Matchdag – Karlskoga hemma

Nyåret är avklarat, nu väntar en ny packad hall, ett toppmöte, seriens bästa offensiv mot den bästa defensiven. En pangfredag helt enkelt.

Björklöven har släppt in 51 mål. Det är så överlägset bäst i serien att det knappt går att jämföra. Timrå 75, Karlskoga 83, Modo 86.

Samtidigt är Karlskoga bäst i serien med 134 mål. Det innebär 4.06 mål per match. Modo har 128, Björklöven110 och Timrå 105.

Så det är uppenbart att det är offensiven mot defensiven, men tidigare under säsongen när lagen möts har Björklöven vunnit med 6-3 och 5-2 så då är det snarare Björklövens offensiv och Karlskogas bristande defensiv som avgjort matcherna. Löven har imponerat rysligt mycket i de mötena.

Det är också det som gäller i det här mötet. Björklöven måste göra mål och säkerligen minst tre, troligen minst fyra för att vinna. Då gäller det att skapa lägen framåt och det görs bäst genom att sätta press på Karlskoga.

BIK kommer från 4-3 efter straffar mot Västervik, 1-0 mot AIK, 4-3 mot Timrå efter förlängning, 2-0 mot Tingsryd och 1-4 mot Vita Hästen så med 12 mål på fem matcher har Karlskoga kallnat något på slutet och 9 poäng på fem matcher är det också en bit under lagets snitt så det är med halvskakig form BIK kommer till Umeå.

Björklöven har som bekant fyra raka segrar, 16-5 i målskillnad på de matcherna så det är bättre form där. Därför förväntar jag mig att det är Björklöven som tar tag i den här matchen. Sätter press på BIK från start inför fullsatta läktare och tar tjuren vid hornen direkt.

Det kommer att gå fort, det skulle inte förvåna mig om det här blir en rejält underhållande historia. Har Björklöven någon svaghet jämfört med BIK så är det att BIK har ett ännu bättre powerplay så det gäller att hålla sig från utvisningsbåset.

Laget: (Klart)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – Pontus Andreasson
79 Emil Lundberg – 19 Kristoffer Söder – 77 David Lindquist
11 William Eriksson

Alla spelare är tillgängliga. Pontus Andreasson går tillbaka in med Weigel och Liss. Wille Eriksson tar platsen som extraforward och Lukas Ericsson förpassas till läktaren.

Bloggens nycklar:

¤ Spelet i egen zon – En nyckel mot Karlskoga är spelet i egen zon med och utan puck. Ge dem inte gratischanser.

¤ Joe Cannata – Seriens skarpaste offensiv står på andra sidan. Då måste Cannata vara på topp.

¤ Presspelet – Karlskogas svaghet är när deras backar sätts under press. Det ska Björklöven se till att utnyttja.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är ett otroligt skicklig lag som gör otroligt mycket mål. De är vassa i sitt special teams så det gäller att ha koll på dem, men om vi har koll på våra egna delar och gör det vi ska så ska det blir svårt för alla lag, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Tor Immo är bästa poängplockare med 36 (17+19) poäng, Fredrik Forsberg är tvåa och bästa målskytt med 35 19+16) poäng. Filip Ahl 33 (15+18), Jesper Kokkonen 26 (17+9), Gustaf Thorell 25 (11+14) och Nicola Pasic (på JVM) 24 (7+14) sticker ut på forwardssidan. Notera även lånet Max Lindholm från Örebro som har stått för 17 (2+15) på 15 matcher. Han var med i förra mötet med Löven, men är nu tillbaka i Örebro.

¤ Wilhelm Westlund är lagets poängbästa back på 27 (6+21) och slåss med Västerås Jerome Leduc Gauthier och Daniel Norbe, KHK om att vara poängbäste back i serien. Just nu leder Westlund. Noterbart att 17 (2+15) av poängen har kommit i powerplay. Där delar han interna ligan med Fredrik Forsberg (9+8) som står till vänster och skjuter direkt. Immo (7 mål i PP) står till höger.

¤ Karlskogas powerplay ståtar på sjuka 29.17 procent och 42 PP-mål. 79.25 procent i boxplay är dock bara åtta i serien.

¤ Tim Juel som har tagit över förstaspaden i BIK-målet har en fin säsong bakom sig. 92.91 i räddningsprocent och 2.09 insläppta mål per match är trea i serien.

¤ Med 14.15 procent av skotten som går i mål är BIK överlägset mest effektiva i ligan. Deras PDO (skottstatistik, målvaksstatistik) är på 105.47 vilket är mer än vad som ska vara rimligt. Över tid borde Karlskoga kallna något. Björklövens PDO är på 104.53 vilket beror på Cannatas omänskliga statistik som ingen någonsin haft tidigare i seriens historia. Lagen som är bäst i en serie brukar ligga strax över 102.

¤ Jesper Alasaari, August Gunnarsson och Nicola Pasic saknas för Karlskoga.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Vi har absolut chansen att ta första segern nu. Jag vet den ”höjd” vi har på våra prestationer. Vi har inte riktigt kommit dit i några av matcherna på slutet men vår avslutning mot Västervik i lördags visar att vi är väldigt starka när vi kommer igång. Vi har ännu bättre bredd på truppen nu än tidigare säsonger när vi varit i toppen. Vi har  inte har haft någon ”krisperiod” med flera förluster i rad. Visst har vi spelat sämre i vissa matcher men vi tar ändå många gånger poäng även då och till och med vinner. Det är en styrka, säger lagkapten Mikael ”Daggen” Eriksson till Karlskoga tidning.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson och Jakob Arvidsson är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen. Bloggen är också på plats och skriver här efter matchen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.