att rätt person gör det. Ska Björklöven ta steget till SDHL skulle jag säga att en kombinerad sportchef och tränare skulle behöva anställas i föreningen och få arbeta långsiktigt med en ökad budget. Han/Hon ska kunna skicka tydliga signaler att laget vill någonstans. Föreningen måste visa med tydlighet att de verkligen vill ta steg med damverksamheten. Annars ser jag inte att de kan återfå förtroendet. Och utan det kan du inte locka spelare och då är det nästan bäst att lägga ned.

J18 och J20 är två verksamheter med anställd personal och anställda tränare. Ska vi vara krassa så är det verksamheter som just nu inte förser a-laget med spelare och som primärt kostar pengar. Sedan 2010 har sju spelare tagit sig upp till a-laget och sedan skrivit seniorkontrakt på allsvensk nivå i Björklöven.

Det är Viktor Ekeståhl-Johnsson, Emil Wrenman, Erik Rainersson, Emil Norberg, Adam Berglin, Filip Åhström och Andreas Vikström. Av dessa är det väl VEJ som gjort mest avtryck i laget, men de flesta har suttit på bänken, varit utlånade eller haft en marginell roll. Utöver detta har ett stort antal spelare som lämnat Löven i J16-åldern sedan kommit tillbaka och tagit plats i A-laget, så som Axel Ottosson, Lukas Ekesthål-Johnsson m.fl. Men det är en annan sak. Då har då gjort J18 och J20-åldern i en annan föreningen som har ett SuperElit-lag.

Jämför vi med hur det såg ut mellan 2000 till 2010 när Löven hade J20 SuperElit-lag så är det otrolig skillnad. Erik Andersson, Jon Palmebjörk, Alexander Sundström, Alexander Hellström, Patrik Nevalainen, Daniel Rahimi, Daniel Sondell, Marcus Jonsson m.fl. Det var många spelare som slussades upp och fick tunga roller i A-laget. På det sättet var det ekonomiskt och varumärkemässigt lönsamt med J18 och J20-verksamheten då den levererade spelare till A-laget.

Som det är just nu har Björklöven en riktigt bra ungdomsverksamhet. Löven har aldrig haft fler spelare i NHL samtidigt med Björklöven som moderklubb. Det produceras talanger efter varandra och vissa passerar Björklöven efter att varit ute i en annan klubb. Så ungdomssidan och J16 är en lukrativ verksamhet. J18 och J20 är egentligen på det sättet menlösa verksamheter så länge inte J20 tar steget till SuperElit (eller A-laget till SHL) förutom när det gäller symbolvärdet. Dessa verksamheter har Björklöven heltidsanställd personal för. De väljer att satsa för att det är viktigt för föreningen. Det kan en verksamhet vara även om den går minus ekonomiskt.

Damverksamheten däremot är inte det. Då skulle den behandlas annorlunda. Så är det bara. Så jag upprepar mig. Satsa eller lägg ned.

24 kommentarer

  1. Carl

    Börjar bli rätt trött på dessa diskussioner jämt och ständigt. Alla gnäller om damhockeyn och damfotbollen hela tiden, men när man kollar intresset runt damlaget Björklöven så visar snittet på matcherna 120 personer!? Trots gratis inträde. Sluta gnälla och börja gå på matcherna istället. Resurserna till damlaget kommer ju inte bara trollas fram.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Näe, men varken J20 eller J18 drar 120 personer på sina matcher och det är med de man ska jämföra ekonomiskt. inte med herrarnas A-lag.

      • Robin

        Den satsningen ger ju något långsiktigt tillbaka till klubben. Att satsa på damerna är väl som att kasta pengar i sjön.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Inte om damerna går upp till SDHL och där börjar likt Luleå bedriva en fungerande verksamhet. Då ger det något tillbaka till klubben. Sedan finns det sponsorpengar att hämta i och med att ha ett damlag så det är inte bara ned i sjön. J20 är dock om Löven inte går upp till SuperElit i mina ögon att kasta pengar i sjön.

  2. Carl

    Näe du ska inte jämföra juniorverksamhet med seniorverksamheten. Pojkar och flickor ska ha samma förutsättningar i juniorverksamhet och där spelar publikintäkter ingen roll, skulle detta skilja sig i Björklöven måste det givetvis rättas till omgående. Men när det gäller vuxen verksamhet så ska det funka som vilket företag som helst. Inkomster vs utgifter resulterar i vissa förutsättningar. Så är det så att man vill se att damhockeyn ska lyfta, GÅ på matcherna. Har själv varit boxare i Djurgården under väldigt dåliga förutsättningar på grund av lågt intresse givetvis, känns lite som att jag då skulle kräva bättre förutsättningar av andra delar av Djurgårdens organisation.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är omöjligt att få damhockeyn att lyfta via publikintäkter i division-1. Vill du gå till SDHL är det en minushistoria. Där kan du rent teoretiskt bedriva en mera sund verksamhet.

      • Carl

        Tycker du svarar på frågan själv. Det är så dåligt intresse så det är omöjligt att bedriva verksamhet. Är dock inte av åsikten att löven dam ska läggas ned, Björklöven AB får gärna stötta damlaget till en viss gräns, ex vis med utrustning rese ersättning osv. Problemet är att det kommer krävas mer och mer hela tiden tills lönerna också är lika. Kolla debatten om damfotbollen.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Fast så är det ju inte. Du verkar inte insatt i frågan kring Björklövens damlag. Det finns inga löner. Det är ingen som kräver det. Vad jag menar är att om Björklöven vill gå till SDHL som de säger själva så måste de satsa hårdare, vara mer seriösa med damverksamheten. Vill de inte gå upp till SDHL utan bara ha ett lag i ettan då tycker jag att det är meningslöst. Då kan de lika gärna låta någon annan driva den verskamheten. Satsa istället på flick och juniorhockey på tjejsidan.

          • Carl

            Nu förstod du tydligen inte vad jag skrev. Jag förtydligar: När damerna fått omklädningsrum, ett slagkraftigt lag, utrustning, ersättning för förlorad arbetsinkomst osv osv, tror du då att allt är frid och fröjd för all evighet? Då kan jag berätta för dig att det aldrig funkar så, kraven kommer att höjas ända tills även lönerna är lika som herrarna. För ett exempel så kan du titta på damfotbollen där förutsättningarna för spel är samma som herrarnas förutom lägre lön… kan Gustav gissa vilka krav dessa damer ställer?

          • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

            Inom damfotbollen ligger lönerna i snitt på ca 5 procent av männens löner. Så det ger mig inget att kika på den. Föreningen måste bestämma vad de vill med damverksamheten. Det är det jag skriver i mitt inlägg. Sedan styr det vad de gör. Damer vill självklart ha så bra förutsättningar som möjligt, men det är inte vad det här handlar om. Det är vad Björklöven vill som är grejen. De måste bestämma sig och agera därefter. Nu är det bara en missmash

  3. Mogge

    Å ena sidan tycker jag att det är bra att det finns ett damlag i klubben. Det är bra att också tjejerna får spela i de rätta färgerna, och har damspelare att se upp till. Frågan är om det är rätt tid rent ekonomiskt i Löven just nu och om det gör mer skada än nytta att ha igång en damverksamhet som man inte riktigt satsar på. Klubben skulle behöva få in personer som verkligen brinner för damverksamheten i klubben eftersom det krävs mycket ideellt arbete för att få fart på den eftersom resurserna är knappa.

  4. Thomas

    Visst gjordes det väl ändå en seriös satsning ifjol för att gå upp? Hur ser det ut med ungdomsverksamheten på dam/flick sidan? Visst måste man börja där?
    Tycker också att man ska ge damerna rätt förutsättningar men är det inte smartast att låta det ta tid. Dvs att se till att man har en bra ungdomsverksamhet först för att plocka spelare underifrån.
    Ifjol hade man värvat många duktiga spelare utifrån och nu har alla försvunnit.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det handlade ju om att Tom Heikka gjorde ett seriöst och bra arbete på damsidan förra säsongen. Men han valde ju att kliva av. Dock missade ju Löven kvalet. Närmast SDHL var de för 3-4 år sedan då de kvalade två år i rad.

  5. Nils-Olof

    Jag tycker Gustav har helt totalt rätt, att utan syfte och mål är det bara ett spel för gallerierna att vilja ge sken av att man satsar/vill ha ett representationslag i Dam-Serierna.

    Som förälder själv till en hockeyälskande dotter kan jag bara konstatera att just skillnaden mellan hur de flesta föreningar redan från 8-9 årsåldern börjar ge olika förutsättningar utifrån ditt kön, sannerligen är inte bara otidsenligt utan också kränkande särbehandling faktiskt.

    Utöver det faktum är olikbehandlingen är lagvidrig, är det också anledningen till att ex. min dotter kände sig till slut tvingad att lägga ned hockeyn. Hon gjorde mål och vann i sin sista match som lagkapten för sitt flicklag, men förlorade matchen mot Sveriges hockey.

    Det måste vara lika för alla minderåriga att spela hockey, oavsett du är pojke eller flicka.

    Jag tror Sverige skulle kunna ställa världens bästa damlag på isen, om även hockeysverige verkligen var så jämställt som Sverige som nation hävdar att vi är.

  6. Lövet

    Jag tycker det ligger mkt i det Carl skriver.
    Förstår hur du menar också Gustav.

    Jag kan väl tycka att det blir lite för mkt för löven att hantera just nu.

    A-laget (herrar) är i ett ordentligt flow just nu och vi supportrar får äntligen njuta av framgång.

    Jag kan känna det tråkigt att sitta och läsa detta kring damlaget nu. Inte ska vi få njuta av att det är positiva vindar kring björklöven utan att man skall söka fel inom fördelningen och i detta fallet damverksamheten.

    A-laget herrar är det laget som drar publik till hallen. Verksamheten hänger på detta A-lag som det är just nu.

    I en utopisk värld skulle damlaget också dra mkt publik men löven har väldigt många år dit.

    1. Få ordning på ekonomin samt ta löven upp till shl. Viktigast är att hålla lövens ekonomi i schack framöver. Se till att fortsätta lägga krut på samarbetet med sponsorerna.

    2. Efter löven börjar vara ekonomiskt stabila. Ta tag i damlaget på allvar och börja sköta den biten proffsigare då… Jag tycker man får ha det såhär tillsvidare och jag tycker löven kan stå för det utan att skämmas…. Man har inte resurserna som ex Luleå kan att erbjuda damlaget just nu…

    Självklart är det väl trevligt om man hade det som Luleå.

    Men det finns inte….

    Måste säga att det är jättetråkigt att detta med damlaget kommer just nu när det är positivt kring föreningen.

    Är detta ngt nytt eller varför har inte detta diskuterats mer tidigare????

    Och ibland blir det nästan skrämmande att allt ska jämföras och rättvisesnacket blir väldigt överdrivet.

    Hade lövens herrlag dragit 125 åskådare och damlaget dragit 4800 i snitt hade jag självklart köpt det omvända. Då hade herrarna fått ha skrubben o lövens damlag omklädningsrummet…

    Men det är inte så. Och kommer aldrig bli så…

    Åtminstone inte vad jag tror…

    Men…. Intresset för damerna kommer öka…. Med ett framgångsrikt herrlag och med tiden kommer också sådana här frågor få mer fokus….

    Var sak sin tid….

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Att det kommer nu är för att Björklöven just den här säsongen tagit steg bakåt med damverksamheten. Det var bättre förra säsongen och den före det. Det handlar inte om något annat. Inte om att jämställdhet kommit i tiden eller så. Det är spelare som blivit besvikna och börjat prata om det vilket gjort att det spridit sig.

      Sedan. Jag förstår inte varför två journalister som springer på en nyhet ska undvika att skriva om den bara för att det går ju så bra för den föreningen utöver damverksamheten just nu. Ska man bara skriva negativa saker när det går skit för en förening på alla fronter?

      • Nils-Olof

        Jag menar inte att det skall vara jämställdhetssträvan i sig som skall vara motorn för en ishockeyförening, och därför skaffa sig en uttalad vilja av att vilja ha ett damlag i SDHL. Det jag menar är att OM Björklöven bestämmer sig för att satsa på ett damlag, så tror jag att de måste börja ända från grunden och se till att tjejer i 14-15 årsåldern inte lägger av för att det känns sunkigt orättvist, utan att även de får drömma om ishockeyn på högsta nivån.

        Jag tror inte heller unga tjejer, eller seniordamerna för den delen heller, blir så värst imponerad av att få ett omklädningsrum ”bara” för att det skall vara jämställdhet. Det skall i mitt tycke banne mig bara vara så att damlaget skall ha ett eget omklädningsrum OM Umeå kommun med och genom Björklöven vill ha ett damlag i högsta serierna.

        Däremot som andra redan sagt, tidpunkten är avgörande, och jag tvivlar på att Björklöven har resurserna att satsa helhjärtat på SDHL förrens tidigast 20-21 el. 21-22.

        Däremot bör man kunna erbjuda unga tjejer att få spela på samma villkor till 18 årsåldern. Det skulle ge fler förebilder för de yngsta att våga drömma om att spela hockey – och fortsätta.

  7. Lövet

    Mycket bra skrivet Nils-Olof säger jag!

    Och bra synpunkter från Carl tycker jag också!
    Trots att du tyvärr blev nedtystad med dåligt argument som ”dåligt insatt” . Ingen kul läsning kan jag tycka….

    Ett forum är väl till för att ventilera fritt i och diskutera. Finns olika sidor på myntet. Tycker inget är fel.

  8. Lövet

    Kommunen får väl bygga ut ett par omklädningsrum till. Kan man bygga om hela entrén kan man väl sätta in ett omklädningsrum till oxå. Eller ett par.

    För ska de börja sätta löven på plats genom att kräva att damerna ska ha ett omklädningsrum så börjar detta likna ankskit.

  9. Pea

    Sluta gnäll!! Starta ett eget lag. Ska allt serveras på silverfat. Man börjar längst ner och arbetar sig uppåt. Hur många lag i fotboll hockey har egna omklädningsrum på första träningen.

  10. Göran Klevergeldt

    Vem bryr sig?
    120 pers kanske vilket är familjer och pojkvänner.
    Ingen annan.
    Lägg ner verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.