Det bara lyser om självförtroende

Björklöven krossade Karlskoga i fredagens toppmöte och visade igen att de är seriens bästa lag utan tvekan.

Det blev aldrig någon kamp mellan seriens bästa offensiv och seriens bästa defensiv. Björklöven lånade aldrig ut pucken till Karlskoga utan gjorde fem klassmål, var bara nivån bättre än motståndarna och tog en av säsongens mest markerande segrar. Lite som att säga. Jaha, ni är alltså bra. Men vi är bäst så det spelar igen roll.

Det började egentligen redan från start. Björklöven tog tag i pucken och släppte den sedan inte.  70-30 i puckinnehav i första perioden, 10.29 i tid i anfallszonen för Björklöven mot 3.24 i anfallszonen för Karlskoga. Det var rena Barcelona-spelet (om vi pratar fotboll) från Lövens sida. Det bästa sättet att avväpna Karlskogas offensiv och inte ge dem något är att inte låta dem ha pucken och inte få någon rytm.

Det hjälpte naturligtvis att Karlskoga åkte på fyra utvisningar i första perioden, men även i fem mot fem så återerövrade Björklöven pucken oerhört effektivt och ägde spelet.

Fanns det något att klaga på i den här matchen så var det spelet i powerplay. Känslan är att Björklöven med alla sina skickliga spelare har exprimenterat sönder powerplay. Nu spelar Hutchings på fel sida, Andreasson och Liss spelade också med klubborna utåt. Jag förstår att det kan bli så här, du letar och letar, men jag vet faktiskt inte vad Löven håller på med i powerplay just nu. Nu vinner de ju och förra matchen blev det två powerplaymål så låt gå. Men visst det är små marginaler mellan kladdigt med få avslut och snygga mål efter fina kombinationer. De lär hitta tillbaka till sitt Pp framöver.

Men gör man inte mål i powerplay kan man alltid göra det i boxplay istället. Brian Coopers 1-0-mål var oerhört läckert, men att du som back vågar kliva fram i boxplay så långt och ta det avslutet säger en del om självförtroendet i laget. Det gjorde alla målen idag. På 2-0-målet är det Larsen som dyker på mål som back och det ger målet som Hutch gör, på 3-0 är det en direktpass av Freddan halvblint som du inte gör om du inte har grymt självförtroende och både 4-0 och 5-0 är ju klassmål som är ganska speltekniskt svåra. Speciellt 4-0, men Löven vågar spela svårt.

Andreassons passning till en dykande Cooper från backplats strax innan signalen för första är ett exempel på det. Där blev det inte mål där, men det var snyggt och den typen av passningar och dykningar som Lövenspelarna gör säger något.

Löven var spelförande i andra perioden också, men efter 2-0 och 3-0-målen avvägde de lite och i slutet av andra perioden, där det är långt till båset, stängde Löven ned Karlskoga mer och chippade istället för att alltid ta så stora risker. Det var effektivt där och då och Karlskoga kändes verkligen en storlek mindre och bara stångade sig blodiga mot Lövens försvar när de väl fick pucken.

I tredje perioden var det fullständig kontroll från Lövens sida. Förutom Deilert vansinniga passnings som gav Fredrik Forsberg ett friläge där Cannata räddade, men Forsberg slog in returen, så var det en väldigt mycket perfekt match. Det var egentligen en ännu bättre insats än mot Tingsryd senast då många pratade om att det var säsongens bästa insats. Det säger en del.

Alex Hutchings har nu med sina två mål och en assist 33 poäng (12+21) gått upp i Lövens poängligatopp. Ändå känns det inte som att han har någon supersäsong. Men det handlar ju om att han var mer av en målskytt tidigare, medan han nu är mer komplett som spelare (flest assist i laget) och kanske lite sämre målskytt. Sedan är det för att det är så många som levererar i Löven för att du ska kunna sticka ut helt. Alexander Wiklund gjorde sitt 14:e mål för säsongen (delat bäst med Crandall) till exempel idag. Zach Palmquist har fortfarande inte varit inne på ett enda baklängsemål och har stått för 3+2 framåt  och varit inne på 13 mål 14 matcher för att nämna en till. Han är sjukt bra Palmquist. Han ska även ha varit oerhört bra på träningarna på slutet och dominerat där säger rapporter till bloggen.

Bortsett från powerplay så fungerade verkligen allt för Löven som lag idag. Och så är det med Björklöven just nu. Det bara klaffar. Laget har hittat helt rätt och är som en ostoppbar maskin. Det är därför jag är så övertygad att Löven vinner serien, finalen och går till SHL. Men som sagt vi får se. Det är ju Januari och allt avgörs i april.

Björklöven har nu 12-1 på två matcher. Bra form så att säga.

Ska jag nämna något negativt individuellt så är det kedjan med Liss, Weigel och Andreasson som inte riktigt spelar på sin högstanivå just nu. Där finns det bättre timing och klart mer att hämta ut. Jag vet inte om man ska röra om där eller vad man ska göra, men det synkar inte fullt ut. Vi får se om det släpper.

Slutligen. Dagens mäktigaste var ändå efter matchen när klacken sjöng ”Vi vill se Löven på isen” i 10 minuter tills laget kom ut. De gav sig inte, bara ökade trycket på sången och fick tillslut ut laget på isen. 5400 åskådare idag. Det är ett sånt tryck i Umeå. Det är så många som längtat så länge efter det här. Lägg till Per Kenttäs förlängning av sitt kontrakt till 2024 gör ju att hypen blir ännu större. Nu blir det dyrt för Luleå att försöka köpa ut Kenttä om de skulle vilja ha honom, för det känns som att de kommer att vilja det förr eller senare.

Mäktigt var ordet allafall denna fredag. En mäktig insats från Lövens sida på alla sätt och vis.

4 kommentarer

  1. kjka

    Ja jag har sett Löven sen 64 och påstår att det här var den bästa seriematchen jag sett, ever. Minnet går tillbaka t Skeåmatchen 82 när vi slog serietvån i Uå med 5-3 i Elitserien, erkänd som en av 80-talets bästa seriematcher. Ok, inte att jämföra med Södertälje/Timrå/Piteå/Troja/Västeråsmatcherna i ångestnivå, men nu var det seriematch.
    Vilken bara helt otrolig överkörning fr minut ett till sextio, woaw, jag är så stolt så jag spricker. Tyvärr tvungen att följa fr Portugal o Cmoore lyckades stjäla ljudet i 45 minuter fr en av mitt livs hockeymatcher.
    Svårt att peka på ngt negativt, men vårt PP stinker ju av helt planlöst PP GEHÖR. Kimby, för helvete, det finns ju minst fyra dokumenterade strategier/ upplägg f ett fungerande PP. Kolla med Conny Strömberg t ex. Har ett tag trott att det är med flit för att inte avslöja oss f kvalet. Kan ni som ser träningarna lugna mig? Annars är det ju bara okunnigt. (Men eg litar jag på Kenntä där)
    För övrigt hejar jag på Karlskoga resten av säsongen!

    • jocke

      Vill inte märka ord men Björklöven grundades den 15 maj 1970, så naturligtvis kan du inte ha följt dem innan dess 🙂

      • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

        Det finns ju de som haft säsongskort redan när laget hette IFK Umeå, men inte så troligt.

        • kjka

          Men- man kan ju följa ett lag utan säsongkort. Det var ståplats från Piteåmatchen i mars 1964 och senare, när vi gick upp första gången. OK, vi hette IFK Umeå till 1970. Jag har sett allt.
          F ö fanns inte sittplats då, publikrekordet är fr 1967 ca, drygt 7000st, stående!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.