Matchdag – Timrå hemma

Nästa topplag väntar på fredagen. Timrå och Jonathan Dahlén kommer på besök. En chans att i stort sett säkra den redan klara finalplatsen.

Björklöven ligger nätta 16 poäng före Timrå på tredje plats och är vid en seger 19 poäng före Timrå och minst 17 före Karlskoga. Tappa 17 poäng på 14 matcher efter att ha förlorat totalt sju matcher (två på  fl eller st). Näe, ni hör ju. Det går ju inte. Sedan har vi ju det där klubbredkordet på nio raka segrar som kan tangeras igen eller slås mot Mora på onsdag, men då måste det bli seger mot Timrå.

Det har det ju blivit tidigare under säsongen. 3-1 i Umeå och 4-1 i Timrå. Timrå har alltså inte gjort mer än ett mål i någon match mot Löven och superduon Jonathan Dahlén och Albin Lundin som båda är uppe och jagar alla tiders poängrekord i allsvenskan har en assist och ett mål mot Löven ihop.

Timrå kommer också från en skakig tid där de blandat en hel del och har en del skadeproblem. De senaste sex har varit Karlskoga (b) 3-4 e.fl, Modo (h) 2-4, AIK (h) 6-1, Modo (b) 7-3, Västerås (h) 1-2 e.fl, Västervik (h) 5-1. 11 av 18 poäng, poäng i 5 av 6, men samtidigt bara tre av sex trepoängare. Så lite skakig, men hyfsad form för Timrå. Dock inget direkt om man jämför med Lövens åtta raka.

Det som sticker ut med Timrå är tre grejer:

1. Jonathan Dahlén och Albin Lundin har stått för 104 av lagets 320 poäng. Offensivt ÄR de Timrå och speciellt nu när Jens Lööke är skadad. Tar du bort hans 31 poäng, skadade Sebastian Ohlsson och Sebastian Hartmanns 26 och 21 poäng som båda är skadade just nu. Då har Dahlén och Lundin 104 av 242 poäng. Det är alltså 43 procent av alla lagets poäng på TVÅ spelare.

2. Timrå har haft det tufft mot de andra topplagen. 15 av 30 poäng totalt mot Löven, Modo, Karlskoga och Västerås. Jämför t.ex. med Lövens 22 av 33 poäng och Modos

3. Timrå är näst bäst i serien efter Björklöven på att stänga igen och har bara släppt in 85 mål. Det är bara det att det är 28 fler än Löven.

Jag förväntar mig en match där Timrå kliver hem, sätter försvaret i fokus, så som de brukar göra under Fredric Andersson, kontrar snabbt, litar på sitt powerplay och på Dahlén och Lööke. Just Dahlén lär ju Joe Cannata gärna stänga igen truten på efter senaste mötet när det blev lite snack mellan dem. Speciellt när Cannata hade en tung match senast.

Det stora hotet för Löven som jag ser det är att Timrå lyckas stänga ned Löven inledningsvis, det här blir en målsnål historia och då kan ett par spelvändningar bli avgörande för Timrå. Men jag ser Löven föra matchen och kan de få hål på Timrå, kan de trumma på med sin överlägsna bredd så ska det ge utdelning.

Sedan lutar det mot över 5000 åskådare igen för Björklöven och det ska både bli mycket trevligt och kommer nog att påverka så att om Björklöven kommer i överläge så kommer det att vara tufft för Timrå att ha publiken mot sig.

Laget: 

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – 79 Emil Lundberg
11 William Eriksson – 96 Pontus Andreasson – 77 David Lindquist
19 Kristoffer Söder

Utgår ifrån samma lag som senast. Frågan är ifall Crandall eventuellt om anmälningen till honom hinner behandlas blir avstängd.

Mina nycklar till seger:

¤ Få hål på Brattström – Se till att Brattström inte blir något spöke.

¤ Inga onödiga utvisningar – Timrå har ett sylvasst powerplay. Bjud dem inte på några lägen där.

¤ Tempo – Björklöven har en större bredd. Ös på, åk skridskor och mal ned Timrå med den bredden.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi ska respektera vårat spel. När vi gör det fungerar det till hundra procent. Det blir en tuff uppgift med Timrå. De har ett skickligt hockeylag så det gäller att vi vet om deras agerande, men det framförallt att vi gör vår bästa match på ett tag för det är ett kvalitativt lag vi möter. Vi har slarvat stundtals i matcherna på slutet och det kommer att krävas ett jämnare agerande, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Timrå:

¤ Jonathan Dahlén har stått för 54 (19+35) poäng, Albin Lundin 50 (22+28), Jens Lööke 31 (11+20), Sebastian Ohlsson 26 (13+13) och Sebastian Hartmann 21 (12+9) är topp fem i Timrå poängmässigt. Markus Hardegård är poängbästa back på 15 (4+11) poäng.

¤ Med 23.40 procent av sina skott som går i mål för Timrå är Albin Lundin seriens näst mest effektiva spelare efter Jonathan Johnsson som har bisarra 26.25 procent.

¤ BIK Karlskoga har med sina 47 PP-mål och 29.19 procent petat ned Timrå från PP-tronen, men Timrå är tvåa med 37 mål och 27.82 procent. Oerhört hög PP-klass på årets serie. I boxplay är Timrå sjua på 80.16.

¤ Med 91.15 i räddningsprocent är Viktor Brattström sjua i serien, men hans 2.19 insläppta mål per match är femma av förstamålvakterna. Senast vilade Brattström till förmån för Adam Ohre som bara släppte ett mål och har fina 94.33 i räddningsprocent och 1,56 insläppta mål per match. Bara Mattias Pettersson av andramålvakterna som fått stå några matcher är bättre.

¤ Timrå har inte förlorat en enda andraperiod på hela säsongen.

¤ Tunga skador för Timrå med Jens Lööke och Sebastian Ohlsson borta samt Sebastian Hartmann som fick slänga in handduken efter en skada mot Mora. Även Oliwer Fjellström saknas.

Sagt från Timrå-håll:

– Vi vet att Björklöven är ett riktigt bra lag, men vi har spelat två jämna matcher mot dem. Kan vi komma upp i vår jämna standard som vi visat i stora delar av serien så ska vi ha en bra chans. De har ett brett lag så det gäller att ha tålamod i försvarsspelet, sedan måste vi vara bättre i våra omställningar så att vi får till fler två mot ettor och tre mot tvåor för att kunna vinna en sån här match, säger tränaren Fredric Andersson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 David Pettersson och jag själv är på plats i ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

3 kommentarer

 1. Enrico

  Inbördes Lag 1-4 (Matcher Poäng Snitt)
  Björklöven 8-19-2,38
  Timrå 8-12-1,50
  MoDo 8-11-1,38
  Bofors 8-6-0,75

  Inbördes Lag 1-5 (Matcher Poäng Snitt)
  Björklöven 11-23-2,09
  MoDo 11-17-1,55
  Timrå 11-16-1,45
  Västerås 12-17-1,42
  Bofors 11-11-1,00

 2. QA

  Så bra att du håller så hög bra nivå på din bevakning av Löven på den här bloggen!

  Jag är lite nyfiken att jämföra, att alltid även ha med hur det ser ut i Löven när det gäller vilka som just nu är 5 i topp poängmässigt, kan det vara en idé?

 3. Daniel

  Om man läser om Timrås match mot mora så står det att mora krossade Timrå att mora körde över Timrå. Mora vann tex skotten med 46-23. Och 3-1 var i underkant. Jag tror att löven kommer att komma ut sjukt hungriga inför en fullsatt hemma hall. Jag tippar att löven vinner med 5-1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.