Joe Cannata 1 – Västerås 0

Björklöven tog tre blytunga poäng mot Västerås och tacka Joe Cannata för det. Här kommer bloggens sena reflektioner efter matchen.

Jag hade trott att Björklöven skulle kunna komma ut hårt och det kunde vara matchnyckeln, men jag hade också trott att det skulle kunna bli jämnt och att Västerås skulle vara svåra att komma in centralt mot och göra mål på. Snacka om att jag hade fel gällande starten. Björklöven kunde inte matcha Västerås skridskoåkning inledningsvis och det är bara att konstatera trots att Björklöven tog tre poäng att Västerås passar Löven rysligt illa. De försvarar sig väldigt effektivt mot Löven, de kontrar blixtsnabbt och tar sig till lägen.

Västerås har ett bra lag. Leduc är en riktigt bra back, en av seriens allra bästa, de har en bra bredd även om inte lika kvalitativ som Löven och de har en bra tränare. Jag tror på Västerås över tid. De saknar bara lite spets, typ den som de tvingades skicka iväg till SHL efter förra säsongen. Det är nog det tveklöst svåraste laget Löven kan få möte ifall de förlorar allsvenska finalen.

Många pratar efter matchen om hur dåliga Björklöven var i första perioden och visst var det så, men samtidigt var Västerås mycket, mycket bra där och då. Jag tror att Lövens tanke var att komma ut hårt, men det var som att de hamnade på hälarna och blev lite chockade av Västerås start. Riktigt starkt att kunna hålla 0-0 där (tack Cannata), riktigt starkt att kunna dra ur tre poäng ur den här matchen. Det här är vad jag tar med mig:

¤ Joe Cannata har varit lite småskakig med 87,50 (21/24), 91.67 (22/24), 89.66 (26/29), 61.67 (22/24) i räddningsprocent i fyra av sina fem senaste matchen inför mötet med Västerås. Det är 95.45 (21/22) mot KHK som sticker ut, annars har det varit lite sämre statistik och även när vi kikar på själva insatserna lite sämre insatser med ett par enklare mål från Cannatas sida. Det har ryktats om ljumskskada och det har spekulerats i hur Cannata klarar av att spela så här många matcher.

Nu stod Joe Cannata åter på huvudet, 42 räddnings, nollan intakt, 5-6 riktigt vassa räddningar och Cannata fick visa återigen varför han är på väg mot alla tiders bästa statistik i hockeyallsvenskan. Det var väldigt skönt att se och han vann matchen för Björklöven. Visst Söder gjorde 1-0, men Cannata vann matchen.

Det känns riktigt bra att ha tillbaka Joe på den nivån han visat tidigare.

¤ När Björklöven tidigare på säsongen fick tillbaka några skadade backar, Acke, Deilert så trodde jag att Tornberg skulle få kliva åt sidan och så blev det.Han fick gå ned på sjundebacken, men sakta har han spelat sig tillbaka till laget och just nu är han med alla backar tillbaka med på sex backar. Tornberg gjorde sin bästa match i Löventröjan överlag enligt mig mot Västerås och det var nog bara Cooper av backarna som var bättre än Tornberg mot Västerås. Från att varit så misstagsfrekvent så känns Tornberg nu så trygg, så passande för Lövens spelstil med sitt passningspel och med +24 i plus/minus måste man säga att han är på väg mot en riktigt bra säsong.

¤ Axel Ottosson har ruskigt härlig fart, borde har gjort mål mot Modo, hans lina snurrade på rejält, men både han och Andreasson var kanske lite väl puckkära istället för att komma till skott. Generellt skulle jag vilja ha in Ottosson mycket i spel. Han hade 14.39 mot Västerås och jämfört med 11.04 mot Modo så var det precis vad jag ville se. Han erbjuder något extra med sin fart. Jag tror att det kommer att komma en del poäng från honom under slutet av serien och under slutspelet.

¤ Även om Björklöven förlorade skotten med 7-19 i första perioden och var helt utspelade första 10-12 minuterna måste jag säga att när man summerar hela matchen så trummar Löven igång med sina fyra linor och när vi summerar efter 60 minuter förlorar Björklöven visserligen skotten, men spenderar slutligen över 20 minuter i Västerås zon mot Västerås dryga 16 minuter i Björklövens zon. Det var i slutändan faktiskt inte orättvist att Björklöven vann.

¤ Visst har linan med Freddan, Wiklund och Selin varit bleka på slutet. Det har ju varit den mest konsekventa över hela säsongen, men just nu varken skapar den så många chanser, poäng eller känns så tung att möta. Björklöven är ju inne i en tung träningsperiod just nu för att toppa inför slutet av säsongen, precis enligt säsongsplanen och kanske är det just den linan, som bygger mycket på kraft och energi som drabbas mest av detta.

¤ Kan det vara nedträningen som gör att Björklöven spelade på fyra centrar och fem ytterforwardspar under stora delar av matchen mot Västerås? Där måste jag säga att Söder och Lundberg funkade ganska bra som femte par, men över tid funkar ju inte det. Då måste Löven nästan över på en extraforward, gärna som kan spela BP då det finns så många primärt offensiva spelare i laget, och en extraback. Det ska inte behöva blir att spela på fyra backar eller så om det kommer någon skada eller ett matchstraff under match.

¤ Vilken gåva från Modo att de förlorade mot Modo. Nu är det alltså uppe på sju poäng igen vilket betyder att Modo ska vinna tre matcher fler än Björklöven på 10 matcher. Förlorar Modo en match till, då måste Björklöven förlora fyra matcher. Det är naturligtvis inte klart, men det som såg ut att kunna bli ett race hela vägen skulle i nuläget inte förvåna mig om det är klart att Löven tar hem serien redan borta mot Västervik 25/2 med tre matcher kvar att spela. Det svänger i hockey.

15 kommentarer

  1. Ulf

    Problemet är att Cannata är så fruktansvärt övermänskligt bra att när han i några matcher ”bara” spelar som en ”bra målvakt” så börjar vi att gnälla. Men även när Joe har en dålig dag på jobbet är han ändå minst lika bra som de andra toppmålvakterna i serien…

  2. Ola

    Bra analys som oftast. Funderar på det du nyligen skrev att du tycker Modos och Västerås tränare är bra och framtida Shl namn. Vad är motiveringen till det?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Båda är ganska unga, har en tydlig spelidé, arbetar bra med periodisering och med underliggande siffror och är bra matchcoacher. Känns moderna och båda är mediala och gör sig bra i tv.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Var har du varit Magnus den här säsongen? Det har varit väldigt lite från dig här den här säsongen.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Men i sak har du i slutändan väldigt rätt då jag i fyra raka matchanalyser använt ordet slutändan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.