Reflektioner efter Almtuna

Det blev två poäng mot Almtuna, historiska 100 poäng, superserieledning, bra det, men vad var egentligen intrycket?

En sak kan man konstatera ganska snabbt. Almtuna och deras sätt att spela passa Björklöven väldigt dåligt. Almtuna har på fyra möten hållit Björklöven på 3, 1, 0 och 3 mål. Alltså 1.75 mål per match. Det är bara Västerås med sina  5 (3, 0, 1, 1) insläppta mål mot Björklöven och 1.25 per match som är tätare mot Löven än Almtuna.

Almtuna har ett ganska mediokert lag och har nu dessutom börjat sälja av spelare, men de lyckas stänga blålinjen på ett väldigt effektivt sätt och förstöra all rymt för Björklöven. Och när Löven inte får äga pucken, nöta ned motståndarna med fart och långa anfall, då blir inte motståndarna så trötta, då kan de komma upp i anfallszon ibland och vara rätt pigga, skapa en del. Lyckas dessutom inte Björklöven vända spelet på Almtuna och skapa tre mot tvåor och två mot ettor då blir det tungt.

I första perioden kunde Björklöven ändå både ställa om på Almtuna och skapade under andra halvan av perioden en del längre anfall och då såg Lövens bredd ut att ta ut sin rätt, men bortsett från den delen av matchen var det mest ett dumpande, ett jagande och ett idelt pucktappande. Det blev Almtunas match för helt ärligt så gör inget av lagen särskilt många mål när matcherna ser ut så här. Marginalerna togs ned, Lövens styrka marginaliserades.

Lägg sedan till att Almtunas förstakedja med Mårtensson, Liljendahl och Granlund gjorde en riktigt bra match och då fick vi den match vi fick. Ett sabla elände till hockeymatch om du frågar mig.

Det är lätt att peka på och säga: Visa hjärta! Hur kan så bra spelare vara så dåliga? Och liknande kommentarer, men det handlar banne mig inte om det. Det handlar om ren och skär hockeytaktik och som grädde på moset att Björklöven inte är i allra bästa toppformen. För ärligt kika på senaste matcherna.

3-2 e.fl (b) Almtuna, 1-0 (h) Västerås, 2-4 (b) Modo, 4-1 (h) Karlskrona, 3-5 (b) Mora. Det är i matchen mot Karlskrona som det såg bra ut, där fungerade powerplay, där fick laget en bra injektion av nya Otto-linan, men annars har det varit ganska hackiga matcher. Visst det är starkt att ändå vinna mot Västerås och Almtuna även när det hackar, men faktum är att det hackar.

Alexander Wiklund pratade för en vecka sedan med hockeynews om att ”Vi är inne i en period där vi tränar väldigt hårt just nu” och så kan det vara. Björklöven är inne i en nedträningsperiod och därför är de inte riktigt så rappa som de kan vara och det förklarar varför det ser ut som det gör.

Det viktigaste är ju ändå att laget vinner, tar poäng, håller topplaceringen och sedan har form när säsongen går över i allsvensk final så för mig kan det få se ut hur det vill just nu om det bara blir bättre längre fram.

Annars fanns det en del detaljer att ta med sig:

¤ Emil Lundberg gjorde mål, var aktiv i spelet, hade en styrning till 3-2 i ramen och det syns hur mycket han verkligen vill komma igång. Han spelar ju både för sitt kontrakt efter den här säsongen och för sin speltid nu när det roliga börjar. Nyckeln för honom är nog banne mig att sätta dit lägena. Han ska vara en målskytt och då måste han också vara det för att få speltid.

¤ Axel Ottosson glimtar till ibland, han har fått börja spela i PP2, men känslan är att det finns mer att hämta ut där ur honom. Jag skulle vilja ha ännu mer speltid på honom än dryga 10 minuter och det här att rulla på fem ytterforwardspar med fyra centrar är jag inte lyrisk över. Otto, Linkan och Andreasson, få ihop dem, det ska kunna bli riktigt bra.

¤ Kedjan med Selin, Wiklund och Freddan är ganska kall just nu. Med sin energiska och fysiska spelstil så känns det som att de är den lina som är mest hemmade av Lövens form just nu. Ska Björklöven lyckas i final och SHL-kval måste den linan hitta tillbaka till sin forna form. Mot Almtuna kan jag inte minnas ett enda läge som den formationen skapade som kändes riktigt farligt. Så var det inte för en månad sedan direkt. Bra i boxplay är dock Selin och Wiklund fortfarande.

¤ PP1 hackar rejält just nu efter att ha haft en bra period efter jul. Inte bara målmässigt utan spelmässigt. Frågan nu är om Fagge ska röra om rejält en gång till eller bara hoppas att det ska släppa igen. Kvaliteten finns där, men nu när de aldrig når igenom med passningen från Crandall till Hucth så blir Alex lite isolerad på sin kan där han har klubban åt fel håll och inte kan skjuta direkt på pass från point-backen. PP2 såg bättre ut än PP1 i matchen även om de inte gjorde mål. Där känns uppställningen mer balanserad just nu.

¤ 30.37 minuter på Cooper. Helt galet faktiskt. Måste nästan vara något fel på den statistiken på sex backar.

¤ Modo har alltså tre raka förluster nu. Vem såg den komma och underläge 0-4 igår i Bartosaks premiärmatch. Skulle Modo som har Timrå kvar att möta om två omgångar missa den allsvenska finalen är det ett ruskigt fiasko måste jag säga. Det som kändes stenklart är allafram tills att Timrå och Modo möts en delvis öppen historia igen.

¤ Utvisningen på Olle Liss för charging när han tog emot en tackling. Det måste vara en av de sämre utvisningarna av en domare den här säsongen. Jag skulle varit uppgiven om jag var Liss.

¤ Kristianstad härnäst på spelschemat för Löven. Helt otroligt att Löven fått Modo, Västerås, Almtuna och Kristianstad efter varandra på spelschemat. De fyra lagen Löven haft svårast för.

¤ Nio poäng kvar till alla tiders rekord i allsvenskan för Björklöven med nio matcher kvar. Det ska inte gå att missa.

En kommentar

  1. Olle

    Att det ser ut så här är inte konstigare än att Löven har satt sig i en position där de kan välja hur de vill lägga upp formkurvan för att vara som bäst när det gäller. Det där ingen slump att det är Löven om MoDo som just nu spelar lite sämre. Båda dessa klubbar har lagt in en hård träningsperiod (den sista för säsongen) för att börja varva upp i slutet av februari och början av mars.

    Skillnaden är att övriga klubbar (AIK borträknade eftersom de börjat planera för HA-kval) har kniven-på-strupen-matcher hela tiden och kan därför inte laborera med formen som Löven och MoDo. Nu har MoDo i och för sig ställt till det lite för sig själva och där måste man kanske lätta upp träningen en aning för att säkra HA-finalen. Det kommer i så fall vara till Lövens fördel.

    Jag är inte ett dugg orolig över Lövens form. Man spelar sämre men vinner ändå skitmatcherna. Man förlorar någon match här och där mot lag som har allt att spela för och så kommer det se ut. Mest troligt har vi ännu inte sett den sämsta matchen med Löven den här säsongen och kanske kommer den hemma mot någon skitlag i mitten av HA, typ Tingsryd. Det kommer inte påverka utgången av tabellen ett smack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.